Bädda i vagnen del 2 – bädda liggdelen för en sommarbebis!

Skrivet söndag, 28 maj, 2017 · 0 Kommentarer

Sommar och sol och en liten jollrande bebis i liggdelen? Frågan om hur man bäst gör det mysigt i vagnen för sin bebis är ständigt återkommande och därför gör jag nu en serie inlägg med tips på hur man kan bädda i liggdelen. Det kommer fokusera på att ha mjuklift i liggdelen, använda åkpåse i liggdelen, göra mysigt med babynest och att bädda med filt eller täcke i liggdelen. Generellt brukar det rekommenderas att ha en hård liggdel till ett sommarbarn, och jag kan hålla med om det. Det är oftast luftigare, och därmed också svalare, än den mer ombonade mjukliften. Har man en kombivagn där man lägger bebisen i en mjuklift i vagnens sittdel kan det vara en god idé att välja en mjuklift med avtagbart lock. För en sommarbebis är bäddmöjligheterna oändliga. Här följer lite blandade tips och inspiration för hur man kan bädda liggdelen när det är varmt.

Inspirationsbild: Britax Go Next/Go Big liggdel med vanligt lakan för vagn/vagga, BabyTemp kudde, gallerfilt och barnvagnshänge från Nature Zoo.

Viktiga att tänka på om man ska bädda direkt i liggdelen tycker jag är att skydda madrassen. Bebisar läcker ur alla ändar och det är betydligt enklare att tvätta en filt eller ett lakan än vad det är att rengöra hela liggdelsmadrassen. Har bebis kräkts på madrassen blir det ju dessutom svårt att natta om hen direkt efter. Så det ultimata är i mitt tycke att bädda undertill så att ett lakan snabbt kan rivas ur och ett nytt kan läggas in. En del lägger plastad frotté för att skydda madrassen och visst är det effektivt. Men min erfarenhet är också att det kan bli väldigt svettigt. Personligen har jag hellre haft dubbla lager lakan. Ska man ändå bädda med plastad frotté eller liknande material det så ska det vara på madrassens nedre del och inte där bebisen har sitt huvud. Huruvida bebisar ska ha kudde eller ej tvistar de lärda om. Jag har fyra barn och jag tror banne mig att råden varit olika varenda gång. För en nyfödd som ligger mycket på rygg kan en mjuk kudde, som denna från BabyTemp, vara bra för att förebygga platt bakhuvud. Barn som kan vända sig ska dock inte ha kudde, men barn som kan vända sig bör heller inte längre ligga i liggdel ändå.

Gallerfiltar är en fantastiskt grej, och något jag fick i present av min mormor när jag väntade mitt första barn. Den skulle jag ha mycket glädje av, sa hon, och det fick hon alldeles rätt i. Gallerfilten är mysig och bebisar som har starka fallreflexer kan behöva bli lite ombäddade. Med en gallerfilt som släpper igenom luft behöver det inte bli onödigt svettigt. Barnvagnshänget på bilden köpte jag flera år innan jag blev gravid med min fjärde bebis, efter att ha blivit kär direkt när jag såg det. Nature Zoo gör fantastiskt fina barnvagnsaccessoarer men just virkade hängen finns det en uppsjö av olika tillverkare av. Helt ärligt är dessa oftast mer till för mig som förälder än för bebisen, speciellt i jämförelse med nyfödda som knappt kan fokusera blicken. Vill man ha ett dekorativt barnvagnshänge, som bebis kanske kan ha glädje av att titta på längre fram, så är mitt tips att skaffa ett med klämmor istället för med ringar. De med ringar glider runt och är svåra att få på plats, de med klämmor sitter rejält och därmed blir hänget inget onödigt irritationsmoment.

Inspirationsbild: Bugaboo Donkey liggdel med Bugaboos madrassöverdrag i ull, pandakudde från Candide, stickad filt från Lindex och rävskallra från Peppa.

Vissa märken har sina egna snygga och funktionella madrassöverdrag, som detta i merinoull från Bugaboo. Överdraget ska passa alla deras liggdelsmadrasser men är med stor sannolikhet också kompatibelt med madrasser tillhörande andra liggdelar. Överdraget kan maskintvättas men är känsligt, trots att jag följde tvättråden till punkt och pricka gick mitt sönder vid första tvätten. Jag gillar ändå väldigt mycket känslan av detta överdrag, det känns skönt för barnet att ligga på. Pandakudden från Candide finns i en vanligt version och denna AIR-version med luft- och fuktgenomsläppande meshtyg. Pandakudden är också tänkt att i någon mån förebygga att barnet får en platt huvudform. Kudden kan förstås lika gärna användas i babygymmet, eller på andra ställen där barnet läggs på lite hårdare ytor. Den stickade filten är otroligt mjuk och perfekt att lägga över bebisen om vagnen ställs i skuggan vid en tupplur eller om det blåsare lite kallare vissa sommardagar. Skallran är en färgklick, och bra att ha till hand om bebis börjar lessna i vagnen men man själv skulle behöva köpa sig några extra minuter (till exempel på bussen) innan barnet kan lyftas upp. Den här rävskallran fick min bebis i present och hon kan knappt slita blicken från den när jag håller upp den för henne.

Samma bäddning som ovan, men med en vanlig bomullsfilt. Jag älskar färg och tror att barn också uppskattar bjärta kulörer. Denna filt i ekologisk bomull är från Imse Vimse men helt ärligt, man kan inte få för många babyfiltar. Ta det från en som äger fler än 30 stycken… Vilket eventuellt kan vara lågt räknat. Jag har filtar som skydd under bebis när jag ammar i soffan, som täcke i sängen, att bädda i vagnen med, över bebisen i babyskyddet när bilen är kall och så vidare. Jag gillar filtar med färger eller mönster som kan fånga barnets uppmärksamhet och är förutom denna vackra (som så perfekt matchar skallran!) också mycket förtjust i filtarna från Polarn o Pyret och Mini Rodini.

Inspirationsbild: Bugaboos ulldyna, muslinfilt från Elodie Details och virkad snutte från Nature Zoo.

Den här liggdelen är bäddad med en ulldyna. Det går minst lika bra att bädda med ett fårskinn, eller lammskinn som det heter om de kommer från Gotland. Lammskinn ska ha den naturliga egenskapen att värma när det är kallt och kyla när det är varmt. Huruvida detta fungerar väl i praktiken brukar det tyckas olika om. Skulle jag välja lammskinn skulle jag i så fall ta ett korthårigt. Värt att tänka på är att äkta lammskinn är dyra, och fejkskinn har inte alls samma egenskaper och är något jag helt skulle undvika. Ett äkta skinn är också ofta ganska stort, och kan bli bulligt i liggdelen. Men med tanke på liggdelens korta användningstid kan det känns ovärt att klippa till det. Vill man bara skära hål för vagnens sele, om skinnet ska användas i sittdelen, så kan det dock göra snyggt med en mattkniv om man skär från baksidan.

Tunna muslinfiltar finns det många som är duktiga på. Les enfants filtar och snuttar är otroligt lätta och luftiga, likaså den på bilden som kommer från Elodie Details. Min bebis och jag är helt beroende av dessa filtar. Hon har dem som tunn filt när det är varmt, som snutte att gnugga ansiktet mot och  som avskärmning ibland när hon har svårt att komma till ro exempelvis när hon sitter i bärselen. De här filtarna blir i mitt tycke bara mjukare för var gång man tvättar dem, så har man ett litet lager så gör det inget om de kräks ned eller blir svettiga. In med en i maskinen och fram med nästa. Med en sommarbebis känns den här typen av luftig filt nästan oumbärlig.

Inspirationsbild: Bambudyna samt gallerfilt i bambu från Kronan, snuttefilt från Done by Deer och liten speldosa i tyg.

Ett annat material som också har bra ventilerande egenskaper är bambu. Bambufiltar är populärt och kan också användas som lakan runt liggdelens madrass. I den här liggdelen har jag bäddat med en mjuk dyna i bambu från Kronan. Att bädda med en sittdyna kanske låter märkligt, men så länge den inte har väldigt hårda eller breda öppningar för selen så är det väldigt snarlikt en madrass. Jag skulle dock inte välja en dyna som är glansig och främst avsedd för att vara smutstålig och ett skydd rejält skydd då de inte känns mysiga för en bebis att sova på. Kronan har även en matchande gallerfilt i bambu, och att gallerfiltar är en bra grej att bädda för sin sommarbebis med har jag ju redan nämnt. Har man en väldigt liten bebis, två av mina är prematurer som sett ut som små minidockor i liggdelen, så blir det lätt ekande tomt runt barnets huvud. Vill man göra det mer ombonat kan man rulla en filt och lägga längs med huvudändan. Att man håller koll på att barnet alltid har fria användningsvägar är givetvis underförstått. Har man en kräkbebis kan det förutom det vanliga lakanet vara en god idé att alltid ha en handduk eller en filt över liggdelsmadrassens huvudända. Istället för att riva bort hela lakanet under barnet kan man då enkelt ta bort kräkhandduken så bebis snabbt ligger torrt igen.

Att göra vagnen fin och mysig för sin bebis är ett väldigt mysigt pyssel att ägna sig åt när man är gravid, och väntar man en sommarbebis finns det alltså många olika bäddmöjligheter att välja mellan. När man sedan kommer till att lägga till hängen eller leksaker så är utbudet nästan för stort. En speldosa kan dock vara smart om bebis gillar att lyssna på musik när hen ska somna eller som ett sätt att distrahera om bebis börjar bli missnöjd i liggdelen men man som förälder inte kan lyfta upp just då. Att bäddningen ska vara snyggt och matcha samt ha roande tillbehör är förstås alltid sekundärt, så länge bebis ligger torrt och hålls lagom tempererad så är det allt som räknas.


Inga kommentarer

No comments yet.

Leave a comment