Bumprider – universalståbräda

av Anna

Många barnvagnsmärken har sina egna ståbrädor, speciellt tillverkade för att passa på just deras olika barnvagnsmodeller. De vagnar jag kört med ståbräda hittills har varit från Brio och Bugaboo, och då har jag också använt just Brios och Bugaboos ståbrädor. Men sen finns det barnvagnsmärken som inte har sin egen ståbräda, och kanske har man två olika vagnar – av olika märke – som man vill kunna använda samma ståbräda till? Då är det smart med en universalbräda. Under hela våren har jag testat ståbrädan Bumprider med samtliga vagnar jag haft tillgång till. Jag kommer inte recensera ståbrädan per barnvagn, utan mer sammanfatta hur jag tycker att den fungerar i stort.

Bumprider är en väldigt anpassningsbar ståbräda. Armarna kan justeras både i längd och i olika vinklar sidledes och i höjd. Det var aldrig några problem att få ståbrädan tillräckligt långt ut från vagnen för att ett barn ska rymmas på den trots sitt- eller liggdel som sticker ut. På vissa vagnar så hade jag önskat att jag kunnat få ståbrädan en aning närmre chassit men jag är imponerad över hur flexibel den var, att den till och med var enkel att fästa på Babyzen Zen – som ju saknar en klassisk bakaxel. Bumprider funkar därför också bra på en annan populär vagn utan bakaxel – Brio Smile (och därmed även på Brio Sing).

Ståbrädan är enkel att ta loss från sina fästen, men om man inte orkar pilla med det så medföljer också en upphängningsstropp, så slipper man gå och sparka i brädan när det inte ens står ett barn på den. Bumprider är i mitt tycke en ståbräda med bra rull, den kommer upp en bit från marken vilket är positivt om man vill kunna använda den även i snö eller lättare terräng. Den är ganska tyst och har lite fjädring, så åkturen för det stående barnet blir rätt behaglig.

Bumprider har suttit bra på samtliga vagnar på bilderna i detta inlägg: Kronan Sulky, Bugaboo Donkey, Brio Go Next, Babyzen Zen och Emmaljunga Super Viking. Vissa vagnar är dock mer lättkörd med ståbrädan än andra, men det har mer med vagnen och dess handtag att göra än med själva ståbrädan. Rent generellt tycker jag inte att det finns någon vagn som det är kalas hela dagen att köra med ståbräda, lite krökt rygg och lite blåa tår får man nästan räkna med. För min del är ståbräda inget jag väljer för långpromenader med barnen, men jag tycker den är oumbärlig när jag ska hämta från förskolan och bara gå hem, eller att ha i varukorgen och sen haka på när man ska hem från heldagsutflykt och det stora barnet tröttat ut benen med en massa spring under utflykten.

Bumprider kommer alltså i tre delar kan man säga: själva ståbrädan, upphäningsstroppen och sen två fästen. Fästena är enkla att flytta mellan olika vagnar men planerar man att använda ståbrädan dagligen eller väldigt ofta på två olika vagnar så kan jag rekommendera att köpa till en extra uppsättning fästen. Fästena består av en rem som träs runt chassit på lämpligt ställe (1), spänns åt och sedan knäpps ihop – först en spärr som fälls ned (2) och sen ett sista säkerhetslås (3). På ståbrädan finns sedan två krokar som träs genom ringar (4) på fästena, klickas in i låst läge och sen är man klar för åktur. Fästningen känns väldigt gedigen och säker, jag har säkerhetsryckt hårt i fästena och har man bara spänt åt dem tillräckligt så sitter de som berget.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bumprider hos: Babyland

Du kanske också gillar

21 kommentarer

Elin - Barnvagnsblogg 3 juni, 2014 - 08:24

Av Buggyboard Maxi får man varken krökt rygg eller blåa tår, ett litet tips bara 🙂

Reply
Janina 15 juli, 2014 - 20:05

Hej!
Vad tror du om att den där ståbrädan skulle passa på en vagn som Akta grace fusio (paraplyvagn)?

Reply
Anna 17 juli, 2014 - 09:22

Hej,
ja det tror jag, det borde väl gå att fästa den i sidorna av chassit? Men försök ta din vagn till en butik som säljer Bumprider, så kan du testa på riktigt först innan du köper en.
/Anna

Reply
Mia 28 december, 2014 - 22:10

Hej 🙂 Vet du om bumprider fungerar på bee3?

Reply
Anna 30 december, 2014 - 23:42

Hej Mia, jag har inte testat själv men det ska den göra.
/Anna

Reply
Erika 13 februari, 2015 - 00:39

Hej Jag vet inte om det är bara jag men hur jag än försöker få min Bumprider att fästa på min Donkey så går det inte, fästena glider neråt/vrider sig. Det är inte möjligtvis så att du har lite närmare bilder på när du har den på din Donkey? Vänlige Erika

Reply
Anna 16 februari, 2015 - 09:19

Hej Erika, tyvärr, hittade inga bättre bilder i datorn. Men jag hade fästena uppvridna och drog åt hårt, så de inte kunde glida nedåt. Funkade bra när jag testade, hoppas du kan få till det så du tycker det blir bra!
/Anna

Reply
Malin 29 mars, 2015 - 18:09

Hej, har precis köpt en Brio go 2013 till bebis som kommer i maj och tänkte komplettera med ståbräda för storebror, 3 år. Vilken skulle du rekommendera, Brio go’s egna ståbräda eller Bumprider?? Vi har även en BJ city mini GT men kommer troligtvis inte att använda denna speciellt mkt med ståbräda eftersom det inte verkade funka så bra när vi provade i affären.
-Malin

Reply
Anna 31 mars, 2015 - 20:04

Hej Malin,
båda har sina egna för- och nackdelar. Bumprider har lite bättre hjul, skramlar inte lika mycket och har upphängning. Men den sticker ut mer från vagnen. Brios ståbräda för Go är plastig, skramlar och har ingen upphängning. Men den kommer lite närmare vagnen, så det blir något enklare att köra. Bumprider borde funka bra även på GT, konstigt om den inte funkade i affären? Köper du extra fästen till Bumprider så blir det ju enkelt att använda den till båda vagnarna dessutom.
/Anna

Reply
Emma 2 februari, 2017 - 21:19

Hej. Funkar bumprider på bugaboo Buffalo? Antar det om den funkar på donkey. Men undrar också om den passar på carena kobbe? Hoppas på det. Hur mycket väger den? Är den ganska otymplig eller inte direkt?
Tacksam för svar.
Mvh Emma

Reply
Anna 13 februari, 2017 - 15:11

Hej Emma,
ja jag har inte testat men funkar den på Donkey så funkar den ju på Buffalon! Har inte haft Bumprider och Kobbe hemma samtidigt men Bumprider är ju så väldigt anpassningsbar så jag skulle bli förvånad om det inte går att få fästa den. Sen hur smidigt det är att gå med den på vagnen är en annan sak, man får nog gå lite bredvid med tanke på att handtaget inte kan justeras i höjd.

Den är inte tung! Formen gör den ju lite otymplig men inte mer än någon annan ståbräda.
/Anna

Reply
Ellen 1 januari, 2018 - 23:12

Tror du att Bumprider sit skulle passa på en britax go big. Drömmer om vagnen och äger redan ståbrädan som inte passar på vår lilla gb qbit +. För övrigt är det inte många gånger jag tycker att den är bra att köra så drömmer drömmer drömmer

Reply
Anna 3 januari, 2018 - 09:22

Hej Ellen, brädan går säkerligen att fästa på Go Big skulle jag tro. Däremot tyckte jag vanliga Bumprider hamnade lite för långt från vagnen, det var mkt svårt att gå bekvämt bakom vagnen med ståbrädan nere. Men det kanske finns sätt att få ståbrädan att hamna mer tätt inpå chassit så man skapar lite bättre benutrymme!
/Anna

Reply
Frida 14 januari, 2018 - 06:36

Hej!
Tror du bumprider passar på Britax b-motion? Har du annars tips på en universalståbräda som passar både bugaboo donkey och Britax b-motion?

Reply
Anna 22 januari, 2018 - 20:18

Hej, jag vet tyvärr inte, jag har inte kört B-Motion med ståbräda. Men skulle gissa att Bumprider funkar på båda faktiskt, det är få vagnar den inte är kompatibel med!
/Anna

Reply
Jessika 18 juni, 2018 - 21:21

Hej!
Har du provat den på baby jogger city mini? Går det att köra vagnen bra när den är på och barnet står på den? Eller det är helt omöjligt?
/Jessika

Reply
Anna 22 juni, 2018 - 03:17

Hej Jessika,
jag har tyvärr aldrig kört någon BJ med ståbräda så jag kan inte svara på hur väl det funkar. Jag misstänker dock att det kan vara ganska knepigt för den som kör vagnen iom att handtaget är rätt kort och storasyskonet måste stå utanför handtaget…
/Anna

Reply
Isabel 27 januari, 2020 - 15:08

Hej, har du provat den med Uppababy Vista?
Tack!

Reply
Anna 28 januari, 2020 - 12:16

Hej Isabel, nej det har jag inte gjort. Men det borde inte vara några som helst problem med att fästa den. Däremot vet jag inte hur bekvämt eller obekvämt det är att gå bakom Vistan med en Bumprider på!
/Anna

Reply
Pia 20 juli, 2023 - 05:35

Hej! Tror du Bumprider skulle passa på en Beemo sport kombo eller blir det kanske svårt? Har du testat?

Reply
Anna 29 juli, 2023 - 18:28

Hej Pia!
Jag har aldrig sett den vagnen live själv men jag tittade på bilderna på Jollyrooms hemsida. Jag tror Bumprider skulle passa på chassit utan problem, frågan är om den hamnar ivägen för bromsen. Men det är svårt att sia om, man behöver något testa!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar