Använda och fästa åkpåse i Kronans och Britax barnvagnar

av Anna

En vanliga fråga såhär års är hur sjutton man ska få sin åkpåse att sitta fast i vagnen, utan att den glider ned och samlas i en bylsig hög i fotändan så fort man försöker sätta i sitt barn. I synnerhet gäller detta barnvagnar där ryggstöd och sufflett sitter ihop. Vagnar där dessa är separata är ofta inte ett lika stort problem, då de flesta åkpåsar idag har någon form av upphängning som kan träs över eller fästas runt ryggstöd. Men på vagnar som Kronans och ofta även Brios och Britax vagnar så låter den sortens upphängning sig helt enkelt inte göras. Och det är då man behöver vara kreativ!

Den enklaste lösningen på problemet är förstås att köpa märkets egen åkpåse. Nio gånger av tio kommer den sitta som ett smäck. Just hos Kronan så har åkpåsar och sittdynor knappar högst upp, som man fäster ihop med öglorna överst på sittdelens ryggstöd. Väldigt enkelt och garanterat glidfritt. På Brio/Britax vagnar finns inte öglor utan snarare knapphål eller skåror i en liten tygficka överst på ryggstödet. Givetvis matchar deras egna åkpåsar detta och kan därför också fästas upp så de sitter stabilt. Men är man sugen på en universalåkpåse som kanske finnas i en annan färg, i ett roligt mönster eller till ett bra pris, så kan jag rekommendera att för Kronans vagnar välja en åkpåse som har en pälskant fäst med knappar. På bilden nedan syns en Petite Chérie-åkpåse, men även Elodie Details har åkpåsar med pälskant fäst med små knappar.

Fäste en åkpåse i sittdelen på en Kronan Sulky/S

Så fäster man åkpåsen i ryggstödets knapphål

Vad jag gjorde var att ta av pälskanten, men det funkar förstås lika bra med den på, och sedan trä åkpåsens två översta sidoknappar (det finns en på mitten överst också) genom öglorna på ryggstödet på denna Kronan Sulky/S. Öglorna har lite stretch i sig så åkpåsens bakstycke sträcks ut en aning, vilket bara är bra för då minskar risken att knapparna ska glida ur. Jag har tagit ur och satt i mitt barn i vagnen flera gånger under dagen, ibland var han medgörlig och ibland inte, men oavsett så satt åkpåsen påplats och gled aldrig ner så där irriterande som den annars skulle ha gjort. Även om man fäller ned ryggstödet till liggläge så funkar detta tips precis lika bra.

Detta tips funkar öven på Brio och Britax vagnar. Men skårorna eller öglorna överst på de vagnarnas ryggstöd är något större än knapparna. Ibland kan man då behöva säkra upp extra med hjälp av ett snöre eller använda sig av vanthållare för att fästa åkpåsen i sittdelen.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Elina 19 januari, 2016 - 10:24

Hej! Tänkte höra med dig vad du rekommenderar för barnvagn?
De är första barnen och vi bor i Norrbotten

Reply
Anna 19 januari, 2016 - 10:28

Hej Elina!
Omöjligt att svara på en så bred fråga! Allt beror på hur ni kommer använda vagnen, vad ni gillar och vad ni har för budget! Jag har en checklista man kan gå igenom inför första barnvagnen som du hittar här: http://ombarnvagnar.com/2012/10/checklista-for-forsta-barnvagnen/
Kolla igenom dem och fundera på vad ni är ute efter, sen kan du maila mig så ska jag försöka hjälpa med bra tips! 🙂
/Anna

Reply
Petite Chérie åkpåse med sommar- och vinterlock 25 januari, 2016 - 11:15

[…] en vagn från Kronan eller Britax, och en Petite Chérie-åkpåse med pälskant, så kan man även fast upp åkpåsen med hjälpa av knapparna som pälskanten är fäst med. Måtten för Petite Chéries åkpåse får jag till 51 cm bred, 100 […]

Reply
Säg STOPP till glidande åkpåsar! 21 november, 2016 - 19:13

[…] Britax med sina modeller Go, Go Next, Go Big och Smile är ett bra exempel på en populär barnvagn där sittdel och sufflett sitter ihop. Vad många inte känner til är att överst på ryggstödet på dessa vagnar, gäller även när modellerna gick under märket Brio, så finns en liten tygkant med två knapphål. Brio/Britax egna åkpåsar har förstås duffelknappar som kan passas in perfekt i dessa knapphål och vips sitter åkpåsen fast och kan inte glida alls. Men har man valt en åkpåse av annat märke så kan vanthållare komma till stor nytta. Trä vanthållaren henom det två knapphålen och knipsa fast dem i åkpåsens överkant eller bakstycke. Tadaa, inget mer glid! Samma gäller för övrigt Kronans barnvagnar, där jag redan tidigare skrivit ett inlägg om hur man för Britax och Kronans barnvagnar kan använda åkpåsens pälskant för att slippa glid i sittdelen. […]

Reply
Sandra 31 december, 2019 - 15:25

Tror du denna lösning med att använda fuskpäskgragens knappar som upphängning skulle fungera bra i en cybex balio s? Har en Bugaboo åkpåse som bara vill glida ner i vår cybex och funderar på att skaffa en åkpåse till så slipper man även krånglet med att flytta påsen mellan vår donkey och cybex. Men vad skulle funka bra i cybexen?

Reply
Anna 31 december, 2019 - 16:13

Hej Sandra,
Cybex vagnar har tyvärr inga öglor eller knapphål på klädseln. Så för att kunna använda knapparna på åkpåsen för att fästa upp den så måste du i så fall själv sy fast något slags fästen på vagnens klädsel. Har du testat med vanthållare: https://ombarnvagnar.com/2016/11/sag-stopp-till-glidande-akpasar/
/Anna

Reply
Sandra 4 januari, 2020 - 11:14

Tack för svaret. Så du tror bästa lösningen är att införskaffa vanthållare för upphängningen och om jag fortfarande funderar på att skaffa ytterligare en åkpåse för att slippa flytta befintlig mellan vagnarna så är det jag söker en modell med kardborrebandsöppning för selen ist för individuella selhål? Har du några förslag på åkpåsar med den typen av selöppning?

Reply

Lämna en kommentar