Brio Smile

av Anna
Recension av Brio smile

Recension av Brio Smile

Inköp: Denna vagn är en prototyp och ett recensionsexemplar. Inköpspris för Smile är 4995 kr för enbart sittdel, 6495 kr för sittdel och liggdel. Mjukliften kostar 1295 kr.
Försäljning: Vagnen är ny på marknaden, har inte sett någon säljas begagnat än.
Typ av vagn: Duo- eller kombivagn.

I min årskrönika för 2012 utnämnde jag Brios senaste modell till årets nyhet och jag tycker fortfarande att Brio Smile tillför något nytt och friskt till barnvagnsutbudet i Sverige. Efterfrågan på en vändbar sittvagn, med möjlighet till liggdel och utrustad med fyra lufthjul, har varit stor men valmöjligheterna har varit små. Bäst hittills har Bugaboo Donkey varit. Men Donkeyn för ett barn (mono) kostar 12000 kronor. Smile kostar hälften av det.

Det är till Brio Smiles fördel att den har funktioner som just nu är väldigt populära. Men eventuellt till dess nackdel att den till det yttre påminner starkt om en Brio Sing. Dessa ska dock inte blandas ihop. Sing är en i allmänhet ganska hatad vagn. Den är ökänd för bristen på stötdämpning och för den breda bakaxeln. Brio Sing är 69 cm bred, vilket är otroligt brett för en singelvagn när det finns syskonvagnar på 63 cm. Men jag hade en Brio Sing som min första vagn och körde den i ett år och tycker att det finns bra många värre vagnar på marknaden. Med det sagt – Brio Smile är något helt annat!

Brio smile med sittdel

Vändbar, vanligt sittdel med bra liggläge

Mina barn är 2 respektive snart 4 år gamla, så av naturliga skäl är det sittdelen på Smile jag har använt av mig. Men längre ner i recensionen finns även ett avsnitt om liggdel och mjuklift. Sittdelen är i vilket fall utrustad med sittläge (1), viloläge (2) och liggläge (3). Sittläget är helt rakt och viloläget ett normalt sådant. Det syns ingen större skillnad mellan bild 1 och 2, men det beror på att tyget runtomkring inte visar lägesförändringen på ryggplattan. Liggläget ska vara helt plant och det blir det i princip också när man har ett barn i sittdelen. Utan barn i så är det en svag, svag lutning nedåt. Skulle lutningen vara plan utan barn i vagnen så skulle den bli negativ, alltså att barnets huvud skulle luta nedåt, när sittdelen belastas.

Personligen fördrar jag en liten lutning på liggläget. Det är perfekt för förkylda små bebisar som behöver komma upp en aning med huvudet. Fällningen av sittdelens rygg, en flärp som fälls upp med vilken man sedan drar sittdelsryggen nedåt/bakåt, kan vara lite kärvig innan man fått in den rätta knycken och innan mekanismen mjukats upp lite, som jag upplever det. Nu när jag vet hur jag ska göra så är det enkelt, men i början tog det alltså lite mer tid.

Lätt att justera läge på handtag och fotstöd

Bild 4, 5 och 6 visar några av lägena på handtag och fotstöd. Handtaget kan inte fällas mer inåt vagnen, vare sig uppåt eller neråt, än vad som visas på bilden. Men det är tillräckligt för att vagnen ska kunna bli lite kortare och sticka ut mindre exempelvis när man åker i kollektivtrafiken. Jag hade gärna sett att fotstödet gick att fälla in ännu mer. Så som man kan göra på Brio Go. Framför allt eftersom att vagnen då skulle bli mer lätthanterlig när den är ihopfälld.

Vanligtvis brukar jag föredra teleskophandtag eftersom att jag gillar att ha handtaget högt utan att för den sakens skull behöva komma närmre vagnen. Men på Smile tycker jag att knäledshandtaget erbjuder många olika bra lägen. Precis som med ändringen av läget på sittdelen så känns även handtaget lite hårt att trycka in ibland. Men även det har givit med sig ju mer vagnen har använts. Och jag tror även att det delvis kan bero på att vagnen är en prototyp då de jag talat med som har Smile inte alls haft det problemet.

Så stora barn ryms i sittdelen på Brio Smile

Så stora barn ryms i sittdelen på Brio Smile

De här bilderna illustrerar storleken på Smiles sittdel. Min dotter är 2 år gammal, väger knappt 15 kg och har strl 98/104 i kläder. Hon är drygt 90 cm lång och ganska stor för sin ålder. Min son är snart 4 år, väger samma som sin syster men är drygt 1 meter lång. Han har därmed en helt annan kroppsform). Sonen har endast provsuttit i vagnen men har inte fått åka i den. Jan känns för stor. Nu åker han knappt vagn längre men det finns yngre barn som är långa för sin ålder. Brio Smile är antagligen inte det bästa vagnvalet för dem. Upp till drygt 90 cm funkar den fint, även om sittdelen verkligen är kort i ryggen. Men över det så blir det svårt att få plats på längden och det gäller i synnerhet i liggläget. På bredden har bägge barnen fint med utrymme över. Det enda mått som är riktigt tight är det mellan bygeln och sittdelen. Bygeln är ju avtagbar förstås, och vagnen går att använda även ut den. Min dotter kan åka i vagnen med varma kläder, tjock åkpåse och bygeln på. Men då är det precis att jag får ned en hand emellan.

Om ryggen är kort på Smile så är fotstödet desto mer generöst i sina mått. Inte ens min son behöver böja på benen så det ser tokigt ut och dottern når knappt ner med fötterna än! Så har man ett långt barn, men med kort överkropp och längre ben, så kan Smile fortfarande funka bra även om barnets totallängd är på över 90 cm. På bilderna är sittdelen framåtvänd med utrymmet är förstås detsamma med sittdelen bakåtvänd.

Brio Smiles sittdel med fempunktssele och swing away-bygel

Fempunktsele och swing away-bygel på Smiles sittdel

Bild 1 visar hur sittdelen ser ut med bygeln på. Selen är en fempunktssele som är enkel att trä i och ur i sina fästen. Dessa är gömda under axelkuddarna. Det finns även ringar på selen för att kroka fast mjukliften i, om man vill använda Smile som en kombivagn till en liten bebis. Grenflärpen fästs runt bygeln med tryckknappar och gör att det är lite mindre nödvändigt att ha selen på i sittdelen. Även om det förstås alltid är säkrast att använda selen.

Bild 2 och 4 visar hur swing away-bygeln funkar. Med en liten knapp på undersidan av vardera sida av bygeln så är bygeln enkel att lossa för enklare i- och urtagning av barnet. Har man grenflärpen på, som på bild 3, så hänger bygeln lite på halv stång. Men det går som sagt även bra att ta loss hela bygeln. Jag älskar den här typen av byglar. De är enkla att använda och gör det bekvämare för både mig och barnet att använda vagnen. För mig eftersom att jag inte behöver antingen lyfta barnet extra högt för att få i hen i sittdelen. Eller lägga tid på att ta loss bygeln helt, lägga den någonstans och sedan sätta fast den igen. För barnet är det smidigt eftersom att det blir mindre bök och färre ben och fötter som fastnar.

På bild 2 syns även det ena av de två fästen som ska tryckas in för att sittdelen ska lossa från chassit när man till exempel vill vända riktning på det. Det går inte att göra med en hand, eftersom att bägge fästen ska tryckas in samtidigt. Men det är väldigt snabbt gjort och enkelt att bara klicka dit sittdelen igen.

Brio Smile har en lång sufflett

Lång sufflett som ger mycket bra skugga

Suffletten på Smiles sittdel är helt fantastiskt. Den går att ställa i ett otal olika lägen vilket jag gillar. Det är enkelt att hitta en position som är precis så att barnet skyddas från sol eller vind men ändå så att jag kan se in i sittdelen. Suffletten går att fälla bakåt helt och är därmed inte i vägen för ett barn som vill kunna se ordentligt även åt sidorna. Framtill är suffletten utrustad med en utvikbar solkeps. Den har även en titt/vädringsficka med myggnät som öppnas med hjälp av en dragkedja. En annan dragkedja går längs med den mittre bågen av suffletten och öppnar man den kan suffletten förlängas så att den blir i princip heltäckande. Jag som älskar barnvagnsdraperier har absolut ingen behov av dem när jag rullar runt med Smile.

Sufflettens enda dåliga egenskap är att den låter. Det uppstår ett knäppande ljud, vid upp och nedfällning. Det är kuggarna i de olika lägen som knäpper till och hur mycket man stör sig på det ljudet är nog personligt. Jag tycker inte att det är så farligt och min dotter har inte vaknat av det alls när hon sovit i vagnen. Men det kan ju vara annorlunda med en ljudkänslig bebis. Samtidigt så tror jag att barn snabbt vänjer sig vid ljud som vuxna kan tycka är störande. Liggdelens sufflett är dock helt ljudlös.

Brio Smile har rymlig varukorg och chassit låser sig automatisk vid hopgällning

Rymlig varukorg, chassilås och fotbroms

Dags för detaljer, av någon anledning det jag nästan tycker är roligast att berätta om på en vagn! Vi börjar med bromsen ,som är flip flop-vänlig. Det vill säga man trycker ned för att bromsa och sen trycka man ned en gång till för att låsa upp bromsen. Precis som alltid med den här typen av broms så händer det ibland att man inte trycker i ordentligt. Men med ett pedagogiskt litet fönster som lyser rött vid låst läge och grönt vid upplåst läge så är det enkelt att veta om bromsen tagit. Och när den tagit så är den väldigt bra och håller vagnen ordentligt på plats. Samtidigt som det inte är allt för enkelt för ett barn att lyckas låsa upp den.

Bild 3 visar varukorgen på Smile, som precis som på Brio Sing är helt enormt. Maxbelastningen är 5 kg. Men det är väldigt enkelt att låta sig förledas till att lasta den med mer än så. För det finns nästan ingen ände för hur mycket som ryms däri. Perfekt när jag shoppade julklappar och även vid vanlig middagsinhandling på mataffären. Varukorgen är lättåtkomlig från alla håll i och med att plattan mellan framhjulen inte går hela vägen upp till sitt-/liggdelen. Den är även enkel att ta av för att tvätta, vilket lär behövs när vintersäsongen är slut. Bild 4 är en närbild på Smile ihopfälld och på den spärr som automatiskt låser ihop chassit. På så sätt blir vagnen enklare att hantera exempelvis när den ska lyftas in i bilen.

Brio Smile har bra lufthjul och reflexer på suffletten

Stora lufthjul, praktiska reflexer och tydlig säkerhetsspärr

Brio Smile är utrustad med lufthjul både bak och framtill. Något jag tycker bidrar till Smiles trevliga körkänsla. Jag har fått frågan om avståndet mellan framhjulen. Det stämmer att de sitter så pass tätt att de kan gå ihop. Men jag har använt vagnen väldigt flitigt och det har hittills aldrig hänt. Det är därför inget jag tycker att man bör låta sig påverkas av. Jag gillar lufthjul, och i synnerhet i vinterväglag där de verkligen kommer till sin rätt.

Bild 3 är en närbild på de fastsydda reflexerna på suffletten. Och på bild 4 syns säkerhetsspärren för vagnens ihopfällning. Fällningen är väldigt enkel att få till. Dra undan den röda spärren och dra upp de svarta fästena på båda sidor av handtaget, så viks chassit ihop i princip av sig själv.

Så blir Brio Smile ihopfälld

Så stor blir Brio Smile ihopfälld

Brio Smile går att fälla ihop med sittdelen på. Men sittdelen bör vara framåtvänd för att vagnen inte ska bli stor och klumpig. Måtten för Smile ihopfälld är enligt Brio 95 x 57 x 28 cm. Smile är inte den minsta vagnen när den är ihopfälld. Men inte den största heller, utan snarare rätt normal i storlek. Jag tycker den är enkel att fälla och smidig att hantera. Det enda jag inte gillar är att framgaffeln tar i marken och att det därför ganska lätt uppstår repor där. Med lite bättre teknik än min går det säkert att undvika. Smile går att balansera på höjden i hopfällt läge och kan därför förvaras i hemmet eller i ett förråd utan att ta upp så mycket plats. I vår bil, en Opel Astra kombi, så går den in på längden utan problem.

Bilden längst ner till höger visar Baby Jogger City Versa GT, Brio Go och Brio Smile ihopfällda på en rad. Versan är klart lägst, Brio Go är högst och Smile är i ungefär samma storlek som Go. Lite lägre men lite längre, dock 4 cm smalare. Brio Smile med sittdelen på väger 13 kg, mot Gos 11,4 kg. Viktskillnaden på 1,5 kg är dock inget jag märker av vid körning av vagnen.

Brio Smile jämfört med Brio Go och Baby Jogger City Versa GT

Brio Smile i jämförelse med andra populära duovagnar

Eftersom att jag vet att det är efterfrågat har jag gjort några översiktliga jämförelser mellan Brio Smile och tre andra vagnar, baserat på mina personliga upplevelser av vagnarna. För skillnader vad gäller sittdelsmått och annat på detaljnivå får jag hänvisa till respektive tillverkares hemsida.

Brio Smile jämfört med Brio Go

Brio Go är en av mina favoritvagnar. Så varje annan vagn som ska jämföras med Go har hög standard att försöka leva upp till. Jag tycker Smile gör rätt bra ifrån sig. Faktiskt så bra att jag inte riktigt kan bestämma mig för vilken jag skulle välja om jag skulle få barn i morgon och antingen skulle köra Smile eller Go från födsel upp till 2 år. Go har visserligen en rymligare sittdel, framför allt ryggdelen är längre. Och fjädringen är märkbart bättre på Go än på Smile. Men Smile är inte stum och den är inte så liten ändå. Min 2-åring får trots allt plats helt okej. Hennes eget betyg verkar vara rätt högt och framför allt märker jag att hon gillar att hon ser så bra i vagnen eftersom att hon kommer högt upp. Något som även gör det lätt för mig och henne att kommunicera.

Liggläget på Smile är helt plant, medan det på Go har en liten lutning. Jag tycker att Gos handtag är mer bekvämt men jag har bättre utrymme för längre steg när jag kör Smile. Det märks dessutom att Smile är 4 cm smalare. Jag kör inte in i hörn och klädställningar lika ofta när jag är på shoppingtur med Smile. Varukorgarna är ungefär likvärda, medan Smile har bättre sufflett än Go. Ja. Ni hör ju! De är bra på lite olika saker helt enkelt! Sen känns nog Go lite mer gedigen och med lite bättre körkänsla. Utan att Smile på något sätt känns ranglig eller otrevlig att köra. Väger man in prisaspekten känns det i slutändan logiskt att man får lite mer med Brio Go, i och med att den kostar lite mer än Smile.

Brio Smile jämfört med Baby Jogger City Versa GT

Brio Smile känns för det första mycket mer lättkörd och har bättre hävkraft än vad Versan har. Versan är dessutom bredare. Men den är enklare att fälla ihop och blir väldigt platt i bagageutrymmet. Dessutom spelar det med Versan ingen roll om sittdelen är vänd framåt eller bakåt. Båda vagnarna har lång och bra sufflett. Men Versan har mycket större sittdel än Smile och funkar absolut bättre för lite äldre, tyngre och framför allt längre barn. Båda gör sig ungefär lika bra på skogspromenad och i lätt terräng. Men i stadsmiljö skulle jag föredra att köra Smile framför Versan. Sen gillar jag Versans handbroms väldigt mycket. Men vad gäller hjulen så vinner Smile med sina luftdäck framför Versans lite tyngre och inte lika spänstiga foamdäck.

Brio Smile jämfört med Bugaboo Donkey

Jag är fortfarande lika förtjust i min Bugaboo Donkey. Nu har vi dock tagit flera långpromenader hela familjen med ett barn i Smile och ett i Donkey. Och efter sju timmar i rad på vandrande fot i ett snöigt december-Stockholm kan jag konstatera att Smile verkligen inte är en dålig vagn på något sätt. Donkeyn har bättre rull och känns lättare att manövrera. Men Smile är smidigare med den avsmalnande formen och suffletten skärmade av snön som yrde mycket bättre än vad Donkeyns sufflett kan göra.

Bugaboo Donkey Mono har ju två varukorgar och jag tycker nog ändå att det är att föredra. För en nackdel med Smile varukorg är att den är så himla stor och djup att det är svårt att organisera det man har där i. Alla påsar liksom hamnar på hög och det är svårt att leta rätt på det där paret vantar man knölade ner i all hast för en halvtimme sedan. Smile funkar väldigt bra i kollektivtrafiken i och med att handtaget går att fälla upp. Och min dotter sover väldigt gott i vagnens liggläge. Sittdelarna är ungefär lika trånga men bägge funkar även om det är vinterkläder i kombination med åkpåse som gäller.

Brio Smile med liggdel och med mjuklift

Brio Smile med nyfödd – liggdel eller mjuklift?

Jag har ingen bebis, men jag har ju två barn som helt logiskt varit bebisar. Med min äldsta använde jag en Brio Sing med liggdel. Men mitt andra barn körde jag en Brio Go med liggdel. Nu, som fullt utvecklad barnvagnsnörd, vet jag förstås bättre att ta tillvara på barnvagnstiden. Men då hade jag bara en liggvagn per barn och de är båda rätt lika Smiles liggdel. Brio Sings liggdel funkar ju till och med på Brio Smile-chassit.

1: Smile kan vara både en duovagn och en kombivagn. Men mjukliften går även att använda i liggdelen. Den passar precis men det blir förstås lite mindre utrymme för barnet då. Så det är väl främst ett alternativ under de första månaderna eller om man, som jag, får väldigt små bebisar.
2: Liggdelen är både bred och lång och känns ombonad. Jag gillar att den är högt upp. Det är lätt att komma åt bebisen då.
3: Mjukliften i sittdelen, det blir perfekt passform då förstås. Brios egen mjuklift har stabila kanter som gör att barnet känns skyddat, om än inte lika skyddat som med en liggdel tycker jag.
4: Mjukliften har flera fästen, bland annat remmar som knäpps runt sittdelens ram.
5: Med liggdelen följer ett liggdelslock i samma färg som suffletten. Det fästs med kardborrband.
6: Även liggdelens sufflett har en solskärm och går att förlänga. Förlängningen består av myggnät. För att fälla suffletten upp och ned måste man trycka in knappar på insidan av bägge sufflettfästen samtidigt. Det känns lite omständigt till en början, men man vänjer sig. Och jag gillar att det omöjliggör att suffletten trillar bakåt eller fälls bakåt av misstag.
7: Med mjuklift i sittdelen så täcks mjukliften nästan helt när man har sittdelens sufflett maximalt utfälld. Ingen extra solskydd är nödvändigt då.
8: Med sittdelen följer för övrigt en matchande footsack, som fästs runt bygeln med hjälp av ett resårband. Jag gillar inte footsacks. Eller snarare har jag inte riktigt förstått deras användningsområde. Men jag vet att det förekommer kritik mot att Smiles footsack hänger helt löst om man vill använda sittdelen utan bygeln på.

Mitt omdöme av Brio Smile

För- och nackdelar med Brio Smile

Så vad tycker jag om Brio Smile då? Om jag bara fick recensera Smile med en enda mening så skulle det bli: Väldigt mycket vagn för pengarna. Det är fyra luftjul, det är fjädring, stor varukorg, vändbar sittdel, ställbart handtag, lång sufflett, fullt liggläge, swing away-bygel och vagnen fälls i ett stycke. Den har nästan allt på min checklista över bra egenskaper hos en barnvagn och den kostar bara 4995 kronor. Dessutom är den av märket Brio, vilket jag förknippar med kvalitet och bra service. Fina egenskaper alltså.

Det finns inget med Smile jag tycker är så dåligt att det måste ändras. Men jag skulle önska en längre sittdel om jag fick. Bild 1 visar att hela min sons huvud är över ryggstödet. Nu är han för stor för att åka vagn och det är sällsynt att det händer att han gör det. Men det händer ändå. Och det finns andra vagnar som funkar bättre för långa barn.

Bild 2 och 6 visar Smile med åkpåse i. Och fick jag önska en gång till så skulle det vara en annan vinkel på bygeln. Jag skulle i så fall göra så att den går ut mer från sittdelen och så att det inte är lika trångt mellan bygel och sittdelsryggen. Visst, jag KAN ha bygeln på även om min dotter sitter i vagnen med overall och åkpåse. Men det ser inte helt bekvämt ut. Och hon får då inte plats med armarna inne i åkpåsen.

Mitt omdöme av Brio Smile

Jag fullkomligt älskar suffletten, som visas på bild 3. Frisk luft och ljus kommer in, men direkt solljus och snö eller regn är inget som stör det sovande barnet. På den här bilden anar man även en utbuktning, i form av min dotters huvud som trycker mot tyget. På bild 5 syns det ändå att hon har plats att ligga utsträckt i liggdelen. Det hjälper förstås lite om jag hasar ned henne längre ned mot fotstödet.

En i mitt tyckte intressant aspekt med Smile är att den är hög. Det påverkar stabiliteten lite grann och jag skulle inte låta barnen klättra i och ur vagnen själv. Men samtidigt funkar vagnen superbra som barnstol ute på café, vilket illustreras på bild 4. Höga vagnar tycker jag funkar bättre för mindre barn, då äldre barn rent logiskt är tyngre. Då kan det vara att föredra med en sittdel de själv kan ta sig i och ur. Men Smile känns anpassad för barn upp till 2 år och då är det i mina ögon ett plus att den är hög. Överlag tror jag att Smile är en bra vagn för långa föräldrar. Eller för de med ryggbesvär som gör att de bör undvika att böja sig för mycket.

För den som inte behöver en ren och skär cityvagn som är väldigt lätt och väldigt liten ihopfälld. Men också för den som inte heller behöver en riktigt rejäl promenadvagn med bästa fjädringen och rullet. Utan för de föräldrar som är ute efter en barnvagn som funkar bra i alla miljöer – så tycker jag att man ska överväga Brio Smile. Är man ute efter en vändbar sittvagn med fyra lufthjul till ett bra pris så finns det inga bättre alternativ över huvud taget. Namnet på vagnen är mycket passande. Både plånbok och barnvagnsförare borde bli glada av en Brio Smile!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla uppföljaren Britax Smile III hos: Baby V
Handla uppföljaren Britax Smile III hos: Babyland

Du kanske också gillar

35 kommentarer

Maria 17 januari, 2013 - 15:50

Hej och tack för en trevlig recension, har i dagsläget en Brio Happy till vår dotter på 6 månader men känner nu att jag skulle vilja ha en lite smidigare vagn, vi bor inte i stan utan ca en mil utanför där det dock på vintern alltid är plogade fina vägar och jag går aldrig i skogen på promenader. Jag vill absolut ha en vagn med lufthjul då jag tror att det går lättare att köra och även ha min tjej så högt som jag har henne i happyn. Om jag nu skulle slå till på en smile och sälja happyn har vi tänkt att införskaffa en billig extravagn/dagisvagn (blir ju om ett år) som vi isf kan ha som komplement till smile. Vad tycker du att man bör ha för vagn efter 2 års ålder? En brio sitty exempelvis ? (om jag nu ska ge brio som förslag=)

Reply
alltombarnvagnar 19 januari, 2013 - 17:58

Hej Maria!
Om du tror att er dotter fortfarande kommer att sova middag när det är dags för inköp av extravagnen så skulle jag inte rekommendera Brio Sitty i alla fall. Den har ett väldigt snålt litet viloläge, bara en knappt lutning bakåt. Utan då är det Race eller Spin (som har liggläge) jag tycker vore bäst från Brio. Race och Spin är exakt samma vagn, bara det att Spin har swivelhjul framtill. Vill ni ha även extravagnen med lufthjul så är Kronan Sulky en väldigt populär vagn, med bra vilo-/liggläge!
/Anna

Reply
Siranie 18 januari, 2013 - 02:51

Hej och tack för en trevlig sida!
Det är verkligen svårt det här med barnvagn. Jag har tittat på det mesta på webben men har provat ut Brio GO 2013 i lördags och har nästan bestämt mig för den. Sedan verkar Brio Smile också jättebra å Go kostar lite mer. Vilken skulle du välja?

Båda går väl in i en vanlig bil utan problem och förvara i hemmet. De är lätta och lätt att fälla ihop och upp. Go har fjädring och bra gung, likaså med Smile med lufthjul dock risk för punktering. Jag är 150cm och min sambo 180 cm, här är kanske Smile en fördel. Sedan har vi tänkt oss att ha rubbet dvs sittdel, liggdel och babyskydd. Bebben kommer i mitten av mars 🙂 Hjälp!

Reply
Siranie 18 januari, 2013 - 03:01

Du har egentligen redan svarat på min fråga i din recension, å det är verkligen svårt att välja! Vi får testköra Smile och Go igen…

Reply
alltombarnvagnar 19 januari, 2013 - 17:53

Ja men det är verkligen en fråga som är svår att svara på! Körkänslan mellan de två skiljer sig ju lite, så testkör och välj sen. Oavsett vilken så har ni valt en bra vagn!
/Anna

Reply
Annelie 18 januari, 2013 - 20:34

Så glad för din recension – välskriven som alltid 🙂

Reply
alltombarnvagnar 19 januari, 2013 - 17:51

Tack!

Reply
Nina 26 januari, 2013 - 09:19

Hej,
du skrev att sings liggdel passar till smile..vet du om det gäller alla årsmodeller på sings liggdelar?
Mitt val står mellan brio smile och babytravel Milano(behöver en vagn med 4 hjul som blir ganska liten ihopfälld och inte alltför tung) har du några erfarenheter av babytravel milanon? I affären sa de att det i stort sett bara var däcken som skiljde ..?
Med vänlig hälsning, Nina

Reply
alltombarnvagnar 26 januari, 2013 - 20:23

Hej Nina!
Det vet jag faktiskt inte. Jag misstänker att de äldsta årsmodellerna kanske inte funkar, men åtminstone de som är från 2012 och 2013, antagligen äldre också om de är likadana. Ring Brio Store i Stockholm och fråga, från dem får du ett säkert svar!

Tyvärr har jag inga erfarenheter av den vagnen alls.
/Anna

Reply
Sandra 28 januari, 2013 - 09:56

Hej! Vill tacka för din långa och detaljrika recension av Brio Smile som är den vagn vi starkt funderar på till nya bebisen som kommer i april. Tror nog att det blir en Smile för oss 🙂 En sak jag har funderat på är regnskydd. Vi tänker nog köra på kombiversionen med mjuklift. Finns det något passande regnskydd? Eller behövs regnskydd när man har en såpass bra sufflett?
Mvh Sandra

Reply
alltombarnvagnar 29 januari, 2013 - 08:59

Hej Sandra!
Ja, Tullsas regnskydd för singelvagn – både det för sittdel och det för liggdel, funkar att använda på Smilens sittdel, även när det är en mjuklift i. Även Elodie Details-regnskydd lär funka, de har i princip samma form och storlek som Tullsas. Och jo, nog behöver du regnskydd. Suffletten tål lite väta men vid ösregn så behöver du något som skyddar även den. Sen har ju Brio egna universalregnskydd också, som även de lär passa. Hur det är med Smiles egna regnskydd för sittdelen vet jag inte, du kanske kan fråga i butik om det går att använda även när man har mjuklift i?
/Anna

Reply
Rebecca 5 februari, 2013 - 00:34

Hej, jag behöver hjälp.
Har en dotter som är ca 101-102 cm typ och väger runt 17kg. Just nu har vi en emmaljunga scooter men hennes ben hänger ut vid fotstödet och det kan ju inte vara så jättebekvämt :(Plus att hon väger ju alldeles för mkt för maxvikten är ju 15kg. Kan du rekommendera några bra vagnar som hon ändå kan växa i ett tag och inte kostar hutlöst med mkt pengar? Tacksam för hjälp och svar. Mvh Rebecca^^

Reply
alltombarnvagnar 5 februari, 2013 - 21:26

Hej Rebecca!
Både Mountain Buggy och Baby Jogger gör vagnar med hög maxvikt. Bägge har flera olika modeller och det finns rätt gott av dem begagnade också, så om du hittar en modell du gillar så kan du med stor sannolikhet hitta en till ett bra pris på Blocket. Från Mountain Buggy är det väl Urban Jungle Single som skulle funka bäst, från Baby Jogger så kanske City Mini vore något?
/Anna

Reply
Hanna 6 februari, 2013 - 22:21

Hej Anna –
Jättebra recension, tack för den! Vi ska få syskon i april och jag är väldigt förtjust i Brio Smile. Jag har länge lutat åt en Teutonia BeYou, men jag kan inte riktigt lista ut vad skillnaderna är, och man verkar ju få väldigt mycket vagn för pengarna om man satsar på en Smile. Finns det några stora skillnader på de här vagnarna? (Det som som står högt på listan för mig är bra körkänsla, vändbar vagn, schyssta hjul, liten ihopfälld, lätt att åka kollektivt, bra varukorg och sufflett, funkar med babyskydd och mjuklift. Vi har just nu en Cameleon, men den kärleken har dött så lillebror ska få en ny vagn.)
Tusen tack för en väldigt bra blogg!
Hanna

Reply
alltombarnvagnar 7 februari, 2013 - 16:05

Hej Hanna!
Trist nog jag har aldrig ägt eller ens provkört en Teutonia. Jag ska se om jag kan ändra på det under det kommande året, men just nu vet jag inte så mycket mer om BeYou än vad som står på Teutonias hemsida, tyvärr!
/Anna

Reply
Hanna 7 februari, 2013 - 17:16

Hej Anna, tack för ditt svar ändå. Jag kunde inte hålla mig så jag var på Babyland idag och klämde på båda vagnarna, prövade allt möjligt. Nu har jag beställt en Smile, hoppas den blir så bra i vardagen som den kändes i butiken.

Reply
Kalle 10 februari, 2013 - 13:01

Hej Anna,

Tittar på barnvagn till första barnet och är inne på Smile. Bor i hus utan hiss, så vi tänker oss kombivagn med mjuklift. Nu såg vi mjukliften till Smilen för första gången härom dan och blev lite besvikna över att den verkade vek i sidorna. Kändes framför allt som det kunde vara ett problem när man lyfter den med bebis i, och att sidorna då viks inåt. Vad är din uppfattning om det? Hur är Smilens mjuklift jämfört med andra märken?
Om inte mjukliften känns tillräcklig, är det då möjligt att lätt koppla loss (hård)-liggdelen och bära den på ett smidigt sätt?

Tack för en bra sida!
/Kalle

Reply
alltombarnvagnar 10 februari, 2013 - 21:31

Hej Kalle!
Grattis till kommande familjemedlemmen! Jag har dock inte riktigt samma åsikt som er, jämfört med många andra mjukliftar tyckte jag att den till Smile var väldigt stabil i kanterna. Men det är klart, det är ändå en mjuklift så lite ger den kanske efter. De mjukliftar jag använt till mina barn när de har varit små har dock varit mycket mer vika i sidorna än Smilens, men jag kan inte minnas att jag upplevde det som ett problem.

Ja, liggdelen är enkelt att ta loss och du bär den i suffletten, som även fungerar som bärhandtag!
/Anna

Reply
Kalle 12 februari, 2013 - 00:39

Hej Anna!

Tack för svar!
Vi var förbi en annan barnvagnsbutik igår och var med när de monterade sidorna på Smilens mjuklift. Den mjukliften upplevde vi som mycket stabilare, så jag håller med dig i det du skriver. Troligtvis var den alltså felaktigt ihopsatt i första butiken.
Jag gillar liften och det lutar definitivt åt Smilen för oss nu 🙂

Tack för hjälpen!

/Kalle

Reply
Fanny 2 mars, 2013 - 19:54

Hej och tack för en bra blogg!
Just nu har jag en Emmaljunga Nitro som är lite över året, mitt problem är att den har gått sönder två gånger på två månader! Vilket jag inte tycker är okej. Jag överväger nu starkt att byta vagn, fick tips av en vän om Brio Smile. Min fråga är hur bra den är i terräng? Typ oplogad snö väg? tycker inte att nitron funkar så bra i sådan miljö känner mig jätte besviken över min emmaljunga just nu.
Tycker du att lufthjul är att föredra? har alltid varit skeptiskt till det men det kanske är bra?

Tack på förhand!:)
/ Fanny

Reply
alltombarnvagnar 3 mars, 2013 - 09:03

Hej Fanny! Tack!
Ja jag tycker nog lufthjul, eller större hjul i allmänt, funkar bäst i snö och terräng. Och jag tyckte att Smile rullade på bra i vintras, dessutom kan man ju låsa hjulen och då blir den ännu mer lättkörd. Jag tror du skulle bli nöjd med en Smile, men försök ta dig till en butik för att testköra och känna på den själv!
/Anna

Reply
Christiane 27 april, 2013 - 11:08

Hvilken vogn ville du valgt av Brio SMile og Crescent Trike? 🙂
Begge har:
– lufthjul
– svingbare forhjul
– vendbar sittedel
– stor kalesj
– ”swing away-bygel”

Reply
alltombarnvagnar 28 april, 2013 - 17:17

Hej, åh svår fråga! Beror lite på hur vagnen ska användas? Trike är verkligen bra om du går mkt i terräng och många långa promenade, är du mkt inne i stan eller ofta ska ha med vagnen i bilen så skulle jag välja Smile.
/Anna

Reply
Anna 1 maj, 2013 - 18:51

Hej Anna
Vi har nu kört Smile med hårdlift i tre veckor med vår nyfödda tjej och har problem med vobblande framhjul. De vobblar redan i låg fart och på plan mark. Det är så pass mycket att jag tycker det är bättre att låsa framhjulen. Vi har varit i kontakt med butiken och de i sin tur med Brio som skickade nya framhjul men det hjälpte inte. Nu har vi även fått ett nytt chassi men det har exakt samma problem.

Har du upplevt eller hört om dessa problem?
Jag är väldigt besviken och hoppas det går att fixa jag är inte alls sugen på annan vagn, Smilen är i övrigt toppen.

Hälsningar
Anna

Reply
alltombarnvagnar 2 maj, 2013 - 21:39

Hej Anna,
jo jag har hört det nämnas någon gång i min facebookgrupp, men vet inget mer om det. Låter som ett supertråkigt problem, vobblande framhjul är verkligen irriterande! Jag hade inga problem alls med det på den Smile jag körde, så rimligtvis borde det finnas chassin och hjul som funkar felfritt ihop!
/Anna

Reply
Patrick 8 november, 2013 - 14:49

Vobblande framhjul är pga av axlarna kan vara felinställda främst på höjden, du bör kontakta din ÅF och be om små gummiringar som du trär på famhjulen innan du trycker in dem i chassit. Vi fick nya gratis av vår ÅF, men fattar inte varför Brio inte skickar med dessa. Se upp med att kvalitén på däcken/hjulen i övrigt, dessa vagnar är kända för hjulproblem och att dem glappar i sidles med.

Bromsen som ska inte krångla, vår tog lite dåligt i början, mem blev bara sämre snabbt och till slut kunde den börja rulla i låst läge eller visa fel läge. Även detta är ett känt problem, som Brio givetvis inte går ut med. Hör med er Åf, vi fick en ny broms som verkar fungera bättre. Nästa modell ska fixa nämnda problem, har Åf sagt, men BRIO har förlorat oss som kunder för all framtid iaf.

Lycka till

Reply
Sandra 28 november, 2013 - 20:39

Vi har kört Smile sedan maj -13 och den har uppfyllt allt det vi önskade – en riktig allround vagn, smidig i city men funkar även att köra på grusväg om än lite stum vilket gör det lite skumpigt. Det återstår att se hur den sköter sig i vinterlandskap.

MEN vill varna för Smile modell år 2013 då vi haft jättemycket problem med vår broms! Det började med att den inte släppte helt och låg och tickade lite så man fick trycka på pedalen på nytt, men idag är bromsen inte alls funktionsduglig. Då vår Återförsäljare kursat fick vi höra av oss direkt till Brio men det har tagit månader innan vi fick ett vettigt svar. Modell 2014 ska vara felen vara åtgärdade enligt Brio själva…

Men som sagt, en supervagn i övrigt!

Reply
Therese 28 januari, 2014 - 21:06

Hej, tack för en jättebra recension! Vi har en smile till vår son som är född i juli, och ska precis börja använda sittdelen. Han har älskat sin liggdel, så det är med ett visst vemod vi byter, men han har vuxit ur den.
Jag undrar, ska man ha bygeln på nu på vintern, när man har en åkpåse? Behövs det? Han sitter ju fast i selen. Är förstagångsförälder så det är mycket man inte har koll på. =)

Reply
Anna 30 januari, 2014 - 10:22

Hej Therese! Nej, bygeln är absolut inte ett måste, den kan ni lika gärna plocka bort! Selen är det absolut viktigaste säkerhetsdetaljen för att er son ska sitta tryggt i vagnen, så kör på den och åkpåse! 🙂
/Anna

Reply
Smile mot Curro 17 augusti, 2015 - 09:45

[…] Under helgen har jag intensivkört två nyanlända vagnar – Brio Smile och Moweo Curro. Brio Smile har jag redan recenserat här på bloggen medan Moweo, som säljs av Jollyroom, är ett nytt märke […]

Reply
Bella 27 januari, 2016 - 10:59

Hej!

Jag önskar ett inlägg av er på barnvagnar efter 15 kg som inte kostar flera tusen kr. Då tex för oss i vår familj. Vi har inte så mycket pengar att lägga på en vagn.Jag har min Brio Sing men den är bara till 15 kg. Alla vagnarna som kommer där efter är framåt vända vilket jag anser är avvisande mot barnet. Man har inte koll på barnet alls 🙁

Reply
Anna 31 januari, 2016 - 22:22

Hej Bella,
du är nog inte den enda som söker efter den typen av vagnen, tyvärr är det inte så vanligt med vagnar som är både vändbara och har hög maxvikt och befinner sig i de lägre prisklasserna. Får jag nys om något bra kommer jag självklart blogga om det!
/Anna

Reply
Britax Smile 2 – och allt om skillnaderna mot Brio Smile! 28 april, 2016 - 11:06

[…] att ha köpt upp varumärket BRIO. Den nya versionen av Brio Smile heter Britax Smile 2. Klicka här för en grundlig recension av Brio Smile, publicerad på bloggen i januari 2013. Väldigt mycket är sig likt den gamla modellen, lägger […]

Reply
Klara andersson 17 september, 2016 - 12:45

Hej, vi hade tänkt köpa en brio smile barnvagn på blocket. Årsmodell spelar inge roll för oss. Men babyskyddet vill vi helst ha nyare. Men jag undrar om alla årsmodell babyskydd brio primo kan passa till äldre eller nyare barnvagn. Tex. Barnvagn 2013 och babyskydd 2015 går det?
Hoppas du förstår vad jag menade.
/ Klara

Reply
Anna 21 september, 2016 - 09:49

Hej Klara! På Brio Smile är det Brio Primo som funkar att fästa direkt på chassit utan adaptrar. Men köper du en Britax Smile 2, då är det Britax Römer Primo du kan fästa på chassit. Du kan inte ha Brio Primo-babyskydd på Britax Smile 2 men inte heller ha Britax Primo på Brio Smile. Hoppas det klargjorde lite!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar