7 A.M Le Sac Igloo

av Anna

7AM-Le-sac-igloo-front7 A.M. Enfant vet verkligen vad de gör när det kommer till vintertillbehör, det känner jag mig berättigad att påstå efter att ha testat ännu en av deras åkpåsar. Senast skrev jag om 7AMs åkpåse B212 och nu är det dags för Le Sac Igloo. Jag har faktiskt haft denna åkpåse en gång innan jag började blogga, men den hade nästan fallit ur minnet på mig fram till att jag nu fick möjligheten att få detta recensionsexemplar skickat hit. 7 A.M. Enfant Le Sac Igloo är en åkpåse som finns att köpa i tre olika storlekar – Small, Medium och Large. Small är lagom för babyskydd eller liggdel, Medium funkar för ungefär upp till två års ålder medan Large funkar ett eller ett par år till. Priset beror på storleken. Det verkar vara vara relativt svåra att få tag på numera, man kan hitta något enstaka exemplar till salu hos återförsäljare och så finns de förstås på begagnatmarknaden. Jag hoppas dock att åtminstone Le Sac Igloo kan göra comeback, för detta är en kvalitetsåkpåse både vad gäller funktioner, har den upplevs av barnet och hur den håller värmen.

Le Sac Igloo är tillverkad i ett glansigt material som ska stänga ute vind och även i viss mån stå emot vatten och snö. Locket kan vikas ned och fästas ihop, exemplevis runt bygeln. Åkpåsen har upptill som en luva med av avtagbar (fusk)pälskant som är fäst med tryckknappar. Luvan kan även öppnas upp med en dragkedja, så man får ett helt plant bakstycke på åkpåsen. 7A.M. Enfant Le Sac Igloo har ingen upphängningsficka baktill men väl två rejält tilltagna band med resår och kardborre. För att fästa upp åkpåsen i en sittdel är det egentligen bara fantasin som sätter gränser, man kan spänna banden runt baksidan av ryggstödet eller också fästa den genom selen. I den vagn jag främst använt åkpåsen har jag fäst upp den genom sittdelsklädseln, och då har den suttit riktigt stabilt. Den finns även antiglidmaterial på baksidan av Le Sac Igloo men min erfarenhet är att sånt gör marginell skillnad för en åkpåses tendens att glida.

7AM-Le-sac-igloo-detaljerInsidan av 7 A.M. Enfant Le Sac Igloo är även den mycket väl genomtänkt. 7 A.M. har sedan lång tid tillbaka använt sig av kardborre öppning för selen (1), vilket alltid gjort att deras åkpåsar varit enkla att använda i alla olika sorters sittdelar. Selöppningen är för fempunkttsele med två olika öppningar för grenselet. Åkpåsen levereras i en smart förvaringsväska (2), vilket kanske känns som en irrelevant detalj men det är något jag tycker är väldigt praktiskt med tanke på att åkpåsen tillbringar den största tiden av året under förvaring i ett förråd någonstans. På framsidan av Le Sac Igloo finns nedtill en liten ficka som stängs igen med knappar, perfekt för en napp eller för att förvara ett paket näsdukar i (3).

Åkpåsens luvan i närbild (4), med dragkedjan, den avtagbara tryckknappen och så skymtar man även att det finns tyg som skyddar runt dragkedjans ände, så att den inte skaver på barnets huvud. Locket på Le Sac Igloo är fodrat med fleecetyg, som är fäst med tryckknappar och därmed enkelt kan tas loss (5). Med hjälp av detta tyg kan man reglera värmen i åkpåsen, så att den funkar under en längre period av säsongen. Den underlättar också för rengöringen av åkpåse, ibland kan det räcka med att bara tvätta innerfodret.

7 A.M. Le Sac Igloo har ett lock som öppnas med dragkedja runt längs sidan och det går att ta av locket helt. Dragkedjan på vänster sida, sett om man står framför åkpåsen, tar slut inte längst ned utan halvvägs ned på sidan. På ett sätt är det smart, kall luft som oundvikligen smyger sig in genom det lilla hål som alltid uppstår där två dragkedjor möts är då inte placerat precis vid barnets fötter. Men jag stör mig lite på att jag ibland ville vika ned åkpåsens lock ordentligt för att få utrymme att sätta ned mitt barn, och då hände det att dragkedjan helt åkte ur varpå jag behövde stå och pilla med det fast jag hade ett mindre nöjt barn i vagnen som ville att vi skulle börja rulla omgående. När jag väl lärt mig detta så såg jag medvetet till att hellre öppna upp locket mer på andra sidan, man jag tror jag kanske hade föredragit om skarven varit i botten ändå.

7AM-Le-sac-igloo-i-vagnen7 A.M. Le Sac Igloo fungerar både i ergonomiska sittdelar, som på bilden, och i vanliga sittdelar. Det jag gillar med den allra mest är att den är så otroligt mysig och ombonad, och även följsam i materialet så det blir inte som att stoppa ned barnet i en styv tunna utan den formar sig efter sittdel och kropp. Som ett tjockt, rejält täcke man får ta med sig ned i barnvagnen. Åkpåsen är dessutom varm men bra på att andas, den kan användas runt nollgradigt men håller även bra vid tio minusgrader eller mer. Storleksmässigt är Medium precis rätt för min minsta som fyller 2 år nu i dagarna och har strl 92 i kläder. Luvan har varit praktiskt i vissa väder, då den erbjuder ett extra skydd för att barnets huvud och ansikte ska slippa exponeras för snö och kalla vindar. Vid andra tillfällen har jag uppfattat det som att den varit i vägen, så jag är glad att den går att öppna upp med dragkedja för då har jag (som på bilderna överst till höger och till vänster i collaget ovan) kunnat vika in ändarna av luvan bakom bakstycket och på så sätt har mitt barn få fri sikt ut åt sidorna.

Min bedömning av 7 A.M. Le Sac Igloo är att det är en åkpåse som är lätt att anpassa både efter vagn och väder, men framför allt gör den sig bäst för lite kallare väder – även när fleecefodret tas ur är den relativt tjock och varm. Eftersom att jag tidigare haft en Le Sac Igloo som jag köpte begagnad och sedan sålde vidare, så vet jag att kvaliteten är god och att åkpåsen tål att slitas på och användas under många säsonger utan att tappa i vare sig funktion eller utseende. Det är synd att det är svårt att komma över 7 A.M.s åkpåsar just nu, de är visserligen relativt dyra men värda en investering för den som ska köra barnvagn vintertid i några år framöver.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Lina 26 juni, 2016 - 16:15

Hej Anna!
Undrar om åkpåse fr 7AM enfant går att använda i brio go (sittdelen)?
Mvh Lina

Reply
Anna 26 juni, 2016 - 16:29

Hej, jooo men det är jag ganska säker på att jag själv har testat? Tror inte det finns ett supergivet ställe att hänga upp åkpåsen på, men rent formmässigt satt den bra.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar