Isbjörn of Sweden Åkpåse

av Anna
Isbjörn of Sweden åkpåse recension

Recension av Isbjörn of Sweden Stroller Åkpåse

Isbjörn of Sweden är ett namn som kanske känns bekant för många föräldrar. Isbjörn är nämligen ett barnklädesmärke med fokus på ytterplagg. Jag har bland annat använt deras helt fantastiska vinteroverall tidigare. Och just eftersom att overallen varit i toppklass så var mina förväntningar på åkpåsen höga. Något riktigt varmt och superfunktionellt var vad jag såg framför mig. Och det visade sig också stämma väldigt väl med verkligheten!

Jag fick testa ett tidigt exemplar av åkpåsen, det verkar som att färgen inte togs i produktion då de utföranden som säljs nu är i andra färger och mönster. Åkpåsen mäter cirka 97 cm enligt mitt måttband, kanske något längre om man sträcker ut den lite mer. Den är 56 cm bred och locket är 69 cm högt. Isbjörn använder sig av material av hög kvalitet och en fullständig lista över åkpåsens komponenter finns på Isbjörns of Swedens egen hemsida.

Isbjörn of Sweden åkpåse insida och hål för sele, dubbla lock

Lång användningsperiod tack vare dubbla lock

Det finns åkpåsemodeller som på olika sätt kan regleras i värme, för att de ska funka under både höst, vinter och vår. Isbjörn of Swedens åkpåse är tänkt för användning under flera av årets säsonger. Detta har man valt att möjliggöra genom att konstruera ett åkpåselock enligt lager på lager-principen.

Isbjörn of Swedens åkpåse har ett inlägg i locket, som fästs med kardborre och knappar i själva ytterlocket. Ena sidan av inlägget är fleeceklätt (1) och det är den sidan som är vänd inåt, mot barnet. Den andra sidan är lite mer glansig (2) och vänd utåt, mot åkpåsens lock. Isbjörns åkpåse i sig har inte ett avtagbart lock, det kan öppnas upp ned mot fotändan men inte tas loss helst (3). Det tunna locket är vind- och vattentätt, så det ger en viss värme men har ingen riktig vaddering. Det är perfekt för vår och höst, när vindarna blåser kallt men det fortfarande är plusgrader utomhus.

När så vädret blir kallare så är det dags att sätta in inlägget i Isbjörn of Swedens åkpåse. Det är ganska tunt, så väldigt lätt att förvara när det inte används. När man ska sätta in det så knäpper man fast det, med vanliga knappar. Lite ovanligt, då det nästan alltid är tryckknappar som används. Tryckknappar kan dock slitas ut med tiden, så vanliga knappar är nog mer hållbart på lång sikt (4). Den översta kanten av inlägget fästs med kardborre, så den ligger tätt mot åkpåsens lock och saker inte kan falla emellan (5).

Isbjörn of Sweden åkpåse hål för sele

Kardborreöppning för barnvagnens sele

Öppning för selen är lite originell i Isbjörns åkpåse. Det finns långa kardborreöppningar, vilket gör att man kan sätta i åkpåsen i sittdelen utan att behöva ta isär selen. Men det finns också extra selhål ovanför kardborreöppning, om man behöver att axelbanden ska sätta högre upp. För grenselet finns det två olika uttag i åkpåsens bakstycke. De öppningarna är på detta testexemplar väldigt tighta, breda grenspännen går inte igenom. Men dessa skulle breddas på kommande versioner av åkpåsen, och normalstor grenspännen har gått fint att pressa igenom.

Isbjörn of Sweden åkpåse detaljer, avtagbar pälskant

Genomtänkta detaljer på Isbjörns åkpåse

På framsidan av Isbjörn of Swedens Åkpåse finns en liten förvaringsficka. Fickor på åkpåsar är i sig inte så unikt, men denna ficka är vattentät tack vare dragkedjans konstruktion. Både barn och prylar förblir således varma och torra. Det känns påkostat att även fickan är multifunktionell.

Pälskant på åkpåse kan ju diskuteras huruvida det fyller en funktion eller inte. Själv är jag inget fan. Jag tycker att pälskanterna snarare gör åkpåsen mer klumpig i sittdelen under suffletten, än för med sig något positivt. Rent estetiskt kan jag dock tänka mig att pälskanten kan tilltala vissa. Gillar man den inte så är den enkel att ta av, då den sitter fast med vanliga knappar som snabbt kan knäppas upp.

Isbjörn of Sweden åkpåse upphängning i vagnen

Använd upphängningsfickan så att åkpåsen inte glider i sittdelen

På baksidan av Isbjörn of Swedens Åkpåse finns en rejäl upphängningsficka. Har man en barnvagn där ryggstöd och sufflett inte sitter så kan man använda upphängningsfickan genom att trä den över ryggstödet. Då kan åkpåsen inte glida nedåt när man sätter i barnet. I åkpåsens övre kant finns också en dragsko. Genom att dra åt eller lossa den så kan man ytterligare påverka hur tight åkpåsen sitter runt ryggstödet.

Har man en barnvagn där sufflett och sittdel sitter ihop så får man försöka fästa upp åkpåsen på något annat sätt. Ibland kan man knyta fast den genom sittdelsklädseln. Ibland får man använda sig av knepet att fästa upp åkpåsen i barnvagnen med hjälp av vanthållare.

Isbjörn of Sweden åkpåse användning, storlek

Att använda Isbjörn of Sweden Åkpåse i barnvagnen

Den här åkpåsen uppfyller i princip alla önskemål man kan ha på en åkpåse. Standardlängden på åkpåsen gör att användningstiden blir ungefär 2-3 år för normallånga barn. Isbjörn of Sweden åkpåse är ganska dyr, men det man betalar för är material av hög kvalitet och den smarta funktionen med lager på lager-lock. Åkpåsen har en god värmehållande förmåga utan att kännas det minsta tjock eller klumpig.

Locket har en dragsko framtill, så den kan tightas till bra runt barnets kropp. Det stoppar kall luft från att komma in, och varm luft från att smita ut. Isbjörn of Sweden Åkpåse har fungerat väl i barnvagnar med både vanlig och ergonomisk sittdel. Mycket tack vare att den är så smidig i sitt format, den kan böjas till efter att passa i både smalare och större sittdelar. Det gör att det också borde funka utmärkt att använda den i en liggdel.

För den som är ute efter en åkpåse som kan användas under långa perioder av året så känns Isbjörn of Sweden Stroller Åkpåse som en fullträff. Den håller barnet precis lagom varm från oktober till april. Alla funktioner känns genomtänkta. Kanske kan man sakna möjligheten att ta loss locket helt från bakstycket. Men samtidigt tycker jag att möjligheten att reglera hur varm åkpåsen är väger tyngre. Framför allt gillar jag materialvalen och att Isbjörn of Sweden känns lika påkostad som prislappen antyder att den är.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Theresia Verschuur 24 oktober, 2021 - 20:47

Hej Anna, jag tycker den här åkpåsen verkar himla bra eftersom den går att anpassa efter hur kallt eller varmt det är utomhus. Vi har en Emmaljunga nxt90 där sittdel och sufflet sitter ihop. Jag ser att du har prövat med en nxt60 på en av bilderna, fick du åkpåsen att sitta på bra eller gled den ner? Tack för en bra blogg!

Reply
Anna 28 oktober, 2021 - 21:45

Hej Theresia, jag minns inte hur jag gjorde på just denna vagn. Men om jag inte kan trä en åkpåse över ryggstödet och jag upplever att åkpåsen glider i sittdelen så brukar jag alltid använda mig av vanthållare för att hålla åkpåsen på plats. Har visat hur jag gör här: https://ombarnvagnar.com/2016/11/sag-stopp-till-glidande-akpasar/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar