Uppdatering av Bugaboos åkpåse – nya Bugaboo High Performance+!

av Anna
Recension av Bugaboo High Performance+ vinteråkpåse

Recension av Bugaboo High Performance+

Ett oräkneligt antal gånger har jag sagt och skrivit att vill man ha en åkpåse som sitter som ett smäck i Bugaboos sittdelar, då ska man ha Bugaboos egna åkpåsar. Märket har två olika modeller på åkpåse, en som kallas Åkpåse och en som heter High Performance. Vanliga åkpåsen kan inte regleras i värme, medan High Perfomance kan anpassas så att den fungerar att använda både vid mildare höst- och vårväder samt under kallaste vintern. Hösten 2018 släpper Bugaboo en ny version som heter High Performance Åkpåse+. Åkpåsen är enligt mitt måttband 100 cm lång, 44 cm bred och har ett lock som är 65 cm högt.

Innehåller Bugaboos åkpåsar skadliga ämnen?

Bugaboos åkpåsar har på sistone varit aktuella på grund av en dokumentär som behandlar farligt teflon, varefter frågor har tagits upp kring förekomsten av telfon i den ytterbeläggning som gör HP-åkpåsen tålig mot regn och snö. Nedan följer Bugaboos officiella kommentar kring detta:

Vi kan försäkra dig om att våra produkter är helt säkra att använda och inte innehåller det skadliga och förbjudna ämnet (C8) som visas i dokumentären. Säkerhet och komfort för våra kunder och deras barn är avgörande för Bugaboo. Vi har därmed mycket strikta kvalitetskontrollprocesser på plats. Alla våra produkter testas omfattande och överensstämmer med internationella regler för säkerhet och kvalitet.

Så reglerar man värmen i Bugaboo High Performance+ vinteråkpåse

Så reglerar man värmen i Bugaboo HP

Den nya versionen av High Performance-åkpåse är givetvis anpassningsbar efter hur varmt eller kallt det är ute. Bakstycket är vad jag har märkt av identiskt med bakstycket på den gamla HP-åkpåsen. Det vill säga det finns ett band på baksidan att trä under sittplattan om åkpåsen används i sittdelen på Donkey, Cameleon eller Buffalo. På Fox och Bee kan man inte lyfta på sittplattan. HP+ har också fortsatt samma kardborreöppning för selen och samma övervikbara kant, så att åkpåsen inte glider ned längs med ryggstödet. Givetvis finns också ett hål för fällningsspärren som finns på Fox, Donkey och Buffalo.

Skillnaden mellan nya och gamla Bugaboo High Performance åkpåsarna

Skillnaden mellan nya och gamla Bugaboo High Performance-åkpåsarna

Den gamla High Performance-åkpåsen hade två olika lock man kunde fästa på bakstycket. Det tunnare locket, det som sitter på den blå åkpåsen på bilden ovan, har en polyesterfyllning och är lagom varmt för höst och vår, eller för mildare vinterdagar. Det tjockare locket, som ligger vid sidan av, är stoppat med dun och funkar för rejält med minusgrader. Nya Bugaboo High Performance Åkpåse+, den svarta på bilden ovan, har istället hela tiden samma ytterlock på åkpåsen, och det är dunfyllt men tunt. Jag uppfattar det tunna locket som kanske en aning, aning varmare än det tunna locket på gamla HP-åkpåsen. Men då har jag enbart gått på hur jag tycker att det känns, det ligger ingen vetenskap bakom detta.

Gör åkpåsen varmare med ett extra duninlägg

Istället för ett separat vinterlock har HP+ ett inlägg, också det dunfyllt, som stoppas in i ytterlocket. På insidan av locket finns en dragkedjeöppning, som inte skaver mot barnet eftersom att fodret är vikt som en kant över den. Inlägget har fyra tryckknappar, en i vardera hörn. Med knapparna fäster man fast inlägget inuti locket. På så sätt kan inlägget inte korva sig eller lägga sig som en klump längst ned i locket. Nu har det inte varit riktigt kall vinter än, men återigen baserat på hur åkpåsen känns så skulle jag säga att HP+-åkpåsen är minst lika varm som den gamla High Performance-åkpåsen från Bugaboo.

Är nya HP-åkpåsen bättre än den gamla?

Hur ska man då bedöma skillnaden? Vad gäller värmehållande förmågan hos åkpåsen skulle jag säga att det inte finns någon skillnad eller maximalt en försumbar skillnad (åt det varmare hållet) jämfört med den äldre modellen. Åkpåsarna sitter lika bra i vagnarna. Locket har tyvärr inte gjorts längre och att locket är något kort för de lite längre barnen är den enda nackdelen (förutom det höga priset) med Bugaboos High Performance-åkpåse tycker jag.

Jag vet inte om det är så väldigt mycket smidigare med ett inlägg istället för med ett separat lock. Att det ena locket råkade tappas bort vet jag förekommit i en del familjer men den risken finns ju även med ett inlägg. Men ska jag välja vilken version som är bäst så kan jag ändå se en poäng med att ha ett inlägg som enkelt kan tas ur eller sättas i. Det går på en halv minut, jämfört med att behöva dra av ett helt lock och sätta på ett nytt. Så även om skillnaden inte är stor, så är uppdatering av High Performance Åkpåse+ en förbättring i mina ögon.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo åkpåsar hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Felicia 13 februari, 2019 - 15:22

Hej!

Har du koll på om Bugaboos åkpåsar funkar nägorlunda till vagnar som inte har ergonomisk sits? Vi har en Buffalo och har en HP-påse som jag verkligen gillar tack vare de olika locken. Nu är dwt dags för förskolestart och vi har köpt en gammal Emmaljunga att ha som sovvagn. Kan man ha Hap-påsen i den? Alt: finns det andra påsar på marknaden med två lock? Inte hittat några…

Hemskt tacksam för svar i denna djungel!

Reply
Anna 17 februari, 2019 - 11:00

Hej Felicia,
det funkar absolut vet! Vet flera som har haft Bugaboos åkpåsar tex i Britax Go, och det går alldeles utmärkt. Så fortsätt använda dina HP-påsar tycker jag! Det har funnits andra modeller med lock som byggs i lager, tex min favoritåkpåse från SKip Hop, men den säljs inte längre dessvärre.
/Anna

Reply
Sara 9 juli, 2020 - 20:14

Hej!

Vet du om Bugaboos åkpåsar även fungerar i babyskydd? /Sara

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 15:57

Hej Sara,
nej jag skulle inte använda dem i ett babyskydd. De är ganska stora och rejäla, jag skulle inte tycka att det kändes säkert i ett babyskydd.
/Anna

Reply
Maria 14 juli, 2020 - 21:19

Hej!
Du skrev nånstans att påsen har skydd nedtill (för skor). Är osäker på om det gäller för denna och hur är det med ”vanliga” footsacken?

Tack på förhand!

Reply
Anna 19 juli, 2020 - 20:41

Hej Maria!
HP-åkpåsen har ett glansigare tyg i fotändan – i det bakre stycket men inte på locket. Det är kanske inte ett skydd direkt men det tyget är enklare att torka av och hålla rent än fodret i övriga åkpåse. I det här inlägget finns bilder på Bugaboos vanliga åkpåse, den har inte ett annat tyg i fotändan utan det är fleecefoder överallt: https://ombarnvagnar.com/2019/01/bugaboo-akpase-skillnaderna-mellan-vanliga-och-high-performance/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar