Baby Jogger City Select Lux

Skrivet tisdag, 3 april, 2018 · 4 Kommentarer

Recension av Baby Jogger City Select LUX
Inköp: Ordinarie inköpspris för vagnen med sittdel är cirka 9500 kr, syskonpaket med en liggdel, en sittdel samt adaptrar kostar cirka 14000 kr. Detta är ett recensionsexemplar direkt från Baby Jogger.
Tillbehör: Inga tillbehör medföljer men det finns många olika som kan köpas till.
Typ av vagn: Syskonvagn och singelvagn.

Två av de syskonvagnar jag oftast fått frågan om varför jag inte har recenserat dem på bloggen är Baby Jogger City Select och Baby Jogger City Mini GT Double. Nu kan vi äntligen sätta check för den första och jag kan glädja alla nyfikna med att jag kommer rulla City Mini GT Double i år! Den version av City Select som jag har kört är den senaste, som kallas LUX. Jag har inte kört vanliga City Select och kan därför inte bjuda på någon jämförelse de två emellan. Det jag vet ska skilja dem åt är att LUX har bättre fjädring, annan form på handtaget och att den blir 30% mindre ihopfälld. För den som tycker att LUX sittdel ser bekant ut så beror det på att den delar form med sittdelen till Baby Jogger City Premier, de två har därför också samma bygel. Jag har testat City Select främst som singelvagn och ihop med det jump seat som jag redan nu kan avslöja är inget annat än genialiskt. Jag har även kört vagnen med två sittdelar, men inte alls i samma utsträckning som LUX rullats som singelvagn. Jag ville dock använda den även som syskonvagn för att få en känsla för hur det påverkar vagnens balans och körkänsla.

Baby Jogger City Select LUX är alltså en singelvagn som kan göras om till syskonvagn på längden. LUX är en rejäl vagn. Sittdelen är vändbar och tar 20kg. Liggdelen som köps till är inget jag har testat, det råder numera brist på bebisar i mitt hus. Men jag har sett och klämt på den vid tidigare tillfällen och har uppfattat den som rymlig och ombonad på samma gång. Vagnen är 60 cm bred, alltså lika bred som en normalstor singelvagn.

Sittdelen till CS LUX är ergonomisk. Den kan vinklas i fyra olika lägen, från sittläge, förbi två vilolägen och ned till liggläge (1). Selen i sittdelen är enkel att ha att göra med. Selbanden kan lätt delas i fyra separata remmar (2), vilket underlättar när man ska sätta i dynor eller åkpåsar i vagnen. Och de delar sig precis lagom lätt, det krävs inte att man anstränger sig men jag tycker inte heller att selspännens glider isär av sig själva när man ska knäppa ihop selen. Bygeln till sittdelen är ett tillbehör som säljs separat (3). Jag skulle inte påstå att en bygel är en nödvändighet. Men för äldre barn kan den vara bra att ha om de vill luta sig framåt mot den. Och med mindre barn använder jag ofta bygeln för att fästa barnvagnsleksaker på så min bebis ska uppskatta åkturen lite mer. För det växande barnet så kan selen i CS LUX justeras i flera olika höjdlägen (4). Selremmarna kan också enkelt förlängas och dras åt igen.

Suffletten är bra, men inte wow. Jag gillar verkligen materialet på klädseln, det är inte glansigt utan matt och har mer struktur i sig. Men jag förstår inte varför Baby Jogger inte bara kan smacka dit en infällbar, mjuk solkeps på suffletten. Det skulle göra solskyddet så många gånger bättre när sittdelen är i liggläge. Den har i alla fall en rejäl vädringslucka med meshnät med, så när det är varmt kan man lätt släppa in mer luft till barnet i vagnen. Luckan hålls i båda lägena på plats med magnetfästen, som är helt ljudlösa. Hurra för det, kardborrefästen till sufflettluckor känns verkligen så väldigt passé med tanke på vilken förmåga det ljudet har att väcka sovande barn. Den bakre delen av suffletten, som går ner över ryggstödet, är en elastiskt meshnät. För att vinkla ryggstödet på City Select Lux så håller man helt enkelt in den gråa spärren överst på ryggstödet och fäller ned sittdelen till önskad position. På ryggsidan baksida finns också en praktisk förvaringsficka, som jag hade mycket glädje av i vintras som dedikerad plats att stoppa ned mitt barns mössa och vantar på när vi var inomhus.

Sittdelen har en del riktigt praktiska funktioner. Dels kan den enkelt vikas ihop till ett riktigt platt paket, något man gör som ett första steg när vagnen ska fällas ihop med sittdelarna på. Men sittdelen kan också växa med barnet i och med att suffletten kan fästas på sittdelsramen i två olika lägen. Den övre bilden på en tom sittdel i collaget ovan visar suffletten i det över läget, som alltså ger minst 5-7 cm extra i höjd. Den nedre bilden på tom sittdel visar att sufflettfästena är fästa runt ramen i de lägre hålen i sittdelsklädseln. På bilden överst till höger i collaget så syns min 102 cm långa fyraåring i sittdelen, med vinteroverall och luvan uppdragen. Suffletten är i det övre läget och gick med lätthet att fälla ut över honom utan att den tog i vare sig huvud eller luva.

Baby Jogger City Select LUX har svängbara framhjul som enkelt kan låsas i fast läge (1). De här hjulen imponerade på mig. De är inte supersmå men inte så jättestora heller, speciellt inte i förhållande till de väldigt väl tilltagna bakhjulen (2). Men ändå klarade de av mycket terräng och hinder som jag hade förväntat mig kunde bli ett problem. Handtaget på LUX an höjas och sänkas i flera steg (3). Vagnen är utrustad med en handbroms, man pressar ned det gråa handtaget för att låsa bromsen och drar i den svarta spärren för att låsa upp bromsen (4). Det fungerar klockrent och med tanke på möjligheten att ha Baby Joggers jump seat på CS LUX så hade en fotbroms inte varit en god idé, varför syns bättre på en bild längre ned i denna recension men man hade fått stå och fumla mycket med foten i så fall. Vad jag däremot inte riktigt gillar med bromsen är hur mycket utrymme den tar upp på handtaget. Den är som en stor klump på höger sida och det gör det svårare att hålla båda händerna lika långt ut på handtaget. Ibland tyckte jag att det påverkade körkänslan (om än ytterst marginellt) att jag inte kunde ta ett bredare grepp om handtaget. Ett grepp som dock funkade toppen är det för att lossa sittdelen från chassit (5). Bara att trycka in den grå knappen och lyfta rakt upp, den svarta kanten ger ett bra grepp för fingrarna att hålla i. Varukorgen på City Select LUX är också fenomenal, en av de rymligaste jag har varit med om (6). Även med en stor, fullpackad skötväska och en bärsele inpackade så kändes varukorgen max halvfull.

Ihopfällningen av City Select LUX är riktigt okomplicerad. Har man sittdelen på får man först vika ihop den genom att vika fotstödet inåt. Sen greppar man tag i handtaget mitt på chassit nav, ett på vardera sida, och drar uppåt så att chassit fälls ihop. På bilderna har jag fällt chassit separat och sedan staplat en eller båda sittdelarna ovanpå. Detta eftersom att jag kört vagnen med Baby Joggers jump seat. Har man sittdelen ovanpå jump seatet så kan vagnen inte fällas ihop hela vagnen. Då får man först ta av sittdelen, fälla över sittplattan till jump seat och sen sätta på sittdelen igen. Det kändes som ett onödigt moment och därför har jag inte fällt vagnen med sittdelen på när jag haft jump seatet monterat. Att fälla chassit med adaptrarna för den andra sittdelen eller shoppingkorgen på är inget problem. Bilden längst ned till vänster i collaget ovan visar hur sittdelen kan fällas ihop innan hela vagnen fälls. Chassit har automatiskt lås som klickar i när vagnen är helt ihopfälld. Det gör det enklare att lasta in City Select LUX i bilen eftersom att chassit då inte kan börja fälla ut sig igen av att man lyfter upp det.

Detta är Baby Jogger City Select LUX jump seat. Man kan antingen se det som en väldigt förenklad sittdel, eller som en riktigt avancerad ståbräda. Jump seatet, som är möjligt att böja på svenska utan att det känns fel, utgörs av två delar. En sittplatta och ett fotstöd. Det är mycket enkelt att montera på chassit. Det behövs inga adaptrar, det fästa direkt på och samma gäller fotstödet. Väl på plats så kan jump seatet i princip stanna på chassit permanent, det går nämligen alldeles utmärkt att fästa en sitt- eller liggdel ovanpå och chassit kan som sagt fällas ihop med det på. Baby Joggers jump seat har en maxbelastning om 29 kg, det är alltså riktigt stora barn som kan åka på denna. På sittplattan finns en enkel trepunktssele monterad och min rekommendation är att man använder den, så slipper man riskera att barnet glider av framåt vid plötsligt stopp eller när vagnen ska hävas över en kant.

Hela hösten körde jag City Select LUX med jump seat och för mig som har 2,5 km till förskolan och har en 3,5-åring som kan gå den biten, men inte alltid är på humör och så gott som aldrig kan gå i mitt tempo för att även hinna hämta storasyskonen på skolan i tid så har denna lösning varit klockren. Mer än klockren – genial! Hela dagen har jag kunnat köra runt med City Select LUX som singelvagn, jump seatet gömt under min bebis sittdel. Väl framme på föris så lyfter jag snabbt och enkelt över hennes sittdel till den främre positionen, efter att ha klickat i adaptrarna i chassit. Vips har jag då trollat fram en sittdel för min treåring. Han behöver inte ett ryggstöd, han ska inte sova i vagnen utan vill kunna sitta och vila benen bara. Och något jag först efter ett tag insåg att jag verkligen uppskattade var att jag med sittdel + jump seat har båda barnen vända mot mig OCH kan se båda i ögonen samtidigt. Något som inte är möjligt på samma sätt med sittdel + sittdel. Ett annat plus är att den här lösningen naturligt gör så att det tyngsta barnet hamnar närmast handtaget, vilket gör under för både styrförmågan och häveffekten. Har man det tyngsta barnet längst fram så kan det påverka körkänslan väldigt negativt är min erfarenhet. Det här är faktiskt den ultimata lösningen för alla som ska få tillskott till familjen och velar mellan att ha syskonvagn eller inte och den räddade mig så många gånger under hösten och vintern att jag inte kan lovorda den för mycket.

Ett annat tillbehör som jag initialt inte var lika begeistrad över men snabbt ändrade åsikt om var City Select LUX shoppingväska. Den kan fästas i samma positioner som sittdelarna kan fästas, med samma adaptrar. Väskan har en axelrem och öppningen har en bred kant, Denna kan antingen knäppas ihop med tryckknappar eller så kan man vika upp kanterna så skapar man ännu mer förvaringsutrymme i shoppingväskan. Bilden längst ned till vänster i collaget ovan visar också de små krokarna för att haka fast väskan på chassit (klicka på bilden för att förstora den). Jag använde dock aldrig väskan så och kan inte riktigt utvärdera det.

Jag har gjort en hel del seriös shopping med City Select LUX som kompanjon och den här vagnen har aldrig gjort mig besviken. När den vanliga varukorgen kombineras med shoppingväskan som kan man få med sig allt man behöver och mer därtill. Ett stort plus för den vanliga varukorgen är att den är lätt att packa från alla håll, och att öppningen är så vid att man även kan få med sig större saker som sticker ut lite uppåt. Det finns mig veterligen inget regnskydd för shoppingväskan och även om man stänger igen den så är den långt ifrån vattentät. Jag upptäckte dock att med lite våld och vilja så kan man få ett universalregnskydd, på bilderna ett från Elodie Details, att täcka båda sittdel och övre delen av shoppingväskan., Som en bonus täcks då även varukoren för, vilket var positivt när jag tillbringade en hel dag inne i stan, springandes ärenden i en riktig snöstorm.

För att knyta an till det jag skrev ovan om jump seat så gick det riktigt bra att inkludera shoppingväskan i den kombinationen. Med ett barn i vagnen hade jag shoppingväskan framtill. När det blev dags att hämta på förskolan flyttade jag fram sittdelen till adaptrarna där shoppingväskan suttit, placerade väskan i varukorgen, under jump seatet, där den passade perfekt. Sen satte jag treåringen på jump seatet och så var det bara att rulla vidare.

Det finns så många sätt att kombinera Baby Jogger City Select LUX att jag kände att jag blev svettig bara av tanken på att fota alla positioner själv. Så istället för att slita med det så infogar jag Baby Joggers egen kartläggning av hur City Select LUX kan konfigureras. Själv har jag inte använt vagnen vare sig med babyskydd eller liggdel. Jag har främst kört den som singelvagn eller som syskonvagn med jump seat. När jag använt vagnen med två sittdelar så har jag varje gång haft båda sittdelarna vända mot mig, då det är så jag föredrar att ha barnen. Men det går att ha dem på många olika sätt, och det är det jag gillar med syskonvagnar som City Select Lux och UPPAbaby Vista, man blir inte låst till bara ett par stycken olika lösningar.

Den största skillnaden i körkänsla när man har två jämfört med ett barn i City Select LUX är att häveffekten påverkas rejält. Med ett barn i vagnen får man ta i lite men inte onormalt mycket för att få vagnen över trottoarkanter. Med två barn i, och i synnerhet med det äldre och tyngre barnet längst fram (eftersom att jag prioriterar att se mitt yngre barn bäst då hon inte kan kommunicera lika enkelt om något skulle hända) så får man mer hänga sig på handtaget för att få upp vagnen. LUX rullar dock väldigt bra även med två barn i vagnen och utrymmet för barnen kan man inte klaga på. Det finns gott om space mellan sittdelarna och man kan ha båda suffletterna fullt utfällda, det går även att vinkla den övre sittdelen trots att man har en till sittdel framtill på chassit. Packutrymmet i varukorgen försvinner till stor del när man kör vagnen med två sittdelar, men lite grejer ryms ändå vid barnets fötter så en snabb tur till mataffären går att genomföra.

Det är nästan ovanligt att jag har använt en vagn så mycket innan recension som jag har använt Baby Jogger City Select LUX. Med dess mångsidighet gjorde att det krävdes tid för att vänja sig vid alla olika funktioner och konfigurationer. Jag har kört den sommar, höst och vinter och vagnen har rullat riktigt bra på asfalt, på grusväg, på gräsmatta och i djup snö. Den har tagit mycket mer terräng än jag trodde att den skulle göra, och det utan att bli stötig och studsig. Det finns fjädring i chassit, det ger inte vagnen något gung direkt men det räcker för att stötdämpa vid ojämnheter i underlaget. Både min 183 cm långa man och jag på 170 cm har kunnat köra vagnen bekvämt och City Select LUX-delen kan tack vare den ställbara suffletten passa en 6-månaders/ettåring lika bra som en 3,5-åring/4-åring. Skulle jag ändra något på City Select LUX så skulle jag göra suffletten ännu lite längre och minska ”klumpen” som handbromsen sitter fast i. Allt annat gillar jag med den här vagnen och lösningen med jump seat + sittdel absolut älskar jag.

Jag får så ofta frågor om hur man ska göra med syskonvagn när man har omkring tre år mellan barnen och främst beror det förstås på hur ens liv ser ut. Jag har två gånger fått syskon med tre år emellan och har tyckt att syskonvagn varit absolut oumbärligt båda gångerna, för alla gånger den äldre är sjuk och måste stanna hemma men jag kanske ändå vill komma ut, kunna gå och handla och så vidare. Och från och med nu tror jag att det är City Select LUX med jump seat som jag kommer rekommendera som min favoritlösning för barn som inte behöver en hel sittdel men kanske är lite för trötta, lite för små för att alltid orka stå på ståbräda. Och visst, det finns ståbrädor med sittpall numera. Men problemet som ofta blir med ståbrädor är att de påverkar hur när man kan komma vagnen när man kör den. Ofta är det den egna ryggen som får ta stryk, men med denna lösning kan man gå precis som vanligt. Visst blir vagnen längre, men under vanliga promenader är det inget som stör. Ska man ombord på bussen är det dessutom ruskigt enkelt att lyfta upp sittdelen ovanpå jump seatet igen och låta det äldre syskonet sitta på ett säte eller stå bredvid vagnen. Jag vet inte riktigt hur brett genomslag Baby Jogger City Select LUX har fått men av de syskonvagnar jag har provat så är det här en av de bästa och mest flexibla alternativen och jag är riktigt nöjd med hur denna vagn lyckats lösa problem åt mig i vardagen som småbarnsmamma.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Baby Jogger City Select Lux hos: Pixizoo
Handla Baby Jogger City Select Lux hos: Babyland


4 Comments

 1. Kommenterat av Erika :
  april 3, 2018,8:47 f m

  Den där vagnen verkar lovande om vi behöver syskonvagn i framtiden! En fråga om en annan vagn: city tour lux – har du någon aning om vilken alrshell-väska som skulle kunna passa bäst för den vagnen? Har fått för mig att väskorna överlag är väldigt stora.. Aldrig rest med vagn förut!

 2. Kommenterat av Anna :
  april 3, 2018,10:22 f m

  Hej!
  Oj, nej tyvärr inte. Men Tour LUX blir ju pyttliten så jag skulle satsa på den minsta. Visst finns det en för paraplyvagn? Frågan är bara om den kanske är mer lång och smal, LUX form är ju mer fyrkantig…
  /Anna

 3. Kommenterat av Therezia :
  april 8, 2018,9:26 f m

  Hej, har just nu en city versa som vi använder dagligen.. Nu väntar vi tillökning och funderar på en select lux. Är den lika stor i sitsen som versan? Kan man annars ha versans sits på Selecten?
  Finns det någon annan vagn du skulle rekommendera med hög lastvikt och stora säten för äldre barn? / Therezia

 4. Kommenterat av Anna :
  april 8, 2018,10:08 f m

  Hej Therezia!
  Jag har ingen egen erfarenhet av detta men har sett bilder på Versans sittdel på City Select (ej Lux) och det såg ju ut att funka bra. CS LUx-sätena ska vara lika stora som Premiers sittdel, och den ska ju i sin tur vara lika stor som Versans sittdel så jag antar att de har lika eller åtminstone mkt snarlika mått!

  Kanske UPPAbaby Vista, om du tänker syskonvagn på längden? Annars BJs syskonvagn på bredden eller en begagnad MB Duo.
  /Anna

Leave a comment