Elodie Details Lightweight Dunåkpåse

av Anna
Elodie Details Lightweight Dunåkpåse framsida och baksida

Recension av Elodie Details dunåkpåse

Jag älskar Elodie Details åkpåsar, och har skrivit flera recensioner av Elodie Details Åkpåse, alltså deras vanliga modell, allt eftersom att nya versioner har släppts. Men även när Elodie Details inte uppdaterar funktionerna så kan man lita på att det varje höst släpps nya färger och mönster, vilket jag verkligen tycker är kul.

Elodie Details dunåkpåse Lightweight Dunåkpåse har funnits i sortimentet ett antal år så denna vinter var det hög tid för mig att testa. Både för att kunna recensera åkpåsen i sig, men också för att kunna jämföra den med Elodies ”vanliga” åkpåse – för den som väljer mellan de två modellerna från märket. Dunåkpåsen jag har använt är ett recensionsexemplar från Elodie Details, färgen heter Midnight Black. När jag själv mäter åkpåsen så får jag den till 100 cm lång, 52 cm bred och att locket är 72 cm högt.

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse detaljer och öppning för sele

Separata selhål och avtagbart lock

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är en klassisk modell, som känns väldigt avskalad rent funktionellt. Åkpåsen utgörs av två delar – ett bakstycke och ett lock. Åkpåsen är stoppad med 70% dun och 30% fjädrar. Elodie Details kallar den ultrakompakt och det stämmer verkligen. När åkpåsen levererades var luften delvis utpressad och jag kunde inte förstå hur en normalstor åkpåse skulle kunna rymmas i ett så litet paket. Men se, det gjorde den!

Åkpåsen har uttag för en vanlig fempunktssele, och den är anpassad för att fungera bra både med selar som fäster mitt i ryggstödet på sittdelen (som exempelvis Bugaboos selar) och selar som löper ut mer från sidan av sittytan. Eftersom att Elodie Details Lightweight Dunåkpåse har separata selhål så är det enklare och snabbare att sätta i den i sittdelar där selen enkelt delas i separata remmar. I äldre typer av selar får man istället försöka pilla loss remmarna ur fästena.

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse i barnvagnens sittdel

Upphängning i barnvagnen

Något som Elodie Details länge har varit bra på, och som hänger med även på dunåkpåse, är upphängningsfickor på bakstycket. För mig är det en grundfunktion som bara måste finnas; att man antingen med en ficka eller något slags rem kan fästa åkpåsen runt ryggstödet. Sen funkar det inte i alla sittdelar tyvärr. Vissa är konstruerade så att sufflett och ryggstöd sitter ihop. Men om möjligheten finns så är det väldigt uppskattat att kunna hänga upp åkpåsen i vagnen, så att den inte glider ned längs med ryggstödet när man ska sätta i sitt barn.

Vad gäller Elodie Details Lightweight Dunåkpåse så är upphängningsfickan en superenkelt, men likväl effektiv variant. Övre delen av åkpåsen har en elastisk kant kan som kan böjas över ryggstödet, och själva fickan är i tunn tyg. Det funkar således bra att använda fällningsflärpen på ryggstödet ändå, om man använder åkpåsen i en sittdel med sådan funktion. Vagnen på bilden ovan är en Bugaboo Donkey2. Här ser man också att det är enkelt att få selen bra trädd genom åkpåsen, tack vare att det finns flera hål att välja mellan både för höjden på axelremmarna och för grenremmen mellan barnets ben.

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse med barn i åkpåsen

Hur varm är Elodie Details dunåkpåse?

Jag tycker att Elodie Details Lightweight Dunåkpåse har varit överrskande bra på att hålla barnet varmt. På bilderna till höger är mitt yngsta barn även iförd vinteroverall, vilket jag inte skulle rekommendera när man använder åkpåse. Både overall och åkpåse är tänkt som det yttersta lagret – att använda båda två blir kaka på kaka. Men har man som jag ett lite större barnvagnsåkande barn, som även är ute och springer i snön, så blir det ibland inte läge att exempelvis utomhus i minusgrader klä av sitt barn för att bädda ned det i åkpåsen istället.

Jag har även gått långa vinterpromenader där min dotter sovit i Elodie dunåkpåse iförd vanliga kläder och en ulljacka eller liknande, och det har räckt utmärkt vid strax under nollgradiga temperaturer. Som alltid med åkpåsar som har avtagbart lock så finns det en liten risk för att kyla läcker in genom dragkedjan. Jag brukar råda bot på kalla fötter med ett par extra sockor på barnets fötter eller genom att rulla ihop en filt och lägga i fotändan.

Åkpåsens rymlighet och användning

Min normalstora tvååring ryms bra i Elodie Details Lightweight Dunåkpåse, men jag är inte säker på att hon har så mycket utrymme över för att den ska fungera även nästa vinter, det vill säga fram till hennes treårsdag. Men så är det med så gott som alla åkpåsar som håller standardlängden på 1 meter.

Själva användningen finns det inget att anmärka på. Dragkedjorna glider smidigt, och åkpåsen känns tålig. Jag var lite orolig att ytskiktet skulle vara lättrepat så att dun kunde läcka ut, men trots hyfsat oförsiktigt användande i ett par månader så har inga hål eller annat slitage uppstått. Insidan ser också fin ut. Elodie Details Lightweight Dunåkpåse är inte fleecefodrad, vilket annars är vanligt. Men inte heller glansig på insidan, utan lite matt. Jag gillar detta foder. Det ser snyggt ut och är enkelt att hålla rent.

Jag har inte behövt tvätta åkpåsen ännu, och gör gärna sådant i onödan. Men enligt tvättråden så kan Elodie Details Lightweight Dunåkpåse tvättas i maskin på 30 grader och torktumlas. Och då bör den nog tumlas med tennisbollar eller torkbollar, så dunet blir ordentligt uppfluffat igen.

Elodie Details Lightweight Dunåkpåse jämfört med Elodie Details vanliga åkpåse

Vad är skillnaden mellan Elodie Details vanliga åkpåse och dunåkpåsen?

  • Storlek på åkpåsarna?
  • Har de samma funktioner?
  • Utseende – utbud av färger och mönster
  • Är de lika varma?

Storlek på Elodie vanliga åkpåse och dunåkpåsen

Alla exemplar av Elodie Details vanliga åkpåse som jag har mätt har varit så gott som exakt lika stora: 100 cm långa, 51-52 cm breda och de har haft ett lock som är 71-72 cm högt. Det har i perioder cirkluerat uppgifter om att Elodie Details vanliga åkpåse är 110 cm lång. Det har den aldrig varit. Nu uppger Elodie själva på sin site att den är 95 cm lång men 110 cm i utsträckt tillstånd. Deras mått för dunåkpåsen skrivs ibland som 53 x 100 cm, ibland som 53 x 95 cm (men 110 cm utsträckt).

Slutsatsen blir att åkpåsarna är lika stora. Och jag håller med om den uppfattningen. Mina barn har rymts bra i Elodies åkpåse upp till 2-3 års ålder beroende av hur stora och långa de har varit. Det är också under den perioden som man använder åkpåse mest, så en normallång användningstid.

Har Elodies åkpåsar samma funktioner?

Nej, det har de inte. Den vanliga åkpåsen har kardborreöppning för selen, vilket gör att den är enklare att sätta i sittdelen, i synnerhet om man har en sele som inte enkelt delas i fem delar. I övrigt delar de dock funktioner: båda har avtagbart lock och båda ha en upphängningsficka baktill.

Hur skiljer sig Elodie Details åkpåsars utseende åt?

Elodie Details Lightweight Åkpåse finns i ett litet antal olika färger och endast i enfärgade utföranden. Det finns inte mönster och brett färgutbud på alls samma sätt som för den vanliga åkpåsen från Elodie. Inte heller släpps nya kollektioner av dunåkpåsen varje höst.

Är Elodie Details vanliga åkpåse och dunåkpåsen lika varma och vilken ska man välja?

Jag tycker nog att dunåkpåsen känns snäppet varmareän Elodie Details vanliga åkpåse, men som jag uppfattar det så är det ingen dramatisk skillnad i den värmehållande förmågan. Bor man som jag i Stockholm, där det sällan blir kallare än runt -10, och det endast i kortare perioder, så skulle jag ha varit ungefär lika nöjd med båda åkpåsarna – vilken jag än valde.

Men vill ha man Elodie-åkpåse och önskar att den ska vara så varm som möjligt, då skulle jag rekommendera dunåkpåsen. Som en extrabonus är dunåkpåsen superkompakt att förvara under sommaren, vilket kan vara värt att väga in om man bor trångt eller har ont om förvaringsutrymme.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Elodie Details Lightweight Dunåkpåse hos: Babyland

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Johanna 19 oktober, 2020 - 10:01

Hej
Funderar fram o tillbaka hur jag ska ha det i sittdelen till min Emmaljunga super viking från 2019,har ingen erfarenhet alls från vagnar eller ngt då detta är första barnet. Var inne på att ha en så varm åkpåse som möjligt men läser sen att barnet inte ska ha overall i påsen, nu när hon är liten går det väl bra men sen när barnet är större och kanske går ur vagnen o leker måste barnet ha varmare kläder på sig. Har en 5 månaders bebis och tänkte först köpt voksi Urban men läste sen att de hittat mkt kemikalier i denna påse. Jag vill verkligen ha natur material antingen dun eller ull eller båda! Så nu undrar jag , vad passar min vagn bäst? Bor i Stockholm så vet inte om ngn påse blir för varm? Vill även kunna gå längre promenader så småningom..

Reply
Anna 19 oktober, 2020 - 11:50

Hej Johanna!
Ang Voksi Urban så var det något som skedde för flera år sedan, om vi syftar på samma sak? De har bland annat skrivit om det på sin FB-sida: https://www.facebook.com/Voksi.Official/posts/10153347156376720/
Det handla alltså om antiglid-beläggningen på åkpåsens baksidan och det materialet är nu utbytt.

Ergonomiskt formade åkpåsar brukar generellt sitta lite bättre i ergonomiska sittdelar, jag har tips på ergoåkpåsar här i min åkpåseguide: https://ombarnvagnar.com/2020/10/sa-valjer-du-ratt-akpase-for-din-barnvagn/
Det är tyvärr omöjligt att säga om en åkpåse blir för varm, bor ju också i Stockholm och vintrarna kan ju variera kraftigt. Under mina 11 år som förälder har jag varit med om allt från -20 flera veckor i sträck till knappt under nollan på hela vintern. Så en mellanvarm åkpåse kombinerat med lager på lager på barnet är nog enklaste sättet för att lätt kunna justera värmen i vagnen!
/Anna

Reply
johanna 25 oktober, 2020 - 11:30

Hej igen
Ja det var det jag läste om kemikalier i urban, bra att de ändrat det..så då passar ingen voksi i min vagn då för hittar inget om voksi o ergonomisk sits.
tack för svar! Titatt lite på de ergonomiska åkpåsarna, dock hittar jag knappt ngn i dun eller ull? vill ej ha konstmaterial…enda påsen som jag hittat som är ergonomisk är bozz ull ergonomisk påse…dock när jag läser recensioner om den så verkar den vara väldigt kort upptill och inte sluta till om barnets huvud o bröst? Finns det bara denna påse då att välja på om jag vill ha en ergonomisk och samtidigt antingen ull eller dun..ej annat material…?

Reply
Anna 26 oktober, 2020 - 16:24

Hej!
Man kan absolut ha en vanlig åkpåse i en ergonomisk sittdel, det har jag haft väldigt många gånger. Har tex haft Voksi Urban i Donkey under flera vintrar, även haft andra Voksi-åkpåsar i ergosittdelar!

Ergonomiska åkpåsar är ganska ovanliga, så utbudet av sådana är inte jättestort.
/Anna

Reply
Johanna 26 oktober, 2020 - 20:15

Hej
Tack, då kanske jag väljer voksi Urban ändå, dock eller ngn voksi som bara har dun. Men en affär sa att Urban kan vara för lång för super viking? Och att voksi city tror jag det var skulle passa bättre ..vad tror du?

Reply
Johanna 28 oktober, 2020 - 08:55

Eller kan en elodie påse i dun funka?
Det står mellan ngn voksi i naturmaterial , bozz i lammskinn ergo ( dock verkar den kort i locket) eller elodie dun?? Vilken passar bäst i super viking tror du?

Reply
Sara 6 december, 2020 - 22:22

Hej, ni nämner inget om åkpåsen är vind och vattenavvisande? Om den är det, på vilket sätt?
Bionic finish eco eller liknande eller är tyget beskaffat på så sätt att det inte behövs?
Var är åkpåsen gjord?

Tusen tack för ett bra inlägg och vänligen Sara

Reply
Anna 7 december, 2020 - 12:40

Hej Sara, mitt tips är att du kollar om tillverkaren Elodie har info om var åkpåsen är gjord samt hur den har behandlats: https://www.elodiedetails.com/sv/barnvagnstillbehor/akpasar
/Anna

Reply

Lämna en kommentar