Brio Sing

av Anna


Brio Sing – 09
Inköp: Januari 2009 för cirka 6000 kronor, inklusive skötväska och åkpåse.
Försäljning: Mars 2010 för 3500 kronor, exklusive skötväska och åkpåse.
Typ av vagn: Duo, det vill säga ett chassi och sedan separat ligg- och sittdel.

Brio Sing är en vagn som är hatad av många. Den anklagas för att vara groteskt bred och helt sakna stötdämpning, samt för att vara en billig kopia som egentligen inte borde få höra hemma i Brios sortiment. Hårda ord, tycker jag, som ändå var ganska nöjd med mitt livs första barnvagn. 09-modellen hade en del förbättringar jämfört med tidigare årsmodeller och vad jag har förstått har de senaste versionerna ännu fler förbättringar, men dem kan ju jag förstås inte uttala mig om. Liggdelen var stor och rymlig, Sigge fick plats i den fram till 7-månaders ålder. Till saken hör att han inte direkt var världens största bebis, men ändå. Suffletten hade en liten solskärm man kunde fälla fram och som jag använde flitigt. Liggkorgen kändes ombonad och det blåste inte in när man hade liggkorgslocket på.

Som vagn var den relativt lättkörd. Den hade faktiskt inte så bra fjädring men jag reflekterade aldrig över det som något dåligt när jag hade vagnen, Sigge somnade som snabbast när vagnen studsade fram på en grusväg. Jag har också kört vagnen enormt mycket inomhus (hej och hå, bebisen vägrade sova) och uppskattade verkligen den lilla svängradien. Det gick att vända på en femöring! Framhjulen gick förstås att låsa men det gjorde aldrig jag. Varukorgen var väldigt stor och rymlig och packningsutrymme blev det aldrig ont om. Däremot var vagnen tung och ganska bökig att få in i bakluckan på bilen och det var inte superenkelt att få bort liggdelen från chassit. På de senare versionerna av Sing så kan man fästa ett babyskydd på chassit. Jag har själv aldrig använt mig av en vagn på det sättet, dels av ren slump, dels för att jag tror på de rekommendationer som säger att man inte ska ha en liten bebis i babyskyddet mer än nödvändigt.

Ett hett tips rent generellt är att prova om vagnen får plats i bagageutrymmet innan man köper den. Det gjorde inte vi och fick i ett år köra runt med ligg- eller sittdelen i passagerarsätet bredvid föraren!

Brio Sings sittdel hade ett bra, men inte fullt, liggläge och jag hade aldrig några problem med vare sig sufflett, sele eller fotstöd. Önskar jag kunde säga något om hur den var att fälla, det måste ha varit ganska enkelt eftersom att jag inte lagt detaljen på minnet. Sigge hade kunnat få plats i sittdelen länge till men någonstans kring 1 års ålder kände jag att vagnen i sig blivit för klumpig för min smak. Dess största nackdel är definitivt bakhjulen. Den är bred. Väldigt bred. 69 cm för att vara exakt, jämfört med singelvagnen Bugaboo Cameleon som är 60 cm bred, eller syskonvagnen UJ Duo som är 74 cm bred. Det hände ibland att jag inte kom in i små utrymmen, exempelvis min pappas hiss eller genom dörren till caféer belägna i äldre byggnader. Och sånt är aldrig kul! Däremot ska man inte glömma att det gjorde vagnen väldigt, väldigt stabil och mer lättrullad.

Idag skulle jag aldrig köpa en Brio Sing men jag kan inte påstå att den var ett dåligt köp heller. Har man begränsad budget så kan man hitta en Sing i fint skick för under 3000 kronor och då har man fått en gedigen vagn för pengarna. Är man ute efter fler finesser och större smidighet så finns det klart bättre vagnar där ute.
/Anna

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Sara, året 2012 smäller det! 29 november, 2011 - 20:41

Kul med bloggen.

Men måste flika in att barnen får sova hur länge som helst i babyskydd att det bara är myt att det är dåligt för ryggen, ryggen påverkas inte när dom är så små av det och dom för en bra grodposition, som är toppen för magen!

Reply
alltombarnvagnar 29 november, 2011 - 21:06

Hej! Vad har du för källor på det? Jag läser gärna mer om detta för allt jag har hört hittills i frågan säger antingen att man inte vet om de har någon negativ påverkan eller att det har negativ påverkan. Exempelvis här: http://se.babycenter.com/baby/safety/carseatsleepexpert/ även om det förstås inte är den säkraste källan. Jag som har två prematurbarn fick från sonens läkare på neo höra att han absolut inte skulle sitta ihopsjunken (med hakan mot bröstet) några längre stunder.

Reply
Dr Lisa 5 januari, 2013 - 19:18

Anledningen till att din neonatolog rekommenderade emot att dina premisar skulle sitta sådär är för att premisar har omogna lungor och lättare ”glömmer bort” att andas. En hopkrupen ställning kan resultera i andningsuppehåll för dem. De är känsligare och har minskad andningsdrive helt enkelt.

Reply
Nyförvärv till skaran av testpiloter! 16 september, 2013 - 18:21

[…] är att jag inte kört så många vagnar med liggdel överhuvudtaget. Till min äldsta hade vi en Brio Sing 09 som vi använde varje dag i ett år. Till mitt andra barn hade vi dels en Brio Go 09, dels en UJ […]

Reply

Lämna en kommentar