Bugaboo Fox 5

av Anna
Recension av Bugaboo Fox 5

Recension av Bugaboo Fox 5

Pris: Ordinarie pris för Bugaboo Fox 5 är cirka 14,999 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Bugaboo.
Tillbehör: Regnskydd medföljer. Babyskyddsadaptrar, ståbräda, åkpåse och en stor mängd andra tillbehör köps separat.
Typ av vagn: Duovagn.

I maj 2012 blev jag inbjuden av Bugaboo att åka till Amsterdam för att närvara vid lanseringen av Bugaboo Cameleon 3. Något jag utan tvekan sköt upp inlämningen av min C-uppsats för att kunna göra. Efter att barnvagnen avtäckts var det frågestund med representanter på Bugaboos huvudkontor, och jag minns att någon ställde frågan om Bugaboo funderat på ett justerbart fotstöd på Cameleon eller Donkey. (Det var de två modellerna med ergonomisk sittdel som fanns i Bugaboos sortiment just då.) Svaret var att det skulle aldrig hända. Att konceptet med en fast ram med en sittdelsklädsel på, för att bygga en ergonomisk sittdel, var ikonisk för Bugaboo och att det aldrig skulle ändras. Vid samma tillfälle i Amsterdam fick jag även höra att på Bugaboo arbetar man inte utifrån att ge kunderna vad de vill ha, utan vad de inte visste att de ville ha. Något man lyckats väl med.

Fox 5 är precis den uppdatering jag önskat

Och nu sitter vi här i år 2023 och kan konstatera två saker. För det första, den ikoniska fasta sittdelsramen är nu ett minne blott. För det andra, att vi var många, många som önskade ett längre fotstöd på Bugaboo Fox – och nu har vi fått precis just det. Innan jag tog emot leveransen av en Fox 5 för att testa, så fick jag hem ett informationsblad om uppdateringarna. När jag förstod att ramen gick att förlänga blev jag så exalterad att jag skrek högt. Det är inte jätteofta barnvagnsnyheter kan lyckas med det längre.

Vad är skillnaden mellan Fox 3 och Fox 5?

Skillnaden mellan Bugaboo Fox 3 och Bugaboo Fox 5

I den här recensionen kommer jag gå igenom alla egenskaper och funktioner hos Bugaboo Fox 5, och mer utförligt beskriva hur modellen har uppdaterats sen Bugaboo Fox 3 (2021), Bugaboo Fox 2 (2020) och Bugaboo Fox (2018). Att Bugaboo hoppar över nummer 4 är inget nytt, samma kan ses för modellerna Bugaboo Donkey och Bugaboo Bee. Enligt utsago från Bugaboo beror detta på att siffran 4 är ett otursnummer i delar av Asien.

Kortfattat är det dessa uppdateringar som utgör skillnaderna mellan Fox 3 och Fox 5:

  • Sittdelsramen kan förlängas med upp till 5 cm
  • Enhandsjustering av höjden på handtaget
  • Enhandsgrepp för ihopfällning av Fox 5
  • Suffletten kan höjas och sänkas på ramen
  • Chassits tyngdpunkt har flyttats bakåt för en förbättrad körkänsla
  • Ny design på chassit samt på funktionsknappar, som numera är gråa
  • Större varukorg med uppfällbara kanter
  • Sitt- och liggdel är placerade 1 cm högre upp
  • De inbyggda fästena för ståbräda har flyttats 2,5 cm till höger

Bugaboo släpper även en ny färg, Astro Purple, vilket är den lila färg som syns på suffletten på vagnen jag har testat.

Bugaboo Fox 5 i siffror

Jag har mätt alla mått nedan själv, med eget måttband. Det finns därför viss felmarginal i måtten, på någon centimeter hit eller dit.

Bugaboo Fox 5 har en maxvikt om 22 kg i sittdel och 9 kg i liggdelen. Vagnen är 60 cm bred över bakhjulen, vilket alltså är vagnens bredaste punkt. Fox 5 har ett teleskophandtag som kan justeras i 8 olika lägen. Det lägsta läget är 95 cm från mark till handtagets övre kant. Det högsta läget mäter 107 cm från golv till handtagets övre kant.

Hissmått är vad jag kallar hur liten en vagn kan göras utan att den fälls ihop, relevant att veta om man har en liten hiss man vill kunna rulla in Bugaboo Fox 5 i. Med liggdel på och handtaget i lägsta läget är Fox 5 112 cm lång. Med sittdelen framåtvänd i sittläge är Fox 5 108 cm lång. Har man sittdelen vänd bakåt så är Fox 5 108 cm lång om sittdelen är i sittläge, och 110 cm lång om den är nedfälld till liggläge.

Bugaboo Fox 5 kan fällas ihop med eller utan sittdel på chassit. Bara Fox 5-chassit ihopfällt är 89 x 60 x 34 cm stort. Fäller jag ihop Fox 5 med sittdelen framåtvänd är vagnen 94 x 60 x52 cm. Är sittdelen bakåtvänd mäter Bugaboo Fox 5 99 x 60 x 38 cm. Om jag fäller chassit separat och staplar sittdelen ovanpå, så kompakt som möjligt (med bygeln av) så blir Bugaboo Fox 5 91 x 60 x 41 cm stor.

Mått på Bugaboo Fox 5 med liggdel

Fox 5 har en rymlig liggdel som är 78 cm lång och 33 cm bred. Detta är mätt på liggdelens insida, alltså bäddmåtten. Liggdelens djup, från madrass till kanten, är 22 cm. Höjden från golvet till liggdelens botten är 52 cm, och från golv till liggdelens kant är det 75 cm. Vill man göra ett barnvagnshänge till Bugaboo Fox så är avståndet rakt över suffletten cirka 41 cm.

Mått på Bugaboo Fox 5 med sittdel

Bugaboo Fox 5 har en sittdel vars ryggstöd jag mäter till 51 cm högt, och 32 cm brett. Själva sittytan är 31 cm bred, mätt på mitten, och 26 cm djup. Fox 5 har ett fotstöd som är 18 cm högt i kortaste läget, 23 cm högt i längsta läget. Fotstödet är 33 cm brett, mätt på mitten. Höjden till bygelns undersida från sittytan är 22 cm, och avstånd mellan ryggstöd och bygel är 26 cm. Från sittytan till insidan av den utfällda suffletten mäter jag 61 cm när suffletten är i lägsta läget, 66 cm när den är i högsta läget. Höjden från marken upp till sittytan får jag till 59 cm.

Som jag ser det finns det två sätt att mäta den totala ligglängden i Fox 5. Antingen mäter man ramen rakt över, från huvudända till fotända. Då får man en ligglängd på mellan 82 och 87 cm (beroende av om man har ramen i korta eller långe läget), och det är alltså avståndet på ramens insidan. Eller så låter man måttbandet följa den ergonomiska formen på sittdelen. Gör man så, så är ligglängden 94 cm när ramen är i kort läge, och 99 cm när den är i långt läge.

Bugaboo Fox 5 med liggdel

Bugaboo Fox 5 med liggdel och förlängningsbar sufflett.

Liggdelen på Fox 5 är oförändrad mot tidigare. Detta är en i mina ögon rymlig liggdel, som det egentligen inte finns mycket att klaga på. Liggdelen är enkel att montera ihop och kan ställas ned på marken utan att den tar i underlaget. De stora fötterna i plast håller liggdelen stabil och lite upphöjd. Liggdelslocket sitter fast med dragkedja som kan öppnas från båda hållen. Locket kan förstås även tas loss helt, något jag skulle rekommendera om vagnen ska användas när det är varmt ute.

I liggdelens fotända, på utsidan, finns förvaringsfickor för småsaker. De är rätt tighta men en telefon eller en korthållare går in. Eftersom Bugaboo Fox 5 använder samma ram för liggdelen som för sittdelen, så är det också samma bygel och sufflett. Bygeln kan man skippa helt om man tycker den är i vägen. Man ska man kunna bära med sig liggdelen, så behöver bygeln sitta på plats som ett bärhandtag. Maxvikten för liggdelen är 9 kg, det gäller både när man bär liggdelen i bygeln och när liggdelen sitter på chassit. (Sittdelen får inte bäras i bygeln.)

Fox 5 har en av de bästa suffletterna som finns. Vilket innebär att Fox 5-liggdelen är en av de liggdelar som har absolut bäst sufflett. Ofta är liggdelssuffletter sorgligt korta. Men på Fox 5 finns absolut ingen risk att bebisen blir liggande i solen, om man inte själv vill det förstås.

Gott om vädring i både liggdel och sufflett

Fox 5 har en mysig liggdel med gott om ventilation och vädring.

När Bugaboo Fox 3 lanserades var det nya liggdelstyget den främsta uppdatering. Samma funktion finns förstås även hos Fox 5. I huvudändan kan liggdelstyget öppnas och vikas upp. Tyget sitter på plats med magneter, så att öppna och stänga kan göras helt ljudlöst. Om man har liggdelen stängd så känns den lika ombonad och vindtät som andra liggdelar. Men på en varm dag så kan man på några sekunder öppna upp liggdelen och släppa in rikligt med svalkande luft in till barnet.

Den här typen av ventilation i liggdelen börjar bli allt vanligare och ligger väl tyvärr i linje med rådande klimatförändringar. Förväntar man sig att använda Fox 5 med liggdel under årets varmaste månader så är det guld värt att den har så här pass bra ventilation. Om man även öppnar upp sufflettens vädringslucka så blir luftcirkulationen ännu bättre.

Ergonomisk sittdel med smidig sele och svängbar bygel

Bugaboo Fox 5 har en ergonomisk sittdel med svängbar bygel och sele som är lätt att dela.

Precis som alltid har även Bugaboo Fox 5 en ergonomisk sittdel. Läs gärna mitt inlägg om skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Jag upplever sittdelen som en aning större än på Fox 5 än på tidigare versioner av Fox. Inte bara för att ramen går att förlänga, vilket jag skrev mer om under nästa bild, utan även i andra mått. Det är ingen gigantisk skillnad, någon centimeter här och där, men känslan är att det på flera sätt finns större rymd i Fox 5 än tidigare.

Bugaboos geniala sele sitter förstås på plats. Selen utgörs av fyra separata remmar, som individuellt klickas i grenspännet som är fäst i en rem mellan barnets ben. Axelremmarna kan justeras i höjd upp och ned på ryggstödet, så att selen enkelt kan växa med barnet. Alla remmar kan även lätt dras åt eller förlängas, så man kan anpassa när barnet blir större men också utifrån hur mycket kläder barnet har på sig.

Bygeln har uppdaterats med texten ”Bugaboo”

En märkbar uppdatering är att bygeln har fått varumärket inpräglat i konstlädret. Här känner jag mig tveksam. Grejen med Bugaboos vagnar är ju att de ska vara ikoniska. Att de inte ska behöva trycka upp varumärket i ansiktet på oss, vi ska förstå direkt på detaljerna. Samtidigt har många av Bugaboos ikoniska detaljer försvunnit. Hjulsidorna är inte vita länge, funktionsknapparna har också bytt färg på Fox 5. Så kanske känner Bugaboo att de måste skriva Bugaboo på bygeln? Personligen tycker jag det är fult och ser lite billigt ut. Framför allt kommer jag få kliande utslag alla de tusen gånger jag kommer se en Fox 5 med bygeln satt åt fel håll, något som tidigare inte ens var möjligt.

Nog om min elitiska åsikter om hur en Bugaboo-vagn ska se ut. Bygeln är fortfarande toppen att använda. Precis som tidigare är denna swing away-bygel enkel att öppna upp i båda sidorna, och kan med lätthet svängas åt sidan. Då kan man lättare både sätta i och ta ur barnet ur sitsen.

Fox 5 har en sittdelsram som kan förlängas

Det går att förlänga ramen och göra sittdelen större på Fox 5.

Om jag är tveksam till bygeln så är jag absolut lyrisk över den nya ramen. Det här är exakt vad jag hoppades på och jag får nypa mig i armen för att förstå att det är sant. Det enda jag beklagat mig högt över med tidigare versioner av Fox är hur snabbt sittdelen blir urvuxen, framför allt hur snabbt fotstödet känns för kort. För min yngsta dotter skedde det redan strax efter två års ålder. Men nu har Bugaboo åtgärdat precis det! Och det är BRA gjort dessutom.

Sittdelsklädseln har gjorts om och nu finns det rörelse i tyget vid fotstödet, som möjliggör för ramen att kunna justeras i tre olika steg. Ramen kan inte dras ut när man har liggdelstyget på. På undersidan av fotstödet sitter en avlång, grå knapp. När man pressar in den kan ramen dras ut. Ramen har ett normalläge, 82 cm är innermåttet då. Nästa läge ökar på 2,5 cm till 84,5 cm, och sista läget lägger på ytterligare 2,5 cm så att ramens innermått blir 87 cm långt.

Att längdjustera ramen upplevs ganska trögt de första gångerna jag gör det, men märkbart lättare ju fler gånger jag gör det. Jag tror det handlar både om att själva funktionen blir smidigare ju fler gånger den används, och att jag får en bättre teknik. Jag tror man bör trycka in knappen hela vägen innan man börjar dra ut eller trycka in.

Som bilderna ovan visar så är 5 cm en större skillnad i ramlängd än vad man kan tro. Man ser med blotta ögat hur mycket mer utrymme det faktiskt blir. Min uppskattning är att denna längdskillnad kan addera så mycket som ett års användningstid till Bugaboo Fox 5, jämfört med Fox 3. Men det finns fler uppdateringar som bidrar till att Fox 5 blivit rymligare.

Suffletten kan höjas och sänkas

Suffletten kan höjas och sänkas på Fox 5.

Det är nämligen inte bara i fotändan av ramen som Bugaboo skapat mer plats för barnet. Nu är även suffletten justerbara i tre steg. Och den som hängt med länge vet att det alltid gått att justera höjd på suffletten på Bugaboo Donkey, ända tillbaka till 2011 har det gått att dra sufflettfästena upp och ned på ramen, med en höjdskillnad på 4-5 cm. Om det var en medveten funktion eller en lycklig slump har jag aldrig riktigt fått grepp om. Men det spelar ju ingen roll. Oavsett är jag glad att detta är en funktion på Fox 5, för även detta gör stor skillnad för vagnens användningstid.

Precis som ramen kan även suffletten fästas i olika höjdlägen, och kan maximalt höjas med 5 centimeter. Detta är väldigt enkelt gjort. Man bara trycker sufflettfästena uppåt eller nedåt, så klickar de i sina lägen. I det högre läget kan barnet nu luta sig mot hela ryggstödet utan att lägga huvudet mot sufflettyget. Barnet kan också vara betydligt längre innan suffletten slår i barnets huvud när man ska fälla ut den.

Så stora barn ryms i Bugaboo Fox 5

Så stora barn ryms i Bugaboo Fox 5.

Gör den förlängda ramen och den höjbara suffletten något för vagnens rymlighet på riktigt? Ja, det tycker jag verkligen. Och till hjälp för att illustrera det har jag anlitat mina fantastiska syskonbarn. En sju månaders på 67 cm sitter rymligt i sittdelen, även med ulloverall på och Bugaboos Multifunktionella Vinteråkpåse monterad i sittdelen. Men det var inte så förvånande.

Däremot är det förvånande hur bra min 2,5-åriga systerson sitter. Han är cirka 92 cm lång och min yngsta dotter var lika lång i samma ålder, eller lite kortare. Och då hängdes hennes fötter redan utanför fotstödet. I det korta läget får 2,5-åringen sitta med böjda knän, det funkar och knäna är fortfarande i höjd med sittytan så det är nog ganska bekvämt också. Men när man förlänger ramen fullt ut, så ser man att han kan ha benen hängande neråt och hälarna bara snuddar vid fotstödets nedre kant. Jag gissar att han kan växa i ett år till, eller mer, innan knäna måste böjas mer än vad som är bekvämt.

Man ser även stor skillnad i sufflettens höjdläge. I låga läget har jag vikt undan suffletttyget för att visa var ryggstödet slutar. 2,5-åringen har fint stöd för huvudet men det skulle ligga emot sufflettyget, och suffletten skulle vara ganska nära hjässan när den fälls ut. I det upphöjda läget är hela suffletten ovanför 2,5-åringens huvud och när jag fäller ut suffletten är det mycket space kvar för honom att växa i ryggen innan huvud och sufflett rör vid varandra.

Enkelt att växla mellan sittläge och liggläge

Vändbar sittdel med sittläge, viloläge och liggläge.

På Bugaboo Fox 5 är det lika enkelt att byta från att ha sittdelen bakåtvänd till framåtvänd, som det är att växla mellan de olika lutningslägena. För att byta riktning på sittdelen trycker man in de numera ljusgråa spärrarna längst ned på ramen, där ramen fäster vid chassit. Dessa kan pressas in en i taget, så att hela vändningen kan göras med en hand. Om fästena är upplåsta så syns en liten röd markering där. Sedan lyfter man sittdelen i bygeln (givetvis utan barn i sitsen), vänder den och klickar fast den i andra riktningen.

Att vinkla sittdelen görs också med ett enhandsgrepp. På ryggstödets baksida, högst upp vid ramens övre kant, sitter en (ljusgrå) spärr. Denna lyfter man uppåt för att låsa upp ramen så den blir rörlig. Oavsett om sittdelen är vänd bakåt eller framåt så kan man vinkla den i tre olika lägen. Sittläget har en helt rak sittyta och ett helt upprätt ryggstöd. Viloläget är helt enkelt ett mellanläge, och liggläget innebär att ramen är helt vågrät med marken. Eftersom Fox 5 har en skålad, ergonomisk sittdel, så kan liggläget inte vara helt plant. Det går därför inte att använda Fox med mjuklift i sittdelen.

Fox 5 har en förlängningsbar sufflett som funkar perfekt

Bugaboo Fox 5 har en förlängningsbar sufflett med vädring och tittlucka.

Jag älskar suffletten på Bugaboo Fox 5, och den på Bugaboo Donkey 5 är förstås lika bra. Det finns inget jag skulle ändra på den här suffletten. När den är helt bakåtfälld så ser barnet med lätthet ut från sittdelen, med fri sikt även rakt ut åt sidorna. Suffletten kan sedan fällas ut i två steg till den är helt utfälld. Därefter kan man öppna upp blixtlåset och förlänga suffletten ytterligare ett steg. Fullt utfälld går Fox 5 sufflett hela vägen ned över bygeln och barnets överkropp är alltid i skugga, även när barnet är så stort som sittdelen tillåter rent utrymmesmässigt. Mindre barn i sittdelen har ofta skugga från knäna och uppåt.

Sen Bugaboo Fox 2 så har suffletten även fått en kombinerad titt- och vädringslucka. Luckan sitter i sufflettens mittpanel, vilket innebär att den kan användas även om man inte har öppnat upp förlängningen. Viker man upp luckan så blottas ett fönster med svart meshnät. Det släpper in luft och man kan också se in till barnet, för att enkelt se om hen sover eller är vaken.

Ny enhandsjustering av handtaget på Fox 5

Fox 5 har fått enhandsjustering av handtaget.

Ännu en stor uppdatering på Bugaboo Fox 5 är att Bugaboo nu helt lämnar tvåhandsgreppen bakom sig. Och det är bra, för de hör inte hemma i år 2023. Handtaget har gjorts om helt och höjdregleras nu med ett enhandsgrepp som sitter mitt på. Nackdelen är att det inte är riktigt lika smidigt att köra vagnen med en hand, åtminstone inte om man vill hålla absolut mitt på handtaget. Jag tycker dock att Bugaboo har fått till en bra form på knappen på Fox 5-handtaget, för jag lyckas köra vagnen med en hand utan att det känns obekvämt.

Handtaget kan höjdjusteras mellan 8 olika lägen. För att ändra höjdläge trycker man in den stora gråa knappen på handtagets framsida. Denna knapp funkar supersmidigt från dag ett. I mina ögon är det här en förbättring, då jag har ogillat att behöva ha båda händerna fria varje gång jag ska dra ut eller trycka in handtaget. Det innebär även att barnet i sittdelen nu inte längre kan komma åt att öppna upp handtagspärrarna, något de tidigare tyvärr kunnat göra.

Punkteringsfria däck som gör sitt jobb

Bugaboo Fox 5 med uppdaterat utseende på chassit och stora, punkteringsfria hjul.

På däckfronten intet nytt. Bugaboo behåller de punkteringsfria hjulen som Fox är utrustad med sen tidigare. Men som jag tolkar informationen från Bugaboo så vita hjulsidor inte längre ett alternativ. Alla hjul är fortfarande mycket enkla att klicka av från chassit. Och framhjulen kan låsas i fast läge, vilket gör lite bättre framkomlighet i terräng. Bugaboo Fox 5 är dock inte en terrängvagn. Det är en stadsvagn, som även kan köras i lite snö och på en grusväg.

Precis som tidigare har Fox 5 en pistolbroms vid vänster bakhjul. Den här typen av broms pressas nedåt med tåspetsen både när man ska lägga i och när man ska lägga ur den. Som bilden ovan visar så lyser det rött vid bromsen när den är i.

Chassit på Bugaboo Fox 5 har också uppdaterats, hela fronten har fått en ny design – även den brandad med företagsnamnet. Är Bugaboo oroliga att vi ska glömma bort att Fox är en Bugaboo-vagn? Jag får lite samma vibb här som av Louis Vittons logo-väskor. Det känns liksom överflödigt? Men syftet med den nya fronten är att chassit ska vara självstående i högläge när det har fällts ihop. Och det är ju inte fel.

Uppdaterad varukorg med kanter som kan vikas upp

Smart varukorg med uppvikbara kanter och gott om utrymme för packning.

Jag har alltid gillat varukorgen på Bugaboo Fox. Den är både stor och enkel att komma åt, men givetvis mer lättåtkomlig med sittdelen på än med liggdelen. Men Bugaboo har faktiskt lyckats göra varukorgen ännu bättre på Fox 5. Dels är den större, enligt Bugaboos informationsblad om vagnen. Jag har inga exakta mått att jämföra med, men jag upplever den faktiskt som rymligare mot tidigare. På bilden längst till vänster i collaget ovan så syns Fox 5 med Bugaboos egen skötväska + en bärsele i varukorgen. De är bara snabbt i slängda, det finns plats över för mycket mer.

Dels har varukorgen utrustas med uppfällbara kanter på båda sidorna. och det gillar jag verkligen. Har man ett stort föremål som ska in under vagnen, eller bara enkelt vill kunna stoppa in och dra ut skötväskan, har man förstås kanterna nedfällda. Ska man handla mat och lassa alla matvaror direkt i varukorgen, eller packa hela familjens vattenflaskor och fleecejackor, så kan man på några sekunder fälla upp kanterna och så ligger all packning tryggt kvar. Med kanterna uppfällda kan inget glida ur den här varukorgen.

Längst fram i varukorgen finns även en rektangulär förvaringsficka, som jag alltid tolkat det som att den är till för att förvara regnskyddet i. Har man andra saker man alltid vill ha med och som ska ligga stadigt på plats, kan man förstås använda förvaringsfickan till dem istället.

Förbättrat fäste för ståbräda och några andra detaljer

Bugaboo Fox 5 har fått flyttat fäste för ståbräda, gråa knappar och har kvar inbyggda fästen för mugghållare. Funkar utmärkt med Bugaboos åkpåsar.

Många detaljer är sig förstås lika på Bugaboo Fox 5. På chassit finns det fortfarande inbyggda fästen för parasoll och mugghållare. Och trots att sittdelsklädseln och ramen i viss mån har gjorts om, så kan man fortfarande fästa en åkpåse i sittdelen på samma sätt. Att dra åkpåsen över ryggstödet och fästa den över fällningsknappen går fint, trots den numera förlängningsbara ramen.

En sak som dock har ändrats, är de inbyggda fästena för ståbräda som sitter nere mellan bakhjulen. Dessa har på Fox 5 flyttats 2,5 cm åt höger. Denna förändring, ihop med att Bugaboos ståbräda redan är sväng i formen, innebär att man som förälder får ännu bättre plats för benen när man går bakom vagnen och har ett barn på ståbrädan samtidigt.

Ytterligare en förändring som jag hintat om tidigare, är att Bugaboo valt bort den vita färgen på sina funktionsknappar och nu övergått till en grå nyans istället. Skälet som anges är att vagnen ska se mer balanserad ut färgmässigt, mot de svarta och grafitgråa chassina, och se mer premium ut. Jag vet inte om jag håller med om den bedömningen. Men det kanske är för att jag är så van vid Bugaboos vita funktionsknappar som de gråa känns ovana för mig.

Så monterar man Bugaboo Fox 5

Så monterar man ihop Bugaboo Fox 5-

Jag har tidigare klagat lite på att Fox varit mer komplicerad att montera än flera andra barnvagnar från Bugaboo. På Fox 5 har monteringen ändrats i flera avseenden. Och det har faktiskt blivit enklare. Liggdelen klickas nu fast i ramen samt träs över bygelfästena. Sedan sätter man fast förstärkningarna i fot- och huvudända. Hela monteringen är gjord på någon minut. Även sittdelen har gjorts om, och sittdelsbasen (som selen är monterad på) är mycket enklare att få fast på ramen. Jag är väldigt glad över att monteringen blivit förbättrad på det här sättet.

Något som den med tidigare erfarenhet av Bugaboo Fox nog noterar på bilderna ovan, är att ramen ser helt annorlunda ut inte bara på insidan utan även på den utstickande delen. Istället för en tunn metallstång mellan fästena på ramen så har hela ramen nu byggts om, och ”foten” utgörs nu av en bred plaststång istället.

Eftersom ramen har gjorts om har också klädseln gjorts om. Detta innebär att Fox 5-klädsel endast passar på en Fox 5-ram, och vice versa. Det går således inte att använda äldre tyger på en Fox 5, eller att köpa Fox 5-tyger för att ha på en äldre Bugaboo Fox.

Nu kan man fälla ihop Bugaboo Fox 5 med en hand

Så fäller man ihop Bugaboo Fox 5.

Tack vare att handtaget gjorts om så att man med en hand kan justera höjden, kan man nu även fälla ihop Bugaboo Fox 5 med bara en hand. Även detta är en positivt förbättring tycker jag. Det gör att man, åtminstone i teorin, kan fälla ihop Fox 5 med ena handen medan man har sitt barn på andra armen. På undersidan av fästet mitt på handtaget sitter en mindre, grå knapp som det står ”Fold” på.

För att fälla ihop Bugaboo Fox 5 så börjar man med att sänka handtaget till lägsta läget. Ska vagnen fällas med sittdelen på, så vinklas sitsen till hopfällningsläget. Därefter trycker man in Fold-knappen samt den stora knappen, och trycker handtaget inåt. Som bilderna ovan visar så pressas pilmarkeringen på handtagets insida då in under handtaget, och chassit är nu upplåst. Därefter låter man handtaget falla till marken och lyfter därefter upp vagnen i chassits mittstång.

Storlek på Bugaboo Fox 5 ihopfälld

Bugaboo Fox 5 ihopfälld med sittdel.

Väldigt mycket hos Bugaboo Fox 5 är väldigt bra. Men storleken på vagnen ihopfälld får anses ytterst ordinär. Chassit fälls separat är visserligene hyfsat kompakt. Och Fox 5 kan faktiskt fällas med sittdelen på, oavsett hur den är vänd. Men vagnen blir väldigt stor och klumpig då. När jag använt Fox i vardagen så har jag alltid föredragit att fälla chassit separat och stapla sittdelen ovanpå. Det är så jag tycker att den blir mest kompakt och enklast att packa in i bilen.

Bugaboo Fox 5-chassi låser inte ihop sig när man fäller vagnen. Det innebär att chassit delvis kan börja fälla ut sig när man lyfter upp det, vilket jag tycker är sådär. Men anledningen att Bugaboo har valt att göra såhär, och Bugaboo Buffalo och Donkey 5 fungerar likadant, är att vagnen ska bli enklare att fälla upp.

Mått på Bugaboo Fox 5 ihopfälld

KonfigurationMått
Hopfälld med bakåtvänd sittdel99 x 60 x 38 cm
Hopfälld med framåtvänd sittdel94 x 60 x 52 cm
Med sittdelen staplad löst ovanpå91 x 60 x 41 cm
Bara chassit ihopfällt (med hjul)89 x 60 x 31 cm

Babyskyddsadaptrar och ett halvdant originalregnskydd

Fox 5 med adaptrar för babyskydd och med regnskydd från Bugaboo samt från Elodie.

Precis som tidigare kan man fästa sitt babyskydd på Bugaboo Fox 5-chassit. Adaptrarna på bilden är de för babyskydd med Maxi Cosi-fästen, vilket omfattar modeller av babyskydd från Maxi Cosi, Cybex, Nuna, Joie och Bugaboo själva, samt även vissa av de nyare modellerna av babyskydd från märken som Axkid och Britax. Adaptrarna klickas fast direkt på chassit och är lika enkla att ta av och sätta på som själva ramen.

Det enda tillbehöret som medföljer när man köper Bugaboo Fox 5 är ett regnskydd. Jag har aldrig någonsin gillat Bugaboos regnskydd, men det som kommer med vagnarna är bättre idag än regnskydden helt i klarplast som medföljde tidigare. Fördelen med detta regnskydd är att de tar mindre plats när det inte används, och kan vikas in i sig själv. Regnskyddet som medföljer passar både sitt- och liggdel, men täcker inte hela liggdelen som synes.

Personligen föredrar jag att använda regnskydd från Elodie på nästan alla barnvagnar, det är det bästa och även finaste universalregnskyddet jag har testat. Det blommiga regnskyddet på bilden ovan är från 2012 (mönstret heter Apple Of My Eye) och är flitigt använt i ett decennium. Det håller fortfarande torrt och sitter perfekt. Vill man ha en lite mer slimmad look kan jag även rekommendera Bugaboos High Performance Regnskydd. Det är toppen. Men i en helt annan prisklass än Elodies regnskydd dock.

Körkänslan i Bugaboo Fox 5

Körkänsla i och mitt omdöme av Bugaboo Fox 5.

I infobladet om Fox 5 anger Bugaboo att vagnen ska ha förbättrad ”manövrerbarhet” tack vare att chassit designats om, och nu har tyngdpunkten placerad längre bak. Jag som har kört Bugaboo Fox mycket tidigare märker ingen direkt skillnad, mer än att Fox 5 är precis lika lättstyrd och smidig att svänga som jag mindes den. Så från mitt perspektiv är körkänslan helt enkelt fortsatt väldigt bra.

Fox 5 är rätt barnvagn för den som inte vill känna någon tyngd under promenaden. Även med ett större barn i sittdelen rullar Fox väldigt lätt. Chassit upplevs även välbalanserat, att häva vagnen över en trottoarkant är inget problem alls. Hjulen klarar av det snöiga underlag vädret bjöd på under den period jag testkörde Bugaboo Fox 5. Men snön var då rätt torr och det var minusgrader. Vid djupare blötsnö känns vagnen lite trögare, även om det delvis avhjälps genom att man låser framhjulen i fast läge.

Fox 5 är en väldigt lätt vagn och det är nästan alltid en fördel. Men just vad gäller terrängkörning är det ett minus. Vill man promenera riktigt offroad så kör Fox 5 fast sig ibland. Framhjulen är lite för små och vagnen har inte tyngden som krävs för att man ska kunna trycka sig fram om marken är riktigt ojämn. Men så som jag bor, i en närförort till storstad, med främst asfaltsvägar och en del välskötta elljusspår på grusväg, så tar man sig fram utmärkt väl.

Funkar Fox 5-delar med äldre Bugaboo Fox?

Den stora frågan för många som redan har en Bugaboo Fox, och som skulle vilja använda den en längre tid, är förstås om Fox 5-ramen passar på ett äldre Fox-chassi. Svaret från Bugaboo är nej. Fästena är visserligen desamma. Det är därför Fox 5 använder samma babyskyddsadaptrar som alla andra Fox. Men på Fox 5 har både ramen och chassit gjorts om, vilket innebär att formen på Fox 5-ramen inte är kompatibel med äldre Fox-chassin. Eventuellt kan det gå att med våld pressa på en Fox 5-ram på ett äldre chassi. Men att göra så kommer skada såväl ram som chassi och kombinationen är inte testad och godkänd, meddela Bugaboo. Vill man ha en Bugaboo Fox med större sittdel behöver men således köpa en komplett Bugaboo Fox 5.

Mitt omdöme av Bugaboo Fox 5

Jag har följt Bugaboo sen min första blick på Bugaboo Cameleon någonstans runt 2007, två år innan jag själv blev mamma och fyra år innan jag började recensera barnvagnar här på bloggen. Jag har testat varenda version som funnits av Bugaboo Cameleon, Bugaboo Bee, Bugaboo Donkey och av Bugaboo Fox. Och uppdateringerna som gjorts på Fox 5 är soklart den största skillnaden och det bästa lyftet en Bugaboo-vagn fått hittills. Den förlängningsbara ramen och den höjbara suffletten addera användningstid, som i sin tur adderar ett större värde för priset man betalar för sin barnvagn. Fox 5 kommer på det sättet vara ett bättre köp än en Bugaboo Fox 3 var.

Det råder i mitt huvud inga som helst tvivel på att det här är den mest omfattande uppdateringen vi hittills sett Bugaboo göra på en redan existerande produkt. Den känns också extremt lyckad på alla punkter. Tidigare versioner av Fox blev omedelbart ålderdomliga i jämförelse. Det råder enligt mig inga tvivel om att lanseringen av Bugaboo Fox 5 kommer öka märkets såväl som vagnsmodellens popularitet rejält.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Fox 5 hos: Bugaboo
Se pris för Bugaboo Fox 5 hos: Pyret & Snäckan

Du kanske också gillar

26 kommentarer

Kattis 22 februari, 2023 - 10:46

Wooooooooow! En bebis till känns plötsligt motiverat…
Som vanligt, en exemplarisk recension, med alla mått och detaljer man kan tänkas behöva! Tack

Reply
Anna 22 februari, 2023 - 12:00

Tack Kattis! Tur att jag kan stå emot känslan att vilja ha fler barn så fort det släpps en ny bra barnvagn, annars hade jag haft typ minst 35 bebisar vi det här laget!
/Anna

Reply
Josefine 22 februari, 2023 - 11:56

Hahaha så otroligt surt att ha köpt en Fox 3 precis till den nyfödda i januari. O ännu surare att fox 5 sittdel inte går att anpassa fast på fox 3 om lillen växer ur vid 2 års åldern. Men så är det väl ibland!

Reply
Anna 22 februari, 2023 - 11:59

Hej Josefine!
Jaa jag vet, tyvärr blir det ju så ibland. Hoppas du är nöjd med din Fox 3 ändå, det är ju också en bra vagn även om Fox 5 blivit bättre!
/Anna

Reply
Malin 22 februari, 2023 - 13:18

Hej! Vet du om man kommer kunna använda en fox 2 sittdel på ett fox 5 chassi?

Reply
Anna 23 februari, 2023 - 09:38

Hej Malin, det har jag tyvärr inget säkert svar på. Bugaboo lär oavsett säga nej om jag frågar, för de säger alltid nej om en kombination av delar inte är testat och godkänt att användas ihop.
/Anna

Reply
ida.p design 22 februari, 2023 - 17:52

Åhhh spännande! Låter som det verkligen blivit en toppenvagn! Kanske att denna t.om går om Donkey i mina ögon…… kanske!

Reply
Madeleine 22 februari, 2023 - 19:49

Tack snälla för en så bra recension!

Reply
Evelina Persdotter Ericsson 8 mars, 2023 - 22:03

Tack för så bra recensioner!!!
Vi är på jakt efter vagn till första barnet och din blogg är en räddning i vagn djungeln. Så många som tipsat om dig.
Nu till min fundering. Det står mellan fox 5 och Cybex priam. Vad hade du valt?
Vi bor i Göteborg , men nära till Delsjön som är ett naturområde med fina och breda gå stigar. Vi har en liten hund så vi kommer vara ute mycket och promenera, även om hunden hatar regn och kommer vilja sitta i korgen en del om ja ska gissa.
Så mestadels asfalt, en del fina grusvägar och då och då kullersten på de områden i innerstan som har det.

Vilken av dessa vagnar tror du gör oss bäst?

Reply
Anna 9 mars, 2023 - 14:04

Hej Evelina, och tack för de fina orden – väldigt roligt att höra!
Just Fox och Priam får jag ganska ofta frågor om och mitt svar är alltid samma. Båda vagnarna är väldigt bra. De är olika, ja, men båda är bra. Främsta skillnaden är sittdelen, Fox är ergonomisk medan Priam har vanlig sittdel. Tidigare skulle jag ha sagt att Priam har längre användningstid tack vare en rymligare sits men nu är den skillnaden mkt mindre, iom att Fox 5 har den förlängningsbara ramen.

En fördel med Priam är att vagnen smidigt kan fällas i ett stycke med sittdel på. Samtidigt har Fox 5 en fördel i att den har en betydligt bättre & längre sufflett. Körkänslan skiljer sig också åt men när man väljer mellan Fox och Priam så är det till syvende och sist en smaksak. Mitt tips är att provköra båda och se vilken som känns bäst! Framkomligheten mm är nämligen typ samma för de två.
/Anna

Reply
Julia 22 april, 2023 - 01:27

Hej!
Just nu har jag en ärvd Britax-vagn till min 3 månaders bebis. Nu funderar vi på att köpa en nyare vagn som både ser snyggare ut och passar oss bättre! Det jag nu undrar är vad vi borde tänka på vid det köpet, bebis kommer förmodligen hinna bli 4 månader innan vi bestämt oss och fått vagnen. Därför känns det lite sisådär att köpa en komplett vagn med liggdel, men samtidigt så är just Bugaboo Donkey och fox verkligen vagnar jag blivit helt kär i. Tycker både de verkar så lätta samtidigt som de är supersnygga!
Vi bor i norrbotten så däcken behöver vara passande. Men samtidigt spenderar vi mest tid i stan, så utseendet på vagnen är också jätteviktigt för oss!
Vilken vagn rekommenderar du? Har även kikat på begagnade vagnar men då de bara går för någon tusenlapp mindre när man vill ha dem i fint skick så känns det nästan bättre att köpa en ny. Viktigt är också att vi ska kunna ha vagnen lääänge och samtidigt kanske kan sälja den för en ok summa sen!
Tack så mycket!

Reply
Anna 24 april, 2023 - 12:11

Hej Julia!
Bugaboo är utan tvekan de vagnar som generellt har bäst andrahandsvärde. Sen har jag förstås bäst koll på andrahandsmarknaden i Stockholm, där jag bor, men oavsett kan man nog räkna med att få tillbaka en bra procent av inköpspriset vid en framtida försäljningen. Störst påverkan har nog om Bugaboo släpper en ny version av modellen med signifikanta förbättringar, eller om modellen utgår. Att det (att de skulle utgå) skulle hända Fox eller Donkey känns dock osannolikt i nuläget.

Skulle nog säga att Donkey funkar bättre än Fox i snö! Användningstiden är nästan samma om man jämför Fox 5 med Donkey, tidigare versioner av Fox har ju som sagt mkt mindre sittdelar som barnet växer ur snabbare, främst fotstödet då.
/Anna

Reply
Ella 26 maj, 2023 - 22:36

Hej! Vill verkligen köpa en fox 5 men jag älskar fox 3-mineral serien. Tycker färgerna som finns nu på fox 5 alla är så sjukt fula förutom den gröna. Vet du om fox 5 kommer komma i andra färger? Där suffletten och sittdelen är i samma färg, inte bara suffletten som dom säljer nu…. Tacksam för svar!!

Reply
Anna 28 maj, 2023 - 17:59

Hej Ella!
Tyvärr, jag har ingen information om andra färger än de som finns nu och inte heller om någon ny Mineral-collection. Men jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp längre fram!
/Anna

Reply
Anna 7 juni, 2023 - 06:29

Hej! Tack för en jättebra blogg. Vi landade till slut i en restaurerad Donkey 3 mono då vi inte har bil = toppen med extra förvaring. Är dock inte så nöjd med regnskyddet av samma anledning som du nämner, vår pojk kommer i augusti så jag räknar med en del regniga höstpromenader. Är regnskyddet från Elodie tillräckligt stort för att även täcka sidokorgen på en donkey? 🙂

Reply
Anna 8 juni, 2023 - 08:10

Hej Anna! Ja det är det, Elodies regnskydd kan dras över sidokorgen! Och det är det regnskydd jag använt absolut mest, inte bara på Donkeyn utan på alla vagnar jag kört. Min favorit, utan tvivel!
/Anna

Reply
Amanda 13 juli, 2023 - 11:55

När du anger måtten för hur stor vagnen är ihopfälld, i vilken ordning anger du måtten? Djup, höjd, bredd?
Jag funderar på om en fox 5 får plats bredvid vår hundbur i bilen. Jag har dom här måtten att tillgå:
Bredd 43
Djup 92
Höjd 70

Skulle du säga att nxt90 eller bugaboo är minst ihopfälld?

Reply
Anna 13 juli, 2023 - 17:42

Hej!
I den här recensionen har jag angivit måtten som längd x bredd x höjd. Det är dock med hjulen på, vagnen blir mindre om du tar av bakhjulen men det är samtidigt lite bökigt att behöva göra det varje gång den ska lassas in i bilen.

Jag tror att Fox blir aningen mer kompakt, om det är den modellen du tänker på när du jämför med NXT90.
/Anna

Reply
Julia 18 september, 2023 - 15:03

Hej Anna,
Jag är intresserad av denna vagn men blir konfunderad över ”hiss-måtten” vi har en minihiss som endast är 95 cm längd och bredd. Kikade på fox 3 och den verkar vara aningen kortare än nya fox 5, stämmer det? Vill helst ha en fox 5 men den verkar inte få plats..!
Tack på förhand 🙂

Reply
Anna 19 september, 2023 - 08:52

Hej Julia!
Ja jag ser att mina hissmått för Fox 2 är väldigt olika de för Fox 5. Och Fox 2 hade ju samma chassi som Fox 3. Jag antar att måtten för vagnen uppfälld helt enkelt ändrades när Bugaboo uppdaterade till Fox 5.
/Anna

Reply
Johanna G 22 september, 2023 - 06:29

Hej! Ännu en fråga här om du har tid att svara mig!?
Har en Joolz hub + som vi älskar och inför andra barnet funderar vi på Joolz day +, men frågan är hur mycket mer den klarar? Tänker framförallt på snö, grusväg osv? Eller blir den överflödig när vi redan har hub+? Eller Klarar hjulen lite mer?
Behöver en vagn som är lättsvängd o lätt att häva så tänker att tex Geo går bort likaså donkey. ☀️

Reply
Anna 28 september, 2023 - 14:29

Hej Johanna!
När jag körde Day 2 så hade jag terränghjulen till den, då var skillnaden mellan Day och Hub hyfsat stor. Nu verkar Joolz inte tillverka terränghjul för Day längre, antagligen för att de tänker att man då hellre ska välja Geo. Och då är skillnaden i framkomlighet hos Day och Hub inte så jättestor längre. Skulle nog säga att Day är lit eonödig om ni även ska behålla Hub!
/Anna

Reply
Rebecka 3 januari, 2024 - 21:52

Hej! Hoppas på svar!
Är en liggdel (platta, lock, klädsel etc) som suttit på en Fox 1 eller 2 kompatibel med (ram, chassi, sufflett) en Fox 3?

Reply
Anna 4 januari, 2024 - 17:29

Hej Rebecka!
Jag tror att det ska funka, så vitt jag vet ska inget ha ändrats i det avseendet mellan Fox, Fox 2 och Fox 3.
/Anna

Reply
Hanna 11 mars, 2024 - 22:51

Hej Rebecka! Underbar recension!
Hoppas så på svar! Vår första kommer om några månader och vi har jättesvårt att bestämma oss mellan fox5 och Joolz geo3. Gillar nästan allt i Joolz men det känns så irriterande att man måste trycka upp bromsen. Vad är din spontana känsla?

Reply
Anna 13 mars, 2024 - 15:50

Hej Hanna!
Det är absolut en trevlig detalj när man alltid kan trycka ned med foten, både för att lägga i och ur bromsen. Men jag skulle inte kalla det för en avgörande funktion, inte för mig i alla fall. Det är fortfarande en väldigt vanlig lösning, pistolbromsar är relativt nytt skulle jag nog vilja påstå. Så om du i övrigt gillar Joolz mer, så skulle jag absolut välja den och så tror jag att du snabbt vänjer dig vid bromsen!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar