Bugaboo Bee + (Plus)

av Anna

 Recension av Bugaboo Bee+
Inköp: Kostar 5900 kr i Sverige.
Försäljning: Finns att hitta begagnad för cirka 3500-4000 kr, beroende på skick och tillbehör. Min egen kommer få stanna länge hos oss.
Typ av vagn: Bugaboos version av en sulky, som dock funkar att använda från födseln om man köper till en cocoon för spädbarnet att ligga i.

Bugaboo Bee+ (Plus) är den senaste versionen av Bugaboo Bee, den förra kallas Bee Classic och har tidigare recenserats här i bloggen. Skillnaderna mellan Plus och Classic har vi också skrivit om, den här texten kommer därför fokusera på Bee+ och dess egenskaper. För en riktigt väl genomförd videodemonstration ska du titta på BabyGizmos Bee Plus-recension.

I mina ögon är Bee+ en vagn i sin egen kategori. Oavsett det faktum att Bugaboo marknadsför den som en vagn som kan användas från födseln så tycker jag ändå inte att den riktigt platsar som en kombi, men det är inte heller rakt av en resevagn eller en sulky. Bee+ är däremot den ultimata extravagnen. Det kanske kan låta förmätet att kalla en sextusenkronorsvagn för extravagn men om man som jag har täta syskon och använder syskonvagn hyfsat flitigt så är det perfekt med en andravagn som kan användas av både det mindre och större barnet, med barnet mot sig eller från sig och med ett riktigt bra liggläge. Jag har alltså två barn, en ettåring och en snart treåring. De väger drygt 11 respektive drygt 14 kg, Bee+ har 17 kg som maxvikt, och är 78 och 97 cm långa. Bägge sitter och sover lika bra i Bee+ och den går även att använda med ståbräda utan att bli svårkörd. Om man som jag dessutom råkar ha en Donkey som syskonvagn är det rätt ultimat att kunna använda samma ståbräda till bägge vagnarna, även de allra flesta övriga tillbehör funkar på bägge vagnar. Det kan vara så att jag sitter på en bra start till den perfekta barnvagnsparken…

Bee+ ser enligt många inte mycket ut för världen. Faktum är att den gav även mig ett ganska dåligt första intryck, och då har jag ändå ägt en Bee Classic tidigare. Är man van vid stora och robusta vagnar är det en konstiga känsla med en så liten och till synes bräcklig vagn, som dessutom till viss del ger med sig i chassit när man svänger den tungt lastad, det vill säga att hela vagnen lutar en smula. Låt inte detta avskräcka dig, Bee+ är en stor stark varg i fårakläder och den orkar mycket mer än man tror! Detta samtidigt som den är den absolut smidigaste vagnen på marknaden, i mitt tycke, bland de små, vändbara vagnarna.

Bugaboo Bee Plus har generöst med utrymme att erbjuda. Sittdelen är utdragbar men även ryggen går att reglera i höjd. På de översta två bilderna är ryggen i sitt nedersta läge och som ni ser ryms min normalstora snart treåring helt okej, även om suffletten tar i hans huvud när den ska fällas upp. På de två nedre bilderna är ryggen i den NÄST högsta läget och min nästan en meter långa son skulle kunna växa en decimeter och ändå få plats. Den skarpögde noterar att Bee+ inte har något fotstöd när den är vänd mot den som kör vagnen, vilket dock finns om man har sitsen framåtvänd. Huruvida man upplever det som ett problem är en smaksak, jag kan tycka att min stora sitter och dinglar med ben väldigt mycket utan fotstöd men med ettåringen saknar jag det inte alls, och inte hon heller för den delen. Bee+ har inte heller någon bygel, ett tillbehör jag generellt brukar uppskatta men inte har känt något större behov av på Bee+. Troligtvis eftersom att barnet ändå sitter så pass upprätt att det inte behöver luta sig framåt, och därför är inte behovet av en bygel som håller tillbaka lika stort. Vill man absolut ha en bygel så finns den en universalvariant för Zapp som fungerar på Bee+, det är även troligt men ännu ej säkert fastställt att även bygeln för Britax B-mobile kan funka. Jag återkommer när jag har bättre information om det.

Bee+ är en liten vagn till måtten, endast 53 cm bred och ännu smalare ihopfälld. Att packa in Bee+ i bilen är som en dröm, ihopfällningsmekanismen är genialisk och när du ska fälla ut den igen så sätter du bara foten mot bromsen och drar i handtaget. Det är verkligen så enkelt. Vår bil är ingen gigant men den rymmer både Donkeyn och Bee+, mest för att Bee+ tar ingen plats alls. (Tyvärr noterade jag först i efterhand att vagnen ej är helt inskjuten i bagageutrymmet på bilden, den går alltså in på längden.)

Barnets sittkomfort, pris och utseende samt storlek i all ära men något det är lätt att glömma bort när man söker barnvagn är körkänslan. En vagn utan körglädje blir lätt stående i hallen och det om något är väl ett onödigt köp? Bugaboo Bee+ har körglädje! Trots barn och packning är att köra Bee+ som att skjuta lite luft framför sig. Framhjulen är låsbara, men lås dem inte, det gör ingen glad. Mitt i yran över hur härlig den här vagnen är ska man komma ihåg att den är underbar i sitt rätta klimat. I terräng konkurrerar den inte alls, i sluttningar tenderar den att dra nedåt och fjädringen är minimal vilket innebär att både vagn, barn och förare skakar rejält om man får för sig att köra Beet över ett stycke kullersten. Men inne i stan, i ett shoppingcentrum eller på plan asfalt så finns det inte mycket att anmärka på med körkänslan. Handtaget är förstås reglerbart i höjd så vagnen passar korta lika bra som längre. Jag har även gått riktiga långa promenader med Bee+ och även om den inte är mitt första val för just långa promenader så blev det ändå en trevlig upplevelse.

Som jag nämnde tidigare har Bee+ ett upprätt sittläge, ett viloläge och ett nästintill plant liggläge. Såhär vintertid används vårt Bee+ primärt som en sovvagn inomhus och den manövrerar fint över trösklar och mellan möbler. Sekundärt är det den vagn som får följa med när vi ska direkt från hem till galleria eller större möbelvaruhus. Oavsett vilket så sitter barnet väldigt bra i vagnen, Bugaboos enda som inte har ergonomisk sittdel utan som alltså fälls i ryggen med ett enkelt enhandsgrepp. Det är också väldigt enkelt att vända sitsen, tar under en minut, vilket gör den lätt att anpassa efter behoven så fort de uppstår. För mer bilder på de olika lägena, gå in på länken till jämförelsen mellan Plus och Classic överst i det här inlägget. Selen i Bee+ är rymligare än på t.ex. Donkeyn och även ett barn i vinteroverall är enkel att spänna fast.

Till Bugaboo Bee+ kan du med fördel använda dig av Bugaboos egen ståbräda, men det måste vara den senaste modellen och du måste ha de tillhörande adaptrarna. Dessa små ringar klickar du på chassit och sen sätter du fast ståbrädan ovanpå. Den är lätt att ta av och på, och trots att jag har sittdelen vänd mot mig så finns det tillräckligt med utrymme för storebror att stå där. Bee+ känns faktiskt fortfarande riktigt lättkörd trots att den är lastad med 25 kilo barn, och eftersom att den är det så går det utmärkt att köra med en hand och därmed kan man gå lite vid sidan av och slipper böja ryggen så att den nästan knäcks. Den stora nackdelen med ståbräda på Bee+ är att fotbromsen, som man kan se på bilderna, blir väldigt svårtåtkomligt och i princip bara går att reglera med hjälp av handen. Inte det roligaste när det är slaskigt ute, men det funkar.

Precis som Bugaboos andra vagnar är det enkelt att ändra utseende på Bee+. Det kan vara så att jag i skrivande stund har fyra stycken suffletter till den här hemma… Åkpåsen på bilden är en Bugaboo Bee-åkpåse, som inte görs längre och som sitter perfekt i Bee Classic och inte riktigt lika perfekt i Bee+, men det går bra ändå. De senare modellerna av Bugaboo-åkpåsar ska sitta lika bra i alla deras vagnar. Packutrymmet i varukorgen är som ni ser förhållandevis stort, och du kommer bäst åt varukorgen framifrån. Det går in en fullpackad skötväska där i, men det går inte att helt enkelt ställa i en matkasse i den. Och även om Bee+ verkligen är en tålig vagn så rekommenderar jag dig inte att åka rulltrappa med den. Jag har gjort det när det krisat men det känns faktiskt inte helt kul.

När jag hade min Bee Classic blev jag allt annat än såld. Om Bee+ verkligen är så mycket bättre eller om det är jag som numera vet att uppskatta en bra vagn när jag kör den kan man argumentera kring. Faktum kvarstår; Bee+ gjorde sig snabbt oumbärlig hemma hos oss.

Du kanske också gillar

20 kommentarer

sanna -saos.blogg.se 24 januari, 2012 - 22:55

Åh jag är så himla sugen på en Bugaboo bee+ som extravagn/resevagn! Har en iCandy peach som jag gjort om till blossom, men vid dagislämning/hämtning skulle det vara schysst att ha en bee med ståbräda istället då det är så nära & även när man bara ska åka och handla etc.

Reply
sanna -saos.blogg.se 26 januari, 2012 - 16:32

Igår läste jag en oerhört tråkig nyhet på facebook! (iCandy scandinavia), Eberg & Co som varit distrubitör av iCandy har slutat med iCandy då det varit återkommande förseningar (enligt dom själva).

Några kommenterade, dels återförsäljare som är oerhört besvikna över att inte kunna sälja beställda iCandys som dom väntat på men även såklart kunder! Jag skrev och frågade hur det skulle påverka oss som redan har en iCandy (med tanke på garantier & reservdelar etc) men fick inget svar & idag när jag gått in på sidan igen har dom raderat ALLA kommentarer från folk utan att svara på frågor.

Riktigt dålig stil tycker jag och nu har alltså Sverige inte längre någon distrubitör av iCandy. Något ni kanske kunde skriva om?

Hälsn. Sanna

Reply
Heidi 23 maj, 2012 - 12:16

Jag undrar angående hjulen. Bee+ vinter?? Är det som hjulen som är på eller man kan byta?? Med vänlig hälsning, Heidi

Reply
alltombarnvagnar 23 maj, 2012 - 12:18

Hej Heidi!
Det finns tyvärr inga vinterhjul för Bee+, utan det är de hjul som sitter på som gäller året runt! Det är således inte någon vidare vintervagn… 🙂
/Anna

Reply
Jennie 12 juni, 2012 - 17:12

Hej!

Jag undrar om det är samma person som skrivit recensionen av Bee+ och Bee classic? Åsikterna skiljer sig så mycket och jag undrar helt enkelt om det är så stor skillnad mellan de två (Bee)vagnarna?

Mvh Jennie

Reply
alltombarnvagnar 12 juni, 2012 - 17:52

Hej Jennie!
Ja, det är jag som har skrivit bägge recensioner och ja, jag gillar verkligen Bee+ avsevärt mycket mer än jag gillade Classic. Skillanderna är inte stora men de finns där. Det finns dock de som har den motsatta åsikten, och så är det ju alltid. Men i min bok är Bee+ alltid att föredra!
/Anna

Reply
Kimberly 4 januari, 2013 - 22:36

Hej!

Jag har hört att framhjulen på bee+ vobblar om man går i snabbare takt. Är det något du märkt av?

Mvh Kimberly

Reply
alltombarnvagnar 4 januari, 2013 - 22:54

Hej!
Ja vissa Bee+ har det problemet, det var ffa de som tillverkades i början av 2011/slutet av 2010 om jag minns rätt. Om man provgår med vagnen så märker man av det rätt snabbt, det är verkligen inte ett fel som finns hos alla Bee! Du kan läsa lite mer om det här: http://babyproffsengbg.jetshop.se/bee-framhjul-p-728-c-183.aspx
/Anna

Reply
Baby Jogger City Mini 4W 21 oktober, 2013 - 10:02

[…] vagnen också måste vara kompakt ihopfälld och enkel att transportera. Jag lutade länge åt en Bugaboo Bee men kände att den inte riktigt var så klättertålig och stabil som jag skulle önska. Jag […]

Reply
Hanna 20 januari, 2014 - 22:08

Hej,

jag har en fråga som jag inte riktigt hittar något bra svar på. Jag har en nyköpt (begagnad) bee+ som jag ska ha som extravagn/resevagn (har annars en Kronan City som jag älskar!). Den är fantastisk att köra (personligen är jag imponerad över hur dålig terräng den faktiskt klarar, med tanke på att det trots allt ”bara” är en sulky). Men till problemet, men dotter är ca 85 cm lång (om det kan vara av vikt) och hon hasar ner när hon sitter i vagnen. Hela tiden! Det ser sjukt obekvämt ut och när jag har henne emot mig så ser det ut som hon ska ramla av. Jag får ständigt dra upp henne. Är det här något du hört om? För jag har googlat och inte hittat en enda kommentar om saken?

Tack för en bra blogg!
/Hälsningar
Hanna

Reply
Anna 21 januari, 2014 - 21:43

Hej Hanna!
Jag känner igen det du skriver från att andra har berättat om samma sak, men har inte upplevt det själv med mina barn. Du skulle kunna testa med en lite tjockare duna, typ Inovi, för att se om den kanske kan hålla din dotter på plats i sittdelen bättre? Har du även testa om det blir annorlunda beroende på om du har sittdelen utdragen eller indragen, alltså själva rump-plattan om du förstår hur jag menar?
/Anna

Reply
Hanna 22 januari, 2014 - 20:47

Tack för ditt svar Anna,

Ja, jag har testat med den i alla lägen från fullt utdragen till helt infälld. Upplever att hon sitter bäst med sittdelen framåtvänd och helt inskjuten. Men hon når inte hela vägen ner till fotstödet. Jag tror problemet ligger lite i hennes längd. Hon har för långa ben för att använda en fullt utdragen sittdel (benen hänger fortfarande för långt ut och ”drar ner” henne), men hon har fortfarande för korta ben för att knävecken ska hamna rätt med sittdelen helt inskjuten. Hon når som sagt heller inte ner till fotstödet. Jag har gjort lite justeringar nu, med en lammfäll som är dubbelvikt i framkant av sittdelen för att ge en mer bakåtlutad sittyta. Sen har hon ju även suttit i overall/tjockare jacka och byxor i den sen jag började köra den och det är kanske inte riktigt meningen egentligen. Glidet i ytterkläderna kan säkert ha påverkat.

Blir spännande att testa den på solsemestern om några veckor. Jag hoppas hon växer i den om det är det som är problemet, för den är fantastiskt bra i alla andra hänseenden.

Reply
Emma 20 april, 2014 - 21:47

Hej! Nu måste jag fråga , hur gör man för att dra ut sittdelen ? Jag fattar inte hur man för att förlängs den? Med vänlig hälsning, Emma

Reply
Anna 21 april, 2014 - 20:45

Hej Emma, menar du för att förlänga ryggen eller för att dra ut sittplattan? För att förlänga ryggen så drar du bara rakt upp i handtaget på baksidan av sittdelen, för att förlänga sittplattan så kan det ibland underlätta att hålla den i en sned vinkel och sedan dra rakt ut.
/Anna

Reply
Emma 22 april, 2014 - 20:23

Då ska jag testa det med att dra sittplattan snedvinkel

Reply
Bugaboo Bee3 – ryktet var sant! 4 juli, 2014 - 20:12

[…] Ett nytt Bee har anlänt till Bugaboo-familjen! Bee3 är en uppdatering av Bee+ (som i sin tur var en uppdatering av Bee Classic) och precis som Cameleon3 var väldigt snarlik sin […]

Reply
Bugaboo Bee +/3 med liggdel 3 juni, 2015 - 15:13

[…] i en Cocoon. Vill man läsa mer om vagnen i sin helhet så hänvisar jag till mina recensioner Bugaboo Bee+ och Bugaboo Bee3 här på […]

Reply
Guide till Bugaboo Bee – allt om skillnaderna mellan Classic, Plus och 3 11 december, 2015 - 16:18

[…] samt mina åsikter om dem, så hänvisar jag till respektive recension; Bugaboo Bee Classic, Bugaboo Bee+ och Bugaboo […]

Reply
Hilde 12 augusti, 2018 - 13:51

Hei! Vi kjøpte nylig en Carena Explore brukt. Må innrømme jeg ikke likte den helt. Syns den var svært vanskelig å legge sammen, ikke spesielt god å trille og var stor sammenlagt ifh til det jeg trodde den ville være. Vil du si Bugaboo bee er et bedre alternativ? Vi har en Mountain buggy urban jungle V3 som vi kommer til å beholde. Veldig fornøyd med den (foruten solbleking av kalesjen), men på kjøpesenter, i byen og på reise hadde det vært kjekt med en enda mindre vogn. Vi har mulighet til å kjøpe bugaboo bee plus begagnad for en rimelig penge.

Reply
Anna 17 augusti, 2018 - 09:27

Hej Hilde,
ja paraplyvagnar är ju lite knepiga att fälla ihop så jag förstår dig! Jag tycker inte att Bee är krånglig alls och har själv haft den som vagn just att ha i bilen och för shopping, det är precis för sådan användning som den är så perfekt!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar