Bugaboo Skötväska

av Anna
Bugaboo Skötväska recension Deep Blue

Recension av Bugaboo Skötväska

Bugaboo har haft många, många olika versioner av skötväskor i sitt sortiment under märkets existens. Jag har tidigare skrivit om Bugaboo Storksak skötväska, men Bugaboo har även haft flera modeller helt i egen design. Den nyaste modellen, som släpptes i slutet av år 2018, kallas kort och gott för Bugaboo Skötväska. Väskan finns i fyra olika färgutföranden och priset varierar beroende av vilken färg man väljer. Den billigaste är helsvart, nästa version är skötväskan i gråmelerat. De två dyraste varianterna är en ljus Stone Melange samt färgen på väskan som jag har testat – Deep Blue. Produktbilderna stämmer inte så väl med verkligheten i detta fall. De bruna detaljerna är mycket mer framträdande i verkligeten än på Bugaboos bilder.

Får man hänga skötväskan på Bugaboos vagnar?

Alla Bugaboos vagnar är godkända för en belastning om 1 kg på handtaget. Det gör att man kan hänga Bugaboos Organizer, med lätt packning, på vagnarnas handtag. Generellt är ingen vagn godkänd för att en fullpackad skötväska hängs på handtaget. Risken finns att vagnen kan tippa, och barnet kan skadas. Vad gäller då för Bugaboos Skötväska på Bugaboos barnvagnar?

Den får faktiskt hängas på vagnarna, om den hängs på rätt ställe på chassit. Skötväskan ska inte hängas upp på handtaget, där man håller händerna. Hävstångseffekten blir för kraftig då, och tipprisk uppstår. Bugaboo Buffalo har inbyggda krokar på handtaget, en bit ned i höjd med sittdelen. Där får man hänga en skötväska. Bugaboo Bag har inbyggda fästen för att sättas på knopparna på Bugaboo Fox chassi, men kan även hängas på Bugaboo Cameleon, Bee5 och Buffalo. Separata fästen för detta medföljer. Bugaboo Bag får dock inte hängas på Bugaboo Donkeys handtag.

Bugaboo Skötväska fack och gott om förvaring

Många fack på både in- och utsida hos Bugaboo Skötväska

Det är enkelt att organisera sin packning i Bugaboo Skötväska. Bugaboo har nämligen inte snålat på facken. Skötväskan framsida har två stycken fickor som har ett gemensamt lock, som en slags kant, som viks ned över dem. På baksidan finns ett fack med vågrät dragkedja. På sidan av, lite dolt, finns även ett fack med lodrät dragkedja. Det är ett thermofack, för nappflaska eller barnmat som ska hållas varm.

Insidan av Bugaboo skötväska har ett stort huvudfack. Men prylarna kan fördelas upp bra i fickor och fack inuti, så det är har alltid varit väldigt enkelt att hitta det man letar efter. De större fickorna inuti skötväskan är perfekt i storleken för en bunt blöjor eller en förpackning våtservetter. Det finns också mindre fack med dragkedja. De kan användas för värdesaker eller för sådant som inte får riskera att komma bort. Det finns även fickor i sidorna, som kan hålla en flaska upprätt inne i Bugaboo Skötväska.

Bugaboo Skötväska medföljande skötbädd med förvaring

Stor skötbädd med egna förvaringsutrymmen

Sen jag testade Bugaboo Storksak-skötväskan har jag varit extremt förtjust i den skötbädd som medföljde. Skötbädden är nämligen som en väska i skötväskan. Tyvärr blev jag lite besviken när jag tittade närmare på skötbädden som medföljer Bugaboo Skötväska. Visserligen är den fortfarande väldigt stor, och det är ett plus. Det innebär att även bebisar som är över halvåret kan rymmas på skötbädden och slipper placeras på ett kallt eller smutsigt underlag (1). På bäddens båda långsidor finns praktiska förvaringsfickor, som är lagom i storlek för en blöja. Det går också att få in en mindre förpackning våt- eller tvättservetter där (2).

Skötbädden kan enkelt vikas ihop, så att den inte tar upp onödigt mycket utrymme inne i skötväskan (3). Det som fanns på Bugaboo Storksak-versionen av skötbädden var en rem med kardborre, som gjorde att man kunde knäppa ihop skötbädden. Den hade också ett eget litet handtag som man kunde bära skötbädden i. På så sätt funkade den som en väska, som kunde bäras i en hand utan att det som fanns inpackat föll ut. Skötbädden har sin egen förvaringsficka i Bugaboo Skötväska. Det facket kan inte stängas igen. Men det gör att skötbädden alltid finns snabbt tillgänglig (4).

Bugaboo Skötväska på Bugaboo Fox

Hänga Bugaboo Skötväska på Bugaboo Fox

Bugaboo Fox har inbyggda fästen på båda sidor av chassit, en bit ned på handtaget. Där kan man även fästa parasoll. Bugaboo Skötväska har en bärrem som inte kan tas loss från skötväskan. I remmen sitter två gummifästen, med hål som perfekt passar fästena på Fox chassi samt på Bee5. De lösa fästen, kallade clips, som också medföljer för att Bugaboos Skötväska ska fungera på Bugaboo Cameleon har samma utstående knoppar. Det är enkelt att hänga upp skötväskan på dessa fästen, och väskan sitter stadigt utan att riskera att lossna om man kör över ojämnheter.

Det man dock ska ha i åtanke är att fästena fungerar olika bra beroende av hur man använder barnvagnen. Jag använder mig av Bugaboo Fox som exempel på detta. Med liggdelen på så funkar det visserligen fint att hänga upp skötväskan, men den blir något utstående om man den är fullpackad. Med sittdelen på så funkar det alltid utmärkt om man kör barnet framåtvänd. Har man Bugaboo Fox med sittdelen vänd mot sig så ligger skötväskan delvis mot barnets barn om sittdelen är i upprätt sittläge. I viloläge puttas den lätt framåt av ramen. Men skötväskan kan även hängas så den går under sittdelsramen. Har man sittdelen i liggläge vänd mot sig så sitter skötväskan helt perfekt på Bugaboo Fox.

Samma gäller om man kör Bugaboo Fox med babyskydd på. Eftersom att babyskyddet inte sticker ut i fotändan så finns det gott om utrymme för skötväskan att hänga därunder.

Bugaboo Skötväska användning i vardagen

Användning av Bugaboo Skötväska

Visst är det smidigt att kunna hänga skötväskan på handtaget på vagnen. Och med fästen så långt ned på chassit så känns det aldrig instabilt. Men jag är numera van vid att packa ned skötväskan i varukorgen på vagnen, så för mig är upphängningen ändå inte det avgörande. Behöver man ofta ha hela skötväskan för annan packning så är det förstås väldigt smidigt att välja Bugaboo Skötväska om man har en Bugaboo-vagn.

Väskan i sig är gjort av ett lite mer poröst tyg. Jag har märkt att den till viss del suger åt sig av vissa fläckar. Och när den hänger långt ned nära marken så blir det lätt en hel del stänk uppåt, när det är blött och lerigt på marken. Jag skulle tänka över mitt val av färg både en och två gånger innan jag köpte en Bugaboo Skötväska Stone Melange. Den kommer troligtvis inte se så vacker ut efter några vårpromenader i svenskt klimat.

Vad jag verkligen gillar med Bugaboo Skötväska är funktionaliteten. Tidigare skötväskor från märket har fokuserat väldigt mycket på design men oftast varit mindre praktiskt i vardagen, har jag känt. Bugaboo Skötväska är tvärtom rätt så konventionell i sin formgivning. Men så smidig att ha med sig när man är på vift med barn. Den rymmer mycket mer än vad det ser ut som och det är alltid lätt att hitta tack vare grejerna enkelt kan fördelas på de olika facken. Har man en barnvagn från Bugaboo, i synnerhet om man har en Bugaboo Fox, så finns det antagligen inget bättre val av skötväska just nu än märkets egen Bugaboo Skötväska.

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Skötväska hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Helena 8 mars, 2019 - 22:49

Tips! Skötbädden från Storksak + Bugaboo väskan finns att köpa löst, hos Babyshop. ( Väljer att inte klistra in länk om du Anna vill länka.)

Reply
Isabelle 18 juni, 2019 - 16:38

Ser att man inte får hänga tyngre än 1 kg på handtaget, men blir det inte tyngre än 1 kg även om man har bugaboos egna skötväska och hänger så där längst in på handtaget enl instruktioner? Känns spontant som att 1 kg är väldigt lite jmf med vad man brukar ha i en skötväska även om jag aldrig har vägt den..

Reply
Anna 21 juni, 2019 - 13:25

Hej Isabelle, jo det blir det, men det är stor skillnad på att hänga längst ut på handtaget och så pass långt in som på de inbyggda fästena. Tänk hävstångsprincipen!
/Anna

Reply
Ida 3 september, 2019 - 13:13

Hur funkar den tillsammans med ståbrädan och barnet i vagnen vänt mot mig?

Reply
Anna 4 september, 2019 - 10:52

Hej Ida,
det funkar hjälpligt, lite beroende på hur fullpackad väskan är. Jag har lagt ned skötväskan i varukorgen vid de tillfällena, det har känts enklare så.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar