Cybex Priam

av Anna
Cybex Priam

Recension av Cybex Priam

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Cybex, inköpspris för vagnen beror på i vilket utförande man vill ha den. Chassi med Lux-sittdel och liggdel kostar cirka 11500 kr, medan vagnen med 2-in-1 sittdel/liggdel plus chassi kostar cirka 9000 kr.
Försäljning: Finns inga begagnade till salu än.
Typ av vagn: Duovagn.

Förväntningar, det är en magisk grej! När man har höga förväntningar på något och blir besviken, så blir fallet så mycket längre än om man inte förväntade sig något alls. Har man istället låga förväntningar och blir positivt överraskad, så är det alltid en rolig upplevelse. Men bäst av allt – om man frågar mig – är höga förväntningar som infrias. När jag såg Cybex Priam på Kind + Jugend-mässan i Köln i september så blev jag direkt omåttlig sugen på att få rulla ett exemplar.

Sju månader senare blev den drömmen verklighet och efter att ha kört Priam under några veckor så kan jag snabbt konstatera att alla de höga förväntningar jag hade har uppfyllts eller rent utav överträffats. Jag är riktigt imponerad av Cybex Priam och skulle om jag väntade barn idag (och ej var i behov av syskonvagn) antagligen välja Priam att köra min bebis i. Vissa vagnar på marknaden (host, Bugaboo Cameleon och Britax Go, host) har fått sig en allvarlig konkurrent. Som barnvagnsnörd applåderar jag det! Det är ingen brist på nya barnvagnar att nå ut på marknaden men bra barnvagnar, de växer inte på träd direkt.

Cybex_Priam__jamforelse_2

Cybex är ett tyskt märke och i sann Lego-style så kan du själv bygga ihop din egen Priam. På Cybex hemsida finns alla olika kombinationer att titta på. Priam har ett chassi – vars form är inspirerad av möbeldesign med kromade detaljer, formerna man flörtat med är de skapade av designerduon Ray & Charles Eames . I Sverige kan man välja mellan två olika sorters hjul. Ingen av dem är lufthjul, utan de är tillverkade i slitstark gummi med mjuk fyllning. De lite smalare hjulen heter Trekking, de jag har testat heter All Terrain och känns helt rätt för att funka året om här i Sverige. Därefter väljer man vilken sorts sitt- och liggdel man önskar till sin Priam. Det lite dyrare alternativet som Cybex passande nog valt att kalla Lux, eller det lite ”billigare” alternativet som heter 2-in-1. Den främsta skillnaden är att 2-in-1 har en enda ram på vilken man sedan först fäster ett liggdelstyg och sen när barnet är cirka sex månader så byter man till ett sittdelstyg, medan Lux har en helt separat sitt- och liggdel. Medan liggdelarna är identiska oavsett vilket val du gör, så skiljer sig sittdelarna åt på flera punkter.

Cybex_Priam__jamforelse_1

2-in-1 är en ergonomisk sittdel, det vill säga den är hela tiden skålformad och när man ska fälla till liggläge så fälls hela sittdelen. Lux är en vanlig sittdel. När den fälls till liggläge så fälls endast ryggen, vilket ger en plan yta när Lux-sittdelen är fälld till fullt liggläge. Det är samma bygel oavsett, faktum är att bygeln levereras med chassit oberoende av vilken sittdel du köper till. Storleksmässigt så är Lux-sittdelen något större, framför allt har den ett längre ryggstöd. Men 2-in-1-sittdelen är inte liten, det är Lux-sittdelen som är ovanligt lång. Båda sittdelarna har fempunktssele, förlängningsbar sufflett och är vändbara. Endast Lux- sittdelen har ett ställbart fotstöd.

Liggdelarna är identiska i storlek och utseende. Enda skillnaden är att på 2-in-1-liggdelen finns flärpen högst upp på ramen för att reglera lutning på sittdelen kvar, på Lux-liggdelen som aldrig omvandlas till en sittdel finns ingen sådan. Liggdelarna är rymliga, madrassen är mjuk och liggdelen känns ombonad. Liggdelslocket är smart konstruerat med resår i fotänden men även flera tryckknappar som gör det enkelt att välja om man vill ha locket på helt, delvis eller bara ha den hängandes ned. Liggdelslockets kant fästs på insida av suffletten med tryckknapp för extra vindskydd.

När man ska välja mellan Lux och 2-in-1 så ska man således inte tänka alls på liggdelen, utan bara fundera över vad man föredrar mellan ergonomisk och vanlig sittdel, om det är viktigt med ställbart fotstöd och ett plant liggläge eller om man föredrar den skålade formen.

Cybex Priam_liggdel

Jag gillar verkligen Priam med liggdel på! Min yngsta är ju för stor för att tvingas ned i liggdelar, men jag har testkört lite utan passagerare och tycker att liggdelens höga placering på chassit är en stor fördel. Överlag känns Priam som en vagn som passar väl även för långa föräldrar. Bild 1 visar att tryckknappen som håller liggdelslocket fast i fotändan gör att liggdelslocket precis håller sig i från marken, man kan alltså låta det hänga så även om det är blött eller smutsigt där man parkerat vagnen. Bild 2 visar hur man monterar 2-in-1-liggdelen. Jag tyckte inte att det var helt smidigt, det tog en del lirkande innan allt satt rakt nog för att dragkedjorna skulle kunna dras igen. Ska man bara montera liggdelen en gång så funkar det ju att det tar lite tid, men om man vill kunna växla mellan sitt- och liggdel under en övergånsperiod så kommer man troligen inte att vara så förtjust i hur 2-in-1-liggdelen är konstruerad. Bild 3 visar chassit ihopfällt med liggdelen ovanpå. Cybex rekommenderar inte att vagnen fälls med liggdelen på chassit, utan den bör klickas loss och chassit fällas separat.

Cybex Priam_2-in-1

Dags att fördjupa oss lite i 2-in-1-sittdelen! Färgen jag har testat heter True Blue och har en riktigt snygg denimlook. Sittdelen är vändbar och kan i båda riktningar fällas mellan fullt sittläge, viloläge och fullt liggläge. Spärren för att fälla sitter högst upp på baksidan av ryggstödet. Suffletten är förlängningsbar och öppnas upp med hjälp av en dragkedja. Selen har selkuddar på såväl axelband som grenband, i färger matchande själva sittdelstyget. Selen är enkel att förlänga och kan fås riktigt rymlig. Klädseln fästs på ramen med båda tryckknappar och kardborrband, samt genom att träs över själva ramen upptill. Maxvikt för 2-in-1-sittdelen är 17 kg. 2-in-1-sittdelen känns både mysig och ombonad, sittytan är mjuk och skön och djup nog att barnet verkligen ska kunna luta sig tillbaka i den.

Cybex Priam_Lux

Cybex Priam får med Lux-sittdelen en rätt unik siluett. Precis som 2-in-1-sittdelen så kan Lux-sittdelen fästas på chassit både vänd framåt och mot den som kör barnvagnen. Sittdelsryggen kan justera i fyra olika lägen: ett i princip helt upprätt sittläge, två vilolägen med olika lutningsgrad samt ett näst intill helt plant liggläge. Fotstödet kan även det justera i flera olika lägen. Lux-sittdelen på bilderna är i färgen Black Beauty, med matchande tyger i olika gråa nyanser på sittdyna och selkuddar. Alla tyger är melerade, vilket tillsammans med chassi bidrar ytterligare till känslan av designmöbel. Bygeln är placerad längre ned på Lux-sittdelen. Det är inget som jag har stört mig på och i sittläget så tänker man inte på det alls. I liggläget så blir det dock tydligare att bygeln befinner sig nedanför barnets midja.

Lux-sittdelen bakåtvänd i fullt liggläge får onekligen vagnen att se framtung ut. Nu väger min ettåring bara omkring 11 kg, långt ifrån maxvikten på 17 kg. Men med honom i sittdelen så har jag inte ens upplevt tendenser till att Priam känns framtung – varje sig när vagnen ska styras eller när den ska hävas över kanter. Sittdelen är väldigt ombonad, de extra kanterna och vad som ser ut som en löstagbar sittdyna (det är den inte) gör Lux väldigt mysig och omslutande, barnet känns inbäddat utan att det blir trångt eller svårt att se ut på världen omkring.

Cybex Priam_barnen

Ingen av sittdelarna är liten, men Lux är som sagt snäppet rymligare än 2-in-1-sittdelen. Min fyraåring kan sitta i Lux-sittdelen utan att slå huvudet i suffletten, och hon är relativt lång och stor för sin ålder. Min ettåring har flera decimeters växtmån i Lux och en himla massa luft både vid fötterna och vid huvudet på 2-in-1-sittdelen. Det jag gillar med Lux-sittdelen är att den funkar lika bra för en bebis på fem månader som för en 14-månaders och en fyraåring. Men jag har samtidigt inga som helst klagomål på 2-in-1-sittdelen, min son sitter riktigt bra i den och kan i den på ett helt annat sätt ha bygeln som ett stöd för att luta sig framåt mot. I och med att maxvikten är den samma och de känns likvärdiga i utrymme på bredden så vinner Lux-sittdelen endast i en jämförelse av längdutrymme samt på det ställbara fotstödet.

Cybex Priam_detaljer_1

1: All Terrain-framhjulen är stora nog att fixa terräng och snö, de kan även låsas i ett fast läge för extra bra framkomlighet. Jag har förstås inte testat hjulen i snö, det är ju äntligen vår, men de har gjort mycket väl ifrån sig i grus och på skogsstig.
2: Bakhjulen är i princip likadana som framhjulen, men större. De är även enkla att klicka av och på, om man skulle vilja få vagnen minimalt liten vid ihoppackning.
3: Bromsen, som varit enkel att använda och där man inte behöver trycka uppåt med foten för att låsa upp.

Priams varukorg är en stängd variant. Framtill har den ett meshtyg som gör att man ser in i varukorgen, något som gör det enklare att hitta sina saker men som tyvärr också gör att allt i varukorgen blir blött om det regnar, eftersom att vatten tar sig rätt igenom nätet. Inte helt genomtänkt. Baktill så hålls varukorgen ihop med magnetlås, supersmart i och med att skötväska eller annan packning aldrig kan falla ur och lera från bakhjulen aldrig kan stänka in (bild 6). Har man överpackat varukorgen så att magnetlåsen inte vill hålla ihop finns tryckknappar för manuell stängning (bild 4). Om man inte brukar ha med sig mycket packning så tror jag att man kommer gillar varukorgen på Cybex Priam. Men om man vill kunna packa rejält, och få in ett par matkassar, så kommer man nog att se varukorgen som en nackdel. Öppningen är visserligen stor och lättåtkomlig (bild 5), men att den är stängd upptill gör det svårt att packa på höjden. Meshtyget på fronten gör att varukorgen känns lite ogenomtänkt. Jag hade hellre sett att den var helt försluten där också så att innehållet i varukorgen inte blir blött när det regnar än att jag fick fördelen av att kunna se in på mina saker.

Cybex Priam_detaljer_2

1 och 2: Oavsett sittdel så är det samma bygel, och den är av swing away-typen. Den kan alltså enkelt lossas på ena sidan och vinklas undan, för att man smidigare ska kunna lyfta i och ur barnet.
3: När chassit fällts ihop så låser det sig inte automatiskt, utan för att fästa ihop det så trär man en elastisk rem runt bromsen. Så simpelt, men supereffektivt. Och helt utan klämrisk, vilket jag ibland upplevt att mer traditionella chassilås kan innebära.
4: Allt silvrigt på Cybex Priam ska ha en funktion. Att färgkoda chassit på det sättet börjar bli rätt populärt, men inte mig emot för det är pedagogiskt och gör det enklare att begripa sig på en vagn även om man inte har tillgång till manueln. På den här bilden ser vi den stora knappen på undersidan av handtaget, som man trycker in för att reglera höjden på teleskophandtaget. Ska man fälla vagnen så trycker man först in den knappen, och sedan spärren på ovansidan.
5: Chassit har en säkerthetsstropp som man själv kan välja vilken sida den ska vara fäst på.

Cybex Priam_sittdelar


Som jag nämnt ovan så är båda sitt- och liggdelarnas suffletter förlängningsbara. I den förlängda delen finns ett plastfönster med meshtyg. Det kan inte öppnas helt för luftintag, och inte heller täckas för helt. Just den detaljen känns inte helt klockren. Vanligtvis brukar suffletten antingen ha ett fönster som man täckas för helt och som används för att man ska antingen se barnet bättre när det sitter vänd framåt i vagnen, eller för att kunna titta till ett barn som sover när suffletten är utfälld. Eller så har man ett fönster som består endast av nät och som används för att förbättra ventilationen. På Priam vet jag inte riktigt vilket syfte man tänkt sig att detta fönster med inbyggt meshtyg ska ha. Övriga detaljer på vagnen känns desto mer motiverade. De runda knapparna med loggan på, som finns på båda sidor av handtaget, är inte bara prydnad utan dubbeljobbar också som fäste för den mugghållare som kan köpas till separat. Silverknappen för att vinkla sittdelarna är väldigt lättanvänd, det krävs ingen handstyrka för att få den att ta korrekt. Selkuddarna i sittdelarna har också de utrustas med något lite extra, ett resårband som träs över selspännet så att axelkudden inte kan glida ned.

Cybex Priam_ihopfallning

När man vill fälla Cybex Priams chassi så krävs det inte många moment. Först trycker man in handtaget på kortaste läget, sedan pressar man in spärren så att handtaget pressas in helt och pekar ut mot framhjulen genom navet, sedan för man bara handtaget framåt så att chassit plattas ihop. I hopfällt läge är Priams-chassit väldigt kompakt och kan förvaras stående.

Cybex Priam_ihopfalld

Mitt nyaste guilty pleasure på barnvagnsnördsfronten är vagnar som jag kan packa in i vårt bagageutrymme (VW Touran) utan att fälla ihop först. Det är något extra ljuvligt med att slippa brottas med ett chassi på en asfalterad parkeringsplats och bara kunna lyfta in vagnen utan att först riskera att skrapa upp repor mot marken. Priam visade sig vara just en sådan vagn, lossar jag sittdelen och trycker in handtaget i ihopfällninsgläget så blir chassit litet nog att kunna stå upp baktill i vår bil.

Priam kan fällas med sittdelen på – men endast med Lux-sittdelen och endast om den är framåtvänd. Den blir då väldigt kompakt, men ganska hög – se bilden längst ned till höger i collaget ovan. Vill man fälla chassit och Lux-sittdel separat så kan man ändå vika ihop Lux-sittdelen så att den får en väldigt kompakt form. 2-in-1-sittdelen måste lossas från chassit innan fällning, men vagnen blir ändå rätt kompakt om man staplar sittdel på chassit i bagageutrymmet. Har man inte en baklucka med hög höjd som i vår bil, så är Priam vare sig krångligare eller enklare att fälla än de flesta andra duovagnar.

Cybex Priam_avslutning

Det bästa sparar jag förstås till sist – körkänslan. En vagn kan vara hur bra och smart konstruerad som helst. Är den inte skön och rolig att köra så kommer man ändå inte vilja använda den. Och Priam har en riktigt skön körkänsla! Man bör vara medveten om att det finns en viss rörlighet i handtaget, det kan alltså vickas fram och tillbaka och det ska vara så. Det kan kännas ovant i början, men man vänjer sig snabbt. Det finns bra fjädring baktill i chassit. Det är inget supergung kanske men vagnen är allt annat än stötig.

Snarare är den väldigt mjuk och lättkörd, och samtidigt enkel att styra. Att köra med en hand är inget problem. Även fast handtaget ser rätt brant ut i sin vinkel så uppfattar jag inte Priam som svår att häva. Jag har gått nästan två mil i ett svep med Priam och tycker att det finns otroligt mycket körglädje i den, hjulen rullar fram på alla underlag och ser lika fina ut idag som när vagnen först anlände hit. Det vill säga, inga tendenser till grusätare. Vad gäller körkänsla har jag överhuvudtaget inget negativt att säga. Och det är det som gör att jag gillar Priam så mycket. Den är inte bara snygg (utseende är förstås en smaksak, men jag tycker den är supertjusig), den är inte bara smart – Priam är faktiskt bra också.

Vad gäller de olika sittdelarna så gillar jag båda. Men måste jag välja så skulle jag inte behöva fundera länge innan valet föll på Lux-sittdelen. 2-in-1-sittdelen är absolut bra, men liknande sittdelar finns på flertalet andra vagnar även om Priams version har en del smarta detaljer. Lux-sittdeln å andra sidan känns som en unik fågel. Jag gillar den skarpt, och det har samtliga barn jag provsuttit i vagnen också gjort. Att den är så rymlig är bara ett extra plus.

Jag skrev i inledningen av den här recensionen att Cybex Priam skulle kunna bli en seriöst konkurrent till några av de mest populära duovagnar som finns på marknaden idag, och det står jag fast vid. Det egna utseendet ihop med att alla funktioner man vill ha hos en bra barnvagn också finns där, tror jag gör att Priam är en vagn som många som tidigare köpt Brio Go och Bugaboo Cameleon nu kommer att börja snegla på. Och det gör de helt rätt i, för efter att ha kört Cybex Priam är jag lite kär och har man kört sjuttio barnvagnar så säger det en del.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Cybex Priam hos: Jollyroom
Se pris för Cybex Priam hos: Babyland

Du kanske också gillar

40 kommentarer

Sandra 27 april, 2015 - 19:10

Tack för en väldigt bra recension!
Nu gäller det bara att prata med Sambon när det är dags att fixa vagn 🙂

Reply
cissi 27 april, 2015 - 19:15

Hej!

Kunde du testa cybex balios m?

Nyfiken på den =)

Reply
Amanda 1 maj, 2015 - 14:36

Hej!
Nu är det dags att börja ge sig in i barnvagnsdjungeln.
Efter att ha läst och tittat på bilder på go next har jag verkligen fastnat för den. Många berömmer vagnen för det härliga gunget, men går det att vagga vagnen ”sida till sida” också och inte bara ”upp och ned?” Hoppas du förstår vad jag menar 🙂
/Amanda

Reply
Anna 4 maj, 2015 - 11:43

Hej Amanda,
jodå, jag förstår hur du menar! Det finns absolut lite sån rörelse i Go Next, men den gungar just mest upp och ner/fram och tillbaka. Men jag tror inte du kommer bli besviken på det gunget. Bäst är ju förstås ifall du har möjlighet att provkänna i butik!
/Anna

Reply
Amanda 5 maj, 2015 - 13:46

Tack så mycket för hjälpen! 😀

Reply
Cecilia 30 maj, 2015 - 21:08

Hej!!
Jag står nu mitt i barnvagnsdjungeln och kan verkligen inte bestämma mig. Jag velar mellan en Joolz Geo och denna Cybez Priam. Vilken av dessa vaknar hade du valt?
Jag velar för och nackdelar.
* Varukorg
* Ihopfällning
* Hur man tar av ligg eller sittdel från chassit
* Fälla sittdelen
* Handtaget
Osv osv.
Såg att du inte recenserat Geo, Någon särskild anledning?

Mvh Cecilia

Reply
Anna 30 maj, 2015 - 23:43

Hej,
kul att du frågar, ska precis beställa en Joolz Geo. Att jag inte testat den tidigare beror tyvärr på att jag inte fått kontakt med Joolz men nu är jag så nyfiken själv så jag får införskaffa en på egen hand. Men det betyder ju att jag testar i sommar och kan skriva om den först i höst. Så tyvärr, hittills har jag inte gjort mer än känt på en Geo i butik och kan således inte ge någon jämförelse alls. :/
/Anna

Reply
Cecilia 31 maj, 2015 - 19:41

Nämen där ser man! Vi ska iofs inte ha barn förren i slutet på november så jag har inte jätte bråttom! Men om jag får va nyfiken, Varifrån har du beställt en? Du har inte möjlighet att bara göra nån kort recension när du får den? Typ allmän överblick? Du har bra mycket mer kunskap om vad man ska kolla efter! Ser annars fram emot din recension av Geo’n. Vi får väl se om jag har bestämt sig redan när du provat den. Mvh Cecilia

Reply
Anna 1 juni, 2015 - 10:40

Hej! Jag kommer beställa från Baby Plus i Holland, köpte även min Donkey och mitt Bee3 därifrån. Och absolut, jag brukar göra ett ”första intrycket”-inlägg strax efter att jag fått hem en vagn, kan försöka vara lite extra utförlig denna gång!
/Anna

Reply
Jennifer Felten 30 juni, 2015 - 20:57

Hej! Grymt bra recension av denna vagn. Är på samma spår som föregående talare. 🙂 Står i valet och kvalet mellan denna och Joolz Geo… Har beräknad bf till 1 nov. så jag hoppas och håller tummarna att du hinner få hem din Geo och skriva en kort recension om den snart 😀 .
Tusen tack för bra Recension av Cybex Priam.

Reply
Anna 2 juli, 2015 - 22:45

Hej Jennifer!
Jag känner pressen! 😉 SKämt åsido, jag HOPPAS att en Joolz Geo anländer mig nu under juli månad. Håll tummarna för det!
/Anna

Reply
Cybex Balios M 8 juli, 2015 - 21:40

[…] samlade intryck är att Cybex är ett märke jag tror starkt på inför framtiden. De inledde med Priam, som kanske inte fått ett lika brett genomslag än men som också har ett betydligt högre pris, […]

Reply
Jeanette 9 juli, 2015 - 08:45

Hej Anna

Jag var och provade Priam i butik igår och gillar den verkligen, men svårt att välja mellan de olika sittdelarna och hjulen. Min dotter är 10 mån, 11 kg, 76 cm och jag vill byta ut vår Brio Go som hon inte sitter bra i. Jag är mest ute efter en vagn med hög sittdel så vi kan se varandra, swirwelhjul och som ska funka året runt och kunna sova i på balkongen och på promenad.Vi bor i Stockholm och kör 90% på asfalt.

Nu väljer jag mellan Bugaboo Buffalo och Cybex Priam..
Vilken rekommenderar du? (Jag tänker på körkänsla, sittkomfort, tvättbart tyg, andrahandsvärde, tillbehör).

/Jeanette

Reply
Anna 10 juli, 2015 - 10:50

Hej Jeanette,
jag skulle personligen välja Priam. Tyckte det var mer körglädje i den än i Buffalo, men med det inte sagt att jag inte gillar Bugaboo Buffalo – för det gör jag! Men Priam är något mer lättstyrd och har ju lite gung i chassit. Körde ju själv runt den just i Stockholm och tyckte den var perfekt i den miljön. Både Lux och 2-in-1-sittdelen är ju helt okej, skillnaden är ju just det ergonomiska vs vanliga sittdelen samt att Lux-sittdelen är något större och längre i ryggstödet. Om du har möjlighet, provsitt ditt barn i båda sittdelarna och se vilken du tycker att hon sitter bäst i!
/Anna

Reply
Cecilia 20 juli, 2015 - 18:52

Hej!
Det är jag som skrev här tidigare. När tror du din recension av Joolz geo kommer? Vi kommer beställa barnvagn i slutet på Augusti 🙂 Och jag har ännu inte bestämt mig om det blir cybex priam eller joolz geo! Längtar efter recensionen!!

Reply
Anna 21 juli, 2015 - 11:00

Hej Cecilia! Visst skrev du på Instagram igår? Som du såg så är allt uppskjutet igen, så jag HOPPAS jag får fatt på en Geo till oktober. Tyvärr! Så det finns ingen chans för recension innan slutet av oktober som tidigast. 🙁
/Anna

Reply
Cybex Agis M-Air 3 9 september, 2015 - 09:11

[…] jag snart har recenserat varenda vagn i Cybex sortiment, nu när Agis M-Air 3 blir tredje ut efter Cybex Priam och Cybex Balios M. Cybex fortsätter hålla en väldigt hög lägstanivå även med sina fast […]

Reply
Hanne 12 november, 2015 - 21:50

Hei!
Hvordan er det å henge en stelleveske på denne vognen – det vil si en stelleveske (Skötväska) som ikke er Cybex sin? Siden det ikke er ”knekk” på håndtaket… Ser at du har hengt en annen veske der – funket det fint? Hvor tung ca kan vesken være uten at vognen tipper fremover?

Reply
Anna 15 november, 2015 - 21:28

Hej Hanne,
det finns endast ett litet antal vagnar som faktiskt är godkända för att ha skötväska på handtaget, Bugaboo Buffalo är en av dem. Så det är alltid något man får göra på egen risk. Jag föredrar när man hänger upp skötväskan i barnvagnskrokar, och spänner du åt dem hårt så gör det inget att det är ett rakt teleskophandtag, väskan stannar på rätt plats ändå! Men packar du för tungt och har ett litet & lätt barn, ja då finns det alltid en tipprisk tyvärr.
/Anna

Reply
Evelina 1 december, 2015 - 21:14

Hej, vi har precis (idag) köpt en Cybex Priam efter lång tids reaserch och lusläsande av bloggar och bäst-i-test-recensioner. Vi fick ett butiksexemplar till 20% rea och var jättenöjda. Fram tills vi skulle rulla hem den genom stan och till vår besvikelse bara hör skramlande, smattrande ljud från framhjulen (trots att vi lastat den med ca 3-4kg). Vagnen ser ju otroligt lyxig ut, men pga av detta kändes den bara plastig och billig. Inte en 11 000-kr vagn direkt. Inte alls en tyst eller dämpad körning. Kan tillägga att vi valt de stora All terrain-hjulen, de är helt ok, problemet är framhjulen och dess stötdämpningsanordning(?). Men min fråga är nu: Ska det vara så här? Eller har vi fått ett dåligt ex? Vad kan det bero på och finns andra hjul till fram att få tag på? Samt, vet du vad man har för rättigheter när man köpt ett demo-ex från butik? Tacksam för svar.

Reply
Anna 1 december, 2015 - 21:29

Hej Evelina, vad tråkigt att höra. Den Priam jag körde lät inte det minsta skramligt från framhjulen, så det känner jag inte alls igen och det tycker jag inte den ska göra. Kontakta butiken igen och hör med dem! Jag har tyvärr inte koll på vad som gäller om man köpt ett demoex, annat än att det är lite andra villkor. Lycka till!
/Anna

Reply
Evelina 2 december, 2015 - 17:27

Hej igen, jag kontaktade butiken igen och de var verkligen jättebra. Jag kom dit och fick ett helt nytt chassi med nya hjul och allt! Har inte provkört långt, men den korta sträcka jag kört kändes mycket bättre! Tack för ditt snabba svar!

Reply
Anna 6 december, 2015 - 22:57

Åh vad kul att höra, hoppas du blir nöjd med din Priam!
/Anna

Reply
Petra 24 januari, 2016 - 19:56

Hej
Vet du något om cybex har giftfria vagnar, ex om deras tyger är öko certifierade?
Vänligen Petra

Reply
Anna 24 januari, 2016 - 22:57

Hej Petra,
det har jag tyvärr inte koll på alls. Har du provat att ladda ned manualerna för Priam (här: http://cybex-online.com/se/pushchairs/priam.html) och kollat om infon finns där?
/Anna

Reply
Amanda 11 mars, 2016 - 20:18

Hej!
Vi hade turen att hitta en oanvänd Priam Cybex på blocket till ett ok pris, hade fått en intro till den hos babyland innan så vi visste ändå vad vi köpte 🙂 men jag undrar hur sjutton jag ska fästa skötväskan? Är det att köpa såna lösa krokar som gäller?

Mvh Amanda

Reply
Anna 14 mars, 2016 - 10:05

Hej Amanda,
oj, bra fråga! Jag har inte ens tittat närmre på deras skötväska. Om du menar att det är Cybex egens väska du har? Skulle absolut rekommendera separata krokar, de flesta universalskötväskor har ju sådana med!
/Anna

Reply
My 8 april, 2016 - 12:01

Hej! Jag står och velar mellan cybex priam och bugaboo cam3 eller buffalo! Har blivit tokförtjust i priam men är lite osäker på fjädringen och hjulen på dem! Tänkte i sånt fall välja de lite grövre hjulen men vet inte riktigt om det är tillräckligt nog? Hur är priam med fjädring och gunget i jämnförelse med CAM 3 och donkey. Har just nu en Emmaljunga super nitro som jag förstår har rätt bra fjädring i jämnförelse med andra vagnar. Är nu ute efter en ny smidigare vagn men som kan klara av lite guppiga asfaltsvägar och grusvägar! Är lite rädd för att jag ska bli besviken på fjädringen på cybexen när jag har haft en Emmaljunga sn innan. Och när vi är inne lite på Buffalo också, är den smidigare än Emmaljungan Sn på stan?
Tack på förhand (:

Reply
Anna 8 april, 2016 - 20:49

Hej My, som alltid är ju det där lite utav en smaksak vad man föredrar och vad man uppfattar som bra fjädring. Jag kan väl iaf börja med att säga att jag uppfattar EL SN/SV som jämnstora med Bugaboo Buffalo. Jag tycker nog Priam har mer fjädring än Cam3 och Donkey, men jämfört med den vagn jag tycker har bäst gung – Britax Go Next – så är förstås Priam inte ens nära. Men den är absolut bra nog för att klara grusväg, det tycker jag lätt! Men ska du ha Priam ska du utan tvekan ha All terrain-hjulen!
/Anna

Reply
Ellinor 27 april, 2016 - 19:12

Hej!
Vi står i valet och kvalet mellan en Bugaboo Buffalo, Joolz Geo eller en Cybex priam. Vi bor i centrala Malmö och det är givetvis där vi kommer köra mest, men då min familj bor uppåt i landet (bland stock och sten) behöver vi en vagn som klarar av lite mer ojämna vägar än bara grusväg. Til exempel att det är några rötter som sticker upp här och var. Är det någon av dem som du skulle rekommendera i vårt fall? Jag är helt kär i priam, och den står högst upp på vår (i alla fall min) lista än så länge. Superfin blogg du har förresten, trogen läsare här! Ha det fint! / Ellinor

Reply
Anna 29 april, 2016 - 08:38

Hej Ellinor!
Av dina tre förslag så skulle jag nog säga att Geon är den som tar ojämn terräng sämst, den har minst och hårdast framhjul. Men absolut att Priam klararlite ojämnheter men det är ju ingen superterrängvagn, det är det inte. Men att ta sig över någon rot tycker jag den ska fixa. Är du kär i Prima röstar jag helt klart för att ni ska ha den! Worst case kanske ni kan köpa någon billig vagn med fyra fasta, stora lufthjul att ha hos din familj att använda när ni är där?

Kul att höra! 🙂
/Anna

Reply
Silje 20 augusti, 2016 - 10:20

Hei!
Vi er på jakt etter vår første barnevogn og står mellom Cybex Priam, Bugaboo Buffalo og Emmaljunga nxt90. Vi har veldig sansen for bag og sittedelen til Priam, samt utseendet generelt, men er litt bekymret for at spesielt forhjulene er litt for små til å kjøre smidig på fortauskanter, på skogsstier med litt ujevnheter og på snø. Takler Buffalo disse tingene bedre? Slik jeg har skjønt det er kanskje nxt90 litt tyngre å kjøre enn Buffalo, stemmer det? Lurer veldig på hvilken av disse vognene som egentlig er mest praktisk. Det er selvfølgelig veldig avhengig av personlige behov og smak, men du har kanskje noen råd på veien?

Takk!
Mvh
Silje

Reply
Anna 23 augusti, 2016 - 12:11

Hej Silje,
ja jag tror att av de tre vagnarna så klarar nog Buffalon av mest terräng faktiskt. Sen ungefär samma lika med Priam och NXT90 (förutsatt att Priam har All Terrain-hjulen och inte Trekking-hjulen). Jag tycker nog att varken Buffalo eller NXT90 hör till de mest lättkörda, eller kanske framför allt lättsvängda vagnar jag kört, men ingen av dem är ju trög. Har ni kollat på Britax Go Big och Kronan Duo/S? De vagnarna tror jag också kanske skulle kunna vara intressanta för er.
/Anna

Reply
Madde 14 december, 2016 - 07:49

Hej! Tack för alla bra recensioner! Precis som kommentaren ovan så tittar vi på Priam, Buffalo och NXT90. NXTn tycker vi bäst om, men tyvärr verkar sittdelen vara väldigt liten så därav att vi tittat på dom andra två. Finns det några andra skillnader mellan vagnarna som är bra att tänka på? Hopfällningen av Buffalon verkar tyvärr lite dum eftersom handtaget hela tiden hamnar mot marken eller vid hjulen när man fäller ihop den och vi är rädda att man förstör eftersom vi åker mycket bil och in och ut på grus.., och Priam har bättre ihopfällning lite mindre framhjul… tack! /Madde

Reply
Anna 15 december, 2016 - 21:07

Hej, ja jag tycker att det tyvärr är så att NXT90s ergonomiska sittdel är ganska liten. Men nu släpper ju Emmaljunag en NXT90F sittdel, en vanlig sittdel med fullt liggläge, och den uppfattar jag som rymligare. Har ni kikat något på den?

Förutom det du nämner så beror ju skillnaderna även till viss del på vilken sittdel ni väljer till Priam, jag tycker den känns mer unik och genomtänkt med Lux-sittdelen, men den är ju också väldigt mycket dyrare. Buffalo skulle jag säga har störst sittdel av de två, och störst varukorg också för den delen! Den klarar nog en aning mer terräng med, men Priam är inte så dålig ändå.
/Anna

Reply
Anette 31 maj, 2017 - 00:02

Hei! Vurderer å kjøpe Cybex Priam med Lux sete men har hørt at den er veldig bred og at lengden på setet kommer et stykke fremfor hjulene når den er utstrakt… Synes du det er upraktisk? Vi tenker å ha vognen til vanlig bruk men også ved reiser. Er den praktisk nok til det? 🙂

Reply
Anna 1 juni, 2017 - 14:11

Hej Anette, ja det stämmer att om du har Lux-sittdelen i liggläge så sticker ryggstödet ut framför framhjulen. Jag tyckte aldrig att det var något som påverkade användningen av vagnen faktiskt. Som vardagsvagns är den toppen, visst funkar den på resor med men den blir ju såklart inte så liten ihopfälld som ”riktiga” resevagnar.
/Anna

Reply
Åsa 7 juli, 2017 - 09:08

Jag har en fundering, har googlat men hittar inte svaret någonstans. Bygeln till liggdelen på priam lux är den tillför att kunna bära korgen med barnet i eller är de bara en snygg detalj? 🙂

Reply
Anna 9 juli, 2017 - 22:27

Hej Åsa,
den info jag har är att den ska kunna funka som bärhandtag också men jag hittar ingen länk att backa upp det med just nu. Ska försöka se om jag kan få svar direkt från Cybex ang detta!
/Anna

Reply
Cybex Priam 2017 / 2018 23 oktober, 2017 - 09:31

[…] och smarta egenskaper som faktiskt fyller en praktiskt funktion i vardagen som förälder. Min recension av Cybex Priam har nu mer än två år på nacken och med detta inlägg tänkte jag uppdatera informationen om […]

Reply

Lämna en kommentar