Mini Rodini åkpåse

av Anna

Mini-Rodini-åkpåseDen som känner sig mätt på recensioner av åkpåsar kan nästan ta en semester från den här bloggen för en tid framöver. Visserligen ligger en hel del barnvagnsrecensioner på kö, några av dem riktigt efterlängtade, men det kommer bli väldigt mycket åkpåse så länge vintern håller sig så frostigt kall som den är just nu. Mini Rodini är ett märke som gör fina och färgglada barnkläder, även ytterkläder som delvis gjort sig kända för sin okonventionella mönster. Jag har längt tänkt att de borde ta steget vidare och producera åkpåsar, faktum är att jag mailade MR detta som ett förslag i augusti 2013. Förra vintern kom sedan en Mini Rodini-åkpåse (vi kan endast spekulera i min påverkan på förloppet, haha) i två utföranden, och denna säsong kom ytterligare några modeller, och den jag har testat heter Mini Rodini Toe Muff All Over Print Green. Inte så catchy namn kanske, men själva åkpåsen är onekligen en blickfångare. Ordinarie pris låg på 1399 kr, just detta exemplar är en recensionsåkpåse direkt från Mini Rodini.

Mini Rodini anger att åkpåsen ska vara 50 x 100 cm. Jag får den till 50 cm bred, men 96-97 cm lång. Jag tror det handlar lite om hur man mäter, jag räknar inte in den lilla kanten överst utan mäter insidan av bakstycket. Höjden på åkpåsens lock är 71 cm, vilket är en bra höjd på locket tycker jag. Detta är en detalj som ofta förbises, men ett för kort lock förtar hela poängen med åkpåsen kan jag tycka. Och ett lock kan ju aldrig bli för långt, för då kan man ju bara låta bli att dra upp det hela vägen. Mini Rodinis åkpåse har tryckknappar på framsidan just för att man enkelt ska kunna reglera hur man vill ha locket. På baksidan finns antiglidmaterial och en elastisk rem med en spänne, tänkt att träs runt sittdelens baksidan och knäppas ihop där, för att minsken risken för att åkpåsen ska glida i barnvagnen. På sittdelar där sufflett och ryggstöd är separata fungerar detta mycket väl, remmen kan dras åt tight och åkpåsen sitter stadigt. När ryggsöt doch sufflett sitter ihop så blir det knepigare. Den här typen av rem ger fler alternativ än vad en fick som ska träs över ryggstödet ger i samma situation, men det funkar onekligen olika bra i olika vagnar.

Mini-Rodini-detaljerMini Rodinis åkpåse har även en kant i huvudändan, som man kan välja att ha uppfälld som ett extra skydd runt barnets huvud, eller som kan vikas ned som en ficka över ryggstödet (1). Jag personligen förstår inte riktigt poängen med denna kant. Den har inte formen nog av en ficka för att verkligen kunna fungera som en sådan, men den är lite för styv och oregerlig för att vara ultimata som skydd runt barnet. Då hade jag hellre sett att den varit som en slags mudd, mjukar för ett barns huvud att gosa in sig mot. Det finns dock vagnar där kanten kommer helt till sin rätt. Exempelvis i Cybex Balios M, där suffletten förlängs med en extra panel av meshtyg – inte så vintervänligt – så kan kanten uppfälld vara ett perfekt skydd för att skärma av de vindare och den kalla luft som annars skulle gått direkt genom meshnätet och in till barnet. Locket kan, som sagt, vikas ned i överkant eller upp i nederkanten i olika längder med hjälp av tryckknappar (2).

Selöppningar i åkpåsen är långa skåror som stängs ihop med kardborre (3). Man behöver alltså inte pilla isär sittdelen sele, utan öppnar istället upp åkpåsen och drar igenom axelbanden, och trär sedan grenbandet genom en vågrät skåra nedertill i åkpåsens bakstycke. Kardborren håller ihop bra på Mini Rodinis åkpåse, så det känns som att den ändå kan isolera och hålla inne värmen. Insidan av åkpåsen är fodrad med återvunnen polyester medan utsidan är av slitstark polyamid som står emot både vatten och vind, men som ändå kan andas så att det inte ska bli svettigt för barnet i åkpåsen. Fotändan av åkpåsens bakstycke är av samma material som utsidan, så att det ska bli lättare att hålla den ren även om man sätter ett barn med blöta eller smutsiga skor i vagnen (4).

Mini-Rodini-i-barnvagnenMini Rodinis-åkpåse i några olika vagnar, samt både med och utan barn i sittdelen. För en normalstor tvååring så funkar åkpåsen alldeles utmärkt. Locket går upp till hakan på min yngsta, jag har bara velat komplettera med en filt när han vädret varit lite kallare än vad jag klätt honom för på överkroppen. I Bugaboo Donkey sitter Mini Rodini-åkpåsen väldigt bra på plats, för då kunde jag knäppa remmen runt ryggstödet. I Joolz Geo satt den inte lika stabilt, och sufflettens konstruktion på Geo gjorde att kanten runt åkpåsens huvudändan blev knölig och mer i vägen än hjälpsam. Mysfaktorn är dock hög och rymligheten för barnet – även för barnets fötter med skor på – har varit bra.

Det här är inte den varmaste sortens åkpåsen, dock varmare än vad den känns som om man skulle utgå ifrån tjocklek på locket. Men vid en riktigt buskall vinter så skulle jag vilja komplettera med extra filt eller dylikt. Mini Rodinis åkpåse får dock full pott i utseende, för selöppningen och för att de har ambitionen att den ska kunna sitta utan glid i alla vagnar. Det stämmer inte riktigt i praktiken men de erbjuder i alla fall en relativt flexibel lösning på upphängning. Vattentåligheten och motståndet mot vind känns riktigt bra, så jag tycker att Mini Rodinis åkpåse har en ganska lång användningstid under säsongen och att den är följsam i materialet gör ju att den funkar bra att rulla ihop och anpassa i en liggdel. För den som vill ha en snygg åkpåse att använda till nyfödd och upp till cirka 2 år och inte bor i en del av Sverige som alltid har vargavinder så kan det vara en riktigt bra sak om man förälskat sig i ett mönster på en av Mini Rodinis åkpåsar.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Jasmine 4 januari, 2017 - 19:17

Så fin! Inget du vill sälja? 😀

Reply
Anna 6 januari, 2017 - 10:47

Hej Jasmine, tyvärr, den har åkpåsen testade jag bara under en kort period så den fanns inte kvar hos mig så länge alls.
/Anna

Reply
Mjau 11 januari, 2017 - 12:05

Hej Anna!
Jag har precis köpt en Balios M och en åkpåse från Carena som jag använt i december/januari. Den skulle vara ”universal” men sitter inte super i vagnen, kanske gör jag fel på något sätt men det är väldigt tight att spänna fast min 9-månaders med åkpåsen i. Man kan ju inte förlänga remmarna mer än vad jag gör, verkar det som.. Hur som haver, nu funderar jag på att byta åkpåse till våren. Men du skrev någonstans att det kan vara onödigt varmt? Vad tror du med tanke på min bäbis ålder osv..
Allt gott!

Reply
Anna 12 januari, 2017 - 18:29

Hej!
Vad tokigt att de funkade så dåligt ihop! Men vissa vagnar har ju rätt kort sele så då kan det bli så oavsett åkpåse. Kan dock inte minnas att jag tycker att Balios M hade så himla kort sele så kanske var det just kombon i detta fall.

Nja, det finns ju numera väldigt många bra tunnare åkpåsar för höst & vår. Tex Easygrow Lite, Petite Cherie med soft shell-locket eller Skip Hops åkpåse med bara tunna locket!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar