Bädda i vagnen del 1 – mjuklift i liggdelen

Skrivet onsdag, 10 maj, 2017 · 11 Kommentarer

Hur ska man bädda i liggdelen till sommaren? Hur ska man bädda till vintern? Frågan om hur man bäst gör det mysigt i vagnen för sin bebis är ständigt återkommande och därför gör jag nu en serieinlägg med tips på hur man kan bädda i liggdelen. Det kommer fokusera på att ha mjuklift i liggdelen, använda åkpåse i liggdelen, göra liggdelen mysig med babynest och att bädda med filt eller täcke i liggdelen. Först ut är mjuklift!

Det är inte helt soklart alltid vad som skiljer en liggdel, en mjuklift och en hårdlift åt från varandra. En liggdel är något man fäster direkt på chassit, och som sedan kan bytas ut mot en sittdel. Mjuklift och hårdlift används i befintligt sitt- eller liggdel, och kan alltså inte fästas direkt på ett chassi. Min upplevelse är att för tio år sedan var kombivagnar en vanlig syn, alltså en vagn där man använder sittdelen från födseln men nedfällt i fullt liggläge. Och då hade man ofta en hårdlift i. En hårdlift har mer stabila kanter och ibland även en egen, liten sufflett. En mjuklift är, precis som namnet antyder, mjukare i sin konstruktion. Traditionella hårdliftar ser man inte så ofta längre men mjukliftar är fortfarande populärt. Både i vagnar som kan användas som kombivagnar, som exempelvis Britax Go Big,  Britax Smile 2 eller Kronan Duo/S, men också direkt i en vanlig liggdel. Det senare kanske verkar onödigt, varför göra en liggdel trängre med en mjuklift? Jo, för att man lätt vill kunna ta med sig barnet utan att lyfta upp det. Visserligen har i princip alla liggdelar bärhandtag eller bärremmar, men liggdelar är tunga och måste bäras ganska långt ut från kroppen. En mjuklift väger sällan mer än något enstaka kg och kan bäras närmre kroppen. Att ha en mjuklift i liggdelen är smidigt om barnet somnat om man ostört vill bära det med sig in på förskolan för att hämta syskon, upp till en kompis vars hus saknar hiss eller in till BVC om vagnen ska parkeras utanför.

När jag använt liggdel med mjuklift i så brukar jag även bädda i själva mjukliften. Jag har alltid något i botten – om bebisen kräks eller blöjan läcker så är det mycket enklare att tvätta en filt eller ett lakan än det är att rengöra liften. Det går att använda en liten åkpåse i själva mjukliften men det blir trångt och lite kaka på kaka, mjukliften med sitt lock fungerar ju lite som en åkpåse. Oftast tycker jag att det räcker med en tjock eller tunnare filt, anpassat efter väderlek, för att få liften mysig om ombonad för bebisen.

På bilden ovan syns tre olika mjukliftar – P&Ts Cocoon, den lilla varianten, Britax mjuklift för Go Big samt en SleepCarrier. Alla är nedstoppade i liggdelen som passar till Britax-vagnarna Go, Go Next och Go Big. Jag har sett till att mjukliften är så högt upptryckt i huvudändan som det går. Britax Go Big-mjukliften har en passform like a glove. Den går i utan problem men det finns inte många millimeter utrymme kvar. Bra för den som vill använda mjuklift men kanske har en stor bebis och inte vill att liften ska bli urvuxen för snabbt. P&T Cocoon har lite luft i fotändan och något mer glapp mellan långsidorna och liggdelens insida. SleepCarrier är den minsta liften som lämnar mest outnyttjad yta. Det gör den dock ultimata att använda i riktigt små liggdelar och innebär att den till och med kan fungera i liggdelar på en syskonvagn, då dessa ju generellt alltid är mindre än liggdelar till en singelvagn.

Här syns samma mjukliftar i Bugaboo Donkeys liggdel. Donkey är ju en singelvagn som även kan bli en syskonvagn, så liggdelen är normallång men smal. Jag blev genuin överraskad av att Go Big-mjukliften gick att få ned. Nog för att jag fick pressa lite lätt men jag hade förväntat mig tvärstopp. Kanske inte en ultimat lösning då långsidorna trycks inåt en aning men som tillfällig lösning så funkar det. P&T Cocoon funkar väldigt bra i huvudändan av Donkeyns liggdel, som ju är bredare där än i fotändan. Men den lämnar ganska mycket utrymme över. Dock praktiskt att förvara andra saker där, kan jag säga av egen erfarenhet. SleepCarrier är även i Donkeyn den minsta mjukliften men blir tack vare sina mjuka sidor ändå den som på sätt och vis passar bäst.

Cirkamåtten för mjukliftarna är följande:
P&T Cocoon – 59 x 29 cm
Britax Go Big – 74 x 30 cm
SleepCarrier – 50 x 28 cm


11 Comments

 1. Kommenterat av A (Allt enligt A) :
  maj 22, 2017,4:22 f m

  Vi har kört XL-versionen av P&T-liften, den passar perfekt i både Donkey och Buffalo 🙂

 2. Pingback av Bädda i vagnen del 2 – bädda liggdelen för en sommarbebis! :
  maj 28, 2017,9:13 f m

  […] jag nu en serie inlägg med tips på hur man kan bädda i liggdelen. Det kommer fokusera på att ha mjuklift i liggdelen, använda åkpåse i liggdelen, göra mysigt med babynest och att bädda med filt eller täcke i […]

 3. Kommenterat av Maria :
  juni 1, 2017,7:28 f m

  Funderar på en P&T, den långa, och kommer använda den en hel del inomhus men hittar ingenstans om man kan ta av locket helt eller inte. Kan man det?

 4. Kommenterat av Anna :
  juni 1, 2017,2:10 e m

  Hej Maria, på den lilla går det i alla fall inte att ta bort locket helt. Man kan dra dragkedjan hela vägen ned till fotändan men i kortsidan sitter locket ihop med mjukliften. När jag har velat ha locket helt borta så har jag rullat ihop det och klämt fast det mellan mjuklift och liggdelens fotända.
  /Anna

 5. Kommenterat av Maria :
  juni 1, 2017,5:12 e m

  Tack för ditt svar! Vet du vilka mjukliftar som har lock som går att ta bort helt?

 6. Pingback av Bädda i vagnen del 3 – bädda liggdelen med babynest! :
  juni 30, 2017,9:29 e m

  […] att ha gått igenom mina olika förslag på hur man kan bädda liggdelen med mjuklift samt hur man kan bädda liggdelen med täcke, kudde och filtar så kommer nu ett inlägg om att […]

 7. Kommenterat av Christine :
  juli 1, 2017,10:25 f m

  Tips: I den långa versionen av Phil&Teds mjuklift kan man med lite god vilja få ner madrassen från Donkeyns liggdel. Jättebra om man mest vill använda Donkeyn med mjuklift (t.ex. om man bor flera trappor upp utan hiss och vill slippa bära upp liggdelen varenda gång).

  (Och nej, även i den långa versionen kan man inte ta av locket helt. Men man kan rulla ihop det och knöla in det i fotändan. Hade en Teutonia mjuklift förr, och där gick locket att ta av helt.)

 8. Kommenterat av Anna :
  juli 2, 2017,9:10 e m

  Hej, toppentips om mjukliften och madrassen! Absolut bra att veta. Jag brukade använda madrassen från min Brio Go-liggdel när jag körde P&T Vibe med liggläge för bebis och det var för varmt för mjuklift, funkade kanon.
  /Anna

 9. Kommenterat av Johanna :
  augusti 19, 2017,11:37 e m

  Hej, underbart att ha hittat din blogg. Är bara inte helt 100 på hur man navigerar på sidan. Du skrev att du hade tips på hur man bäddar i en mjuklift till en vinterbäbis. Min är beräknad i november så skulle älska lite tips!

 10. Kommenterat av Anna :
  augusti 24, 2017,10:13 e m

  Hej Johanna, jag har gjort hittills 3 av fyra inlägg i denna serie: ett om att ha mjuklift i liggdelen, ett om att bädda för sommarbebis och ett om att ha babynest i liggdelen. Sista inlägget, om att ha åkpåse i liggdelen, kommer inom de närmsta veckorna!
  /Anna

 11. Pingback av Bädda i vagnen del 3 – bädda liggdelen med åkpåse! :
  augusti 31, 2017,9:59 f m

  […] kanske är det vanligaste alternativ för en vinterbebis. Tidigare inlägg har handlat tom att bädda med mjuklift, bädda med babynest och att bädda med filt eller täcke. Vad gäller att bädda för en […]

Leave a comment