Nordic Crown Promenad

av Anna

Minirecension av Nordic Crown Promenad
Inköp: Ordinarie inköpspris är 6995 kr för vagnen med sittdel. Detta är ett recensionsexemplar från Nordic Crown.
Tillbehör: Sittdyna och fotsack ingår med vagnen. Babyskyddsadaptrar kan köpas till.
Typ av vagn: Duovagn.

En riktigt klassisk barnvagnsmodell jag aldrig körde är Brio Happy. Ändå tipsar jag om den gång efter annan. Ofta till familjer som söker efter en riktig rejäl promenadvagn för att ha på landet eller till någon som letar billig sovvagn till förskolan. Därför tyckte jag det vore lite kul att köra uppföljaren Nordic Crown Promenad. Promenad har samma liggdel som Happy medan sittdel och chassi är starkt Happy-influerade. Att jag inte är ett fan av fasta framhjul är nog känt för de flesta som läser den här bloggen men jag har försökt tänka bort den faktorn och testa Promenad för vad den är. Tack vare ett påpassligt väder så har jag kunnat köra Promenad under väldigt olika förutsättningar, på barmark såväl som i djup snö. Nordic Crown Promenad är alltså en duovagn med separat ligg- och sittdel. Sittdelen är vändbara, hjulen är luftfyllda. Chassit finns både i kromat och i svart utförande. Över bakhjulen mäter Promenad 60 cm, vilket är helt normalbrett. Vagnen är däremot ganska mycket tyngre än normalt, 17,6 kg med sittdelen på. Inte något man vill lyfta in i bilen dagligen, skulle jag säga. Liggdelen är godkänd för en belastning om 9 kg, sittdelen får ta 17 kg.

Liggdelen till Promenad är i grunden samma som den till Brio Happy. Nordic Crown köpte upp Brios gamla fabrik, så mycket är samma sak under nytt namn. Det mesta med denna liggdel känns väldigt traditionellt och det tycker jag är positiv. Jag gillar verkligen det ljusa innerfodret och att liggdelslocket fästs med tryckknappar. Det är tystare än kardborre, men mer stabilt än en del magnetfästen kan vara. Kanten på liggdelslocket har rejält med stadga i sig och står upp för extra effektivt vindskydd. Suffletten kan vinklas upp och ner med en hand, har en utvikbar solkeps, och hela liggdelen kan enkelt klickas av från chassit och bäras i bärremmarna. Att bära en helt liggdel är oftast väldigt klumpigt, så skulle jag köra Promenad med en nyfödd skulle jag ha en mjuklift i liggdelen. Och med tanke på hur rymlig den är så är det inget problem att hitta en lift som passar.

Precis som så många andra liggdelar så kan Promenad liggdel plattas till för förvaring. När den ska användas ska metallbågarna spänna ut liggdelen och dras ända tills de fastnar i skåren i fästet på liggdelens botten. Promenads liggdel har en uppfällbar ryggplatta, vilket kan vara väldigt praktiskt när man har en bebis som börjar bli lite större. När barnet ska sova kan man köra med liggläget som vanligt och när barnet är vaket så kan man snabbt fixa till ett enklare sittläge. Det enkelt avtagbara innerfodret har också en lucka för ryggplatten, vilket gör att man bara behöva lyfta lite på madrassan huvudändan för att fixa till så att barnet kan sitta upp i Promenads liggdel. På insidan av liggdelens finns förvaringsfickor som jag utgick från att man ska kunna stoppa ned bärremmarna i när de inte används.

Sittdelen är mycket enkel att bara klicka på chassit, och lika lätt är det att lyfta av den – exempelvis för att vända den åt andra hållet. Ryggstödet kan ställas i fyra olika lägen. Ett upprätt sittläge, två vilolägen och ett plant liggläge. För att vinkla det trycker man ihop en spärr på baksidan av ryggstödet. Med Nordic Crown Promenad medföljer en sittdyna, den fäster man i sittdelen med duffelknappar i två elastiska öglor överst på ryggstödet. På så sätt slipper man allt glid.

Chassit har knäledshandtag, vilket jag gillar av två skäl. Dels är det enkel att hitta ett bra höjdläge även om man är två väldigt olika långa föräldrar. Dels gör det att vagnen kan göras i alla fall lite kortare när den står i hallen eller när man ska åka buss med den och vill att övriga passagerare ska kunna komma förbi bakom en. Varukorgen är stor och i metall. Fördelen med det är att den är väldigt tålig, här vågar man lasta på en hel del skulle jag vilja påstå. Den är bara godkänd för 5 kg men orkar mycket mer än en varukorg i tyg med samma maxvikt. Nackdelen med stålkonstruktionen är att man inte kan lägga i enskilda småsaker, de faller genom nätet direkt. Man får se till att packa i väskor eller kassar när man ska ta med sig grejer.

Klicka på bilden för att se den i högre upplösning. Selen i Promenad är precis som Brios gamla, det vill säga en ej delbar fempunktsele med ett klassiskt selspänne (1), Fotstödet kan fällas och ställas rakt ut eller i ett nedfällt liggläge (2). En intressant detalj med ryggstödet på sittdelen och som jag ska erkänna att det tog mig ett tag att upptäcka, är att ryggstöd kan ställas i två olika lägen. När sittdelen ska användas just för att sitta i, och speciellt när barnet börjar bli längre, så har man det som på den övre bilden (3). Men då är den översta fliken bakvänd och hålls på plats med kardborre. Vill man ha mer skydd för ett barns huvud i liggläget så kan man lossa kanten, vika fram den och dra upp dragkedjorna i hörnen. Min gissning är att detta även kan användas för att funka som extra stopp om man har Nordic Crown Promenad med en mjuklift i sittdelen. Bygeln på Promenad kan inte svingas iväg, men den kan däremot vinklas med hjälp av de övre runda knapparna på båda sidor om bygeln. Självklart kan den även lossas helt. Bara att knäppa upp grenbandet och sedan ta loss bygeln genom att trycka på de undre runda knapparna.

Rent estetiskt är inte suffletten på Nordic Crown Promenad den mest tilltalande jag har sett. Passformen är lite för pösig för min smak. Men solskyddet är i alla fall bra, mycket tack vare att denna sufflett faktiskt har en utvikbar solkeps. När min ettåring ligger i fullt liggläge i Promenad så känns hela överkroppen väl skyddad mot både sol och väder och det går inte att vara annat än nöjd vad gäller funktion. Vad jag däremot absolut inte förstår mig på är att sittdelens sufflett har knappar på insidan av sufflettfästena. Detta är ganska vanligt på liggdelar, men då är det ofta – mig veterligen – för att man ska kunna ställa suffletten i ett upprätt läge och bära liggdelen med sufflettens inbyggda bärhandtag. På sittdelar som denna är det tyvärr enbart irriterande. Suffletten kan fällas fram precis som vanligt, men varje gång man vill fälla undan den, om så bara ett steg, så måste man med båda händerna trycka in knapparna. Överlag är jag inget fan av tvåhandsgrepp för enkla funktioner och att behöva ha båda händerna fria varje gång jag vill kolla till mitt barn är inte användarvänligt. Det här hoppas jag kan vara något som uppdateras och byggs bort på kommande versioner av Promenad.

Vagnen kan fällas ihop med sittdelen på, men blir ganska stor då. Den känns visserligen lätt att hantera omfångsmässigt men är ju ganska tung. Ska jag packa in Nordic Crown i bilen och måste lyfta den högt så skulle jag föredra att ta chassit och sittdel för sig. Att fälla chassit är mycket enkelt. På båda sidor av handtaget finns rejäla spärrar med öglor. Dessa drar man mot sig och därefter ska man på höger sida också trycka in extra spärr, då fällningar av vagnar ska ske i minst två moment för att förhindra att vagnen råkas fälla ihop av misstag. Chassit blir utan sittdelen på plattare men förblir lika brett och långt.

Körkänslan i Promenad är härlig och den gör verkligen sitt namn rättvisa – det här är en promenadvagn! Fjädringen är mjuk och vagnen har ett härligt gung, men den är inte så mjuk att man måste trycka ner handtaget överdrivet mycket när vagnen ska svängas. Framkomligheten är förstås riktigt god. Min man sa det faktiskt bäst när han kom tillbaka efter en rejäl vinterpromenad; att det gör inget att vagnen är ganska svårsvängd med sina fasta hjul för med Promenad kan man bara köra rakt över alla hinder istället för att runda dem. I vår ganska trånga lokalbutik känna Promenad rätt snabbt mest otymplig men så fort man kommer ut igen så finns det inget att klaga på vad gäller rullet. På bussen blir Promenad rätt stor och lång om ryggstödet på sittdelen är nedfällt till liggläge, men om barnet är vaket och sitter upp och handtaget fälls in mot chassit så tar man inte upp så värst mycket mer utrymme än man gör med mindre duovagnar. Det här är inte en vagn jag skulle välja för shopping eller huvudsaklig körning i stadspromenad. Inte heller skulle jag välja Promenad om vagnen ska packas in i bilen dagligen. Samtidigt tror jag inte att den som lever sitt liv så letar efter den här typen av vagn. Precis som Brio Happy är Nordic Crown Promenad bra för terrängkörning, för promenader och för barnet att sova i. Det plana liggläget och den rymliga sittdelen var mycket uppskattade av min ettåring, som är långt ifrån att fylla upp sittdelen maximalt. Jag kan fortfarande inte påstå att fasta framhjul är något för mig men när jag kör vagnar som Promenad så fattar jag åtminstone varför den här typ av vagn uppskattas av andra.

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Bibbi 2 mars, 2018 - 16:45

Hej!
Jag är gravid och det kommer bli 22 månader mellan barnen. Idag har jag en Buffalo och en Bee.
Tycker du att Donkeyn är värd sitt pris?
Min man är helt inne på en Donkey, då den är smidigare, funktionellare, och tar mindre plats än tex Emmaljunga.
Planen är att sälja Buffalon, köpa en ny Donkey, behålla Been. Ev köpa liggdel och ståbräda till Been, för att använda vid kortare turer, typ mattaffärer. Alt hoppa liggdelen och bara köra adapter till babyskyddet.

Tacksam för input. Tack för bra info och inspiration.

Reply
Anna 4 mars, 2018 - 22:26

Hej Bibbi,
ja det tycker jag faktiskt att den är. Men Donkeyn är en av mina favoritvagnar som jag kört (tre olika modeller dock) sen sommaren 2011. Jag älskar verkligen mono till duo-funktionen, att Bugaboo har den bästa ståbrädan som finns och att vagnen är så himla lättkörd! Du kan ju dessutom ha samma ståbräda till Bee och Donkey, det är väldigt enkelt att klicka av och på den. Tycker det låter som att du har en bra barnvagnsplan!
/Anna

Reply
Linda 5 mars, 2018 - 10:55

Hej!
Var är de gråa barnvagnsvantarna från?

Reply
Anna 5 mars, 2018 - 13:04

Hej!
Det är EasyGrow Grandma Handmuffar!
/Anna

Reply
Stina 19 maj, 2018 - 09:57

Hej!

Hur är den att häva? Är den tung?
Jag tyckte tex att emmaljunga Classic var väldigt lätt medans kronan duo var tung och med ett jobbigt flex i handtaget (iaf på den jag provade). Kan inte prova promenade nånstans. /Stina

Reply
Anna 19 maj, 2018 - 21:42

Hej Stina, jag skulle inte säga att den var svår att häva för att den är tung. Men däremot måste du trycka ned handtaget ganska mycket eftersom att det är så mycket fjädring i chassit. Så det kräver att man pressar ned handtaget en bra bit innan framhjulen lyfter
/Anna

Reply

Lämna en kommentar