Solskydd för barnvagnen

av Anna
Tips på bra solskydd för barnvagnen

Ett bra solskydd för vagnen är inte bara viktigt på sommaren. Även om våren, när solen lyser intensivt och står lägre på himlen, kan man ibland behöva komplettera med extra skugga över liggdel eller sittdelen. Det är inte ovanligt med frågor om vilka olika typer av solskydd för barnvagn det egentligen finns, och hur man ska veta vilket man ska välja.

6 olika slags solskydd för vagnen

Till viss del handlar det om vilken typ av vagn man har, hur mycket sol man tänker utsätta sig och vagnen för samt hur ens tillbehörsbudget ser ut. Men generellt finns det sex olika kategorier som jag ser det. Jag tänker inte ställa de mot varandra eller peka ut en kategori som bättre än de andra, utan bara dela med mig helt kort av mina personliga erfarenheter av varje sorts solskydd.

1 – Solgardin

En solgadrin, ibland även kallad barnvagnsdraperi, har många fördelar. De är enkla att använda och hakas på suffletten med plastringar. Till många finns det band så att ändan av draperiet knyts fast i handtaget. Draperiet kan då både hänga rakt ned eller spännas upp som ett slags soltak. Fördelen med ett barnvagnsdraperi är att det är något man precis som regnskyddet alltid kan ha med sig under vagnen. Nackdelen är att det inte är särskilt heltäckande och skuggar mer än det svalkar.

2 – Parasoll

Parasoll handlar enbart om att blockera solen från att skina på barnet i vagnen. Det finns dels universella modeller som ska passa på alla eller de flesta barnvagnar, dels parasoller tillverkade för ett specifikt barnvagnsmärke. Vissa barnvagnar har då integrerade fästen i chassi eller handtag just för parasollet. Fördelen med parasoll är att det ger en bra skugga och inte gör det varmare i vagnen. Nackdelen är att de måste justeras ofta medan man går för att skuggan ska hamna rätt, och att ett hopfällt parasoll kan kännas rätt otympligt på chassit samt ta upp mycket utrymme i varukorgen.

3 – Solkeps

Solkepsen är en konstruktion som spänns fast ovanpå den befintliga suffletten för att förlänga den. Det finns olika modeller från olika märken. Fördelen är att en solkeps ofta täcker barnet väldigt väl, nackdelen är att de ibland kan vara bökiga att få på och de kanske inte är särskilt snygga. (Jo, man har alltid rätt att vara lite fåfäng med sin vagn om man vill det.)

4 – UV-skydd

Det finns olika typer av nät och tyger som fästs på vagnen och släpper in luft men blockerar den skadliga UV-strålningen. Fördelen är att det blir ett riktigt bra solskydd, nackdelen att det kan känns lite mörkt och instängt i vagnen men den här typen av tillbehör.

5 – Sommarsufflett

En sommarsufflett, ibland kallas breezy sufflett, är en mer luftig sufflett med framför allt inriktning på ett bättre luftinsläpp – kombinerat med ett bra solskydd. Sommarsuffletten sätter på man på barnvagnen under sommaren istället för den ursprungliga suffletten. Fördelen är att man inte behöver ha med sig ett tillbehör, solskyddet är alltid på plats på vagnen och har perfekt passform. Nackdelen att dessa breezy-suffletter kan vara ganska dyra och att det kan kännas lite bökigt att växla till vanliga sufflett under de kalla och blåsiga dagarna av sommaren. Sen är det också, tyvärr, långt ifrån alla barnvagnar som ens har en sommarsufflett som tillbehör.

6 – Solskärm

Som en kombination av barnvagnsdraperiet (med plastringarna) och av solkepsen så är solskärmen en liten extra kant mellan barnet och ljuset. Den hakas på vagnens befintliga sufflett och fördelen är att den ofta kan vikas in eller blir liten när den är avtagen från vagnen, nackdelen att den kanske bara skuggar barnets huvud eller överkropp men lämnar resten av kroppen oskyddad.

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Sophie 20 juli, 2014 - 22:04

Hej! Var kan man köpa en solkeps? Har själv en uv sufflett till min Bee. Fungerat perfekt , men som du säger. Inte så lätt att byta till vanlig sådär spontant. Har en solskärm till min Cam

Reply
Anna 23 juli, 2014 - 21:09

Hej, det borde finnas hos de flesta olika återförsäljare av barnvagnar och tillbehör! Eller så kan du köpa av någon som syr själv, jag har t.ex. en från Mamma på vift.
/Anna

Reply
Klara 3 augusti, 2014 - 19:58

Du missade solsegel, det har vi och är jättenöjda med 🙂

Reply
Emilia 1 juli, 2022 - 09:05

Hej. Hittade detta gamla inlägg men hoppas du kanske ändå ser kommentarer:)

Jag funderar på ett parasoll på vagnen för min son blir så arg när han sitter i vagnen och vi drar för suffletten. Ska han sova spelar det ju ingen roll men när han sitter vaken och det är soligt ute vet jag inte hur jag ska skydda honom från solen. Har en Bugaboo Donkey2 och är nöjd med suffletten o har annars en dookey solskydd men allt det skymmer ju hans utsikt så han inte ser så mycket.

Därför känns parasoll som enda lösningen men vill ju inte heller slänga ut pengar helt i onödan.

Har du något tips?

Reply
Anna 1 juli, 2022 - 11:34

Hej Emilia!
Jag tänker nog likadant som du faktiskt. Blir han arg om suffletten är utfälld kommer solkepsar, solskärm mm antagligen inte heller uppskattas. För de begränsar ju också barnets synfält. Så då kan det nog vara värt att satsa på parasoll + solhatt helt enkelt!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar