Quinny Zapp Xtra 2.0

av Anna
Recension av Quinny Zapp Xtra 2.0

Recension av Quinny Zapp Xtra 2.0
Inköp:
 
Denna vagn är ett recensionsexemplar från Quinny, inköpspris för Zapp Xtra 2.0 ligger på cirka 3400 kr.
Försäljning: 
Andrahandsvärdet har vad jag sett legat på drygt 2000 till 2500 kr.
Typ av vagn:
Vändbar resevagn, sulky.

Quinny Zapp Xtra 2.0 är den senaste versionen av Quinny Zapp, en vagn som alltså hunnit utvecklas i flera steg. Från början var den endast framåtvänd, sedan fick vagnen ett vändbart säte och nu har den ett vändbart säte som kan sitta kvar på chassit vid ihopfällning. Jag har själv testat vagnen med min yngsta i sittdelen, men har också skickat ut den på solsemester i en vecka med en familj vars bebis då var ett halvår gammalt. Vagnen har checkats in på flyg ihoppackad i sin egen resväska, körts på sandstränder, asfalt och inomhus i shoppinggallerior. Hjulen på Zapp Xtra 2.0 är av mindre modell och gjorda i plast, men de tar sig fram godkänt på plana underlag. På grus blir det hoppigare, men eftersom att vagnen är så lätt så är det inget problem att bära den med sig under kortare sträckor.

Quinny-Zapp-Xtra-2.0-liggläge

Quinny Zapp Xtra 2.0 har ett tvådelat handtaget som gör att den körs bäst med båda händerna, men enhandsstyrning är möjligt och det löper även en stång tvärs mellan handtaget i höjd med sufflettens bakkant. Håller man i mitten av den så är det inga problem att skjuta vagnen framåt med ett endhandsgrepp men mindre smidigt att försöka manövrera den i svängar.

Solskyddet är klart godkänt och om en vagn ska fungera som en bra resevagn så tycker jag att en i grunden lång eller en förlängningsbar sufflett känns som ett måste. Med suffletten helt bakfälld får barnet en god möjlighet att se ut åt sidorna (1) och med suffletten fullt utfälld så täcks barnets huvud av solskyddet. Framåtvänd kan sittdelen på Zapp Xtra 2.0 vinklas i tre olika lägen: sittläge (2), viloläge (3) och liggläge (4). Att ändra mellan de olika lägena kan också det göras med en hand, det är bara att pressa in spärren som finns högst upp på baksidan av ryggstödet. Samma spärr pressas in i tre steg (tryck in, lossa spärr, tryck in mer) när sittdelen ska lossas från chassit eller fällas ihop.

Quinny-Zapp-Xtra-2.0-ihopfällning

För att fälla Quinny Zapp Xtra 2.0 med sittdelen på chassit ska den vara vänd framåt, och har man köpt bygeln som tillbehör så måste den tas av. Först fäller man ihop sittdelen som jag beskrev ovan, sedan lossar man handtaget från fast läge och fäller dem fram över vagnen. Nästa steg är att lossa chassin baktill på chassitt och pressa den framåt, så viks vagnen ihop. Zapp Xtra 2.0 blir kompakt ihopfälld och det är ett plus, minuset är att det krävs en del moment för att få till fällning så man bör ha någon halvminut på sig och båda händerna lediga. Jag skulle kanske säga att vagnen inte är det ultimata valet om man ska fälla ihop och upp den väldigt ofta, men några gånger om dagen mäktar man med och att ta med den på resan är inte besvärligt.

Quinny-Zapp-Xtra-2.0-vändbarsittdel

För på resan så har den så gott som allt man behöver, i synnerhet om man vill resa med en bebis! Klädseln är tålig men också väldigt enkel att lossa från chassit och köra i tvättmaskinen för att snabbt bli av med rester av glass, även varukorgen kan lätt hakas av för en tvätt. Det går snabbt att vända på sittdelen och suffletten skuggar bra man är samtidigt inte så tät och tjock att det blir svettigt i vagnen. För att packa ned Zapp Xtra 2.0 i dess väska så får man först klicka av de tre hjulen, men till skillnad från en del andra barnvagnsväskor så finns det lite vidd i denna så man behöver varken svära eller svettas innan dragkedjan har gått ihop.

Quinny_Zapp_Xtra2_bakatvandfotstod

En funktion det tog mig lite tid att upptäcka, är att man faktiskt kan få till en riktigt schysst sittyta för det mindre barnet genom att dra i två stroppar i den gummerade delen av fotstöd. Då går fotstödet från att vara konkavt till att bli konvext och sittytan blir därmed större. Väldigt klurigt uttänkt, tycker jag.

Quinny_Zapp_Xtra2_sufflett

När man har sittdelen på Quinny Zapp Xtra 2.0 bakåtvänd så försvinner det upprätta sittläget, och då återstår alltså viloläget och liggläget. Min 1,5-åring fann sig att sitta i vagnen i viloläget om han ändå var lite trött, men på sitt mest alerta humör vill han gärna sitta upp mer ordentligt och då hade det inte funkat så bra att ha honom mot mig längre. Men ska Zapp Xtra 2.0 användas med en bebis så är det ju ändå främst ligg- och viloläget man kommer ha nytta av, så jag tycker inte det är till någon större nackdel för vagnen att sittdelen funkar såhär. Även om det ultimata, givetvis, hade varit att ha ett sittläge oavsett riktning på sittdelen.

Suffletten i sina fyra steg. Helt nedfälld, halvt utfälld och fullt utfälld. Öppnar man sedan upp förlängningen med dragkedjan så får man det fjärde steget. I sitt- och viloläge är det bra nog. I fullt liggläge hade suffletten med fördel kunnat kompletteras med en utvikbar solkeps också, men det är fullt godkänt i mina ögon.

Quinny-Zapp-Xtra-2-sittkomfort


Quinny Zapp Xtra 2.0 har en ergonomisk sittdel och det gör att mindre barn ofta sitter rätt bra i den. Sen är en del barn känsliga med att de vill ha en plan liggyta när de ska sova, och det rimmar ju illa med en ergonomisk sittdel men i övrigt så är både ligg- och viloläget på Zapp Xtra 2.0 bra sovställningar. Bygeln är som sagt ett tillval, men ett himla smart sådant tycker jag. Den är av swing away-typen, så enkel att vika åt sidan när barnet ska kliva i och ur. Selen är en fempunkts med ett rejält selspänne och bra vadderade axelkuddar. Min 1,5-åring har föredragit att sitta framåtvänd eftersom att han när han är vaken vill sitta upp och se ut ordentligt, och det har han ju verkligen gjort i sittdelens sittläge.

Körkänslan i Quinny Zapp Xtra 2.0 är helt okej, man kan inte förvänta sig superb terrängkörning med små plasthjul men den tar sig fram tillräckligt bra i de flesta lägen. Bromsen blev lite torr och trög efter att vagnen varit utomlands. Vid båda bakhjulen är som en pedal som ska trampas ner. Den röda när man vill bromsa, den svarta när man vill börja rulla igen. Detta var dock väldigt enkelt att smörja upp på egen hand och då blev bromsen som ny igen. Det fasta handtaget gör att en bör provköra vagnen innan inköp för att se till att höjden på det är på en bekväm nivå. Är man ute efter en liten resevagn som kan packas kompakt på själva färden och vill ha en vändbar sittdel på den så är Quinny Zapp Xtra 2.0 en av de bättre kandidaterna.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla senaste versionen av Quinny Zapp hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

4 kommentarer

M 1 september, 2015 - 21:44

Hej! Jag har en fråga om Briovagnarnas (eller ja, Britax ni då) hjul. Jag är intresserad av en Brio Go/Next eller Brio Smile, men finns Brio Go och Smile enbart med såna där punkteringsfria hjul som det fastnar ett ton med grus i? Eller är det någon särskild årgång man ska titta efter då vagnarna började göras med gummihjul? Hoppas du förstår vad jag menar, jag vill alltså helst undvika ”grushjul”, hahaha 😀

Reply
Anna 1 september, 2015 - 23:23

Hej!
Smile finns enbart med lufthjul, fastnar inget grus i dem! Go har haft det problemet, ja. Men inte Go Next! Den har lufthjul bak och en bra typ av hjul fram, det fastnar inte grus alls i de hjulen!
/Anna

Reply
M 2 september, 2015 - 05:04

Åh, tack för så snabbt svar (spejar på Blocket as we speak nämligen)! Så alla Go har ”grushjul” då egentligen, alltså även senare modeller? Då får det bli att satsa på en Smile eller Next i så fall tror jag… Hade en Go 2010 men gruset var helt otroligt! Och så sprätte det in i varukorgen hela tiden också kommer jag ihåg 🙁

Reply
En första titt på Quinny Zapp Flex Plus 8 juni, 2017 - 12:25

[…] en av flera små, smidiga vagnar jag kommer testa under sommaren! Jag har tidigare skrivit om Quinny Zapp Xtra 2.0 och nu har alltså Quinny släppt en uppföljare som har förbättrats på flera av de punkter som […]

Reply

Lämna en kommentar