Bädda i vagnen del 4 – bädda liggdelen med åkpåse!

Skrivet torsdag, 31 augusti, 2017 · 12 Kommentarer

I min serie inlägg om att bädda i liggdelen för sin bebis så kommer här nu information om hur man kan bädda med åkpåse, vilket kanske är det vanligaste alternativ för en vinterbebis. Tidigare inlägg har handlat tom att bädda med mjuklift, bädda med babynest och att bädda med filt eller täcke. Vad gäller att bädda för en vinterbebis så är det lätt att tänka att man ska lägga filtar och täcken ovanpå bebisen, men glöm inte att se till att isolera liggdelen i botten. Detta kan göras genom en lammfäll eller genom en filt, men väljer man att bädda liggdelen med en åkpåse så får man ju en lösning för att hålla bebis varm både under- och ovanifrån.

En vanlig fråga jag får är vilken åkpåse som passar i en liggdel. Nu finns det visserligen miniåkpåsar som är särskilt utformade för liggdelar, och babyskydd. Men de kan som bäst användas en säsong och sedan behöver man köpa en normalstor åkpåse för nästa vinter, när barnet ska sitta i sittdelen. Det mer ekonomiska valet är således att köpa en normalstor åkpåse och anpassa den för liggdelen. Det blir lite av en kompromiss men ta det från en som fött fyra vinterbarn – det funkar alldeles utmärkt! På bilden ovan visar jag de två olika metoderna för att få en åkpåse att passa i en liggdel. Man kan antingen vika till huvudändan eller vika undan fotändan. Huvudändan av en åkpåse föredrar jag att vika ut och in, så det är fodret som är vikt mot barnet och så att åkpåsen bildar som en kant runt barnets huvud. Det gör faktiskt bara liggdelen mer ombonad, något små barn som legat trångt i magen sällan brukar ha något emot.

Tycker man att åkpåsen huvudända passa bra i liggdelen som den är, så är det fottändan som får anpassas. Antingen kan man bara vika in den under åkpåsen som den är, men är men estetiskt kinkig så kan detta lätt se lite bylsigt ut. En lösning jag använt mig av, som jag ofta tycker blir snyggare, är den på bildan ovan. Jag trycker helt enkelt in fotändan upp i åkpåsen, så att åkpåsen blir kortare men behåller samma form. Detta stjäl lite av utrymmet i åkpåsen såklart, men en liten bebis fyller oftast upp bara drygt halva liggdelen ändå så detta brukar fungera fint åtminstone de första månaderna.

Då jag har tillgång till ett stort utbud av olika åkpåsar och liggdelar så följer nedan tre collage som kan användas som en visuell guide. I varje bild har samma åkpåsar bäddats ned i en och samma liggdel. De tre liggdelar jag använt mig av är de för Joolz Day2, Easywalker Mosey+ och Bugaboo Donkey. Åkpåsarna jag bäddat med är Bugaboo High Performance, Voksi Urban, Nordlys Åkpåse Light, Easygrow Grandma, Bozz Åkpåse Small, Joolz åkpåse, Skip Hop Three Season Åkpåse Baby, Easywalker Åkpåse och Geggamojja Wrap Around Blanket.

Joolz Day2 liggdel – 77 x 34 cm stor bäddyta.
Joolz Day2 har en liggdel som är normalstor för en vanlig duovagn och som inte skiljer sig mycket i mått från andra populära barnvagnar. Att detta är en liggdel för singelvagn märks främst på att den inte är nedbantad i bredd utan alla åkpåsar ryms väldigt väl utan att tryckas ihop i sidorna.

Easywalker Mosey + liggdel – 77 x 32 cm stor bäddyta.
Detta är en liggdel i lite mindre modell och då tänker jag främst på att den upplevs en aning smalare än en vanlig duovagns liggdel, men de flesta åkpåsar gick ändå väldigt bra att anpassa. Man ser dock på miniåkpåsarna från Bozz och Skip Hop att de längdmässigt är helt perfekt för den här storleken på liggdel.

Bugaboo Donkey liggdel – 78 x 30 cm (på bredaste stället) stor bäddyta.
Donkeyns liggdel är normallång men lite smalare, detta eftersom att Donkeyn ju även kan användas som en syskonvagn. I nedersta raden visas hur Bugaboos egen åkpåse, som ju främst är anpassad för en ergonomisk sittdel, funkar i liggdelen. Utan att vikas till är den väldigt mycket för stor och bred i fotändan, men viker man upp huvudändan runt barnets huvud som på bilden till höger så kan man kapa en hel del på längden. Tycker man det blir för trångt kan man göra som på bilden till vänster och sedan bara knöla ned det av åkpåsen som sticker ut.

Kontentant blir att de flesta åkpåsar kan anpassas efter de flesta liggdelar och att mitt råd kvarstår om att välja en åkpåse som funkar riktigt bra i sittdelen och sedan anpassa den enligt ”make it work”-principen för liggdelen.


12 Comments

 1. Kommenterat av Sofia :
  augusti 31, 2017,10:56 f m

  Vad har du för tips till höstbebis? Har bf nu i september o känner mig osäker på hur mkt jag ska ha i vagnen, både under bwbis o omkring.

  Jag har en Emmaljunga citycross o om storebror ska med en Britax b-agile double.

 2. Kommenterat av Anna :
  september 1, 2017,10:58 f m

  Hej Sofia!
  Jag skulle välja tunn åkpåse med avtagbart lock när det blir lite kyligare men som vädret är just nu där jag bor (Sthlm) så räcker det nog fint med en extra tröja på bebis, tunn mässa och bara bädda med en lite varmare filt.
  /Anna

 3. Kommenterat av Elin :
  september 1, 2017,5:30 e m

  Hej!
  Mycket bra inlägg då jag är helt ny på detta.

  Min bebis kommer sitta i Britax Go Big sittdel lagom till vintern. Använder jag mig av en åkpåse då? Tips? Har en fårskinnspläd också. Hur använder jag den? (Bor i stockholm)

 4. Kommenterat av Anna :
  september 8, 2017,5:44 e m

  Hej Elin!
  Jag kommer ha åkpåse i Go Big i vinter, en bebis som inte är uppe och går behöver ju inte en vanlig vinteroverall och då tycker jag ett färre lager kläder på barnen ihop med en åkpåse i vagnen är en jättebra kombination. Har själv aldrig använt mig av fårskinn i vagnen, men ska du ha åkpåse i så blir det nog lite kaka på kaka med lammskinn också!
  /Anna

 5. Kommenterat av Lina :
  september 7, 2017,6:51 e m

  Hej! Är lite sugen på en Joolz Day2. Står mellan den och Go Big. Såg i ett annat inlägg att du eventuellt skulle recensera Joolz under september, tänkte kika med dig om du fortfarande har planer på det?:)

  Tack för en toppenblogg!

 6. Kommenterat av Anna :
  september 8, 2017,5:48 e m

  Hej Lina!
  Jag hoppas och tror att jag ska kunna få ut den recensionen innan september är slut, håll tummarna!
  /Anna

 7. Kommenterat av Sophia :
  oktober 13, 2017,2:59 e m

  Hej!
  TACK för ett jättebra och väldigt hjälpsamt inlägg! Har stått här jemma med Bugaboo’s åkpåse och Donkey’n och inte alls fattat hur påsen ska passa i liggdelen. Googlat som en galning och känt mig superkorkad så ditt inlägg blev räddaren i nöden kan man säga haha 🙂

 8. Kommenterat av Anna :
  oktober 13, 2017,4:30 e m

  Hej Sophia, vad glad jag blev av din kommentar, för det är ju just precis därför jag skriver den typen av inlägg och ja egentligen hela bloggen! Hoppas du blir nöjd med din vinterbäddning! 🙂
  /Anna

 9. Kommenterat av Julia Levenius :
  november 3, 2017,1:34 e m

  Hej!
  En fråga, tror du en åkpåse från petite cherie får plats i liggdelen på en babyjogger city premier? Har ingen erfarenhet av deras åkpåsar och svårt att uppskatta om den går att vika ihop tillräckligt mycket.
  Med vänlig hälsning, Julia

 10. Kommenterat av Anna :
  november 6, 2017,10:59 e m

  Hej Julia, det tror jag absolut. Vet att min kompis hade en Mini Rodini-åkpåse i en sådan liggdel, och det såg väldigt bra ut. PCs åkpåse är lite tjockare men inte stel, jag tror du kan trycka in fotändan (som jag gjort på några åkpåsar i detta inlägg) utan att det ser konstigt ut.
  /Anna

 11. Kommenterat av Louise :
  november 15, 2017,7:20 f m

  Hej!

  Tack för en superbra recension 🙂

  Jag som nybliven mamma tycker det är en hel djungel bland olika åkpåsar men framför allt hur man ska klä bebis när man använder sig av det. Jag har en ”Voksi Design goes leopard” åkpåse och vagn Emmaljunga med liggdel City Carrycot Supreme, har en 3 mån bebis som därmed kommer ha liggdel iaf en tid till. Har nu fårskinn i liggdelen, men funderar på att börja med åkpåse nu när mer kyla kommit. Men undrar om det blir för varmt med både ock i vagnen? Och, med eller utan fårskinn – hur klär man barnet bäst i åkpåsen? Man vill ju inte klä för varmt heller 🙂

  Med vänlig hälsning, Louise

 12. Kommenterat av Anna :
  november 15, 2017,5:35 e m

  Hej Louise!
  Ja men du, det är inte lätt! Jag har min fjärde bebis men jag får också fundera rejält varje dag, ena morgonen blåser det men är varmt, nästa dag vindstilla men nollgradigt. Knepigt att hitta rätt nivå av kläder. Personligen tar jag hellre på ett lager för mycket, då kan jag skala av det om jag märker att bebis känns lite svettig.

  Jag vet många som kombinerat åkpåse med fårskinn i liggdelen, det isolerar ju lite extra underifrån. Om det inte blir för trångt för bebisen så varför inte? Själv har jag faktiskt aldrig använt fårskinn i vagnen alls så jag har inte så många personliga erfarenheter av just det.

  Just nu har min bebis, som dock sitter upp i vagnen, på sig ett lager vanliga kläder och över det en ullfrottéoverall från PoP, bästa plagget, har haft det till alla barn. Ska hon sitta upp med överkoppen utanför åkpåsen får hon ha på sig en WS-fleecejacka över, alt en hel WS-fleeceoverall i vinter när det är ännu kallare. Och så mössa som går över öronen och tunna vantar (som bebisen, om sanningen ska fram, ofta drar av sig en minut efter att jag satt på dem).
  /Anna

Leave a comment