Parasoll – nödvändigt eller onödigt barnvagnstillbehör?

av Anna
Är det nödvändig att ha parasoll på barnvagnen?

Det finns många tillbehör till barnvagnar vars nödvändighet verkligen kan debatteras. Vissa prylar känns mest som en fin omformulering av ett rånförsök på småbarnsföräldrar. Andra kan vid första anblicken framstå som poänglösa men visar sig sedan, i vardagen, vara en riktig livräddare. Men hur ska man veta vad som är vad, när man står mitt i djungeln av barnvagnstillbehör?

Läs gärna också mina inlägg om breezy sommarsufflett på barnvagnen, hur man bäddar liggdelen för en sommarbebis samt om vilka sittdynor som passar bäst på sommaren.

Mina erfarenhet av parasoll på vagnen

Jag har alltid varit en parasollskeptiker. Det gäller alla parasoll till alla barnvagnar. Även om jag är övertygad om att vissa märken är bättre än andra rent tekniskt, så handlar det om att det är själva solskyddskonceptet som gör mig tveksam.

För att sätta mina egna fördomar på test så införskaffade jag ett parasoll till vagnen jag kör mest just nu, Bugaboo Donkey. Jag har hårdtestat det under en helg som var både ovanligt solig och ovanligt varm. Fördelen med Bugaboos egna parasoll är att man kan byta ut fästena, samma som för mugghållaren, och därmed sätta det på olika ställen på chassit. Jag valde den tjocka delen av ramen då jag tycker att det placerar parasollet bäst när sittdelen används enbart i ligg- och viloläget.

Fördelar med barnvagnsparasoll

När vagnen står stilla med sovande bebis i så är ju parasollet toppen, man får sin egen skuggiga plast även om det inte skulle finnas någon naturlig skugga tillgänglig. Med parkerad vagn så är ju parasollet också lätt att ställa in så att den skyddar från solen precis där den ska.

Nackdelar med barnvagnsparasoll

Promenerar man med vagnen blir det knepigare. Det är kanske en sak om man håller rak kurs, men när jag har kryssat runt i stan och ute på Djurgården så ändrar jag ju riktning med vagnen hela tiden. Vilket innebär att parasollet måste justera efter solen hela tiden. Rätt hopplöst och tidsödande. Jag tyckte jag drog och vred i parasollet mer än jag höll händerna på vagnens handtag i vissa perioder. När de blåste riktigt mycket så gick det heller inte att använda parasollet som det var tänkt, vinden böjde det åt sidan och vid ett tillfälle fick jag fälla ihop det för att det helt enkelt blåste för starkt.

Det finns bättre solskydd än parasoll

Mitt omdöme är att parasoll till barnvagnen inte är ett nödvändigt barnvagnstillbehör. Bor man med trädgård eller uteplats och barnet ofta ska sova ute i en stillastående vagn så har parasollet absolut en funktion. Men har man tänkt det som solskydd under promenader så tycker jag att det finns gott om andra tillbehör som är bättre för uppgiften.

Ett tips är att läsa mitt samlingsinlägg med tips på olika typer av solskydd för barnvagnen, som funkar både för liggdel och sittdel. Där ger jag flera förslag på alternativ till parasollet.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla parasoll till barnvagnen hos: Babyland
Handla parasoll till barnvagnen hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Emma 27 juli, 2015 - 20:04

Hej. Har letat överallt men kan inte hitta ett svar. Vet du vilket fäste som passar parasollet till Cam? Har en som extra vagn i sommarhuset och vill sätta på det på den =) Tack för en fantastisk blogg Mvh

Reply
Anna 28 juli, 2015 - 11:08

Hej Emma, ja det gör jag! Du behöver fäste nr 2 för utdragsdelen, och fäste nr 1 om du vill sätta parasollet på den tjockare delen av chassit!
/Anna

Reply
Adina 6 maj, 2016 - 19:13

hej

har du förslag på vad man kan använda istället för att skydda mot solen?

tack på förhand!

Reply
Anna 9 maj, 2016 - 08:57

Hej Adina,
det har jag absolut, jag har faktiskt ett helt blogginlägg om det – som du hittar här: http://ombarnvagnar.com/2014/07/olika-typer-av-solskydd-for-barnvagnen-klar/
/Anna

Reply
Adela Vestberg 9 maj, 2022 - 14:32

Har köpt ett sådant parasoll till min fox, men förstår inte alls hur man kan ställa in det. Ser ut att vara olika jack man kan dra det framåt och bakåt (utöver att vinkla det på den silvriga delen) men min sitter fast som berget. Vet du hur man gör?

Reply
Anna 16 maj, 2022 - 16:14

Hej Adela!
På de Bugaboo-parasoll jag har haft har det bara varit att dra i parasollet för att ändra vinkel, men jag vet att det kan vara rätt trögt i början!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar