En guide till Bugaboos åkpåsar

av Anna

Bugaboo har precis släppt sin sjätte åkpåse i ordningen och för att fira det tänkte jag presentera en behändig liten guide som förklarar lite mer om vilken åkpåse som passar när och till vilken vagn.

Frog – Överst till  vänster har vi en Frog-åkpåse. De är inte en särskilt vanlig syn numera men som hörs på namnet gjordes de för Bugaboo Frog. Insidan är av fleece i en kontrastfärg till utsidan och åkpåsens öppning regleras med en dragsko och en oelastisk tråd. Frog-påsen är mellanvarm.

Bugaboo Bee – Äger du en Bugaboo Classic så finns det ingen åkpåse som sitter bättre än denna! I påsens upphängning finns knapphål och du fäster dem i samma knappar som du fäster suffletten. Garanterat glidfritt! Dessutom är åkpåsen lagom i längd och hänger inte ned lika mycket över fotstödet. Denna åkpåse sitter även helt perfekt i Bugaboo Donkey, jag har själv testat. Bee-påsen är inte en vinterpåse men är perfekt för höst och vår.

Cameleon – Perfekt anpassad för Bugaboo Cameleon. Precis som Bee-påsen går den att vika ned över bygeln och kan fästas runt den med knappar, men den går inte att dra åt i öppningen. Hängs upp över sittdelsramen och spänns fast under sittplattan i sittdelen, så den sitter där den ska även om barnet är av den rörliga sorten.

FGCB – Åkpåsen som ska sitta lika bra i alla Bugaboos då aktuella vagnar – Frog, Gecko, Cameleon och Bee. Har ett elastiskt band som kan dras åt runt åkpåsens öppning, framsidan kan vikas ned över bygeln och det finns dels vanligt överhäng för FGC samt två öglor med vilken man håller åkpåsen på plats i Bee och Bee +, detta genom att trä öglorna över sufflettknapparna. Varmare än tidigare åkpåsar, funkar även på vintern men är kanske inte optimal om man bor någonstans där det ofta är väldigt kallt, ner mot tjugo minus grader.

Cam/Bee+/Donkey – En vidareutveckling på FGCB-påsen, nu något smalare och längre så att det även passar bra i Donkeyn. Dessutom finns på den här åkpåsen även en skåra i upphänget, genom vilken man trär den flärp som man reglerar sitt-, vilo- och liggläget på Donkeyns sittdel med. Förutom denna skåra är denna åkpåse ganska svår att rent visuellt skilja från FGCB-påsen, om man inte har dem på varandra och kan se skillnad i bredd etc. Lika varm som FGCB-påsen.

HP-åkpåsen  – HP står för high performance. Precis som sin föregångare är också denna åkpåse konstruerad för Cameleon (dock för den nya Cam3), Bee+ och Donkey. Denna åkpåse kommer att kosta betydligt mer än de tidigare, som legat på en dryg tusenlapp. Enligt uppgift kommer det svenska priset vara 1999 kronor, men då ingår förstås bägge locken. Åkpåsen har dels ett riktigt varmt vinterlock vadderat med ankdun, dels ett tunnare lock för vår- och höst. Selhålen är anpassade efter den reglerbara selen som finns i alla de tre vagnsmodellerna numera, men bäst av allt är att man kan öppna och stänga hålen med kardborre så alltid det jobbiga i- och urträdandet av selen är som bortblåst med den här åkpåsen. Längst ner finns en förstärkning tänkt att skydda åkpåsen mot smutsiga skor. Åkpåsen finns i tre färger: röd, grå och svart. Cam3s nya basfärg petrol, längst ner till höger på bilden nedan, finns nu även som åkpåse, men tyvärr näst senaste modellen och inte på den nya. På bilderna sitter den nya åkpåsen i en Bugaboo Donkey, stort tack till Jessica B! Bakdelen av åkpåsen är även tänkt att kunna användas som en sittdyna.

Du kanske också gillar

45 kommentarer

Marielle 22 augusti, 2012 - 11:12

VVerkar ju vara åkpåsen som har allt! Riktigt genomtänkt och bra. Det jag saknar är en dragkedja mitt fram bara också, så att man kan öppna upp lite fort på mitten om man ska in i affär en stund. Det där med kardborre, så man slipper hålla på o trä i o ur selen låter genialt! Längtar efter att få känna på den i butik 🙂

Reply
Camilla 29 augusti, 2012 - 14:38

Lovely! När börjar nya åkpåsen säljas, vet du det?

Reply
alltombarnvagnar 29 augusti, 2012 - 21:18

Hej Camilla!
Som jag förstått det så släpps den samtidigt som Cameleon3, dvs nu på lördag 1 september!
/Anna

Reply
Emma 30 augusti, 2012 - 07:55

Hej, jag undrar var man kan få tag på den åkpåsen som heter Cam/Bee/Donkey? För när jag ringde Bonti igår, så sa dom att det bara finns en åkpåse som passar donkeyn som har öppningen för sitt/vilo/liggläge och det är den nya med dun. Stämmer det?

Sen tänkte jag bara fråga dig, jag har en donkey och jag har köpt 2st 7A.M åkpåsar, vilken åkpåse tycker du passar bäst i donkeyn?
MVH Emma

Reply
alltombarnvagnar 30 augusti, 2012 - 08:20

Hej Emma!
Den ska absolut finnas på Bonti, och hos de flesta andra butiker som är Bugaboo-återförsäljare. Ser du bilden på åkpåsen i petrol längst ned i det här inlägget? Det är den näst senaste åkpåsen (som funkar för Cam/Bee+/Donkey), den som kom innan den senaste som har dunlock. Och den bilden är fotad på Bonti för bara någon vecka sen! Ring igen och säg att du är ute efter den åkpåsen som kom innan den med duntäcket, för som jag har förstått det ska den inte utgå än. Personen du pratade hade antingen inte så bra koll eller så missförstod hen.

Jag har haft 7 AM Le sac igloo i strl medium i Donkey, den satt i alla fall väldigt bra! 🙂
/Anna

Reply
Emma 30 augusti, 2012 - 21:55

Hej Anna, tack för snabbt svar.
Hon måste ha missförstått mig, för jag var på Big Baby idag och tittade på den åkpåsen som passar donkeyn. Och det blir nog Petrol och rosa åkpåsar till barnen. / Emma

Reply
Viktoria 3 oktober, 2012 - 22:12

Hej!
Jag undrar om den nya åkpåsen (CBD 2) även funkar i den ”vanliga” Cam? Jag har en bebis som är tre månader nu och använder liggdelen, men kommer under vinterns gång att gå över till sittdelen. Funkar den åkpåsen även i liggdelen fram tills vi börjar använda sittdelen? (Tänkte på skålformen)

Sen ser jag att du har erfarenhet av 7 A.M ..storlekarna där, köper jag en medium nu kan jag ju inte använda den nästa vinter då den är anpassad för barn 6-18 mån. Men en storlek large känns ju alldeles för stort i år?

Hjälp! 🙂

/Viktoria

Reply
alltombarnvagnar 4 oktober, 2012 - 18:45

Hej Viktoria!
Ja den funkar även i vanliga Cameleon (den som Bugaboo kallar för Cameleon+, men det har inte riktigt nått ut till allmänheten). Jag tror att den kommer funka i liggdelen ungefär lika väl som den tidigare åkpåse, dvs halvbra. Det går ju att vika till den men åkpåsar för ergonomiska sittdelar blir ju alltid lite bökiga när de ska ligga plant.

Det beror på hur långt ditt barn är! Min dotter var ca 80 cm när hon hade 7 Am Le sac igloo i storlek M och det funkade jättebra, den här vintern är hon 87-88 cm och den skulle vara alldeles för liten, men nu är hon också så pass stor att vi inte kommer använda åkpåse alls. Så jag tycker att du ska ta den som funkar den här vintern och sen nästa höst se om det finns behov av åkpåse även då! 🙂
/Anna

Reply
Emma 11 oktober, 2012 - 19:09

Hej! Passar alla påsar (utom frog) i Bugaboo Bee, har jag förstått det rätt?
Passar de även i Bee+?
Tack för en bra guide. /Emma

Reply
alltombarnvagnar 11 oktober, 2012 - 20:13

Hej Emma! Och njaaa, har du en Bee+ skulle jag satsa på antingen Bee-påsen och modifiera den lite, eller på någon av de tre senaste modellerna!
/Anna

Reply
Emma 11 oktober, 2012 - 20:58

Vilket snabbt svar 🙂
Vad är det som behöver modifierade på en bee-påse?
På din Classic/+ jämförelse ser det ut som att sufflett-knapparna sitter lite olika, är det dör man ska fästa bee-påsen? Är det annat som måste modifieras?
Tack! /Emma

Reply
blixten 15 oktober, 2012 - 21:13

Överst till vänster ska det stå om frog-åkpåsen. Råkade se det nu att det står fel.

Reply
alltombarnvagnar 16 oktober, 2012 - 09:50

Oooops!

Reply
Småstadsmorsan! 26 oktober, 2012 - 21:28

Halloj!

Har precis skaffat en High performance åkpåse till min bee+ och känner mej förvirrad minst sagt… Inte ngn stans på nätet hittar jag en förklaring hur jag sätter dit åkpåsen så den sitter schysst. Får inte kläm på om man ska strunta i å knäppa på sufflettknapparna igen då man vikt påsen över ”kanten”… Gahhh….

Så nu tänkte jag fråga ett proffs 😉

Hur gjorde du?..

Hon på affären hade ingen koll tyvärr. Dåligt, jag vet, men denna stan har bara en butik. Funderar på att starta konkurerande!

Ha en go helg
// Linda

Reply
alltombarnvagnar 28 oktober, 2012 - 10:58

Hej Linda!
Hm, bra fråga. Mitt Bee+ har flyttat och jag haft inte fått hem min HP-åkpåse än. Men på åkpåsemodellen innan denna så fanns det ju öglor högst upp, som skulle användas när åkpåsen skulle fästas i Bee+. Då trädde du dessa över sufflettknapparna och satte sen på suffletten igen. Det blir ju vare sig snyggt eller bra med suffletten oknäppt. Ska kolla närmare på det där inom kort!
/Anna

Reply
Dolly 31 oktober, 2012 - 08:21

Hej, undrar bara om Bugaboo Bee åkpåsen passar i Bee +??

Reply
alltombarnvagnar 31 oktober, 2012 - 11:26

Hej Dolly! Ja, det gör den! Knapphålen i åkpåsen hamnar fel i förhållande till hur sufflettknapparna sitter på Bee Plus, men det går att vika över åkpåsen över ryggstödet ändå. Man kan även sy fast två små snoddar och fästa dem runt två sufflettknappar så slipper man garanterat att åkpåsen glider i sittdelen. Jag har använt Bee-påsen jättemycket i min Bee + och var väldigt nöjd med den kombinationen!
/Anna

Reply
Johanna 13 november, 2012 - 09:46

Hej! Jag undrar om du vet om buggans åkpåse passar på en brio go?
Har nämligen en brio go, och är störtförälskad i bugaboos petrol färg.

Tack /Johanna

Reply
alltombarnvagnar 14 november, 2012 - 14:40

Hej Johanna!
Japp, den passar faktiskt riktigt bra i Go!
/Anna

Reply
Johanna 21 november, 2012 - 12:58

Tusen tack!

Reply
Emma 19 december, 2012 - 20:00

Hej,

Vilka av Bugaboos åkpåsar funkar i Donkeyn? Jag tänker eftersom man inte kan ta loss axelselen från magselen. Tänkte köpa begagnat men det kanske bara är den senaste som funkar?

Reply
alltombarnvagnar 20 december, 2012 - 20:17

Hej Emma!
Rent teoretiskt funkar alla dessa i Donkeyn, men det är de två senaste modellerna som är gjord för att passa bäst i Donkeyn. Sen blir jag osäker på hur du menar med selen, den går ju att ta isär även om det är pilligt? Och vill du slippa pilla med det, då ska du köpa HP-åkpåsen för den har kardborre i ryggen så det är bara att öppna, sätta fast och stänga. Går på en minut!
/Anna

Reply
Sofia 27 januari, 2013 - 11:54

Hej!

Jag hoppas att jag fortfarande kan ställa en fråga här. Passar Donkey påsen bra i liggdelen?

Reply
alltombarnvagnar 29 januari, 2013 - 08:54

Hej Sofia!
Det går jättebra att ställa frågor här! De senaste modellerna av Bugaboos åkpåsar, som är gjorda även för Donkeyn, är alla tänkta för den ergonomiska sittdelen. De ryms absolut i liggdelen, jag har provat själv, men det är lite bökigt iom att baksidan på åkpåsen inte är helt slät.
/Anna

Reply
Malena 18 mars, 2013 - 14:17

Hej Sofia,

Vi har precis köpt en Bugaboo Bee + men har en ”vanligt” Bugaboo Bee åkpåse (från 2008) – får inte riktigt kläm på om denna funkar i Bee + – läste att du löst detta på något klurigt sätt, hur gjorde du med knapparna på baksidan vid sufletten?

Tusen tack på förhand för din hjälp!

/Malena

Reply
alltombarnvagnar 18 mars, 2013 - 20:40

Hej Malena,
det är bara att du syr i två öglor av elastiskt band högst upp på åkpåsen och så tror du dem runt två av sufflettknapparna på vagnen! Hålen på påsen passar inte knapparnas position på Bee+, så det funkar inte. Det kan räcka med att bara trä åkpåsen övervikbara kant över ryggstödet men vill du att den inte ska glida så är det till att sy två öglor alt. klippa två nya hål för de översta/mittersta sufflettknapparna.
/Anna

Reply
Ida 24 september, 2013 - 06:14

Hej! Hoppas att det går bra att fortsätta frågorna om åkpåsarna här 🙂 Jag undrar nämligen om du, proffset, kan hjälpa mig förklara hur jag ska få isär selen på Donkeyn? Har köpt en cam åkpåse begagnad innan jag fick hem vagnen, och räknade inte med att det skulle bli så krångligt med selen!

Reply
Anna 26 september, 2013 - 06:25

Hej Ida! Absolut, om du scrollar ned en bit i det här inlägget så ser du hur jag brukat göra med selen i Donkeyn: http://ombarnvagnar.com/2011/11/bugaboo-donkey/
Den kan även öppnas upp i höftdelen, vissa tycker att det är enklare men det verkar lite vara en smaksak. Och jag vet, det är inte helt smidigt! Därför är det så skönt med Bugaboos nya sittdynor och åkpåsar som har kardborreöppning i ryggen, då slipper man trixa alls med selarna i Cam3, Donkey och Buffalon.
/Anna

Reply
Karin Karlsson 26 oktober, 2013 - 11:55

Hej! Undrar om Bugaboo High Performance passar i buffalon? Har förstått att den passar i sittvagnen men liggvagnen? Ser så stor ut? Samt om du vet om deras mugghållare passar alla vagnar dvs buffalon eller om det är en speciell till den?
Tack!

Reply
Anna 26 oktober, 2013 - 14:40

Hej Karin!
Bugaboo själv visar ju aldrig upp bilder på åkpåsen i liggdelen men jag vet att den funkar. Den är lite för stor men man får rulla ihop den lite i ena eller andra ändan, det är enkelt fixat faktiskt. Och smartare att ha den åkpåsen i liggdelen för då kan man ju flytta med den vidare till sittdelen nästa vinter.

Japp, samma mugghållare för alla vagnar! Köper du mugghållaren ny så får du med 4 olika fästen, så den funkar på alla ställa på alla vagnar. På Buffalon kan du ha den både på den smalare, utdragbara delen av handtaget och på den tjockare delen av handtag/chassi!
/Anna

Reply
Marina 17 november, 2013 - 15:07

Hej Anna!

Vet du hur Jollyrooms egna åkpåsar, Beemoo passar i Donkeyn? Tänker då främst på bredden på åkpåsen (Beemoos är 96×45) och även hur selhålen hamnar?
Vet du måtten på bugaboos åkpåsar? Tänker då främst på deras två senaste modeller.

Tack på förhand!

Reply
Anna 18 november, 2013 - 10:24

Hej Marina!
Nej tyvärr, någon åkpåse från Beemoo har jag aldrig testat. Men om det står om en åkpåse att den har uttag för fempunkttsele, då ska den funka i alla sittdelar med sådan sele. Men sen, som du skriver, så kan ju passformen i övrigt vara mer eller mindre god.

Jag har HP-åkpåsen hemma, så den skulle jag kunna mäta! Är det längd och bredd du är intresserad av?
/Anna

Reply
Marina 19 november, 2013 - 09:33

Hej!

Okej, bra att veta!
Ja, jag är klart oroad att åkpåsarna kommer ”svämma” över de relativt små sittdelarna. Ja skulle du kunna mäta längd o bredd så skulle jag uppskatta det!

Tack!

Reply
Nina 19 februari, 2014 - 22:52

Hej!
Lite sent kanske men ändå. Jag ska köpa åkpåse till min Cam 3 och hade egentligen tänkt den grå Bugaboo HP. Men så fick jag syn på en grå Umami i affären. Nu undrar jag om du vet något om den? Allmänt om kvalitet och funktion, samt om den funkar med Bugaboo?

Med vänlig hälsning,
Nina.

Reply
Anna 20 februari, 2014 - 11:08

Hej Nina!
Jag har inte testat den själv, bara tittat på den lite snabbt. Kan alltså inte ge någon direkt utvärdering av den. Om den har öppningar för fempunktsele så ska den funkar i Donkeyn, sen minns jag inte om den har någon bra upphänging, t.ex. att man kan trä den över sittdelens rygg? För det är att föredra, glidande åkpåsar är inte kul!
/Anna

Reply
Alicia 18 augusti, 2014 - 11:57

Hej!
Vilken åkpåse skulle du rekommendera för en nyfödd? Jag skulle vilja ha en som jag kan använda utan att bebisen fryser under vinter men som även passar för höst. Köpte en bugaboo Buffalo och vet inte heller vilken åkpåse skulle ens passa till den.

Mvh, Alicia

Reply
Anna 18 augusti, 2014 - 22:58

Hej Alicia, du vill alltså att den ska funka både i ligg- och sittdelen? Var bor du, hur kallt blir det? Vad har du för budget?
/Anna

Reply
Hanna 24 augusti, 2014 - 20:08

Hej Anna! Jag har precis samma frågas som Alicia. Bor i Stockholm och bebisen kommer i november och har väl inte satt nån budget. Men har du fler förslag så lyssnar jag gärna. Tusen tack för kanonbra info.

Mvh Hanna

Reply
Annika 27 augusti, 2014 - 16:54

hej,

Vilken grym åkpåseguide!

Jag kör på med ytterligare en fråga. Jag har en Cameleon-vagn som jag köpt i andra hand (den nyinköptes 2009, tror den kallas classic?).

Har en dotter på nu fyra månader och ska köpa åkpåse, behöver alltså troligtvis använda den ett litet litet tag i liggdelen, men sedan främst i sittdelen.

Vilken åkpåse skulle du rekommendera?

Tack på förhand!!

Annika

Reply
Anna 31 augusti, 2014 - 21:30

Hej! Vill du att den ska sitta riktigt bra i Cameleon och kunna använda vid olika typer av värder, då tycker jag faktiskt att Bugaboos HP-åkpåse är värd att satsa på! Den funkar i liggdelen och sitter helt utan glid i sittdelen!
/Anna

Reply
Annika 27 augusti, 2014 - 16:56

PS. Skulle säga också att jag bor i Stockholmsområdet, och budgeten mindre viktig.

Annika

Reply
Annika 1 september, 2014 - 17:49

Super, tack så mycket för rådet!!

En liten sak till dock, jag tyckte det såg ut som att HP-påsen ännu fanns i rätt begränsad mängd färger (eller också var jag bara inne på en dålig website).

Jag skulle helst vilja ha en petrolfärgad eller benvit åkpåse. Om det inte finns i HP, vilken åkpåse skulle du rekommendera som nr 2?
(Ledsen för alla dessa frågor, men du verkar ju ha superkoll!)

Hälsar Annika

Reply
Hanna 30 september, 2014 - 11:09

Hej!

Jag har en camelon 3 och en son på 1mån. Behöver en åkpåse som funkar både för ligg-och sittdel i Sthlm. Gärna både höst och vinter om det får att kombinera. Behöver inte vara bugaboo, bara det passar för vagnen 🙂

Tack på förhand för svar!

Med vänlig hälsning, Hanna

Reply
Tips på tunna åkpåsar! 18 mars, 2015 - 09:52

[…] 7 – Om två lock och 1999 kr i nypris känns saftigt så kan jag varmt rekommendera den äldsta modellen av Bugaboos åkpåse för Cameleon. De har visserligen inte kardborreöppning för selen så som HP har, men de är väldigt billiga på andrahandsmarknaden och finns i många olika färger. Mer info finns i min guide till Bugaboos åkpåsar. […]

Reply
Guide till Bugaboo Bee – allt om skillnaderna mellan Classic, Plus och 3 11 december, 2015 - 16:18

[…] passar jag nu på att utöka med en dedikerad Bugaboo Bee-guide. Tidigare finns även guide till Bugaboos åkpåsar, Bugaboos sittdynor, Bugaboos ståbrädor samt en guide för allt om Bugaboo Cameleon. Denna guide […]

Reply

Lämna en kommentar