Hauck King Air Plus

av Anna

Recension av Hauck King Air Plus

Detta är ett recensionsexemplar från Jollyroom, vilka är återförsäljare av bland annat Haucks barnvagnar. Jag fick frågan av Jollyroom om att göra en minirecension av denna vagn och tyckte att det var intressant, med tanke på att utbudet av kompletta barnvagnar för ett lägre pris men ändå med schyssta funktioner inte är särskilt stort.

De av King Air Plus egenskaper som jag tycker sticker ut är att den har fyra stora lufthjul, ett ställbar teleskophandtag och en vändbar sittdel med ett bra liggläge. Min normallånga treåringar, som är en knapp meter och har 98-104 i kläder, får plats. Ofta med vagnar i budgetklass är vagnen stor och klumpig men sittdelen väldigt liten, paradoxalt nog. Hauck anger själva att King Air Plus är 63 cm bred. Men jag får den till max 60,5 cm bred när jag mäter själv. Sittdelen har ett ryggstöd med en höjd på omkring 45 cm. Det är dock med den medföljande, ganska tjocka sittdynan i.

Triopaket där liggdel, sittdel och babyskydd ingår

Hauck King Air Plus kommer i ett triopaket. Förutom chassit ingår också sittdel, liggdel och babyskydd. Jag testar ju inte bilbarnstolar på bloggen men har som fyrbarnsmamma ganska mycket erfarenhet. Och jag skulle väl säga att detta babyskydd inte är något speciellt men inte heller verkar direkt dåligt. Efter att ha fäst det på chassit för fotografering kan jag konstatera att det väger ganska lite, att handtaget är enkelt att vinkla samt att spärren för att lossa babyskyddet från vagnen är seg i början. Men den gav med sig efter några försök. Adaptrarna för att fästa babyskyddet på chassit ingår förstås de också.

Liggdelen till Hauck King Air Plus har en liten tittlucka, solkeps på suffletten och inbyggt bärhandtag. I storlek känns liggdelen normal. Den är ombonad, samt går att fälla ihop så den blir lite plattare. Egentligen inga konstigheter här. Även om jag alltid tyckt att det är lite märkligt med tittluckor i plast med inbyggt nät. För min del vill man antingen se in ordentligt. Då ska luckan vara täckt med klarplast och det är bra om den har, som på denna vagn, ett tyglock som kan fällas över så det kan bli mörkt i vagnen. Eller så ska tittluckan också kunna vädra. Och då ska den enbart vara täckt med nät. Kombinationen plast och nät begriper jag mig inte på. Där skulle jag gärna se att Hauck i framtiden bestämmer sig för antingen det ena eller det andra.

Vändbar sittdel med liggläge

Sittdelen har ett ryggstöd som kan fällas ned i flera steg med hjälp av en ihoptryckbar spärr överst på baksidan. Men sen finns även en möjlighet att förbättra liggläget ytterligare något. Detta gör man genom att också lossa på remmen på undersidan av sittdelsryggen. Som bilderna till höger visar så får man då ned ryggstödets vinkel ett par grader till.

Medföljande tillbehör och kompakt fällning

Hauck King Air Plus har både sittdyna och fotsack som medföljande tillbehör (1). Ingår gör också en liten pump för lufthjulen. Personligen tillhör jag inte team fotsack. Men sittdynan som medföljer har faktiskt en väldigt bra passform för sittdelen. Selen är enkel att ta isär så att sätta i dynan går på nolltid och det gör sittdelen lite mer ombonad. Något som är praktiskt när man precis bytt från liggdel. Varukorgen är inte den största och ganska grund i sin form (2). Men den rymmer en del. Och eftersom att den är så väldigt lätt att komma åt från flera håll så fungerar det bra att ställa in en hel matkasse om man skulle vilja.

Hauck King Air Plus kan fällas ihop med sittdelen på, men sittdelen måste vara framåtvänd (3). Är den vänd bakåt blir det smidigare att ta loss sittdelen helt och fälla chassit separat. Storleksmässigt blir den helt godkänt kompakt. Vagnen låser sig automatiskt så den är enkel att lyfta in i bilen. Selen är en vanlig fempunktssele, som kan tas isär i flera delar och därför med spännas bara över höften om man skulle vilja (4). Kom ihåg att bilden är klickbar. Så för en närbild på hur en treåring sitter är det bara att förstora upp collaget. Ryggstödet är högt nog och jag kan fälla ut suffletten utan att den slår i hans huvud. Fotstödet börjar dock bli på gränsen till för kort. Men har man sittdelen framåtvänd kan fotstödet fällas in och barnet kan ha fötterna på chassit (5).

Körkänslan i Hauck King Air Plus

Som vanligt är jag av åsikten att körkänslan är viktigast av allt med en vagn. En barnvagn är till för att rullas. Är den trög, tung eller tråkig att promenera med så är den inget att ha. Faktum är att Hauck King Air Plus rullade bättre än jag trodde. De stora lufthjulen är verkligen ett rejält plus. Vagnen fick följa med på en promenad tvärs över naturreservatet där jag bor. Det är både rötter och stenar och galet branta backar, men det var inget problem för King Air Plus.

Sittdelen är ganska hög så man har barnet nära sig. Men det gör också att tyngdpunkten hamnar högre. Vagnen känns dock stabil och inte särskilt svår att häva när det behövdes. Även om det var enklare gjort när jag hade sittdelen vänd mot mig. Teleskophandtaget uppfattar jag som ganska högt. Jag får det till cirka 98 cm mellan mark och handtag i lägsta läget och cirka 107 cm i högsta läget. Om det finns någon svagare punkt i körkänslan så är det att vagnen inte riktigt vänder på en femöring. Vid normal promenad tänker man inte på det. Men ska man göra en snäv sväng märks det av. Chassit har fjädring vid bakhjulen så att köra på grusväg känns inte stötigt.

Mitt omdöme av Hauck King Air Plus

I allmänhet brukar jag vara skeptisk till 3 i 1-paket. Ofta rekommenderar jag att man köper mer kända märken begagnade istället. Men har man behov av både barnvagn och babyskydd och, med all rätt, känner sig skeptisk till att köpa babyskydd begagnat eller bara för symbolvärdet vill ha en helt ny vagn, då tycker jag att Hauck King Air Plus-paketet känns ganska prisvärt. Jag kan inte säga något om hållbarheten. Men allt som behövs för en trevlig barnvagnspromenad finns där i alla fall!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Hauck King Air hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar