Najell SleepCarrier – bärsele & mjuklift i ett

av Anna
SleepCarrier_intro

Första gången jag fick inblick i vad en SleepCarrier faktiskt är, var när jag mötte skaparna i företaget Najell som ligger bakom produkten, då vi sågs på Kind + Jugend-mässan i Köln i höstas. Produkten är ursprungligen tänkt som ett bärhjälpmedel utformat för bebisar som vill vyssjas till sömn i en förälders famn. SleepCarriern visade sig sedan fylla en annan funktion minst lika bra – den som en liten mjuklift lagom att passa i de allra flesta barnvagnars liggdelar.

Sedan dess har SleepCarrier utvecklats vidare och fått sig ett eget vindskydd, och finns nu i två snygga färgalternativ. Vill man vet mer hårdfakta så kan man läsa på tillverkarnas hemsida. Jag har med hjälp av en vän med tillhörande bebis testat båda användningsområden hos SleepCarriern och kommit till slutsatsen att den kanske inte är något för alla bebisar, men om man har den rätta sortens bebis så funkar det klockrent.

SleepCarrier_barsele

Bärsele är ju inte barnvagnsrelaterat egentligen. Men så är det med många av de multiprodukter som finns ute på marknaden nu, ett annat bra exempel är Bjällra of Swedens Multibag, själva anledningen till deras existens är ju att en ensam produkt ska täcka många användningsområden. Som bärdon är SleepCarrier väldigt speciell och inget som egentligen kan jämföras med vare sig bärselar eller bärsjalar. Barnet bärs löst i liften, liggandes på tvärsen mot förälderns kropp. Selen som medföljer är enkel att knäppa på och av, och känns verkligen säkert förankrad i liften. Detaljerna är överlag genomtänkta, sedan kan det vara något bökigt att komma åt den inre selspännens och framför allt att hålla liften bra balanserad medan man knäpper på och av.

Men väl på plats så är SleepCarriern förvånansvärt lätt att bära med. Barnet på bilderna är vid tillfället omkring 4-5 månader gammal, och föräldrarna använde SleepCarriern just när inget annat funkade för att söva. Och bebisen somnade varje gång. Det, om något, är ett gott betyg! Sedan var det kanske inte lika framgångsrikt att få barnet att sova vidare efter att liften kopplats bort och placerats på annat underlag, men det är mycket möjligt något som är en vanesak för barnet. Det är i alla fall tydligt att som bärdon funkar SleepCarrier allra bäst för barn upp till halvåret.

Av mina egna barn hade den varit helt oumbärlig för vår äldsta, det var precis något sådant här som vi efterfrågade då men som inte fanns tillgängligt. Han hade stort närhetsbehov men sov ändå bäst en bit ifrån oss, så att kunna sova honom nära och sedan relativt ostört placera honom i hans egen säng hade varit toppen. Nu får jag konstatera att vill man använda SleepCarrier som en del av sövningsrutinen så kan det vara smart att börja med den så tidigt som möjligt, den skulle lätt kunna funka som något för att göra baljan mer ombonad redan på BB.

SleepCarrier_mjuklift

Najell SleepCarrier som mjuklift är liten nog att rymmas i liggdelen, och det är något som ofta efterfrågas. Tidigare har jag många gånger tipsat om P&Ts mjuklift, men denna SleepCarrier funkar väldigt väl även i mindre liggdelar för syskonvagn. Den funkar i Bugaboo Donkey och Cameleon, den funkar i Britax Go (på bilden ovan i sittdelen, i liggläge) och förutom att vara en väldigt liten och behändig mjuklift så har den en funktion som vanliga mjukliftar saknar: sidorna kan öppnas upp utåt och hela SleepCarriern går från att vara en lift till att vara en vadderad lekmatta.

Innan SleepCarrier fick sitt vindskydd så kändes den kanske lite torftig som mjuklift, en sådan vill man ju kunna ta upp och bära med sig utan att behöva fixa så mycket mer kring det. Nu ingår inte vindskyddet utan det köps till separat, men ska man ha barnet i mjuklift vintertid så är det ett tillbehör man lär uppskatta. Det känns påkostat, är fodrat så att det håller värmen och sitter bra fast på mjukliften tack vare resårband, spännen och att liftens bärhandtag träs genom öppningar i vindskyddet.

SleepCarrier_detaljer

Extra plus för de väl genomtänkta detaljerna! Exempelvis snörena som man drar åt mjukliftens sidor med, de har sina egna elastiska öglor som man kan fästa dem i. Och det behövs! För annars dinglar de ned i mjukliften, rakt in i bebisögon eller i små armar som flaxar omkring. Överlag tycker jag att SleepCarrier känns som ett väldigt intressant koncept, med en väldigt stor målgrupp som mjuklift. Jag körde med mjuklift i alla liggdelar nu med mitt tredje barn och det fast jag bor på nedre botten och har hiss i huset. Det var bara så smidigt i så många olika lägen, fler en jag ens hade kunnat föreställa mig initialt.

Och så finns det förstås en – lite mindre – målgrupp för SleepCarrier som bärdon. Men som jag skrev ovan: tillhör man familjen som har de här behoven så får man en sjukt smidig, helt färdig lösning på situationen att bebis måste sova nära, men att man sedan kanske har andra barn eller andra åtaganden som gör att man behöver kunna lägga ned bebis utan att tråckla ur hen ur en sjal eller sele först.

Fick jag drömma om något så skulle jag ur ett barnvagnsperspektiv se att SleepCarriern en dag kanske fanns i två olika storlekar, att vindskyddet kom med liften och kanske att man utvecklade något slags sufflett eller solskärm till den? I vilket fall som helst, så är det alltid så roligt med nyheter som kommer ut inom området, och det ska bli kul att se hur – för att det kommer ske tvivlar jag inte på – SleepCarrier kommer se ut om några år när Najall tagit sin smarta uppfinning till ännu en nivå.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla SleepCarrier hos: Babyland

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Nora 23 juli, 2015 - 21:52

Hei! Er SleepCarrier varm nok til å brukes gjennom vinteren i Norge? I vognen da, mener jeg. Hvor mange minusgrader kan den evt. brukes i?

Reply
Anna 23 juli, 2015 - 23:03

Hej Nora! Jag har ingen exakt temperatur jag kan ge dig, men med locket på är den iaf vindtätt och någrlunda fodrar. Men ska du ha den vintertid så måste du nog på något sätt komplettera med overall och/eller filtar. Prova att kontakta SleepCarrier direkt via Facebook. De brukar svara snabbt!
/Anna

Reply
Nora 26 juli, 2015 - 13:02

Tusen takk for svar! 🙂

Reply
Mette 20 april, 2016 - 11:24

Hej,
Är gravid med mitt första barn och håller på att dividera kring vilken barnvagn vi skall köpa. Är beräknad till sista augusti. Vi bor idag i en lägenhet utan hiss men planerar att flytta till hus i början av 2017 beroende på vad vi hittar och hur det går med bebisen. Är inne på en bugaboo Buffalo samt att komplettera med någon form om mjuklift eller denna sleep carrier du beskriver ovan för att kunna bära bebisen upp och ner för trapporna utan att vecka den. Tror jag kommer tycka att liggdelen är lite tung. Skulle gärna vilja ha din synpunkt både på val av vagn och mjuklift eller liknande. Alla tips tas tacksamt emot
//Mette

Reply
Anna 22 april, 2016 - 09:52

Hej Mette,
jag tycker det låter klokt! Och Buffalons liggdel är ju rymlig, så där får du absolut plats med en mjuklift, även en som inte är den absolut minsta modellen. Hur Buffalon kommer passa er i övrigt är svårt att svara på när jag inte vet så mycket om hur ni lever men många är ju väldigt nöjda med den. Försök provköra i butik innan ni bestämmer er dock!
/Anna

Reply
En av föräldraskapets största vardagsutmaningar – och vår lösning - Najell 8 januari, 2018 - 11:48

[…] På bloggen ”På Smällen” kan du läsa mer om SleepCarrier. Allt om barnvagnar har också skrivit om den. […]

Reply
One of parenthood's biggest everyday challenges - and our solution - Najell 8 januari, 2018 - 11:48

[…] On the Swedish blog “På Smällen” you can read more about SleepCarrier. “Allt om Barnvagarna” also wrote about it here. […]

Reply
Najell Winter Cover Åkpåse 8 mars, 2018 - 09:47

[…] första barnvagnsrelaterade produkt var i grunden en bärsele, men Najell SleepCarrier fick även ett brett genomslag som mjuklift. Mycket för att den är så nätt i storleken att den […]

Reply

Lämna en kommentar