Cybex Balios S 2-in-1

av Anna
Recension av Cybex Balios S 2-in-1

Recension av Cybex Balios S 2-in-1

Pris: Ordinarie pris för Cybex Balios S är cirka 5700 kr, vagnen säljas i duopaket med både sitt- och liggdel inkluderat. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Cybex.
Tillbehör: Ståbräda, mugghållare, babyskyddsadaptrar och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn, duovagn.

Cybex Balios S 2-in-1 säljs som en komplett duovagn, det vill säga både sitt- och liggdel medföljer när man köper vagnen. Vagnen utgörs ett chassi med hjul och en ram, som man monterar först liggdels- och sedan sittdelstyget på. Jag har bara testat Balios S 2-in-1 som sittvagn. Men jag har sett liggdelen, och tycker den kändes både rymlig och väldigt mysig.

Även om upplägget med Balios S 2-in-1 är att man måste köpa den med liggdel, så tror jag att detta för många i Sverige är en vagn man kompletterar en något större, något mer rejäl duovagn med. Visserligen har jag kört Cybex Balios S, den äldre varianten (mer om de olika varianterna längre ned i detta inlägg) i snö men bor man där vintern kan bli lång så är det inte en fullträff. Med det sagt – jag har testat Cybex Balios S 2-in-1 som sittvagn, och jag gillade upplevelsen.

Cybex Balios S 2-in-1 i siffror

Balios S 2-in-1 väger 11,5 kg och har en maxvikt om 9 kg i liggdelen, samt 22 kg i sittdelen. Vagnen har ett teleskophandtag som kan justeras från 101 cm från marken (mätt till handtagets övre kant) till att bli 111 cm högt. Vagnen är 60,5 cm bred över bakhjulen. Den kan fällas ihop med sittdelen på, men blir väldigt stor då – cirka 90 x 60,5 x 41 cm.

Cybex Balios S 2-in-1 har en ergonomisk sittdel med enkel selspänne

Ergonomisk sittdel med enkelt selspänne

Balios S 2-in-1 har en ergonomisk sittdel. Läs gärna mitt tidigare inlägg om skillnaderna mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Sittdelsklädseln fästs på ramen och kan därmed även tas loss, för att tvättas eller stuvas undan om man istället vill fästa liggdelen på vagnen. Sittdelstyget har en härlig känsla, det känns ombonat utan att bli för känsligt för slitage eller smuts.

Selen i Cybex Balios S 2-in-1 är lätt att justera i höjd vid axlarna, hela bandet kan dras upp och ned längs med remmarna som är fastsydda i klädseln. Efter en tid insåg jag dock att denna konstruktion, som är väldigt smidig om man växlar mellan att köra olika långa barn i vagnen, faktiskt också innebär ett problem. Det är nämligen svårt lossa selen från sittdelsklädseln. Jag gissar att det går på något sätt, men jag har inte listat ut hur.

Det är också lätt att justera längden på remmarna, både att dra åt samt att förlänga dem. Selspännena klickar i fästet en och en, vilket underlättar om man har ett barn som ibland kan protestera lite när det är dags att spännas fast i barnvagnens sittdel.

Cybex Balios S 2-in-1 har en enkelt vändbar sittdel

Vändbar sittdel med memoryknappar

Det som gör Cybex Balios-vagnarna så omtyckta är kombinationen av en kompakt och smidig hopfällning, ihop med en vändbar sittdel. Även om Cybex Balios S 2-in-1 är normalbred över bakhjulen så känns den ändå ganska nätt, jämfört med många av de mest populära duovagnarna. Att vända på vagnen sittdel är också mycket smidigt. På båda sidor av sittdelen, precis där den fäster in i chassit, finns vita memoryknappar. Dessa kan pressas in en och en, och sedan kan sittdelen lyftas upp i bygeln och vändas – allt med bara en hand.

Så stora barn ryms i https://www.twitch.tv/ingrid_live

Så stora barn ryms i Cybex Balios S 2-in-1

Jag var initialt lite skeptisk till hur min treåring skulle rymmas i sittdelen på Cybex Balios S 2-in-1, för den ser ganska trång ut. Men jag blev mycket positivt överraskad. Min treåring är cirka 95 cm lång när bilderna tas.

Jämfört med Cybex Balios S Lux, som har en vanlig sittdel, så är 2-in-1 lite mer tight i utrymmet i ryggstöd, under suffletten. Men fotstödet hade en bra längd. Och det faktum att den ergonomiska sittdelen har ett inbyggt fotstöd innebär att min treåring faktiskt kan sitta med bra support för fötterna även bakåtvänd. Vilket inte är fallet med Balios S Lux, som inte har en nedre kant på sitt fotstöd. Så lite otippat så har min dotter alltså suttit väldigt bra i Cybex Balios S 2-in-1.

Cybex Balios S 2-in-1 kan justeras ned till liggläge

Balios S 2-in-1 justeras lätt till liggläge

För att vinkla sittdelen mellan olika lutningslägen så behöver man bara använda en hand. På baksidan av sittdelen finns en vit fällningsknapp, en spärr man drar uppått för att göra sittdelen rörlig.

Balios S 2-in-1 kan justeras mellan tre olika lägen. Ett fullt liggläge, som dock inte är plant i och med att den ergonomiska sitsen alltid är skålad. Ett viloläge med en bra och lagom vinkel. Samt ett bra sittläge, med en endast ytterst svag, bekväm lutning bakåt. Jag upplever sittläget i Balios S 2-in-1 som väldigt upprätt.

Cybex Balios S 2-in-1 är utrustad med en förlängningsbar sufflett med tittlucka

Förlängningsbar sufflett med tittlucka

Cybex Balios S 2-in-1 har en mycket välformade sufflett, som verkligen sitter som ett smäck på sittdelen. En fröjd att se en så pass bra, och stram passform. Suffletten är förlängningsbar och har en utvikbar solkeps längst fram. För att få fram förlängningen drar man upp dragkedjan som löper runt om suffletten. Fullt utfälld ger suffletten ett superbra solskydd, ingen extra solgardin eller liknande behövs ens i liggläget.

I den panel man drar fram då finns en tittlucka av meshnät, med ett lock som kan vikas ur vägen. Luckan kan även användas för att släppa in mer luft i sittdelen.

Svängbar bygel och inbyggt fotstöd på Cybex Balios S 2-in-1

Smarta detaljer såsom svängbar bygel

Det finns gott om genomtänkta detaljer på Cybex Balios S 2-in-1. En funktion jag gillar är förstås memoryknapparna på ramen. De är lika användbara oavsett om man kör vagnen med liggdel eller sittdel. Memoryknapparna syns som två vita fördjupningar på ramens sidor (1). Dessa kan man trycka inåt och uppåt en och en (2). Sen är det bara att lossa sitt- eller liggdelen genom att lyfta den i bygeln, till exempel om man ska fälla ihop vagnen. På så sätt kan hela hopfällningen göras med en hand, från första till sista momentet.

Balios S 2-in-1 har inget ställbart fotstöd, men ramen har en nedre kant (3) som fungerar perfekt för barnet att sätta sina fötter mot. Det finns inget inbyggt fotstöd i chassit, till skillnad mot på Cybex Balios S Lux. Men det behövs heller inte.

Vagnen har en svängbar bygel, som enkelt kan öppnas upp i ena eller andra sidan. Då trycker man helt enkelt in den lilla knappen vid bygelns fäste (4), och svänger bygeln åt sidan (5). Man kan förstås även ta loss bygeln helt, om man inte vill använda den.

Cybex Balios S 2-in-1 har punkteringsfria däck och fjädring i chassit

Punkteringsfria däck och chassi med fjädring

Cybex Balios S 2-in-1 har stora hjul av ett gummiaktigt plastmaterial, så kallade EVA-hjul. Dessa hjul kan det ibland, det varierar lite beroende av exakt vilken typ av material som hjulen är tillverkade, fastna grus i. Just på detta ex var det inte ett problem, men om det fastnar lite småsten i däcken så är det normalt för det här materialet. Däcken är punkteringsfria och även om Balios S 2-in-1 främst är en stadsvagn så fixar den enklare grusväg och annan lätt terräng på ett acceptabelt sätt.

Framhjulen är snurrbara, men kan även låsas i fast läge. Alla hjulen är väldigt enkla att snabbt klicka loss från chassit. Balios S 2-in-1 har fjädring i alla hjulen, det ger inget stort gung som märks när man kör men det gör att vagnen absolut inte känns stötig. Snarare har Cybex Balios S 2-in-1 en mjuk, mycket behaglig känsla i rullet – vilket hjul och fjädring skapar ihop.

På mitten av vagnens bakre stag finns ens vart bromspedal. Utformningen är smart Man kan pressa nedåt bakåt när man ska lägga i bromsen, och nedåt framåt när man ska börja gå med vagnen igen. Man behöver således aldrig trycka bromsen uppåt med fotspetsen.

Cybex Balios S 2-in-1 har rymlig varukorg och ställbart teleskophandtag

Rymlig varukorg och ställbart teleskophandtag

Balios S 2-in-1 har en varukorg som kanske inte är gigantisk, men som inte heller är liten. Det finns väldigt mycket rymd mellan varukorg och sittdelens undersida, så vill man bygga på höjden med jackor och tröjor går det utmärkt. Och en normalstor matkasse man absolut ställas ned i varukorgen som den är.

Handtaget är ett ställbart teleskophandtag som kan höjas från 101 cm till att bli 111 cm högt. Handtagets höjd justeras genom att man trycker in knappen som sitter på mitten av dess undersida. Samma knapp som använda för att fälla ihop chassit. På handtagets utsida sitter också en svart liten knopp. Det är fästet för Cybex egen mugghållare, som helt enkelt trycks på plats på Balios S 2-in-1.

Så fäller man ihop Cybex Balios S 2-in-1

Så fäller man ihop Cybex Balios S 2-in-1

Som bilderna längst till höger i collaget ovan visar, så går det absolut att fälla ihop Cybex Balios S 2-in-1 med sittdelen på. Översta bilden visar vagnen med sittdelen framåtvänd, nedre bilden är Balios S 2-in-1 med sittdelen bakåtvänd. Chassits fälls ihop men sittdelen kan ju inte vikas, och vagnen blir obscen i både storlek och form om man väljer att fälla den i ett stycke. Så Cybex Balios S 2-in-1 är helt klart en vagn som bör tas isär i två delar innan den ska fällas ihop.

För att fälla ihop chassit krävs bara en hand. Man pressar in spärren på handtagets undersida efter att ha dragit knappen på dess ovansida åt sida. Och sedan trycker handtaget inåt mot chassit, tills man känner hur det liksom klickar till. Sen viker man handtaget inåt och nedåt, varpå chassit då fäller ihop sig dubbelt. Balios S 2-in-1 låser automatiskt ihop sig när den fällts ihop, med en spärr på chassits sida. Staplar man sedan sittdelen ovanpå chassit så blir vagnen ganska platt och kompakt, och enkelt att packa in i bilen. Chassit är även självstående när den har fällts ihop.

Vad är skillnad på olika Cybex Balios?

Skillnaden mellan olika Cybex Balios

Det är utan tvekan förvirrande att Cybex Balios funnits i så många olika utföranden, men mycket snarlika namn. För vagnarna i sig har faktiskt inte ens varit så himla lika alla gånger. Den första versionen hette Cybex Balios M och den kom sommaren 2015. Några år senare, i böran av år 2018, släpptes nästa versioner – Cybex Balios S. Och år 2020 säljs två olika versioner av Balios samtidigt – Cybex Balios S 2-in-1 och Cybex Balios S Lux.

Det här är skillnaderna mellan den äldre modellen Cybex Balios S och den år 2020 släppts modellen Balios S Lux:

  • omdesignad klädsel
  • högre maxvikt, från 17 till 22 kg
  • annan sele
  • smidigare att fälla ihop
  • ny formgivning av fotstöd samt andra plastdetaljer.

Skillnaden mellan de samexisterande barnvagnsmodellerna Cybex Balios S Lux och Cybex Balios S 2-in-1 är egentligen bara en: Balios S Lux har vanlig sittdel medan Balios S 2-in-1 har en ergonomisk sittdel. För att läsa mer om vad som skiljer en Balios-vagn från en annan, läs gärna min guide över olika varianter Cybex Balios.

Körkänslan i Cybex Balios S 2-in-1

Körkänslan i Cybex Balios S 2-in-1

Cybex Balios S 2-in-1 är en väldigt lättrullad vagn. Jag har kört alla versioner som funnits, hittills, av Balios och jag tycker Cybex har gjort ett bra arbete med att förfina rullet. Fjädringen är lite mer stabil i Balios S 2-in-1 än i förra versionen, Cybex Balios S, vilket jag tror kommer tas emot positivt av många. En del uppfattade Balios S som ranglig för att den var så pass rörlig. Själv tycker jag att den typen av fjädring är härlig. Men jag har inget emot den lite hårdare fjädringen i Balios S 2-in-1, i synnerhet som att den möjliggör den högre maxvikten.

Rullet är lätt och smidigt, vagnen glider fram under promenaden. Lite grusväg och gräsmatta är inget större hinder. Men jag skulle inte ta med mig Cybex Balios S 2-in-1 på skogspromenaden. Vad jag försöker få fram att det inte är en terrängvagn, men att det är mycket mer än en simpel cityvagn som ger upp på andra underlag än slät asfalt. Jag har kört äldre versionen Balios S i snö, och det gick helt okej. Så Balios S 2-in-1 borde också fixa enklare vinterväglag.

Mitt omdöme av Cybex Balios S 2-in-1

Eftersom att jag testade Cybex Balios S 2-in-1 och Balios S Lux samtidigt så hade jag en idé om att jag skulle gilla Lux mer, att den skulle var rymligare och bättre för min treåringen. I körkänsla är ju de två modellerna identiska, men Balios S Lux kan fällas i ett stycke. För den som kär mycket bil så är förstås det extra momentet när Balios S 2-in-1 ska packas in i bagageutrymmet ett minus. Men bortsett från det så överraskade jag alltså av att min dotter, tack var den ergonomiska sittdelens inbyggda fotstöd, faktiskt satt lite bättre i Balios S 2-in-1. I synnerhet när sittdelen är vänd bakåt.

Jag är medveten om att Cybex Balios S 2-in-1 säljs som en duovagn, även om den i mitt huvud mer klassas som den vändbara vagnen man vänder sig till efter att ens första duovagn börjar kännas lite stor och klumpig. För mig, som kört vagn under långa och väldigt snörika vintrar i Stockholm, så känns Balios S 2-in-1 kanske inte riktigt tillräckligt rejäl för att vara en enda, året runt vagn. Men bor man längre söderut, men snöfattiga vintrar. Då skulle faktiskt Balios S 2-in-1 utan tvekan kunna bli en ytterst prisvärd duovagn.

Vilken Balios ska man välja?

Jag tror att Balios S Lux kommer förbli mer populär än Balios S 2-in-1. Dels för att vanlig sittdel är väldigt efterfrågat. Dels för att den kan fällas i ett stycka med sittdel på, en mycket ofta efterfrågad egenskap hos den mindre, smidigare vändbara sittvagnen efter duovagnen. Men jag tycker inte att Balios S 2-in-1 ska räknas ut för det. Fotstödet och den ergonomiska sittdelen visar att det utan tvekan finns gott om poänger även hos Cybex Balios S 2-in-1.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för olika versioner av Cybex Balios hos: Babyland
Se pris för olika versioner av Cybex Balios hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Frida 4 juli, 2020 - 18:29

Vad är det för mått på chassit vid ihopfällning? Sittdelen ser ut att vara ca lika lång på bilden där du har delat och fällt ihop den. Stämmer detta?

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 16:02

Hej Frida,
jag har tyvärr inte fler mått än de som anges i inlägget. Men jag skulle tro att bara chassit blir ungefär samma i size som när man fäller Balios S Lux, det vill säga cirka 75 x 60 x 41. Balios S 2-in-1 med sittdel på blir ju 90 cm lång, och ramen är något längre än chassit, så något sånt gissar jag på.
/Anna

Reply
Linda 8 juli, 2020 - 18:53

Hej!
Har idag en bugaboo donkey mono samt en britax b-motion plus (som kommer bli sovvagn på förskolan). Är så sugen på att byta ut buggaboon till något som är ”smidigare” Dels att fälla ihop i bilen och tar mindre plats generellt. Sonen är 14 månader nu.
Har funderat på cybex balios s (bästa varianten) men även kollat på stokke beat. Hittar ej någon butik där man kan provköra cybex tyvärr. Viljen vagn tror du skulle passa?

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 16:10

Hej Linda!
Balios och Beat är ganska likvärdiga i storlek hopfällda, Beat är nog snäppet mindre och lättare dock. Men Balios fixar lite mer av terräng i form av grusväg och så, så det är lite en avvägning beroende av preferenser skulle jag säga. Om du vill kolla på fler, liknande vagnar skulle jag nog framför allt tipsa om Joolz Hub!
/Anna

Reply
Rebecca 1 september, 2020 - 11:30

Hej!
Köpte en balios s 2-in-1 som jag är supernöjd med just nu. Det jag undrar är om man kan köpa bara Lux sittdelen och använda på chassit för balios 2-in1? Detta ifall sonen inte skulle gilla den ergonomiska sittdelen.
/Rebecca

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:14

Hej Rebecca,
jag vet faktiskt inte om sittdelarna är utbytbara.. tyvärr! Men en Cybex-återförsäljare borde kunna testa åt dig.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar