Meccus tipsar: Så servar du din barnvagn

av Anna
Intervju med Meccus Barnvagnsservice

Jag får ofta frågor om barnvagnar som gnisslar, barnvagnar med vobblande framhjul eller om vagnar som på andra sätt inte funkar lika bra som de borde. Frågan handlar om allt ifrån vad gnisslande oljud kan bero på, till vad man kan göra åt det. Det bästa man kan göra för att slippa krångel med vagnen är att underhålla den – läs gärna mitt inlägg om hur man ska göra för att städa barnvagnen ordentligt. Men om skadan väl har skett, vad gör man då? Hur servar man bäst sin barnvagn?

För även om jag gillar att meka lite med mina vagnar, och nitiskt håller dem rena och fräscha, så är jag inte ett proffs när det kommer till att faktiskt felsöka och laga barnvagnar. Några som är proffs, och som jag ofta tipsar om att be om hjälp av, är Meccus Barnvagnsservice. I ett försök att samla kvalificerade svar på några av de vanligaste frågorna jag får kring trasiga barnvagnar så har jag intervjuat Martin Stjernberg på Meccus Barnvagnsservice.

Meccus Barnvagnsservice bästa tips för att fixa problem med vagnen

Vilka är de vanligaste problemen/felen hos en barnvagn?

De vanligaste problemen som kunder upplever när de kommer till oss på Meccus är oftast hjul- och bromsproblem samt missljud eller läten från barnvagnen. Oftast så är det brist på underhåll som är orsaken till problemen. Just därför är det viktigt att regelbundet se över och städa sin vagn.

När det kommer till hjul så är det oftast punktering eller att man har problem med framhjul/swivelhjulens rotation, exempelvis att framhjulen är trögstyrda eller vobbliga.

Det är viktigt att regelbundet serva barnvagnen

Meccus 6 bästa tips på hur man själv kan underhålla sin barnvagn

  • Se till att torka av chassi och hjul när det blir smutsigt, smuts är ofta orsaken till krånglande funktioner.
  • Pumpa lufthjulen, gärna minst varannan månad och passa på att torka rent hjulaxlar och dess fästen (smörj vid behov).
  • Har du originaldäck så kan du se på ytterdäcket vilket maxtryck man kan pumpa hjulen med. Har du inte originaldäck så bör du kolla upp vilket tryck du ska använda då vissa universella däck klarar större tryck än vad fälgarna gör (gäller framförallt plastfälgar).
  • När det kommer till blöta textiler och vagn, se om möjligt till att dessa får torka i rumstemperatur innan du placerar vagnen i kallförvaring. Annars kan textilen mögla och på vissa chassidelar/skruvar/nitar kan det uppstå rost annars.
  • Sitter det skruvar på chassit, se till att kontrollera/spänna dessa minst 1 gång per år.
  • Vid behov kan man smörja funktionsdelar (oftast är det Siliconespray som gäller).

Varför ska man serva sin vagn?

Ser man till att underhålla sin barnvagn regelbundet så förlängs livslängden på den. Även säkerheten är en aspekt man inte får glömma, det är viktigt att kontrollera vagnens funktioner och se till att dessa fungerar som dom ska.

Så kan du själv fixa vanliga fel hos din barnvagn

Även om vissa problem kan verka svåra att åtgärda så är det ändå rätt mycket som går att göra på egen hand. Men känner man sig osäker eller om man inte vill göra detta själv så är det bra att lämna in barnvagnen på en service, till exempel hos oss på Meccus. Bor man i Stockholm kan man boka en tid direkt hos Meccus. Bor man inte i Stockholm så kan man vända sig till sin återförsäljare för hjälp eller hänvisning till verkstad.

Många tillverkare skickar vid köpet med information om hur man ska sköta just den modellen, så den informationen är bra att ta del av.

Martin, Meccus Barnvagnsservice

Vad kan man göra om vagnen gnisslar eller låter?

Oftast är det plastfästen som är orsaken till missljudet på en barnvagn, som regel avhjälps detta med Siliconespray. Är det hjul som låter så får man se över dess hjullager och fästen.

Är det plast som låter, undvik då att använda WD40 eller 5-56, dessa medel torkar ofta ut plasten och kan ställa till med mer läten än vad den får bort på sikt.

Ovan medel är bättre att använda på metalldelar, siliconespray är alltså bäst att använda på plast.

Vad gör man om hjulen vobblar?

Vad kan man göra om barnvagnens framhjul vobblar?

En sak man INTE ska göra om framhjulen vobblar är att dränksmörja hjulen med fett, vilket vi ofta ser har skett på barnvagnar som kommer till oss för ovan problem. Det skapar än mer rörelse och vobbel.

Först så måste man försöka hitta orsaken till att hjulet vobblar. Oftast är det ett glapp i hjulhuset där du fäster framhjulet. Om framgaffeln glappar mycket upp och ned i fästet så kan det skapa vibrationer/vobbel på framhjulet när du har det i swivelläge. Då kan du testa att komplettera med en så kallad O-ring, som finns att köpa exempelvis hos Biltema eller hus andra teknik- eller byggvaruhandlare.

För att testa om en O-ring kan hjälpa mot vobbel så börjar man med att torka av axeln/pinnen på framgaffeln (som man fäster i chassit). Sedan montera på en O-ring för att minimera glappet. Detta funkar dock inte på alla modeller.

Hjälper inte detta så behöver man få fästet, hjul och eventuellt chassit kontrollerat och då kan det bli aktuellt med skifte av fäste/innerdelar.

Hur smörjer man bäst sin barnvagn?

Alla barnvagnar fungerar på olika sätt och ska smörjas olika. Vissa framhjul ska smörjas med hjullagerfett, en del med Siliconespray och andra ska inte smörjas alls utan bara torkas rent. Det som är viktigt att ha i åtanke är att alla barnvagnar som har framhjul med swivelfunktion kan vobbla. De bör dock inte vobbla under vanligt promenadtempo. Undvik att hänga saker på handtaget (som väger mycket). Det ökar risken för vobbel då framhjulen kan tappa markkontakten.

Gillar du att promenera i rask takt eller springa med vagnen rekommenderas att du låser framhjulen i fast läge, alternativt överväger att införskaffa en joggingvagn som är till för just det. 

Vilka typer av fel och problem med en vagn kan ni på Meccus hjälpa till med?

Vi kan hjälpa till med de flesta problem, det enda som oftast sätter gränser för oss är leverantörernas tillgång till reservdelar. Förutom service så hjälper vi till med allt ifrån byte av innerslang till byte av styrespaket. Vi hjälper även kunder som fått sina barnvagnar skadade under flygresor.

Vilka barnvagnar kan ni hjälpa till med att laga eller serva?

Vi lagerför reservdelar till barnvagnar från de flesta större aktörerna/tillverkarna som säljer i Sverige. Exakt vilka reservdelar för barnvagn vi har kan man se på vår hemsida.

Vår barnvagnsverkstad är auktoriserad verkstad åt bland andra Bugaboo, Babyjogger, Britax, Icandy, Nordic Crown med flera. Men vi har även samarbete med flera andra märken. I dagsläget har vi tyvärr inte något samarbete med Emmaljunga, vilket många frågar efter, men vi hoppas att även de kan tillhandahålla oss med reservdelar i framtiden.

Under vintern kommer vi även erbjuda upphämtning/utkörning av barnvagnar inom Stockholm. Då kommer vi alltså hem till kunden och hämtar barnvagnen.

Då många vill undvika kollektivtrafiken (pga rådande situation med Corona) och saknar bil så får vi helt enkelt komma till kunden istället – självklart på ett Corona-säkert sätt utan att vi vistas inne hos kunden. Vi erbjuder även förskolor ett besök där vi åker ut och utför en kontroll av deras barnvagnar på plats.

Martin, Meccus Barnvagnsservice
Beställa reservdel eller hjul till barnvagn

Kan man vända sig till er med problem eller beställning av reservdel även om man inte bor i Stockholm?

Självklart! Vill man så kan man skicka hit sin barnvagn för hjälp också. Gäller det ett garantiärende så rekommenderas dock att man vänder sig till sin inköpsbutik i första hand.

Vi säljer även reservdelar/hjul/däck/innerslangar/chassin som vi kan skicka via post/paket. Idag hjälper vi främst många Bugaboo och Britax-ägare med reparation på distans genom att de skickar chassit till oss för åtgärd/service.

Vissa specialdelar kräver tillverkarna att vi utför reparation på, som exempel ihopfällningsmekanismen på Bugaboo Cameleon (vilket vi lagerför). Där måste vi sälja reservdelen ihop med montering för att säkerställa att övriga delar är intakta. I sådana fall kan man skicka chassit till vår verkstad, så utför vi reparationen och sänder tillbaks den till kunden.

Vi lagerför allt ifrån innerslangar, däck och hjul till chassidelar såsom fotstödsleder, bromsar och handtag. Har vi inte reservdelen man söker på lager så kan vi försöka få fatt på rätt delar via aktuell leverantör.

Vår nya hemsida kommer att innehålla en webshop för reservdelar men innan den är klar så är man välkommen att maila, ringa eller skicka ett meddelande via Meccus Barnvagnsservice FB-sida om man letar reservdelar eller hjul, så försöker vi hjälpa er på bästa sätt. Vi kan inte lösa allt men det mesta!

Stort tack Martin Stjernberg på Meccus Barnvagnsservice för all denna matnyttiga information om vad man gör om ens barnvagn krånglar eller går sönder!

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Fredrik 3 juni, 2021 - 06:08

Hej, har en City Pram minijogger, trehjulig och det jag saknar är ett sorts hjullager i svart plast som sitter i framhjulet. Det består av två hjul i par och mellan dessa går en axel. Axeln sitter via två av dessa hjullager per hjul. Eftersom låsringen som låser axeln lossnat har hjulen lossnat, axeln åkt ut och det ena hjullagret försvunnit.

Om det är begripligt vad jag menar; har du sådant hjullager?

Reply
Anna 9 juni, 2021 - 18:08

Hej, nej jag har inga reservdelar alls, men kontakta Meccus direkt på deras hemsida så kanske de kan hjälpa dig?
/Anna

Reply
Tina Olsson 27 augusti, 2021 - 20:17

Hej jag har en QBIT+ All City (sulky) där knappen man trycker in för att fälla ihop vagnen har fastnat eller gått sönder så vagnen går nu inte att fälla ihop.
Är det något ni kan laga?

Reply
Anna 1 september, 2021 - 18:47

Hej Tina, om du vill kontakta Meccus så är mitt tips att ringa dem eller att maila till dem, mailen hittar du på deras hemsida!
/Anna

Reply
Ewa Kristin 31 mars, 2024 - 14:10

Hej Anna,
Jag har köpt en begagnad Emmaljunga sittvagn där bakhjulet är lite vobbliga är det nåt jag kan åtgärda själv?
Mormor i Malmö 🙂

Reply
Anna 2 april, 2024 - 16:05

Hej!
Oh den var knepig, vobbliga hjul kan bero på så många olika saker. Mitt tips är att du frågar Meccus och bifogar bilder på dina vagn, så kanske de vet om/hur bakhjulen kan skruvas åt! Deras mail finns på hemsidan: https://www.meccus.se/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar