Emmaljunga NXT90

av Anna
Recension av Emmaljunga NXT90

Recension av Emmaljunga NXT90

Pris: Ordinarie pris för NXT90 med sitt- och liggdel är cirka 12,000 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Emmaljunga, via Jollyroom.
Tillbehör:  Babyskyddsadaptrar, regnskydd, åkpåse, sittdyna och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Det här är faktiskt min andra recension av Emmaljunga NXT90, men det är ytterst välbehövligt med en uppdatering. Första gången jag skrev om vagnen hade NXT90 precis lanserats. Och precis som med en majoritet av andra nya barnvagnsmodeller så drogs den dels med en del barnsjukdomar, dels med en del uppenbara svagheter. Nu när jag fått köra årsmodell 2020 av NXT90 kan jag konstatera att barnsjukdomarna är botade, och de svaga sidorna har förstärkts rejält.

Jag har kört Emmaljunga NXT90 parallellt med både Emmaljunga NXT60 årsmodell 2020, och med märkets nya syskonvagn Emmaljunga NXT Twin. Och jag måste säga att jag fortfarande föredrar NXT60 framför NXT90. Givetvis är det mer en smaksak, baserat på personliga preferenser, än ett vedertaget faktum.

Jag har testat en Emmaljunga NXT90F Outdoor Trek Black. NXT90 kan köras som singelvagn, och det är i det utförandet jag har testat modellen. Men det förstärkta chassit är även konstruerat för att man med hjälp av en syskonadapter ska kunna fästa en sittdel till. På så sätt kan man göra om sin NXT90 till en syskonvagn.

Emmaljunga NXT90 i siffror

Maxvikten i liggdelen är, som i alla liggdelar, 9 kg. Sittdelen, oavsett om man har Flat eller en ergonomisk sittdel, tar 22 kg. Varukorgen är godkänd för 5 kg.

Det ställbara handtaget kan både vinklas och justeras i höjdled, och kan ställas in i otroligt många olika höjdlägen mellan 50 och 115 cm. Vagnen är 59 cm bred över bakhjulen. Chassit med hjul väger cirka 12 kg, beroende av vilka hjul man har. Sittdelen väger 4,1 kg medan liggdelen väger 4,1 kg.

Flat-sittdelen har ett fotstöd som är 28 cm högt, samt en sittyta som är 25 cm djup och 30 cm bred. Ryggstödet mäter 48 cm och den totalt ligglängden är 80 cm. För den ergonomiska sittdelen mäter jag fotstödet till 27 cm, sittytan är 23 cm djup och 28 cm bred. Ryggstödet mäter 49 cm och den totala ligglängden är samma som hos Flat, det vill säga 89 cm.

Man kan fälla ihop Emmaljunga NXT90 med sittdelen på, men vagnen blir stor då. Bara chassit ihopfällt, med hjulen på, mäter jag till 100 x 59 x 30 cm. Fäller jag ihop chassit och placerar Flat-sittdelen ovanpå blir vagnen cirka 100 x 59 x 51 cm stor.

Emmaljunga NXT90 med rymlig, mysig liggdel

Mysigt ombonad liggdel med vädring

Emmaljunga kan verkligen skapa myskänsla i en liggdel, och NXT-liggdelen är inget undantag. Madrassen är rejält vadderad och känns maximalt ombonad, här behövs inga extra inlägg för att skapa en mjuk sovyta. Liggdelslocket kan lossas helt eller vikas ur vägen.

Suffletten på liggdelen skulle kunna vara längre. En vårdag när solen står lågt finns det risk att det lyser in på bebisens ansikte. Vädringen är dock väldigt bra. Suffletten har dubbla lager tyg. Viker man undan det övre blottas en rejäl yta meshnät, som effektivt släpper in luft.

I suffletten finns ett inbyggt bärhandtag. När man vill lossa liggdelen från chassit så behöver man ha båda händerna fria. På undersidan av liggdelens fotändan finns en spärr. Spärren ska pressas in samtidigt som man drar den mot sig. Liggdelen släpper då chassit, varpå man med andra handen kan lyfta upp den i bärhandtaget. Det låter kanske komplext, men det är smidigt och görs på några sekunder. När liggdelen ska fästas igen är det bara att klicka den rakt in i chassits fästen.

Emmaljunga NXT90 har en hopfällbar liggdel med sittplatta

Ihopfällbar liggdel med smart ryggplatta

Liggdelen som hör till NXT-vagnarna är precis som de flesta liggdelar ihopfällbara. Det är kanske inget man vill göra dagligen. Men ska man resa långt med bil och vill packa bagageutrymmet så effektivt som möjligt så är det väl värt några minuter av liggdelsdemontering. Likaså om liggdelen är urvuxen och ska långtidsförvaras inför kommande syskon eller vagnsförsäljning.

Lyfter man på madrassen så hittar man en ryggplatta i svårt hårdplast. Denna kan man vinkla upp så att liggdelen temporärt förvandlas till en liten sittdel. En praktiskt detalj för bebisar som gärna sover raktlång men som när de är vakna blivit mer nyfikna och vill se ut bättre. Har man ett barn sittandes i liggdel så ska man alltid använda en lös sele, då fallrisken är mycket stor om barnet får huvudet över liggdelskanten.

På just den liggdel jag har testat så uppskattar jag mycket att fodret är så fint prickigt. Jag gillar också förvarinsgfickan i fotändan. Jag har alltid haft liggdelens fotända lite som en inofficiell varukorg för mina egna prylar, så att ha en dedikerad ficka att stoppa nycklar och telefon i är helt perfekt i mina ögon.

Ska man ha Flat eller ergonomisk sittdel till Emmaljunga NXT90?

Vilken sittdel är bäst – Flat eller ergo?

Alla NXT-liggdelar och NXT-sittdelar funkar på alla NXT-chassin, oavsett årsmodell. Då syftar jag på NXT60, NXT90 och NXT Twin. Sittvagnen Emmaljunga NXT30 har sin egen sittdel och är inte kompatibel med de andra NXT-modellerna. Och Emmaljunga har två olika sorters sittdelar i NXT-serien. Den ergonomiska sittdelen, som ihop med chassit säljs under namnet NXT90, och den vanliga sittdelen, som marknadsförs som NXT90F.

Jag har tidigare skrivit om skillnaderna och likheterna mellan de olika sittdelarna, i en jämförelse en bit ned i min recension av Emmaljunga NXT Twin. Där kan man fördjupa sig både i hur de olika sittdelarna fungerar, och i deras mått. Läs även gärna mitt inlägg om för- och nackdelar med ergonomisk vs vanlig sittdel.

För denna recension valde jag att testa en Emmaljunga NXT90F Outdoor Trek Black, vilket innebär att det är den vanliga sittdelen med fullt, plant liggläge som jag har bilder på och som mina barn har åkt i.

Emmaljunga NXT90 med Flat sittdel

NXT90 med Flat-sittdel som har justerbar sele

En i mitt tycke solklar fördel med den vanliga Flat-sittdelen är att den är väldigt rymlig i sittläge. Och eftersom att jag inte längre har något barn som sover dagtid, så är sittläget lite extra i fokus när jag testar vagnar numera. Men eftersom att jag även har en äldre jämförelse mellan NXT Flat och NXT Ergo så vet jag redan en del om hur sittdelarnas sovkomfort ser ut.

Sittdelen till NXT90F Outdoor Trek Black har en snygg svart klädsel och accentuerande detaljer i cognacfärgad läderimitation, exempelvis på handtag, bygel och på nedre delen av fotstödet. Selen är enkel att justera. Dels kan den fästas i flera olika höjdlägen i ryggstödet. Dels kan grenremmen dras upp genom två olika öppningar i sittytan. Selen är även lätt att förlänga eller dra åt. Remmarna kan tas isär i fem separata, något som underlättar när man vill sätta en åkpåse eller sittdyna i vagnen.

Så stora barn ryms i Emmaljunga NXT90 Flat

Så stora barn ryms i NXT90

Både min treåring på strax under meterna och min drygt 115 cm långa sexåring kan sitta bekvämt i Emmaljunga NXT90 Flat. Höjden mellan sittyta och sufflett är imponerande. Ofta när en vagn har en sittdel med maxvikt om 22 kg så är det mest intressant i teorin, då många sittdelar inte faktiskt rymmer ett barn med den vikten. Men NXT90, med Flat-sittdelen, gör det utan tvekan. Vagnen känns dessutom lika enkel att köra och svänga oavsett om det är ett lite större eller ett mindre barn som åker i den.

Det finns även gott om utrymme på bredden i själva sittytan. Så även om det varit vinter så hade barnen kunnat sitta bekväm, med overall på eller med en åkpåse i sittdelen.

Emmaljunga NXT90 Flat har ställbart ryggstöd och fullt liggläge

NXT90F med ryggstöd ställbart till liggläge

NXT90F har en genomtänkt design, vilket bland annat visar sig i att suffletten kan anpassas efter hur sittdelen ska användas. I upprätt sittläge (1) drar man igen två dragkedjor baktill på suffletten, vilket tightar till sittdelens siluett en aning. Visserligen är det också ett extra moment, men stör man sig inte på klädsel som hänger så kan man ju alltid strunta i att dra igen dragkedjorna i sittläget.

För att justera lutning på ryggstödet använder man sig av ett enhandsgrepp på sittdelens baksida (2). Denna spärr har uppdaterats kraftigt till det bättre sen förra gången jag testade en Flat-sittdel. Nu är det riktigt enkelt att få grepp om och använda sig av spärren. Det första läget efter det upprätta sittläget är ett lagom tillbakalutat viloläge (3). Därefter följer det plana liggläge.

När sittdelen var ny upplevde jag det som ibland lite trögt att få ned ryggstödet i liggläge. Det kändes som att jag behövda pressa på med andra handen, kanske som att klädseln tog emot lite också. Vilket gjorde att jag ibland inte fick ryggstödet till önskad position utan att den fastnat lite innan, utan att jag förstod det. Jag tyckte dock att detta blev bättre ju mer man använde sittdelen.

Liggytan kortas av när kant fälls upp

Det som händer med övre delen av ryggstödet i liggläget är att en kant viks upp (4). Det är därför Flat-sittdelen och Ergo-sittdelen upplevs som olika rymliga i sittläge, men har samma längd på liggytan i liggläge.

Med fotstödet uppfällt får man en väldigt bra och skyddas sovyta i Emmaljunga NXT90F (5). Det går som sagt att hoppa över liggdelen och använda vagnen direkt från födseln med en mjuklift i sittdelen. De flesta mindre varianter av universala mjukliftar passar. Läs gärna mitt inlägg med tips på hur man kan bädda med mjuklift i vagnen.

Emmaljunga NXT90 är utrustad med en förlängningsbar sufflett med vädringslucka

Förlängningsbar sufflett med ventilation

Å ena sidan så tycker jag att suffletten på NXT90F är bra. Å andra sidan tycker jag att den är lite, lite krånglig. Ibland när jag drar fram suffletten för att få den maximalt lång, så råkar jag dra med ryggstödet uppåt i samma veva. Vilket beror på det som nämnts ovan, att det ibland är oklart om jag fått ned ryggstödet i liggläge ordentligt. På samma sätt upplever jag som sagt att det är ett plus att man kan tighta till suffletten runt ryggstödet i sittläge, men det är också extra moment att ständigt dra upp och ned blixtlåsen på sufflettkappan.

Överlag är jag dock nöjd med att suffletten ger ett mycket bra solskydd. Längst fram finns en utvikbar solkeps och suffletten är även förlängningsbar. När man öppnat upp dragkedjan och dragit fram förlängningen så kan man även vika undan klädseln där, och på så sätt blotta en stor lycka med meshnät. Luckan funkar både som tittlucka och för vädring av sittdelen.

Emmaljunga NXT90 har ställbart fotstöd med många olika lägen

Ställbart fotstöd med mycket smidig spärr

Fotstödet på NXT90F kan vinklas i många olika lägen. Helt nedfällt så kan barnet få plats med att sätta fötterna direkt mot chassit, mellan framhjulen. Det är ett ytterligare en detalj som gör att vagnen kan funka väl med större, eller framför allt längre barn.

Något jag gillar extra mycket med fotstödet är att man bara behöver en hand för att lossa spärren. På vänster sida sitter en grå plastspärr som man med lätthet kan låsa upp fotstödet med, medan man med andra handen kan vinkla det till önskat läge. En lösning att föredra framför de fotstöd som har två knappar som ska tryckas in samtidigt för att spärren inuti ska låsas upp.

Emmaljunga NXT90 har en relativt rymlig varukorg

Rymlig och lättåtkomlig varukorg

Varukorgen är kanske inte gigantisk, men den är inte heller liten. Den är högt placerad på chassit, vilket är positivt när man kör i djup snö och terräng. Men det begränsar förstås packutrymmet på höjden. Man kan få in en matkasse som den är. Jag upplever det dock som enklare att packa in matvarorna en och en. Att få in en skötväska, en bärsele och lite annat smått och gott under NXT90 är inget bekymmer. Och man kan enkelt komma åt att packa in i varukorgen både från sidorna och givetvis även bakifrån.

De två bilderna längst till höger i collaget ovan visar i närbild den läderimitation som handtaget är klädd med. Mitt från handtaget hänger en svart säkerhetsrem. Den trär man runt handleden när man går med vagnen. Jag använder den främst när det är halt ute eller om jag går där det är backigt, då det finns risk att vagnen rullar ifrån mig om jag av någon anledning skulle råka tappa greppet om handtaget.

Emmaljunga NXT90 Outdoor med stora lufthjul med bra grepp för terräng

Rejäla lufthjul med bra grepp i terräng

NXT90 Outdoor kommer med riktigt rejäla lufthjul, som både är stora och har ett grovt mönster för bästa grepp. De här hjulen fixar både snö och terräng. Grusväg, gräsmatta – det finns inte mycket som kan sätta stopp för framfarten. Alla hjul är enkla att lossa från chassit om man vill packa vagnen maximalt kompakt. Framhjulen är svängbara, men kan låsas i fast läge med den gråa spärren, tryck den bara ned och upp för att växla mellan lägena. På insidan av framhjulen finns även möjlighet att justera rörligheten i framhjulen. Men min upplevelse av denna NXT90 är att vagnen varit mycket lättsvängd.

På staget mellan bakhjulen sitter den grå fotbromsen. Den är lätt att hitta med foten och enkel att pressa ned i låst läge. Jag är dock inte helt förtjust i hur den känns att låsa upp. Med rejäla skor på är det inget problem. Men om man om sommaren har sandaler på sig så känns bromsens kant väldigt vass och obekväm när bromspedalen ska pressas upp.

Emmaljunga NXT90 har ställbart handtag med både knäled och teleskopfunktion

Vagn med både teleskop- och knäledshandtag

Ett innovativt initiativ som Emmaljunga har lyckats mycket väl med är hur handtaget på NXT90 är konstruerat. Det kan justeras på två olika sätt. Dels som en teleskopled, där det kan dras upp och ned i flertalet olika höjdpositioner. Dels med en knäled, där handtaget kan positioneras i en stor mängd olika vinklar. Det ska väldigt mycket till för att inte alla, oavsett längd, ska kunna hitta ett bra och bekvämt läge på handtaget.

Själva delen man håller i är rejäl i omfånget och väldigt greppvänlig. Handtaget kan dessutom vikas hela vägen in mot chassit. Har man handtaget i lägsta teleskopläget och helt invikt så innebär det att Emmaljunga NXT90 blir väldigt kort och smidig i formatet. Något som snabbt visar sig användbar både i kollektivtrafiken, i små hissar och när vagnen ska stå hemma i hallen.

Smarta detaljer som svängbar bygel och grenband på Emmaljunga NXT90

Alldeles för trögt att lossa Flat-sittdelen

I princip alla funktioner hos NXT90 fungerar precis som avsett, och en hel del av dem är riktigt bra. Det finns dock en grej som verkligen inte har fungerat väl för mig, och det är hur man lossas Flat-sittdelen från chassit. När jag först upplevde det problemet med Flat-sittdelen jag använt till NXT60 och NXT Twin så funderade jag på ifall det handlade om den specifika sittdelen. Men nu när jag kört denna NXT90 med en annan Flat-sittdel, som är precis likadan, så kan jag inte låta bli att dra slutsatsen att det handlar om konstruktionen. Vilket är märligt. För den Flat-sittdel jag testade 2018 var inte alls såhär

På Flat-sittdelens båda sidor finns två handtagsliknande grepp (1). Tanken är att man sätter händerna där, pressar spärren inuti handtaget uppåt (2) och sedan lyfter loss sittdelen. Borde vara enkelt. Men för mig har det varit otroligt svår. Inte en enda gång har jag lyckats på första försöket. Spärrarna inuti i handtaget är så smala och ska pressa så hårt in, jag är för svag i fingrarna för att lyckas och jag får ont i händerna av att försöka. Ibland har jag inte ens lyckats alls, utan fått be min man om hjälp och det känns inte kul.

Jag är väldigt besviken på den här funktionen och tycker man ska vara noga med att testa om man fixar att lossa sittdelen innan man väljer en Flat-sittdel. Fäller man aldrig ihop vagnen eller har alltid sittdelen åt samma håll så är det ingen stor sak. Men vill man ofta lassa in NXT90 i bilen eller kunna vända barnet ömsom framåt, ömsom bakåt – ja då är detta ett rejält aber med NXT90.

Gott om bra detaljer såsom svängbar bygel

  • NXT90 har spärrar på insidan av chassit, öppnar man upp dem kan man lossa bakhjulen (3).
  • Vagnen är utrustad med en svängbar bygel som är enkel att öppna upp och vika åt sidan, och som även kan tas bort helt (4).
  • Flat-sittdelen har ett grenband som fästs runt bygeln med en tryckknapp (5), så vill man använda swing away-funktion får man först lossna grenbandet (6) och sen öppna upp.
  • Precis under de gråa knapparna man trycker in för att vinkla knäledshandtaget sitter metallöglor, att fästa Emmaljungas skötväska/organizer i (7).
Så fäller man ihop Emmaljunga NXT90

Så fäller man ihop Emmaljunga NXT90

Det går att fälla ihop Emmaljunga NXT90F med sittdelen på, men vagnen blir ohemult stor och klumpig då. Jag föredrar alla gånger att lite snabbt (eller inte…) lossa sittdelen och fälla ihop chassit separat. Och fällningen är väldigt enkel.

  1. Ta bort sittdelen från chassit. Liggdelen måste alltid lossas innan fällning.
  2. På insidan av handtaget ser man de metallfärgade fördjupningar som visar handtagets olika höjdlägen.
  3. Öppna de grå spärrarna för handtagets teleskopfunktion.
  4. Skjut ned handtaget till lägst läget.
  5. Vik även in knäleden, förslagsvis ned mot chassit.
  6. Tryck in knappen och lossa spärren som sitter på chassits mittstång. Lyft stången uppåt och vips viker vagnen ihop sig.
Emmaljunga NXT90 hopfälld med sittdel

NXT90 ihopfälld med och utan sittdel

Här är lite bättre bilder på NXT90s hopfällningsmekanism. På den svarta plastdelen på mittstången finns en knapp som ska pressas in, sen dras hela delen åt vänster. Samtidigt drar man den grå spärren bredvid åt höger. Spärrarna ska alltså tryckas mot varandra, och det är så chassit låses upp.

Som bilderna till vänster i collaget ovan visar, så blir NXT90 betydligt mer kompakt om man tar Flat-sittdelen separat och staplar den på chassit. Det enda jag gjort med sittdelen då är att lossa bygeln, men den hänger kvar i grenremmen så man inte råkar förlägga den.

När Emmaljunga NXT90 fälls ihop så låser chassit automatisk ihop sig. När vagnen ska fällas upp igen så drar man i den grå spärren på insidan av chassit framme vid vänster framhjul. Samtidigt lyfter man vagnen i handtaget och den fäller då upp sig. När NXT90 står på alla fyra hjulen igen så trycker man till på mittstången, så vagnen låser sig i uppfällt läge.

Körkänsla och mitt omdöme av Emmaljunga NXT90

Körkänslan i Emmaljunga NXT90

Om mitt intryck av den första versionen av Emmaljunga NXT90 var minst sagt skakigt, mycket på grund av en väldigt liten sittdel och en alldeles för trög styrning, så är min bild av NXT90 årsmodell 2020 många gånger mer stabilt. Egentligen finns det inget jag inte tycker om med vagnen. Och jag kan förstå varför den är populär. En vanligt förekommande kritik, som jag personligen inte håller med om, är att moderna vagnar ofta är rangliga eller upplevs veka. NXT90 är ju definitivt både rejäl och gedigen.

Vagnen är mycket lättrullad och även lika lättstyrd. NXT90 kan enkelt rattas runt med bara en hand på handtaget. Vagnen har fjädring i chassit men det är en hård fjädring som mer förhindrar stötighet än ger ett klassiskt gung. Är man ute efter en mjuk, vaggande körkänsla så är Emmaljunga NXT90 inte rätt modell. Vagnen känns stark i chassit och trots att den inte är någon lättviktare så upplever jag det inte som extra tungt när den körs.

Mitt omdöme av Emmaljunga NXT90

Som jag ser det är NXT90 en lite för stor vagn för den som bor mitt i stan och endast ska spatsera i citymiljö. Då behöver man inte de väl tilltagna hjulen eller ett förstärkt chassi. Men bor man på landet har jag förstått från andra att även om en NXT90 Outdoor med stora lufthjul tar sig fram längs traktorstigar och över åkrar, så upplevs fjädringen som för snålt tilltagen för att vagnen verkligen ska lämpa sig på landet. Så lite för mycket city för landsbygden. Och lite för mycket terrängvagn för stadsliv.

Så kanske är det de som lever och rör sig precis på samma sätt som jag – tjugo minuter från city och 50 meter från skogen – som gillar Emmaljunga NXT90 mest? Med ett relativt rymligt hus där förvaring av vagnen i den egna hallen inte är ett problem. Och där man ömsom åker buss och går i butiker, ömsom rör sig i skog och mark. Ett förortsliv helt enkelt.

För just mig personligen så klickar inte NXT90 på samma sätt som NXT60, som är en vagn jag verkligen, verkligen gillar. Sitt- och liggdelar är ju samma, så det är framför allt storlek på chassit som gör skillnaden för mig. Jag behöver inte det där extra robusta för hur vagnar används i min vardag. Men för den som vill ha gedigen konstruktion, hög kvalitet och en vagn för sann allround-användning så är det stor chans att NXT90 kan bli duovagnen som bockar av alla önskemål.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Emmaljunga NXT90 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

33 kommentarer

Alexandra 15 juli, 2020 - 07:48

Har en flat från 2017 med samma problem som du upplever, att den kan va svår att lossa från chassit. Jag kom på att om man håller i spärrarna lite närmare bygeln snarare än mot ryggstödet så blir den betydligt lättare att lossa. Efter att jag smörjt spärrarna så lossar den jättelätt på första försöket 🙂

Reply
Nile 12 oktober, 2020 - 19:16

Tror inte det kommit med någonstans i den här recensionen men något som är lite småstörigt med den här vagnen är att det kan komma in grus i mekanismen för att låsa framdäcken. När man sedan klickar ur spärren går den inte riktigt ur när gruskorn fastnat och däcket förblir ”låst” och kan inte rotera fritt runt sin axel. Det tog ett tag för oss att lista ut vad det var som hänt första gången det inträffade, trodde först att hjulet pajat helt. Man behöver leta fram en pytteliten pinne eller sticka och använda den för att peta ut gruskornen som fastnat, det här innebär i princip att man måste ställa sig på knä på marken vilken är ganska trist. Händer i princip varje gång man kör med framdäcken låsta. Kanske en liten detalj i sammanhanget (älskar ju den här vagnen) men för en vagn som är så vansinnigt dyr förväntar man sig absolut toppklass på alla detaljer. Hoppas någon från Emmaljunga läser min kommentar och åtgärdar det här, haha!

Reply
Anna 16 oktober, 2020 - 10:33

Hej!
Nej det stämmer, det är inget jag har skrivit om. Jag har faktiskt inte hört om det tidigare heller, men det låter onekligen väldigt irriterande. Jag är ju själv inte alls förtjust i låsta framhjul. Brukar testa funktionen med alla vagnar jag kört, men vid något tillfälle bara för att se att det funkar och hur rörliga framhjulen är i låst läge, inte mer än så. Men det låter ju som något som inte borde vara så knepigt att ordna till från Emmaljungas sida!
/Anna

Reply
Sara 5 februari, 2021 - 17:24

Detta har jag också stört mig jätte mycket på!! Har dom nästan aldrig låsta men min mamma gillar att ha dom så, vi brukar ta en kökskniv och peta med men det känns ju inte helt rimligt att man ska behöva göra de!

Reply
Amanda 24 mars, 2021 - 09:55

Alltså inte bara vi som har det problemet. Nu när grusen efter vinterns isgator ligger kvar så har det fastnat så otroligt mycket stenar där inne. Supernöjda med vagnen på alla sätt förutom just det!

Reply
Catharina 13 oktober, 2020 - 19:34

Velar mellan en nxt60 och en nxt90 men gillar inte handtaget på nxt60, vänjer man sig eller man ska gå på magkänslan där?

Reply
Anna 16 oktober, 2020 - 10:31

Hej!
Jag tror ändå du ska gå på magkänslan. Om du testkört NXT60 och inte gillar handtaget så tror jag inte det intrycket kommer ändras med tiden. Själv tycker jag båda handtagen är toppen men jag vet att många upplever att man får hålla händerna för nära varandra på NXT60. Är men obekväm med det så är ju NXT90 såklart ett bättre val!
/Anna

Reply
Amilie Möller 6 november, 2020 - 09:25

Har svårt att hitta däckdimensionerna för fram- resp bakhjul på nxt90 – vet du? Och har du testat vagnen i djupare snö och isf hur upplever du den där? Tack för bra recension!

Mvh
Amilie

Reply
Anna 6 november, 2020 - 16:05

Hej Amilie!
Jag tror NXT90 har bakhjul som är 12 tum och framhjul som är 10 tum! Jag har tyvärr aldrig kört NXT90 i djup snö men min erfarenhet av andra vagnar med samma hjulstorlek, och om man har lufthjul eller bra foamhjul, är att det funkar rätt bra i mellandjup snö. Riktigt djup snö, då tar varukorgen/chassi i och man behöver större däck skulle jag säga.
/Anna

Reply
Alexandra 16 november, 2020 - 10:17

Hej, tack för utförlig recension! Jag bor på landet, med sand-/grusväg som dagligt rullningsunderlag, men åker såklart in till butiker & city med jämna mellanrum. Funderar nu mellan Emmaljunga nxt90 och Britax Go Big. Kan du rekommendera någondera? Tycker Emmaljunga är snyggare, men annars verkar de ha ganska samma egenskaper vad gäller tex utrymme i bilen & allmän smidighet..

Reply
Anna 17 november, 2020 - 16:15

Hej!
NXT90 med lufthjul är nog mer terrängvänlig än Go Big, men Go Big är inte dålig på det. Tycker däremot att Go Big är hästlängder mycket smidigare att fälla ihop med sittdel på, och att den blir mer kompakt också! Vad gäller körkänsla och utseende så är det mer en smaksak! Vill du köpa vagnen ny och bestämmer dig för en Go Big så få du slå till snart, då vagnen har utgått och inte längre tillverkas av Britax. Otroligt trist men så är det tyvärr.
/Anna

Reply
Alexandra 18 november, 2020 - 07:15

Tack så mycket!

Reply
Stina 21 januari, 2021 - 15:02

Hej,
Jag köpte nyligen en begagnad NXT 90F från sent 2019, så lite mer än ett år gammal. Det mesta känns bra med den, en sak som vi funderar lite på är dock att ligg (främst) och sittdelen går att vicka en aning fram och tillbaka. Liggdelen klickar i lätt med ett klickljud och sitter fast, den går även att klicka ur lika lätt. Men när den sitter på så går den att vicka någon centimeter fram och tillbaka.

Min fråga är väl egentligen ifall det kan vara något som hör till modellen för att göra den lite mjukare i terräng, eller om det är något som sitter lite löst. Vet du? 🙂

Tack!

Reply
Anna 22 januari, 2021 - 10:46

Hej Stina!
Alltid supersvårt att avgöra via text men litet rörelse ska det vara, så det är helt normalt. En centimeter eller så låter fullt rimligt. Det blir mindre märkbart med tyngd i vagnen dessutom!
/Anna

Reply
Elin 6 februari, 2021 - 12:43

Hejsan!
Vet du om där är några mått-skillnader mellan 2020 och 2021 års modell av NXT90? Är de nya hjulen större?

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 17:08

Hej Elin, vad jag vet ska chassit inte ha ändrats i det avseendet och inte sittdelarna heller, så måtten borde vara desamma? Jag har en NXT90 2-in-1 hemma just nu, den har Outdoor hjulen. Det är faktiskt riktigt bra, körde vagnen när det var som absolut mest snö och den tog sig fram imponerande väl! (Även om det alltid är tungt att köra vagn i blöt, geggig snö.)
/Anna

Reply
Linn 6 januari, 2023 - 16:30

Hej Anna! Du skrev att du har en 2-in-1 hemma, vi har en 2-in-1 från 2021 och har börjat använda vår sittdel mer upprätt nu men den verkar inte gå att ändra fotstödet på? Är det något du vet om det går men att jag inte förstått hur? Vi blir helt galna och är så besvikna, tycker vagnen annars är bra men nu när sonen är större vill han gärna sitta mycket rätt upprätt och när fotstödet lutar rakt ner så är han ju påväg att ramla ur sittdelen men blir galen när han läggs ned mer, så himla frustrerande och känns som en otrolig tabbe från Emmaljunga i så fall… Vi har försökt googlat oss fram och ringt även till Babyland där vi köpte vagnen men dem hade inget svar. Vi har köpt andra vagnar begagnat nu (en sulky i bilen exempelvis) och använder nästan aldrig längre Emmaljungan fast det var den vi köpte ny och lade massa pengar på och gärna hade velat använda mer men inte kan på grund av sittdelen…

Reply
Anna 8 januari, 2023 - 17:36

Hej Linn!
NXT90 2-in-1 har inte ställbart fotstödet och det finns inget sätt att få ställbart fotstöd på den. Det är samma typ av ram och lösning som på tex Bugaboo Donkey och Fox, som inte heller har ställbart fotstöd. Tyvärr!
/Anna

Reply
Yuliaq 22 februari, 2021 - 18:45

Hej och tack för din intressanta artikeln!

Jag undrar hur kompakt blir NXT90? Vi har en gammal Brio Smile från 2016 och vi valde den eftersom den var lätt att fälla ihop och lägga i bilen. Är det lätt att fälla ihop NXT90 och lägga den i bilen? eller blir den för stor? Den ser väldigt kompakt ut på dina foton men hur är det egentligen? Jag tänkte köpa den med vanliga hjul.

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 14:59

Hej!
Jag skulle säga att bilderna är sanningsenliga. Men jämfört med en Smile så är det inte jättestor skillnad i hur mycket utrymme vagnen tar upp dock. Det vill säga NXT90 blir inte mindre hopfälld.
/Anna

Reply
Sara 25 februari, 2021 - 12:54

Hej! Tack för så mycket bra info om vagnar!
Jag undrar om en Emmaljunga NXT90 F ifrån 2019 skiljer sig från en nyare? Är det någon uppdatering som gör det värt att ta en nyare modell? 🙂

Reply
Julia 26 mars, 2021 - 14:22

Hej! Jag sitter med samma fråga, är det stor skillnad mellan 2019 årsmodell av NXT90 och dagens modell som finns i butik? Antar att det är 2021 årsmodell av NXT90 man kan klämma på i butik. Tack 🙂

Reply
Anna 26 mars, 2021 - 15:59

Hej Julia,
så vitt jag vet har inte så mycket hänt sen årsmodell 2019, förutom att Emmaljunga inte längre säljer NXT-vagnarna med lufthjul och att det förstås kommit nya färger på klädsel. Största skillnaden är väl att NXT 2-in-1 har tillkommit!
/Anna

Reply
A 4 april, 2021 - 20:16

Jag har funderat på en nxt90 men blir osäker nu när jag läste om fjädringen. Bor på landet och behöver en vagn som kan rulla offroad utan att bebisen ligger som ett popcorn. Vilka vagnar med liggdel har bättre fjädring. Med svängbara hjul och ändå lite ”fin”?

Reply
Anna 13 april, 2021 - 11:50

Hej!
Många vagnar har fjädring, men att det finns fjädring i chassit behöver enligt min erfarenhet inte betyda att vagnen alltid är så mjuk att köra. Även vagnens hjul spelar roll för den delen av körkänslan. Jag tycker att Britax Go Big är den modell av ”moderna vagnar” som har absolut bäst fjädring, den har ju även svängbara framhjul. Britax Smile III är också ganska bra, samma med de lite äldre modellerna Viking och Super Viking från Emmaljunga.
/Anna

Reply
Veronika 28 december, 2022 - 16:54

Vill bara tillägga att min nxt90 outdoor med de grövsta mönstret på däcken inte alls gick att köra i nysnön som lagt sig idag (kramsnö). Snön fastnade i mönstret på däcken och vagnen gick inte att köra efter bara någon meter. Otroligt frustrerande. Vännen med en vagn av annan modell med däck utan mönster tog sig fram jättebra i kramsnön. Ville bara informera om det då jag iaf bara hittat information om hur bra outdoor-modellen var att köra i snöväglag innan jag gjorde mitt inköp. Är för övrigt väldigt nöjd med vagnen.

Reply
Anna 3 januari, 2023 - 17:54

Hej Veronika!
Vad tråkigt att höra, jag vet att det kan bli så ibland vid en viss typ av snö och om hjulen är varma. Det kan avhjälpas om man låter chassit stå ute en tid innan man börjar använda vagnen. Jag körde en NXT-vagn med de grövsta hjulen förra vintern (-21/-22) och då var det väldigt mycket snö där jag bor, och jag upplevde aldrig att snön fastnade i däcken. Men eventuellt kan ju något ha ändrats på däcken sedan dess. Kör dock en Emmaljunga Alu S nu, också med Outdoor-hjul, och inte heller i dem har det fastnat någon snö.
/Anna

Reply
Frida 8 mars, 2023 - 22:25

Super bra recension! Jag velar lite mellan nxt 60 eller 90. Min önskemål är en vagn som funkar bra med ståbräda men som också fixa kullersten och en jäkla massa backar med snäva svängar (behöver nåt stabilt )
Har en go big nu, men jag kommer inte överens med den och ståbräda. Tycker ståbräda är ivägen när man fäller upp den.
Hur har du upplevt nxt med ståbräda?

Reply
Anna 9 mars, 2023 - 14:00

Hej Frida, och tack!
Jag har kört både NXT60 och NXT90 med ståbräda, dock inte med Emmaljungas egen ståbräda utan jag har använt Easy X Rider. Jag är supernöjd med den till NXT-vagnarna (körde även NXT30 med den). Den är enkel att montera på om vagnens handtag ger en bra yta för storsyskonet att stå på, men ger också helt okej space för mig som kör vagnen. Den är lite ivägen om du hänger upp den på handtaget MEN den Easy X Rider är väldigt enkel att bara haka av från vagnen. Så jag tog loss den och la i varukorgen tex när jag lämnat storasyskonet på föris och visste att ståbrädan inte skulle användas på flera timmar.
/Anna

Reply
Madde 7 november, 2023 - 22:45

Kommer det någon recension på emmaljunga sento max?

Reply
Anna 8 november, 2023 - 10:19

Hej Madde!
Nästa inlägg som publiceras kommer vara en recension/jämförelse av Sento och Sento Pro. Jag kommer nämna Sento Max där men antagligen inte mer än så. Den är nämligen extremt lik NXT90, förutom mer fjädring i chassit, och NXT90 känner jag att jag redan skrivit tillräckligt om här på bloggen.
/Anna

Reply
Alex 26 november, 2023 - 18:11

Hej Anna, i väntan på den kommande recensionen, råkar du redan nu ha koll på Sento Pros hissmått? 🙂 NXT60 är kompatibel med vår trånga hiss, men det går inte riktigt att hitta information om Sento Pros motsvarande dimensioner.

Reply
Anna 27 november, 2023 - 16:07

Hej Alex!
Sento-inlägget, med alla mått, kommer upp på bloggen imorgon bitti!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar