Easygrow LITE

av Anna
EasyGrow-Lite-front

Recension av Easygrow Lite Åkpåse

Ett inlägg om åkpåsar i maj? Nej det är inget skämt och inte heller är informationen så inaktuell som den kanske först kan verka. För här i de nordiska länderna vet vi mycket väl att väderprognosen för midsommar är precis samma som för julafton, nyår och valborg – kallt och stor risk för regn. Åkpåsesäsongen är därmed lång. Speciellt för en åkpåse som gör sig allra bäst vid temperaturer över nollan. Och om det är ett märke som verkligen kan åkpåsar så är det Easygrow. De är kanske mest kända för sina riktigt varma modeller, vackra Easygrow Grandma och de två väldigt funktionella Easygrow Nature och Flex. Men den här recensionen handlar om den tunnare Easygrow LITE.

Easygrow Lite finns som både fullstor åkpåse och i en mindre modell för babyskydd. Jag har använt LITE ända sedan i höstas. Under den perioden har jag haft stor glädje av en åkpåse som funkat perfekt för de dagar då en vinteråkpåse bara hade lett till ett svettigt barn, men då ingen åkpåse alls hade lett till kalla tår. Som bäst har åkpåsen varit mellan 0 och 10 plusgrader. För den som tycker att åkpåse kan kännas helt fel den här tiden på året så kan man ju istället välja att se på LITE som en filt – vilket ju används på barn året om. Men en filt som aldrig kan glida ned eller sparkas bort. Det är praktiskt!

Fakta om Easygrow Lite

Denna åkpåse är ett recensionsexemplar jag fått tillgång till direkt från Easygrow, försäljningspris i Sverige är cirka 1119 kronor. LITE är 46 cm bred och 100 cm lång, men har en öppningsbar förlängning i fotändan som gör den 115 cm lång. Locket är 70 cm långt. LITE är tillverkad av Oeko-Tex certifierade material, där utsidan utgörs av polyester och viskos-bambu medan fodret är tillverkat av bomull och polyester. Åkpåsen kan tvättas i maskin men den jag har testat har hållit sig så fin att det inte behövs någon tvätt än.

EasyGrow Lite är en förlängningsbar och mjuk höst- och våråkpåse

Förlängningsbar och mjuk höst- och våråkpåse

Framsidan av Easygrow LITE har en kurvad dragkedjeöppning och en liten förvaringsficka. Åkpåsen är väldigt mjuk och följsam. Vill man stuva undan den så kan den rullas ihop och bli väldigt kompakt. Den känns verkligen som en mysig filt man sveper runt barnet mer än som en varm tub man stoppar ned sitt barn i. Baksidan utgörs inte av så mycket mer än en elastisk snodd så man kan tight till huvudändan av åkpåsen. Det finns ingen upphängningsficka och inget antiglidmaterial. Det gör att man själv måste vara kreativt för att få åkpåsen att sitta stadigt i vagnens sittdel.

Vill man använda LITE i liggdel så är väl detta kanske en fördel. Det gör att liggytan för bebisen blir slätare. Och det är absolut inget problem att rymma LITE i en liggdel. I och med att det är en tunn modell så är det enkelt att vika upp den lite i fotändan eller vika som en kant runt barnets huvud för en extra ombonad känsla. Jag som är lite petig med att en åkpåse inte ska glida i barnvagnen saknar en rejäl upphängningsficka på LITE.

Förlängningsbar fotända och övervikbar kant på Easygrow Lite

Förlängningsbar fotända och övervikbar kant

Vad man däremot kan göra är att vika hela huvudändan på åkpåsen som en kant över ryggstödet. Detta funkar förstås bara på sittdelar där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop. Gör de det är mitt tips att använda exempelvis vanthållare för att hålla åkpåsen på plats. Easygrow Lite har individuella selhål. Så selen i vagnen måste träs om ifall den inte är typen som kan delas i fem separata selremmar. Också ett litet minus i min bok. Men jag kan förstås om tanken är att ha en riktigt mjuk åkpåse. Då blir två stråk med kardborre mitt i ryggpartiet såklart inte en så kul grej.

Öppningen i fotändan är inga konstigheter alls. En dragkedja går längs med hela nederkanten och när den öppnats upp så faller förlängningen ut. Min normalstora tvååring kan använda åkpåsen i det korta läget. Men då jag upplever att han gillar att ha lite extra rymd vid fötterna så har jag ändå valt att ha förlängningen öppen när han har suttit i Easygrow LITE. Den här typen av lösning innebär dock att åkpåsen inte kan öppnas upp helt så att barnet kan sitta med skorna utanför. Nu är det en funktion jag väldigt, väldigt sällan använder ändå så jag har inte saknat det. Har mitt barn gått direkt från utelek till åkpåsen så har jag valt att ta av skorna och ha dem i varukorgen istället.

Så sitter Easygrow Lite i barnvagnen

Så sitter Easygrow Lite i barnvagnen

Jag har testat Easygrow Lite i flera olika vagnar. På bilden syns två modeller med ergonomisk sittdel (Bugaboo Donkey och Uppababy Vista) samt en modell med vanlig sittdel (Brio Smile). Åkpåsen satt stadigast i de vagnar där jag kunde använda suffletten för att klämma fast åkpåsen över ryggstödet. I Brio Smile finns det knapphål för att fästa Brio/Britax egna åkpåsar men tyvärr har ju inte Easygrow LITE några knappar i överkant. Att trä igen selhålen och spänna bälteskuddarna hårt mot ryggstödet hjälpte delvis till. Men får jag hoppas på någon framtida utveckling av LITE så drömmer jag om fler upphängningsfunktioner.

Med det sagt så är Easygrow LITE en väldigt klassisk åkpåse. Den har inget extra vad gäller funktioner utan är enbart fokuserad på att hålla barnet varmt. Och där tycker jag att Easygrow lyckats så himla bra. Min tvååring har locket ända upp till nästippen när han sover. Det finns en massa utrymme att röra sig på och barnet har varit helt perfekt tempererad efter att ha sovit middag. Varken kall eller svettigt, bara sval.

Jag upplever Easygrow LITE som en åkpåse som andas och är ombonad. Jag kan lätt se framför mig hur den kan vara praktiskt en varm vinterdag likaväl som en kall julikväll när man ska ta en promenad hem från stranden efter ett kvällsdopp. Jag gillar den snedskurna öppningen som gör att åkpåsen verkligen känns som en wrap man lindar in barnet i. Att innerfodret är så himla mjuk och gosigt är också uppskattat. För den som inte är ett fan av filt i barnvagn av ett skäl eller annat så tycker jag att en välgjord vår- och höståkpåse som Easygrow Lite kan vara något väl värt att fundera på.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Easygrow åkpåsar hos: Babyland

Du kanske också gillar

1 kommentar

Våråkpåsar – tunna åkpåsar för lite varmare väder! 6 april, 2017 - 08:44

[…] Lite och Lite+ Jag har tidigare recenserat Easygrow Lite och nu kommer en ny version kallad Lite+, tillverkad i ekologisk bomull och med en snygg, quiltad […]

Reply

Lämna en kommentar