Kronan Sulky/S 2023

av Anna
Recension av uppdaterade Kronan Sulky/S

Recension av Kronan Sulky/S

Inköp: Ordinarie pris för Kronan Sulky/S är 4700 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Kronan.
Tillbehör: Mugghållare, resväska och vindskydd/fotsack kan köpas till separat.
Typ av vagn: Sulky, sittvagn.

Att åter få rulla en Kronan Sulky/S över tröskeln var som att välkomna en kär gammal vän tillbaka i sitt hem. När jag väntade mitt första barn 2008 var Kronan ett populärt märke, mycket för att de hade en egen hemsida där deras då ena barnvagn Kronan Duo såldes i ett komplett paket till ett väldigt förmånligt pris. Sedan gick det snabbt för Kronan. Man lanserade i raskt takt Kronan Duo/S samt den smalare varianten Kronan City, och därefter (lagom till mitt tredje barn) kom syskonvagnen Kronan Syskon. Mest lyckad av alla modeller blev dock Kronan Sulky/S. Jag har tidigare skrivit om Sulky/S ett flertal gånger, och om närbesläktade Kronan Sulky – som har fasta framhjul. Sen hände något, jag vet inte riktigt vad, men Kronan försvann från marknaden och därmed upphörde också produktionen av märkets barnvagnar.

År 2022 återuppstod Kronan och just nu finns två modeller i Kronans sortiment av barnvagnar – Duo/S och Sulky/S. I mina ögon är det Kronan Sulky/S som är absolut mest intressant. Kanske extra mycket nu, när nästan alla barnvagnstillverkare helt har börjat fasa ut lufthjul ur sitt sortiment. Sulky/S är nämligen den kompakta, men ändå rymliga sulkyn som tack vare de relativt stora lufthjul fixar mer än bara stadsmiljö.

Vad är skillnaden mellan gamla och nya Kronan Sulky/S?

I stort sett är den Sulky/S som säljs idag samma vagn som sålts sen 2016, då Sulky/S fick en uppdatering av chassit. Skillnaden mellan gamla och nya Sulky/S är att den vagn som säljs nu har fått en uppdaterad sele i sittdelen, nytt myggnät och nytt material på sidopanelen. Sulky/S har även fått ett nytt handtag. I övrigt är vagnen sig precis lik.

Kronan Sulky/S i siffror

Jag har mätt Sulky/S med eget måttband och varnar som vanligt för att det kan finns en felmarginal på någon centimeter hit eller dit på mina mått. Maxvikt för Sulky/S är 22 kg i sittdelen. Sulky/S är 53 cm bred över bredaste punkten, vilket är vagnens bakhjul. Fäller man in handtaget maximalt, så har vagnen ett hissmått på 73 cm lång, 53 cm bred. Vagnens knäledshandtag kan ställas i ett otal olika positioner. I högsta läget mäter jag 110,5 cm från golvet till översta kanten av handtaget. I lägsta läget är handtaget 103,5 cm över marken. När man fäller ihop Kronan Sulky/S blir vagnen 63 x 53 x 46 cm stor.

Kronan Sulky/S har ett ryggstöd som är 47 cm högt och 28 cm brett. Sittytan är även den 28 cm bred, och 23 cm djup. Vagnens ställbara fotstöd är också det 28 cm brett, och 23 cm högt. Sulky/S har en fast bygel. Avståndet från sittyta till bygelns nedre kant är 18 cm, avståndet mellan ryggstöd och bygel är hela 36 cm. Fäller man ryggstödet ned till liggläge och vinklar upp fotstöd så har Sulky/S en total ligglängd om 84 cm. Med suffletten utfälld mäter jag 54 cm från sittytan till insida sufflett. Sittytan är placerad 47 cm från marken.

Kronan Sulky/S har vanlig sittdel med fäste för åkpåse

Sulky/S har en vanlig framåtvänd sittvagn med justerbar sele samt fästen för lös sele och för åkpåse och sittdyna

Kronan Sulky/S är en sittvagn med en framåtvänd sittdel, som alltså inte kan göras bakåtvänd. Sittdelen är vanlig, inte ergonomisk. (Med tanke på hur vanligt det är med ergonomiska sittdelar idag kan man argumentera för att ”vanlig sittdel” borde kallas något annat, men så vitt jag vet har barnvagnsmarknaden ännu inte kommit på en gemensam term för den här typen av sits.) Det innebär att man enbart vinklar ryggstödet när man fäller sittdelen till liggläge. Sulky/S har en fempunktssele med två midjeremmar fästa vid barnets svank och två axelremmar fästa mitt uppe på ryggstödet. De senare kan fästa i två olika höjdlägen. Selen är inte enkelt delbar i separata remmar. Men det går att trä ur remmarna ur spännet om man vill sätta i en åkpåse med separata remhål i vagnen.

I sittdelen på Sulky/S finns dessutom några fornfynd från modellens barndom, vilket jag gillar. I sidorna på sitsen sitter D-ringar. Dessa användes för för att fästa en lös sele i, en lösning som Kronan (och många andra vagnar, tex Brio Go) ursprungligen hade i sina sittdelar. I dagsläget tror jag inte många har användning för dessa D-ringar, även om det finns enstaka sittdynor som har remmar man kan knyta fast dem med däri.

Vad jag däremot gillar är att Kronan även behållit de två svarta öglorna överst på ryggstödet. Dessa är perfekta för när man vill fästa en åkpåse i Kronan Sulky/S. Kronans egna åkpåsar och sittdynor har tidigare haft knappar att trä öglorna runt, så tillbehören sitter stabilt fast i vagnen. En del andra åkpåsar har knappat för att fäst en fejkpälskant med, och då kan man använda dem för att fästa upp åkpåsen. Eller så fäster man fast åkpåsen i öglorna på något annat sätt, jag har bland annat testat att använda mig av vanthållare.

Så stora barn ryms i Sulky/S

Så stora barn ryms i Kronan Sulky/S

Mitt yngsta barn är nu 6 år gammalt och kan klämmas ned i Sulky/S men det är, fullt förståeligt, tight. Mitt syskonbarn på 2 år sitter däremot toppen. För att illustrera vagnens rymlighet så återanvänder jag två bilder från mina tidigare recensioner. I och med att Kronan Sulky/S har samma mått idag som då, så spelar jag bildernas ålder ingen roll.

På bilden till höger ser vi min då ganska exakt 2 år gamla son, som var cirka 85 cm lång. Han satt mycket bra i Sulky/S. Fötterna hamnade precis rätt på fotstödet, han rymdes fint i sittdelen även med vinteroverall på och kunde även ligga bekvämt om jag fällde ned till liggläge. På bilden till vänster syns min då 4 år gamla dotter som var cirka 110 cm lång, så relativt lång för sin ålder. Hon böjer på knäna för att få plats med benen bättre och när suffletten inte används så vilar hennes huvud mot den. Suffletten gick dock fortfarande att fälla ut över hennes huvud.

Jag skulle säga att Kronan Sulky/S funkar bra så snart barnet kan sitta stabilt, då den här typen av sittdel inte ger så mycket stöd i sidorna. Och sen kommer Sulky/S passa upp till 3, kanske 4 år för de flesta barn, upp till ungefär drygt en meter i längd.

Steglöst ryggstöd fälls ned till plant liggläge

Sulky/S har ett ryggstöd som steglöst kan fällas ned till plant liggläge.

Ryggstödet på Kronan Sulky/S kan steglöst justeras mellan sittläge och liggläge. Och till skillnad från nästan alla andra ryggstöd med steglöst justering så kan man faktiskt både höja och sänka detta ryggstöd med bara en hand. Många tillverkar påstår att de har enhandsfällning av ryggstödet. Men när det kommer till Sulky/S finns det alltså fog för påståendet.

På baksidan av ryggstödet finns en svart klämma. Vill man fälla sitsen ner till liggläge så öppnar man upp klämman och låter ryggstödet glida nedåt. Något som går lätt om man har ett barn i sittdelen. När man vill fälla upp till sittläge igen så kan man ta tag i remmarna och dra rakt upp, så följer ryggstödet med. För att få ryggstödet till maximalt sittläge kan man vilja hjälpa till med andra handen. Men jag tycker ändå man kan säga att detta är en enhandsjustering.

Kronan Sulky/S har fullt liggläge på ryggstödet. Det syns inte helt när man fotar utan barn i vagnen. Så på bilderna har jag lagt två stycken 1,5-liters, fulla PET-flaskor i sitsen för att kunna visa hur plant ryggstödet faktiskt blir. Det skulle till och med gå att använda Sulky/S från födseln om man vill. Sittdelen är förstås vänd framåt men om det kniper går det utmärkt att placera en mjuklift i vagnen när man har ryggstödet helt nedfällt. På bilden testar jag en Easygrow Favn i Sulky/S. Den passade rätt perfekt.

Ska Sulky/S användas som sovvagn så funkar den utmärkt för ändamålet. Plant liggläge, uppfällbart fotstöd och fyra hjul gör vagnen stabil att ha som vagn stående på förskolan när barnet ska sova där dagtid. Och överlag är Sulky/S en bra sulky för barn som ska sova i vagnen. Sittdelen är bekväm och den plana liggytan med uppfällt fotstöd ger en bekväm sovplats under promenaden.

Sulky/S har en bra sufflett med vädring

Kronan Sulky/S har en sufflett som ger bra solskydd och har vädringslucka.

Sulky/S har en ganska normallång sufflett i grunden, men skuggan över barnet blir ändå riktigt bra tack vare den stora, utfällbara solkepsen längst fram. Jag upplever att det ibland krävs att man trycker till ganska hårt för att suffletten ska låsa i fullt utfällt läge. Något som jag minns även från äldre versioner av Sulky/S. När man väl gjort det är suffletten snyggt utspänd. Solkepsen är mycket enkel att dra ut, och att stoppa in under suffletten igen.

På den bakre delen av suffletten finns en dragkedja man kan öppna upp. Viker man undan locket så blottas en ganska stor vädringsficka med svart meshnät. Detta kan även användas som tittlucka, så man kan se in till barnet när det sover i vagnen eller lättare hålla kontakt med sitt barn även när suffletten är utfälld.

Både fotstöd och handtag kan justeras

Ställbart fotstöd och reglerbart knäledshandtag.

Nu ska vi passa på att titta extra noga på Kronan Sulky/S knäledshandtag. Jag har nämligen en känsla av att den här typen av handtagsvinkling är på utdöende. Och vad som gör just Sulky/S handtag extra unikt, är att det är ett ergonomiskt handtag med knäled. Kronan har haft ergonomiskt handtag på alla sina vagnar (utom på äldre Kronan Sulky). Samma typ av handtag kan även ses på vagnar som Britax Go Next och Britax Go Big. Det är när handtaget är böjt, så man ska kunna köra vagnen utan att vrida på handlederna.

Ergonomiska handtag väcker ofta delade känslor, men jag tycker att Kronan Sulky/S har ett bekvämt handtag. Man kan antingen hålla som vanligt, mitt på handtaget. Eller med ergonomiskt grepp, i de två böjarna. Handtaget kan ställas i en mängd olika vinklar. Det mest nedfällda är det vågrätta läget på bilden längst till höger i collaget ovan. Handtaget kan även vinklas in över vagnen, så den blir kortare i hissen eller när man fällt ihop den.

Sulky/S har även ett ställbart fotstöd, som kan justeras i tre olika lägen. För att vinkla fotstödet krävs bara en hand, med vilken man tar ett grepp om spärren på fotstödets undersida. Med spärren inhållen kan man välja om fotstödet ska vara nedfällt, uppfällt eller i ett mellanläge. Tycker man att det känns praktiskt med tyg på fotstödet, så går den delen av klädseln lätt att ta loss. Den är fäst med blixtlås bara.

Lufthjul på sulkyn ger bra framkomlighet

Kronan Sulky/S är en sulky med lufthjul, framhjulen är roterbara och alla hjul kan tas loss från chassit.

Kanske ska vi även passa på att titta extra länge på lufthjulen Kronan Sulky/S är upprustad med. Även lufthjul blir allt mer sällsynt, utom kanske på nischade vagnar typ joggingvagnar. Synd, tycker jag, som verkligen älskar känslan av att rulla en vagn med lufthjul. Samtidigt är det förståeligt. Många skräms av tanken på att få punktering på vagnen. (Något som hänt mig en enda gång. Och jag har kört många vagnar med lufthjul under mina fjorton år som förälder). Eller så tycker man att det är för mycket jobb att regelbundet pumpa däcken. (Men det förebygger punktering om man gör det). Idag finns det dessutom riktigt bra punkteringsfria däck. Men jag tycker det är kul att Kronan valt att ha kvar lufthjul på Sulky/S för nu.

Alla fyra hjul är lätta att ta av från vagnen. Framhjulen är snurrbara men kan låsas i fast läge. Framkomligheten för Kronan Sulky/S är ofta mycket bättre än för andra sulkys i samma prisklass som har mindre hjul eller hjul av plastigare material. En annan fördel med lufthjul är att de fixar snö väldigt bra, det klibbar inte fast vid däcken.

Liten men ändå lättåtkomlig varukorg

Sulky/S har en ganska liten men ändå lättåtkomlig varukorg.

En punkt som alltid varit ett minus med Kronan Sulky/S är varukorgen. Men jag måste erkänna att jag minns den som mindre än vad den faktiskt är? Med tanke på vagnen storlek känns varukorgen under Sulky/S ändå helt okej. Visst. Det här är inte sittvagnen med storhandlar med (om man inte går utan sitt barn och kan lassa matkassar i sittdelen). Men för det där man behöver ha med sig när man har ett barn i sulkyåldern så räcker den ändå till helt okej. Jag gillar också att varukorgen har bra, hårda kanter. Det gör det väldigt svart för föremål att råka falla ut ur varukorgen.

Så fäller man ihop Kronan Sulky/S

Så fäller man ihop Kronan Sulky/S.

Det är väldigt enkelt att fälla ihop Kronan Sulky/S. Och vagnens storlek ihopfälld är en av dess absoluta starkaste sidor. Faktum är att Sulky/S blir så liten ihopfälld att jag själv packat in en i varukorgen under en Britax Go Next (med liggdel på). Då tog jag av hjulen först och staplade vagnen ovanpå. Om man ska ute resa men vill ha en rejäl vagn, och inte behöver en resevagn som kan gå som handbagage, så kan Sulky/S vara något att överväga tycker jag.

För att fälla ihop Sulky/S så börjar man med att dra de två svarta spärrarna på handtaget uppåt, mot sig. Ibland kan detta upplevas som trögt, men om man har båda händerna på spärrarna och samtidigt trycker ned handtaget lite med överkroppen, så är det busenkelt. Det låter komplicerat men spärrarna hindrar vagnen från att fälla sig automatiskt, så med lite press på handtaget lättas trycker på spärrarna. Vilket gör de enklare att dra loss.

Sulky/S har en extra säkerhetsspärr på vänster sida av chassit, en röd ögla av metall. Den stoppar vagnen från att fälla ihop sig helt. Så efter att man dragit upp de två första spärrarna behöver man hålla upp den röda metallspärren för att kunna fullfölja hopfällningen. Väl ihopfälld står Sulky/S på hjulen. Något som är väldigt praktiskt om man ska fälla ihop den utomhus för att lassa in i bilen exempelvis. Kronan Sulky/S kan låsas i hopfällt läge med hjälp av textilremmen på höger sida av chassit. Öljetten på remmen träs helt enkelt över en metallknopp på chassit. Vips kan man lyfta upp Sulky/S utan att vagnen börjar fälla ut sig igen. För att faktiskt fälla ut Kronan Sulky/S lyfter man bara upp vagnen i handtaget med ett ryck tills chassit klickat till i uppfällt läge.

Körkänslan i Sulky/S

Mitt omdöme och körkänsla i Kronan Sulky/S.

Jag gillar körkänslan i Kronan Sulky/S. Vagnen känns lättrullad och mjuk när man kör den, givet att man har korrekt lufftryck i däcken förstås. Jag har handtaget i ett mellanläge och kan då gå bekvämt med normala steg, utan att sparka i chassit. Sulky/S tar sig fram hur lätt som helst på asfalt förstås. Men knögglig is, grusväg och andra ojämna underlag är inte heller något problem för den här vagnen. Djup, blöt snö kör nog även Sulky/S fast i. Men jämfört med många andra mindre barnvagnar så har Sulky/S, tack vare sin hjul, klart bättre framkomlighet.

Jag gillar även hur smidig och nätt Sulky/S känns inne i små butiker. Vårt lokala ICA (av PRO utsett till Sveriges dyraste mataffär 2021) har rätt trånga gångar. Men när vagnen bara är 53 cm bred så gör det inget alls. Man tar sig fram med lätthet överallt. Sulky/S har även en riktigt bra svängradie, även snäva hörn är lätta att svänga sig runt.

Mitt omdöme av Kronan Sulky/S

Personligen är jag väldigt glad att Kronan Sulky/S är tillbaka på marknaden. Det är nämligen en sittvagn som jag tidigare ofta har rekommenderat, när någon vill ha en bra barnvagn för större barn som ska fixa lite terräng men ändå inte bli så stor när den fälls ihop. Det finns nämligen inte så många andra vagnar som passar bättre in på den beskrivningen än Sulky/S.

Precis som i mina tidigare recensioner av denna vagn så är det nog varukorgen som är den svagaste punkten. Den är rätt liten. Men om man komplettera med en organizer på handtaget så får man totalt sett ändå med sig allt vad man behöver. Speciellt om vi väger in att Kronan Sulky/S är populärast att använda med barn som är 1,5 år eller äldre. Användningstiden är bra, liggläget är toppen, körkänslan och terrängvänligheten utmärkta och dessutom blir den liten ihopfälld. Trots att modellen funnits i nästan ett decennium så är Kronan Sulky/S högaktuell än idag.

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Sofie 11 april, 2023 - 20:11

Har du någon bild på det nya myggnätet? Vad skiljer från det gamla?

Har fått en skada på tyget på liggdelen till min gamla så står i valet och kvalet om jag ska försöka köpa begagnad och ta reservdel ifrån eller om jag ska köpa ny.

Reply
Anna 13 april, 2023 - 18:20

Hej, jag trodde Kronan syftade på nätet i suffletten när de skrev nytt myggnät, och det finns med på bild i recensionen. Något annat känner jag tyvärr inte till.
/Anna

Reply
Stina 26 juni, 2023 - 09:47

.. är det inte det inbyggda nätet inuti suffletten de menar Då? Som går att dra över vagnen?

Reply
Anna 26 juni, 2023 - 16:48

Hej, jag vet inte riktigt, den förgående skribenten skriver om en liggdel och det finns ju inte till Sulky/S. Så jag uppfattade det som att det var ett fristående myggnät från Kronan som avsågs? Men jag kan ha missförstått.
/Anna

Reply
Josefin 19 april, 2023 - 10:43

Är det ingen vagn för mindre barn? Vi har en 1 åring och är ute efter en extravagn/bilvagn och tycker denna verkar trevlig. Har en donkey i vanliga fall.

Reply
Anna 20 april, 2023 - 09:09

Hej Josefin,
den funkar absolut för en ettåring! Så fort man är bekväm med att vända sitt barn framåt kan man egentligen börja använda Kronan Sulky/S, även om jag tror att en 6-7 månaders skulle sitta lite säckigt i sitsen. Men vid ett år är den toppen!
/Anna

Reply
Anna 18 augusti, 2023 - 22:37

Hej!
Vet du i vilket land Kronan sulky är tillverkad i?

Reply
Anna 20 augusti, 2023 - 18:28

Hej Anna,
nej det vet jag inte. Men nästan alla vagnar tillverkas i Kina så med stor sannolikhet är det där.
/Anna

Reply
Malin 4 juni, 2023 - 18:38

Hej! Detta är min absoluta favoritvagn. Vi har både haft duo/s och sulkyn. Vill dela med mig av ett tips. Vi reste med till Grekland när dottern precis fyllt två. Då de flesta resebolag har 2-årsgräns för eget säte/bagage fick vi en helt egen resväska till dottern. Vi tog då helt enkelt och packade ner vagnen i den. Vi tog av hjulen och la brevid och den gick då ner i en normalstor resväska. När man är 2 år går det ju inte åt så himla mycket kläder och blöjor så det delade vi upp mellan de tre väskorna. På de flesta flygplatser finns lånevagnar som man får ha ända fram till gaten och när vi landade åkte hon på bagagevagnen. Så vi behövde alltså inte köpa en dyr (oftast bara en stor plastpåse) + inte betala extra för extra bagage. Tack för mig.

Reply
Malin 12 december, 2023 - 13:03

Hej!
Kan du tipsa om den längsta vagnen (tänker på sittdelen) du testat som gärna är vändbar? 🙂 har en son som växer ur sin bugaboo Buffalo.

Reply

Lämna en kommentar