Guide till Bugaboo Bee – allt om skillnaderna mellan Classic, Plus och 3

av Anna

Här hittar du en uppdaterad guide över Bugaboo Bee, Bee+, Bee3 och Bee5.

Då jag har märkt att mina Bugaboo-guider är väldigt populära och flitiga använda, så passar jag nu på att utöka med en dedikerad Bugaboo Bee-guide. Tidigare finns även guide till Bugaboos åkpåsar, Bugaboos sittdynor, Bugaboos ståbrädor samt en guide för allt om Bugaboo Cameleon. Denna guide är tänkt som en översikt för att lära sig känna igen och förstå skillnaderna mellan Bugaboos tre versioner av Bee – Bee Classic, Bee Plus och Bee3. För mer fördjupad information om varje modell, samt mina åsikter om dem, så hänvisar jag till respektive recension; Bugaboo Bee Classic, Bugaboo Bee+ och Bugaboo Bee3.

Bugaboo släppte första versionen av Bee för snart tio år sedan, och år 2010 kom Bee+ och september 2014 kom Bugaboo Bee3. Min första Bee köpte jag ny i butik juni 2009, och då kostade den runt 5000 kr. Priserna har höjts för varje modell, och en ny Bugaboo Bee3 med aluminiumchassi får man idag ge 6500 kr för, versionen med svart chassi kostar 7100 kr. Givetvis påverkar detta andrahandspriserna. Såhär i slutet av 2015 kan en Bugaboo Bee Classic kosta allt mellan 500 och 2500 kr, medan Bee+ verkar ligga på mellan 2000 och ibland upp till 4000 kr. Bee3 hamnar först högst i topp, med ett andrahandsvärde på mellan 4000 och 5000 kr, något högre för det svarta chassit. Vad man däremot borde betala för respektive modell är svårt att ge ett generellt svar på. Det beror både på skick och vilka eventuella tillbehör som kommer med vagnen. Det man kan säga dock är att ett begagnat Bee alltid är som dyrast under senvåren och sommaren, och som billigast under senhösten och vintern. Den som tänker sig ett Bee som sommarvagn kan alltså göra ett kap såhär i december, och kanske till och med sälja med vinst om man ångrat sig redan i maj.

GuideBugabooBee

Vad är då skillnaderna mellan de olika modellerna? Bilden ovan har jag gjort för att särskilja de främsta funktionerna hos varje modell och hur de skiljer sig åt sinsemellan.

Bee Classic känns bäst igen på sina hela hjulsidor, dock ska även hjulen med ekrar fungera på Classic-chassit så det är inte något som till 100% kan identifiera vagnen. Handtaget är steglöst ställbart, sittdelen är vändbar men det är mer komplicerat än på de senare versionerna. För att vända Classic-sittdelen måste man lossa den från chassit både vid suffletten och vid sittytan, det tar lite extra tid helt enkelt. Suffletten är lång, sittdelstyget väl vadderat och Classic har 4 lägen på ryggstödet – varan ett väldigt bra liggläge medan sittläget däremot är en aning tillbakalutat. Bättre än liggläget på Plus och 3. De vanligaste problem hos Bee Classic var handtag som överbelastats och börjat glida, samt att bromsen gick sönder och att sufflettfästena spruckit pga felanvändning. Bugaboo har sedan länge slutat tillverka reservdelar för Classic, så jag kan inte rekommendera att köpa en som är trasig. Även suffletter är relativt svåra att få tag på, det som finns begagnat börjat rent allmänt bli rätt slitet och de senare modellernas suffletter fungerar inte på Classic.

Bee Plus (+) har hjul med ekrar, tre lägen på ryggstödet och ett mer upprätt liggläge men också ett förbättrat sittläge. Plus handtag ställs i steg, så det kan inte börja glida. Att fälla sittdelen och sedan vända den kan i princip göras med ett enhandsgrepp. Suffletten är kortare än på Bee Classic, men det går även att använda Bee3s förlängningsbara sufflett på Bee+. Bee Plus finns med chassi i aluminium och i svart. Dess främsta problem har varit vobblande framhjul, vilket i många fall kunnat avhjälpas med hjälp av O-ringar som sätts runt framhjulsfästningen.

Bee3 är alltså den senaste modellen, som funnits i snart 1,5 år. I princip allt på Bugaboo Bee3 är även kompatibelt med Bee+, såväl hjul som sufflett och även alla tillbehör såsom åkpåsar, mugghållare etc. De främsta skillnaderna mellan Bee+ och Bee3 är de som inte syns så tydligt. Chassi på Bee3 är förstärkt och när man kör finns inte samma flexibla känsla, som en del uppfattar som rangligheten hos Bee+. Varukorgen har blivit större och sittdelsklädseln är tillverkad av ett annat material. Selen är en 5-punktssele med fem separata selremmar, vilket gör det betydligt enklare att ta i och ur sittdynor och åkpåsar.

Alla modeller av Bugaboo Bee kan fällas i ett stycke oavsett riktning på sittdelen, och alla har en maxvikt på 17 kg. Till Bee Classic och Plus fanns Bugaboo Cocoon, som funkar även i Bee3. När Bee3 släpptes kom även en liggdel för Bee, som också funkar på Bee+. Tillbehör såsom mugghållare, åkpåsar och sittdynor funkar i princip lika bra på alla modeller, även om den gamla åkpåsen som heter Bugaboo Bee är formad efter Bee Classics sittdel och sufflettknappar. På alla vagnar är alla klädsel avtagbar och kan tvättas i maskin. Det går att ha Bugaboos ståbräda på alla tre Bee-versioner.

Vilken Bugaboo Bee är då bäst? Det är förstås en smaksak. Men frågar man mig om min åsikt så tycker jag att Bugaboo gjort ett bra jobb med att utveckla vagnen och Bee3 är utan tvekan min personliga favorit av de tre Beena!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla den senaste versionen av Bugaboo Bee hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

19 kommentarer

PW 12 december, 2015 - 12:01

I am looking for seat liner for Bee3, can you recommend some (other than Bugaboo’s own)? I really like the Elodie Details sittdyna but how does it sit / look like on Bee3?

Reply
Anna 13 december, 2015 - 23:44

Hi!
Well, since the Bee3 has it’s own kind of harness, I wouldn’t recommend a seat liner with a welcro opening for the harness other than the Bugaboo seat liner, that has the T-cut to fit the harness. That said, Elodie Details seat liner fits ok, the biggest issue is that it tends to glide down since you cant hold it upp. However, that issue might be solved now with the new harness, I’ve only tested it on the Bee+.
/Anna

Reply
Sofia 7 januari, 2016 - 12:30

Hej, jag köpte en bee3 på blocket idag efter att ha läst din jämförelse. Men nu börjar jag misstänka att jag kan ha blivit lurad.

Själva sittdelen och allt det där är bee3, men eftersom varukorgen saknas och de inte hade kvitto är jag rädd att jag köpt chassit till en bee+. Vet du om det finns något jag kan titta efter för att se om det är en + eller 3? Förutom varukorgen då, som inte finns.

Reply
Anna 8 januari, 2016 - 23:27

Hej Sofia, finns klistermärket på chassit kvar så kan det nog guida dig en del? Annars så har jag hört att Bee+ varukorg inte ska funka med fästena för varukorg på Bee3, så kan du få på Bee3s varukorg så borde det vara ett Bee3-chassi!
/Anna

Reply
Mikaela 23 maj, 2016 - 22:03

Hej! Vet du om sittdelsklädseln från den nya Bee3 passar på Bee+?

Reply
Anna 23 maj, 2016 - 23:07

Hej Mikaela, japp, den passar faktiskt!
/Anna

Reply
Marie 22 augusti, 2016 - 20:35

Hej! Vet du om kan Bee3’s sele på Bee+?

Reply
Anna 23 augusti, 2016 - 12:46

Hej Marie, har inte provat själv men en vän har gjort det och hon meddelar att det funkar!
/Anna

Reply
Michelle 11 februari, 2017 - 02:23

Hej!
Vet du om Bugaboo Bee3 sittdelsstomme plast funga/passa för bee+?

Reply
Anna 13 februari, 2017 - 14:44

Hej Michelle, som jag förstått det så ska det funka, ja! Men dubbelkolla gärna med en Bugaboo-återförsäljare också.
/Anna

Reply
Michelle 20 februari, 2017 - 04:01

Hej, köpte en begagnad Classic idag. Skulle vilja byta ut suffletten. Vet ninom MSN kan byta till Bigaboo Bee breezy solsuflett som säljs ute i marknaden idag? Vet inte riktig hur jag kan hitta passande sufflett till gamla modellen.

Reply
Anna 20 februari, 2017 - 10:50

Hej Michelle, tyvärr är det bara Classic-suffletterna som funkar på Classic-vagnen. De vanliga och breezy-suffletter som finns för Bee+/Bee3 funkar inte på Bee Classic. Du får leta sufflett till din vagn begagnat, de har inte sålts i butik på väldigt många år nu.
/Anna

Reply
Michelle 20 februari, 2017 - 04:03

Jag menar vet ni om man kan byta till Bugaboo bee breezy solsufflett…

Reply
Nathalie 27 juni, 2017 - 20:09

Jag har en bee3, hur är det när jag ska köpa ny sittdyna och solsufflett.. vilka passar till bee3? Tack på förhand:)

Reply
Anna 30 juni, 2017 - 21:16

Hej Nathalie,
de suffletter som säljs nu för Bee5 har ett annat antal knapphål än knapparna på din Bee3 sittdel men de funkar ändå. Men annars är det breezy för Bee3 och Bee+ som sitter helt perfekt på din vagn! Sittdyna funkar alla modeller från Bugaboo, sen har de olika form så vilken man tycker blir snyggast i Bee är en smaksak. Jag själv tycker inte någon av Bugaboos dynor sitter så bra i Bee, så jag körde utan dyna.
/Anna

Reply
Tiina 7 oktober, 2019 - 10:39

Hej!

Vet du om bee5 sittdelstyg passar bee3?

Reply
Anna 7 oktober, 2019 - 14:23

Hej Tiina, enligt Bugaboo ska det inte passa men sen vet jag att det ibland kan funka ändå, även fast passformen inte är 100%. Men tyvärr har jag inte testat själv med Bee3 och Bee5-tyger så jag vet tyvärr inte.
/Anna

Reply
Myriam 21 januari, 2022 - 23:32

Hej jag har en Bugaboo bee plus och skulle nu behöva köpa en liggdelen.
Vilken model ska jag köpa . Tveksamt om jag hittat en så gammal liggdelen. Vet du ?

Reply
Anna 24 januari, 2022 - 11:47

Hej Myriam!
Alla liggdelar för Bee som finns ska även passa på Bee+, det ska vara samma fästen! Det är den info jag har från Bugaboo iaf.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar