Storksak Noa Skötväska

av Anna
Storksak Noa Skötväska recension

Recension av Storksak Noa

Storksak Noa är absolut inte en ny skötväska på marknaden, snarare något utav en klassiker. Även utseendet känns mer stilrent tidlöst än trendigt modernt. Och Storksak har inte tummat på kvalitet och funktioner heller. Tidigare har jag testat den veganska skötväskan Storksak Eden samt samarbetet mellan Storksak + Bugaboo.

Storksak Noa finns i ett flertal olika färger i canvasutförandet. Den jag har testat är i svart canvas med handtag i brunt läder. Det finns också en helsvart version helt tillverkad i läder, som kostar ungefär dubbelt så mycket som canvasväskan.

Med Storksak Noa medföljer en skötbädd, en axelrem och en uttagbar innerväska. Axelremmen kan enkelt knäppas loss från väskan om man inte vill använda den. Bärhandtaget på väskan är långa nog för att även de ska funka att ha över axeln om man ska bära väskan korta sträckor.

Storksak Noa Skötväska består av en innerväska och en ytterväska

Så packar man Storksak Noa

Storksak Noa är en mycket rymlig skötväska som nästan helt saknar innerfack. På insidan finns endast ett mindre fack försett med dragkedja, där kan man stoppa ned sådant som absolut inte får trilla ur. Det är stort nog för att rymma en plånbok eller en mobil. På framsidan av skötväskan finns en djup ficka. Den går inte att stänga igen. Har man skötväskan på vagnens handtaget så är det detta fack man använder för att slänga ned nycklarna i, eller förvara lättåtkomliga saker som napp eller ett paket näsdukar i.

På ena kortsidan av Storksak Noa finns en lodrät dragkedja. Innanför döljer sig ett isolerat flaskfack. Man ser även facket från väskan insida, som en inbuktning. Det är inte superstort men man får in en normalstor nappflaska däri.

Hade detta varit samtliga fack hos Storksak Noa så hade jag, som älskar en välorganiserad skötväska nästan mer än livet självt, varit oerhört besviken. Men nu faller det sig så väl att jag istället är extremt nöjd. För Storksak Noa har nämligen något så smart som en medföljande, superorganiserad innerväska.

Storksak Noa Skötväska praktisk innerväska med smarta fack

Lättorganiserad tack vare supersmart innerväska

Sånt här går jag igång på. Den lilla innerväskan som medföljer Storksak Noa gör allt med att hantera barnens packning så mycket enklare. Jag har valt att nederst i skötväskan packa sådant jag vill ha med, men oftast inte behöver använda. I vårt fall handlar det främst om ombyteskläder för de yngsta barnen. Innerväskan använder jag som en blöjbytesväska. Behöver vi ta oss till närmsta skötbord så kan jag enkelt lyfta ur innerväskan ur Noa och bara ta med den in på toaletten.

Noa innerväska rymmer oväntat mycket. Den utgörs av ett större fack, som kan stängas igen med dragkedja. Sen finns även mindre fickor på kortsidorna, samt två stycken på ena långsidan. Längs med hela andra långsidan löper en förvaringsficka man kan stänga igen med ett kardborrefäste. I huvudfacket har jag packat ned skötbädden, och sedan får jag – med lätthet – också plats för 4-6 blöjor. Facken på innerväskans kortsidor är precis breda nog att rymma ett paket våtservetter på höjden. I de andra småfacken har jag handsprit, näsdukar, små blöjpåsar och en spännrem. (Ja, en sådan rem kan vara guld värd om man äter mat på restaurang och tillgängliga barnstolar saknar sele samtidigt som ens barn älskar att ställa sig upp medan det äter.)

En väska i väskan – väskinception!

En galet smart detalj just jag inte utnyttjade, är att även Storksak Noa innerväska har fästen för axelremmen. Man kan alltså använda innerväskan som en helt egen väska. Eller varför inte fästa den på barnvagnens handtag med separata barnvagnskrokar, och ha den som en organizer?

Storksak Noa Skötväska stor skötbädd

Rymlig och hopvikbar skötbädd

Skötbädden som medföljer Storksak Noa är egentligen inget speciellt, men den uppfyller alla de grundkrav jag har på en skötbädd i en skötväska. Den är stor nog att kunna funka som underlag även för en tvååring. Den kan också vikas ihop till ett riktigt kompakt paket. Skötbädden behåller den formen genom att den spänns ihop med en liten kardborreförsedd rem. För att i mina ögon nå högsta nivån som skötbädd hade det behövts förvaringsfickor i sidorna och ett handtag eller bärrem. Men det är överkurs. Den här skötbädden är som sagt allt man behöver, varken mer eller mindre.

Storksak Noa Skötväska upphängning på vagnen med inbyggda krokar

Upphängning på barnvagnen

Som vanligt vill jag påminna om att de flesta vagnar inte tillåter att man hänger en tung skötväska på handtaget. Dels för att handtaget ofta inte är konstruerat för den viktbelastningen och kan ta skada inuti, dels för risken att vagnen ska tippa. Med det sagt så kan man använda sitt sunda förnuft och göra en bedömning från vagn till vagn, och beroende av hur väskan är packad.

Vill man ha skötväskan på barnvagnens handtag så erbjuder Storksak en smidig lösning på detta. Inbyggt i axelremmen finns nämligen upphängningsremmar med kardborrefästen. Dessa drar man genom ett metallfäste och sedan kan man få Storksak Noa att sitta riktigt stabilt på handtaget. På bilderna har jag hängt skötväskan långt ned på en Baby Jogger City Tour 2. Eftersom att den hänger så lågt så blir vagnen inte tippningsbenägen, trots att det är en lätt resevagn och att inget barn satt i den när den stora bilden togs.

Storksak Noa Skötväska design, funktion och användning

Mitt omdöme av Storksak Noa

Den här skötväskan har passat mig personligen väldigt bra. Den är snygg att titta på, vilket aldrig är fel. Men den är också tålig. Canvastyget har varit mycket enkelt att torka av, så väskan kan med lätthet hållas fräsch även om den ibland placeras på mindre mysiga golv. Och trots relativt omild behandling, trycks in under vagnar och stuvas in bak i bilen, så finns inga repor eller fläckar alls att beskåda.

Storksak Noa är också rymlig. Jag kan packa ned extrakläder till två barn, blöjor och våtservetter för minstinge, och ändå få ned även lite mellis, snacks och annat smått och gott utan att väskan blir proppfull. Jag gillar inte axelremmar och är därför glad att den kan tas bort helt på Storksak Noa. De fasta handtagen funkar utmärkt att bära med och väskan är enkel att ha med sig. Att axelremmen sedan har en bra upphängning för barnvagnen är förstås ett stort plus, om man vill använda skötväskan så.

Klassiskt snygg, klassiskt smart, klassiskt bra skötväska

Bäst av allt är ändå innerväskan. Jag är lite kär i den, ska jag erkänna. Lösningen är så otroligt smidig att jag får mild ågren över att jag missade den under de år jag skulle behövt det som allra mest. Att bara kunna lyfta med sig det nödvändigaste och inte behöva lossa hela väskan från vagnen är så himla smart. Och att innerväskan kan kopplas ihop med axelremmen och användas som en väska för sig? Jag är väldigt nöjd med Storksak Noa. Det här är en klassisk skötväska med klassiskt smarta funktioner och ett köp man inte ångrar.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Marina 1 juli, 2019 - 20:28

Hej! Jag undrar om du har provat Keenz Air Plus och vad du i så fall tycker om den – för och nackdelar? Om du inte har provat den, har du ändå några tankar? Vänligen, Marina

Reply
Anna 2 juli, 2019 - 09:05

Hej Marina,
det har jag! Recensionen kommer ut absolut senast söndag denna vecka!
/Anna

Reply
Marina 2 juli, 2019 - 09:35

Å vad bra! Tack för ditt svar! Ser fram emot att läsa 🙂

Reply
Jennifer 6 juli, 2019 - 09:34

Vi har Storksak Noa och är väldigt nöjda. 1,5 års oöm behandling och den ser inte sliten ut alls. Möjligtvis att axelbadet fått lite noppror.

Reply
ES 3 maj, 2020 - 07:39

Det enda tråkiga är att den verkar vara svår att få tag i.

Reply
ES 3 maj, 2020 - 07:41

På babyland.se står det ”utgått ur sortimentet”.

Reply
Anna 4 maj, 2020 - 08:17

Hej, sökte på PriceRunner: https://www.pricerunner.se/pl/689-3312543/Barnvagnstillbehoer/Storksak-Noa-priser
Den finns hos Pixizoo och i vissa färger/mönster hos Babyworld. Har sett att Noa varit slut tidigare men sen återkommit igen. Jag hoppas de tar in modellen på nytt för den är väldigt bra!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar