Crescent Prestige

av Anna
Recension av Crescent Prestige

Recension av Crescent Prestige Exclusive

Inköp: Ordinarie pris för Prestige Classic med ligg- och sittdel är 8995 kr. Crescent Prestige Exclusive komplett duovagn kostar 10495 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Crescent.
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar med Maxi Cosi-fästen, skötväska, regnskydd och insektsnät kan köpas till.
Typ av vagn: Duovagn.

För många är Crescent fortfarande bara förknippat med cyklar. Men Crescent Barnvagnar har funnits med länge. Nyligen har märket dock tagit nytt grepp om sitt barnvagnssortiment, och en av de nya modellerna är Crescent Prestige. Prestige finns i två olika utföranden, Prestige och Prestige Exclusive. Det högre priset för Exclusive beror på att det utförandet har lite extra påkostade detaljer, såsom handtag i skinnimitation, quiltade tyger på klädseln och polerad aluminium. För den här recensionen har jag kört en Crescent Prestige Exclusive, men det är bara designen som skiljer sig åt – funktioner och körkänsla är samma.

Jag har tidigare bland annat kört duovagnen Crescent Infinity samt sulkyn Crescent Compact 360 XT Air, en klassisk sittvagn med lufthjul. Faktum är att en av de första barnvagnarna jag recenserade på Allt om barnvagnar var Crescent Trike – en ganska ovanlig modell. Ergonomisk sittdel vändbar sittdel på ett chassi med tre större lufthjul och mycket fjädring. När man nu tittar på Crescent Prestige kan man se hur mycket som hänt hos Crescent Barnvagnar under det senaste decenniet.

Mina mått för Crescent Prestige

Som vanligt har jag tagit följande mått själv, med måttband. Något som alltid lämnar utrymme för en viss liten felmarginal. Prestige har en maxvikt på 22 kg i sittdelen och 9 kg i liggdelen. Enligt Crescent väger vagnen 12,58 kg, något jag inte har kontrollerat själv dock. Prestige är 55,5 cm bred över bakhjulen. Teleskophandtaget är ställbart i 5 olika steg. I lägsta läget mäter jag 91 cm från marken till övre kant av handtaget. I högsta läget är Prestiges handtag 107 cm högt.

Hissmåtten för Crescent Prestige är följande: Med sittdelen på vagnen och med ryggstödet i sittläge, är Prestige 77 cm långt. Det gäller oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt, och givetvis med handtaget i lägsta läget. Med bakåtvänd sittdel och ryggstödet nedfällt i liggläge är Prestige 94 cm lång. Med liggdel på vagnen och handtag i lägsta läget är Crescent Prestige 86 cm lång. När man fäller ihop Crescent Prestige med sittdelen på chassit, så mäter vagnen 55,5 x 71 x 44 cm. Det är samma mått oavsett om sittdelen är framåt- eller bakåtvänd.

Mått på Crescent Prestige liggdel

Prestige har en liggdel som mäter 34 cm på bredden, mätt mitt på liggdelen. Den är 80 cm lång och 19 cm djup, mätt från liggdelskant till madrass. Madrassen är 3,5 cm tjock. Höjden från mark till liggdelens botten får jag till 55 cm. Höjd från mark till liggdelens kant är cirka 80 cm.

Mått på Crescent Prestige sittdel

Sittdelen har ett ryggstöd som jag får till att vara 50 cm högt. På ryggstödet finns ett nackstöd som kan regleras i höjd, från 42 till 48 cm. Ryggstödet i Prestige är 32 cm brett, 28 cm brett om man mäter mellan sömmarna i klädseln. Själva sittytan är 30 cm bred och 23 cm djup. Fotstödet, som kan förlängas en aning, är 20 cm i korta läget och 22 cm i långa läget. Fotstödet är 32 cm brett.

Fäller man ryggstödet till liggläge, och vinklar upp fotstödet, så har Crescent Prestige en total ligglängd på 86-89 cm. (Beroende av om man mäter från toppen på ryggstödet eller toppen av nackstödet.) Med sittdelen i sittläge, och suffletten utfälld, är det 51-57 cm mellan sits och insida av sufflett. Suffletten höjs nämligen ihop med nackstödet. Höjden från mark till sittdelens sittyta är 57 cm.

Liggdel med vädring och förlängningsbar sufflett

Crescent Prestige har en liggdel med vädring och förlängningsbar sufflett.

Crescent Prestige har en ovanligt funktionsspäckad liggdel. Inte sällan är liggdelen en lite bortglömd del av barnvagnen. Vilket å ena sidan inte är så märkligt, man använder liggdelen klart kortare tid än sittdelen. Men å andra sidan är det lite märkligt ändå, då blivande föräldrar enligt min uppfattning tittar mycket mer på liggdelen än på sittdelen när de ska välja barnvagn. På Prestige finns det i alla fall mycket att titta på, för Crescent har verkligen inte glömt bort liggdelen.

Något man noterar direkt är förstås den utmärkta vädringen. Liggdelen har en förlängningsbar sufflett, som fullt utdragen ger en bra skugga över bebisen. Längst fram på suffletten finns en solkeps, som ger med sin inböjda vinkel skärmar av ytterligare några solstrålar. Längst bak, vid liggdelens huvudända, kan suffletten öppnas upp. Rullar man undan det övre tyget så blottas en hel panel av meshtyg, där frisk luft kan komma in till barnet. Liggdelen är dessutom öppningsbar även nedertill i huvudändan.

Har man en bebis som ska sova i vagnen på sommaren kan man således få till bra skugga och bra vädring, med sval luft som cirkulerar genom vagnen, på samma gång. Självklart fungerar liggdelen lika bra på vintern. Då låter man bara bli att öppna upp vädring i sufflett och liggdel, och får samma isolerade sovyta som i andra liggdelar. Men man ska inte sticka under stol med att den här typen av liggdelen främst kommer till sin rätt under sommarhalvåret.

Inbyggt bärhandtag och stor sovyta

Liggdelen har inbyggt bärhandtag och en rymlig bäddyta.

Prestige har en stor liggdel med rymlig liggyta. Bäddmåttet är som sagt cirka 34 x 80 cm. Även långa bebisar ryms, och vill man vinterbädda med en åkpåse så finns det gott om utrymme för det. Madrassen är tjock och känns lagom mjuk för den nyfödda bebisen.

Liggdelens maxvikt är 9 kg och när barnet uppnått den vikten så bör man byta till sittdelen. Fram till dess kan man även använda liggdelen till Crescent Prestige som en slags lift. Inbyggt i suffletten finns ett handtag man kan bära liggdelen med. Suffletten ska då inte vara i det förlänga läget. Liggdelen lossas enkelt från chassit med de två handtaget på båda sidorna av vagnen. Sen kan man lyfta av liggdelen för att bära in i hemmet eller på BVC.

Vändbar, vanlig sittdel som är lätt att lossa

Prestige har en vändbar, vanlig sittdel som är lätt att lossa från chassit.

Det råder förstås ingen brist på funktioner på sittdelen heller. Crescent Prestige har en vanlig sittdel, som kan fästas bakåtvänd eller framåtvänd på chassit. Sittdelen mått finns angivna i början av recensionen, men jag tycker att det är en relativt rymlig sittdel, där barn kan sitta bekvämt till minst 3-4 års ålder. Sittdelens maxvikt är 22 kg.

Det är väldigt enkelt att vända på sittdelen, men också att ta av den helt. Sittdelen har samma sorts handtag som liggdelen, ett på varje sida. Det är väldigt enkelt att med båda händerna grabba tag om handtaget, trycka in spärrarna och lyfta upp sitsen.

Rymlig sittyta som har bygel med grenband

Crescent Prestige har en rymlig sittyta som har bygel med grenband

Prestige har en sele som kan delas i fem separata remmar. Dock måste axelremmen paras ihop med höftremmen innan man kan knäppa ihop selen. Selremmarna är bekvämt vadderad, både på axelremmar och höftremmar, men också på grenremmen som löper mellan barnets ben.

Till sittdelen medföljer en svängbar bygel. Bygel kan öppnas upp i båda sidorna och enkelt vikas ur vägen, så man lättare kan sätta i eller lyfta ur barnet. Lite mer ovanligt är det faktum att Prestige är utrustat med ett grenband. Grenband var ännu vanligare på barnvagnar för 10-15 år sedan, men fortfarande en uppskattad funktion. Grenbandet knäpps fast runt bygeln med en tryckknapp. Vill man ta bort bygeln helt eller svänga den fullständigt åt sidan, så måste man knäppa upp grenbandet först.

Inbyggt nackstöd med enhandsjustering

Inbyggt nackstöd som höjs och sänks från ryggstödets baksida.

Det går inte att justera höjden på sittdelens ryggstöd. Men det går att ändra höjdläge på sittdelens nackstöd, och med nackstödet så höjs och sänks även selen. Lite på samma sätt som man kan höja och sänka nackstöd och sele i många bilstolar och babyskydd. Som bilderna till höger visar, tagna på ryggstödets baksida, så höjs även suffletten när man höjer nackstödet.

Spärren för att ändra höjd på ryggstödet är det handtag som sitter nederst på sittdelens baksida, inuti nedsänkningen. Spärren trycker man ihop och sedan drar man den uppåt eller nedåt. Ovanför sitter en annan spärr, som man vinklar snett utåt. När man gjort det så kan man sedan justera sittdelen mellan sittläge, viloläge och liggläge.

Ryggstöd som fälls ned till plant liggläge

Ryggstöd på sittdelen som fälls ned till plant liggläge.

Ryggstödet på Crescent Prestige kan vinklas i tre olika lägen. Sittläget är svagt tillbakalutat, men inte så mycket att det upplevs besvärande skulle jag säga. Viloläget är, som alla vilolägen är, ett bra mellanläge. Liggläget innebär att ryggstödet är helt nedfällt, vilket ger ett plant liggläge som funkar utmärkt för sovande barn av alla åldrar. Det skulle i teorin gå att placera en mjuklift i Prestiges sittdel, i och med att liggläget är så pass plant.

Justerbart handtag och fotstöd som kan både vinklas och förlängas

Justerbart handtag och fotstöd som kan både vinklas och förlängas.

Crescent Prestige är en barnvagn som är justerbar på många olika sätt. Vagnen är utrustad med ett teleskophandtag, som kan höjas i fem olika steg. I lägste läget (bild 1) är handtaget 91 cm från marken. I högsta läget (2) är handtaget 107 cm från marken. Höjden justeras med hjälp av en spärr som sitter mitt på handtagets undersida, och på Prestige Exclusive så är handtaget klätt med quiltad läderimitation (3).

Sittdeln har ett fotstödet som kan vinklas i flera olika lägen. Ett nedfällt läge, som ger maximalt med benutrymme (4) och ett uppfällt läge (5) som ger en förlängd sov- eller sittyta. Men fotstödet på Prestige kan inte bara vinklas, det kan även förlängas. Skillnaden mellan det korta och långa läget på fotstödet är inte direkt enorm, jag får det till att invändigt bli ungefär 2 cm längre. Men lite märks det av, på bild 6 syns fotstödet i förlängt läge från sidan, och på bild 7 i förlängt läge när fotstödet är nedfällt.

Mest användbart är väl det förlängda läget om man vill få några extra centimetrar för fötterna när barnet ska sova i vagnen. Fotat ovanifrån tycker jag ändå att man kan se skillnaden mellan korta (8) och långa (9) läget på fotstödet. Men självklart hade jag gärna sett att ett fotstöd som kan förlängas kan göras åtminstone en 5-6 cm längre, det hade gjort större skillnad i praktiken.

Förlängningsbar sufflett med vädring

Prestige har en förlängningsbar sufflett med vädring

Suffletten på Prestiges sittdel är förlängningsbar. Men jämfört med hur bra skugga man får till i liggdelen så blir jag dessvärre lite besviken på sittdelens sufflett. Utan förlängningen öppen så är suffletten alldeles för kort i liggläget, men användbar i sittläget. Med förlänginngen har man toppenbra skugga över barnet i både sittläget och viloläget. Men i liggläget känns suffletten tyvärr fortfarande ganska kort. Jag hade velat kunna dra ut den ett steg till för att bli riktigt nöjd. Men även en vinklas solkeps, samma som liggdelens sufflett har, hade gjort skillnad till det bättre.

Det finns vädring även i sittdelens sufflett. När man öppnar upp dragkedjan och drar ut suffletten så finns en vädringslucka i den förlängda delen. Vädringsluckan kan även fungera som en bra tittlucka in till barnet, om man har sittdelen framåtvänd. Det finns inget sätt att stänga igen eller täcka för vädringen. Så har man suffletten helt utdragen får man räkna med att det kommer en in del ljus genom vädringsluckan.

Ganska liten varukorg som kan stängas igen

Ganska liten varukorg som kan stängas igen

Prestige har en varukorg som är godkänd för 8 kgs belastning. Varukorgens betyg kommer helt bero på vilka preferenser man har. En del älskar varukorgar som kan täckas för. Det kan känns tryggt av flera skäl. Dels gör det att saker inte kan råka falla ut ur varukorgen under promenadens gång. Dels skyddar locket från insyn, vilket gör att man kan gömma undan värdesaker eller annat ömtåligt lite bättre än i en öppen varukorg.

För mig personligen så är varukorgen en plats jag vill kunna lassa in så mycket grejer som möjligt i. Nu går det förstås att köra Crescent Prestige med varukorgen öppen, men det är svårt att bygga på höjden. Så medan ens packning under Prestige visserligen hålls på plats, och absolut inte bli nedsmutsad av stänk från hjulen, så hade jag själv nog valt en mer klassisk varukorgen som har plats för en matkasse eller en skötväska. Eller varför inte båda samtidigt?

Nedanför varukorgen, mellan vagnens bakhjul, finns fotbromsen. Det är en vanlig bromspedal, som är lätt att hitta med tåspetsen och aldrig krånglat, vare sig när den ska läggas i eller ur.

Stora, punkteringsfria hjul som tål en del

Stora, punkteringsfria hjul som tål en del

Alla fyra hjul på Crescent Prestige är punkteringsfria, och av god kvalitet. Med det menar jag att jag inte sett några tendenser till att grus och småsten fastnar i däcken eller gör gropar i dem. Hjulen har individuell fjädring och alla hjulen är enkla att ta av från chassit. Framhjulen är snurrbara men kan låsas i fast läge, med hjälp av en liten spärr.

Tack vare hjulen storlek så upplevs framkomligheten som rätt bra i enklare terräng. Gräsmatta går fint, grusväg funkar också. Sandstrand är det ytterst få barnvagnar som klarar av och där går även Prestige bet, om man försöker köra vagnen framför sig. Men drar man den bakom sig på bakhjulen så går det faktiskt att ta sig fram hjälpligt även på Fårös vita sandstränder.

Så fäller man ihop Crescent Prestige

Så fäller man ihop Crescent Prestige

Den egenskap som sticker ut allra mest hos Crescent Prestige är nog hopfällningen. Chassit är utrustad med så kallad auto fold-funktion, som bygger på att man låter tyngdlagen göra hopfällningsjobbet åt en. Och det funkar verkligen! Vagnen kan fällas ihop med sittdelen på oavsett åt vilket håll den är vänd, och blir lika stor hopfälld oavsett hur man har sittdelen.

Det första steget vid hopfällningen är att vika ihop själva sittdelen. På bilderna ovan syns längs till vänster hur sittdelen viks ihop när man har den bakåtvänd. Och på bilden i mitten syns sittdelen hopvikt när man har den framåtvänd. Nästa steg är att använda spärren mitt på handtaget för att fälla ned det till det allra lägsta läget. Därefter trycker man in den lilla spärren på handtagets insida, på vänster sida av vagnen. Sedan pressar man till handtaget nedåt och inåt, och vagnen fäller ihop sig sig själv.

I filmen ovan demonstrerar jag hur Crescent Prestige fälls ihop och fälls upp igen.

Storlek på Crescent Prestige ihopfälld

Storlek på Crescent Prestige ihopfälld

De två bilderna överst i collaget ovan visar Crescent Prestige ihopfälld med sittdelen på. Till vänster är sittdelen bakåtvänd och till höger är den framåtvänd. Vagnen står på hjulen när den har fällts ihop, en egenskap jag gillar skarpt. Det gör det mycket enklare att fälla ihop vagnen utomhus inför att man ska lassa in den i bilen, utan att den blir blöt och smutsig. Något som är extra praktiskt under höst och vinter.

Prestige är även självstående när vagnen fällts ihop. På högkant är den enkel att förvara undanställd i hallen eller i en garderob. Chassit låser automatiskt ihop sig när vagnen har fällts. Spärren för att låsa upp chassit sitter på vagnens undersida. Den lilla svarta spaken, som syns på bilden i mitten av collaget ovan, ska tryckas uppåt/mot sig och därefter kan man fälla upp Prestige genom att lyfta den i handtaget.

När Prestige är ihopfälld så är det även möjligt att dra vagnen efter sig i hopfällt läge, lite som man drar en resväska bakom sig. Man drar ut handtaget till normalt läge och kan sedan rulla Crescent Prestige bakom sig. Vill man fälla ihop Prestige med liggdelen, så måste man ta av liggdelen först och kan därefter fälla ihop chassit separat. Liggdelen kan plattas till, men om man inte behöver maximalt utrymme så är det enklare att bara stapla liggdelen ovanpå chassit när Prestige packas in i bilen.

Körkänslan i Crescent Prestige Exclusive

Körkänslan i Crescent Prestige Exclusive

Crescent Prestige har ett bra rull och är trevlig för långpromenader. Jag har själv lånat min yngsta systerson för långpromenader och uppfattar Prestige som lättrullad, och överlag lätt faktiskt. Vagnen känns inte tung i uppförsbackar och på plan asfalt så blir promenaden mycket lätt och behaglig. De stora hjulen bidrar till rullet men man ska inte lägga in för mycket i hjulens storlek. Prestige är inte en terrängvagn, åtminstone inte för grövre terräng. Vanlig grusväg är inget problem men grövre traktorspår eller stigar känns hoppigt.

Crescent anger att Prestige har individuell fjädring på alla hjul men jag skulle inte säga att vagnen har något direkt gung. På ojämnt underlag blir den lite hoppig. Mina ögon är Prestige därför främst en stadsvagn, men som vid behov även kan ta sig an lite blandade underlag.

Handtaget går att få rejält högt, så Crescent Prestige kommer vara bekväm att använda även för en lång förälder, med lång barn. Har jag handtaget i något av de högre lägena så kan jag ta ut kliven riktigt rejält utan att någonsin sparka i chassit.

Mitt omdöme av Crescent Prestige

Mitt omdöme av Crescent Prestige är lite fragmenterat. Många av de enskilda funktionerna gillar jag skarpt. Framför allt vill jag gärna lyfta liggdelen, som verkligen känns som en genomarbetad liggdel som man gärna vill använda. I synnerhet om man ska köra med liggdel under sommaren. Jag gillar också hopfällningen av vagnen, och förstår storleken på Prestige när den fällts ihop. Allt med fällningen är faktiskt bra: chassit låser sig automatisk, vagnen står på hjulen, den kan stå i högläge och den är ruskigt enkelt att fälla ihop. Dessutom blir den lika liten hur man än har sittdelen.

Det lite mer avancerade funkar bra. Det är de enklare funktionerna som jag tycker inte riktigt lever upp till mina förväntningar. Hur kan liggdelen ha så lång och bra sufflett, när sittdelen inte har det? Och varför är varukorgen så liten och igenstängd, när det finns rymd för en stor varukorg som verkligen kan ta de 8 kg packning som den är godkänd för? Jag kan också tycka att det är onödigt att fotstödet är förlängningsbart, när det bara blir ett par centimeter längre.

Inte perfekt, men ganska prisvärd

Det sista jag vill lyfta med Crescent Prestige är priset. Och det är något positivt. När allt fler barnvagnar får ett nypris på 13 000-15 000 kr så är det beundransvärt att Crescent producerar en komplett duovagn, med många egenskaper som känns påkostade, för ett pris som ligger under 10 000 kr. Det är ingen vanlig syn. Visst finns det utrymme för vidareutveckling. Men redan i nuläget kan Prestige vara ett bra val för den som har en lägre budget än vad många duovagnar kostar i butik just nu, men som ändå vill köpa nytt hellre än begagnat.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Crescent Prestige hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Fanny 8 januari, 2023 - 14:09

Tycker Crescent låter som ett bra alternativ för mig och var glad att hitta en recension. Gillar att den blir liten och verkar enkel att fälla. Tyvärr finns den inte att titta på i staden där jag bor. Har innan varit inne på Bugaboo Fox eller nxt 60. Behöver en vagn som blir relativt kompakt ihopfälld men som fungerar bra som enda vagn från nyfödd, på asfalt, gräsmatta o lättare skogsväg ibland. Tänkte innan att jag ville ha ergosäte då mina andra barn hatat liggdelen och kunde sitta kortare stunder i ergo tidigare en vanligt platt sittdel men på längre sikt spelar det ju mindre roll. Hur är skillnaden i körkänsla mellan dessa? Är crescents säte längre än foxen (för benen). Vill kunna ta långpromenader med den o då blir det oftast mest asfalt men även lite skogsväg ibland. Tyckte Fox kändes väldigt bra i butik….

Reply
Anna 10 januari, 2023 - 15:21

Hej Fanny!
Jag skulle nog säga att Fox 3 har en klart bättre körkänsla. Prestige är inte dålig att köra, men Fox känns lite lättare och lite härligare. Däremot så har ju Prestige längre fotstöd skulle jag säga, så eventuellt har du något längre användningstid i den sittdelen än i Foxens. Om du vill ha förslag på fler vagnar utöver dessa och NXT60 så kanske du skulle gilla Cybex Priam? Den har ju en sittdel som är mer lik Prestige men en körkänsla mer lik den hos Fox!
/Anna

Reply
Anna 11 augusti, 2023 - 10:38

Jag tycker den påminner mycket om Cybex platinum (som jag har) i allt från utseende till funktioner. Fast till ett mycket bättre pris!
Nu har jag inte testkört men skulle jag köpa en ny vagn idag skulle denna ligga högt på listan.

Reply
Hillevi 12 november, 2023 - 20:30

Tack för recensionen! Vi ska köpa vår första vagn snart och det har lutat mycket åt denna, även om den lilla varukorgen gör mig tveksam. Har varit runt och testkört, klämt och känt på alla aktuella modeller i olika affärer och uppfattar ändå denna som överlägset smidig och lätt. Vi kommer nästan uteslutande ha den i stan, på bussar och tåg, och den behöver även kunna rymmas i vår pyttelilla hiss till femte våningen. Att den är så nätt och lätt att fälla ihop gör att den på många sätt slår Britax smile 5z och Uppababy Cruz v2 för oss, som annars låg bra till… Även Dragonfly går bet eftersom den blir så lång med sittdelen nedfälld. Det stora minuset är ju dock varukorgen ☹️ Vi använder inte bil utan kommer ju mestadels ta oss fram till fots och då tänker jag mig att en stor varukorg ändå vore ett starkt plus? Hur stor vikt bör man fästa vid det, i din mening?

Reply
Anna 18 november, 2023 - 16:57

Hej Hillevi!
Det är en klurig fråga. En del verkar inte använda varukorgen så mycket alls. Det nödvändiga för bebisen får du plats med, även om en skötväska modell större kan bli svårt att få ned. För andra, så är en stor varukorg superviktigt, eftersom man handlar mat med vagnen. Jag har inte körkort så jag har alltid haft behov av en stor varukorg. Jag hade nog haft knepigt att klara mig i vardagen med Prestie, men klart det skulle gå. Älskar ni allt annat med vagnen så kanske det är värt köpet ändå?
/Anna

Reply
Hillevi 24 november, 2023 - 09:39

Tack för ditt svar! Magkänslan fick styra så vi slog till på BW-rean och fick hem vagnen igår. Känner mig supernöjd än så länge, så det är bara att hålla tummarna för att nöjdheten håller i sig när den ska börja användas i vår 🙂

Reply

Lämna en kommentar