Jag ser mig nästan som en historiker när jag envisas med mina guider över diverse tillverkare samlingar av barnvagnstillbehör. Om inte jag bevarar den här informationen för eftervärlden, vem ska då göra det? Min första guide över Bugaboos sittdynor publicerades 2015. År 2018 la jag ut en uppdaterad sittdyneguide. Och genom åren har jag även gjort diverse fristående blogginlägg där Bugaboos sittdyna, i olika format, har funnits inkluderad.
Bland annat har Bugaboo under en period en mycket populär ullsittdyna i sitt sortiment. Den skrev jag om i en minirecension av Bugaboo Wool Sittdyna, samt i en topplista över 5 ullsittdynor jag testat. Tyvärr tillverkas inte Bugaboo Wool Sittdyna längre. I den här guiden fokuserar jag dock på den vanliga sittdynan. Även om man kan argumentera för att Bugaboo Sittdyna egentligen funnits i två varianter – den vanliga samt breezy. Men då dessa två nu kombinerats i en sittdyna, så väljer jag att se dem som olika versioner av i grunden samma dyna.
Komplett guide över Bugaboo Sittdyna
Version 1 – Bugaboo Sittdyna i originalversion
Det här är den äldsta versionen av Bugaboo Sittdyna som jag känner till. Sittdynan saknar öglor i huvudändan, och hade inte heller fastsättningsflärpen på baksidan. Sett till formen var denna sittdyna lång och bred, både i fot- och huvudändan. Enligt mina uppgifter slutade denna dyna tillverkas 2011. Samma år lanserades Bugaboo Donkey, och denna sittbra var alldeles för bred för Donkeyns smalare sittdel. Den var alltså främst konstruerad för att användas i Bugaboo Frog, Cameleon och äldsta versionen av Bee. Enligt Bugaboo skulle redan denna sittdyna vara vändbar, med en sida för sommar och en för vinter. I praktiken märkte man ingen skillnad.
Version 2 – Första större uppdateringen sker runt år 2011
Nu moderniseras sittdynan, särskilt i hur den anpassas efter de då aktuella barnvagnsmodellerna från Bugaboo. Även om det inte syns på den här bilden, så fick sittdynan nu öglor upptill. Dessa använde man för att fästa upp sittdynan i Bugaboo Bee, genom att lossa suffletten, trä öglorna över sufflettknapparna på ryggstödets baksida och sen knäppa fast suffletten igen. Sittdynan får nu också en tygremsa på baksidan. Se gärna min bildguide för hur tygflärpen klämdes fast under sittplattan i Bugaboos ergonomiska sittdelar, för perfekt och glidfri passform. Dynan har även fått en upphängningsficka på baksidan, så den kan träs över sittdelsramen exempelvis på Donkey och Cameleon.
Version 3 – Sittdynan uppdateras med långa selöppningar runt år 2013-2014
Fram till lanseringen av Bugaboo Donkey (1 september 2011 i Sverige) så hade alla Bugaboos barnvagnar en sittdel vars sele var enkel att ta isär. Därför var det inget problem att de äldre sittdynorna hade individuella selhål. Men Donkeys sele var på den tiden väldigt mycket knepigare att ta isär. Därför uppdateras sittdynan nu till att ha långa selhål, som kunde öppnas och stängas med kardborre. Det gjorde att man snabbt och enkelt kunde ta i och ur sittdynan ur sittdelen på Bugaboo Donkey och Bugaboo Buffalo (som lanserades i Sverige i februari 2013). I övrigt är denna version av Bugaboo Sittdyna identisk med version 2.
Version 4 – Bugaboo Sittdyna anpassas år 2015 för den mer vadderade selen
Version 4 är mycket lik de två föregående varianterna av Bugaboo Sittdyna. Men våren 2015 uppdateras samtliga då aktuella barnvagnsmodeller till att få Bugaboos nya sele, som utgörs av fem separata remmar. Två för axelbanden, två för midjebanden samt ett med själva selfästet. Axelremmarna har på nya selen försetts med en mer tilltagen vaddering, vilket gör att selen står ut lite av sig självt – något som underlättar när barnet ska sättas i vagnen och spännas fast. Sittdynan har nu fått en T-form överst på öppningen för selens axelremmar. På så sätt passar den vadderade selen perfekt in i den vågräta delen av T-öppningen. Använde man en äldre sittdyna i en sittdel med den nya selen så knölade sig dynan något förfärligt uppe vid axelfästet.
Version 5 – Runt år 2016 uppdateras Bugaboo Sittdyna på nytt
En tid senare kommer nästa version av sittdynan. Sett till formen påminner denna version mest om originalet, där dynan har en smalare midja men är bred både i huvud- och fotändan. Den största förändringen är att Bugaboo tar bort upphängningsfickan. Den nya T-skärningen ihop med den uppdaterade selen innebär att man inte längre behöver kunna trä sittdynan över sittdelsramen för att förhindra att den glider nedåt i sitsen när man sätter i barnet. Öglorna för uppfästning i Bee, samt tygbandet för att trä under sittplattan i de ergonomiska sittdelarna finns kvar än.
Version 6 – Bugaboo Breezy Sittdyna ser dagens ljus
Som jag minns det hade Bugaboo Breezy Sittdyna olika releasedatum i olika delar av världen. Den kan ha funnits i Australian så tidigt som 2015, men jag tror inte den kom till Sverige förrän sent 2016 eller tidigt 2017. Bugaboo Breezy såldes alltså samtidigt som vanliga Bugaboo Sittdyna, och var avsedd som ett särskilt sommartillbehör. Det är på Breez-sittdynan vi för första gången ser två vågräta hål för grenselet. Fram till nu har alla Bugaboos sittdynor haft en lodrät öppningn för grenselen.
Bugaboo Breezy Sittdyna är vändbar, och har en sida tillverkad av det Bugaboo kallar för Cooldry Nättyg. Nätet ska bilda en luftficka mellan barnet och sittdelen, så att sval luft kan svalka barnet bakifrån. Luftfickan ska även kunna leda bort fukt från barnets varma kropp och gör barnet mindre svettig om ryggen. Läs gärna både mer utförlig information om hur Breezy Sittdyna fungerar och min recension av hur effektiv jag upplever att Bugaboo Breezy Sittdyna är. Jag har även publicerat en utförlig topplista över 4 olika svala sittdynor att ha i barnvagnen på sommaren, där Bugaboo Breezy Sittdyna finns inkluderad.
Version 7 – År 2018 har alla sittdynor uppdaterats för att även passa i Bugaboo Fox
Version 5, 6 och 7 av Bugaboo Sittdyna är alla mycket lika varandra. Den dyna jag kallar för version 6 är alltså Breezy-dynan. Och version 7 är egentligen identisk med version 5, men nu har även denna ”vanliga” sittdyna fått de två vågräta hålen för grenselet istället för en lodrätt öppning nedtill.
Version 8 – År 2022 släpps Bugaboo Dual Comfort Sittdyna
2022 släpper Bugaboo den senaste versionen av Bugaboo Sittdyna, som de kallar Dual Comfort Sittdyna. Denna sittdyna ersätter både version 6 (Breezy) och version 7, i och med att den är vändbar med en meshsida och en vanlig sida. Nu hade visserligen även den vanliga Bugaboo Breezy Sittdyna en vanliga sida, och en sida med mesh. Och antagligen var det just därför Bugaboo valde att ta bort den vanliga sittdynan ur sortimentet. Breezy-sittdynan gick ju nämligen redan utmärkt att använda året runt.
En annan uppdatering är att Dual Comfort Sittdyna inte har tygbandet för att fästa under sittdelsplattan i de ergonomiska sittdelarna. Troligen för att Bugaboo Fox, märkets flaggskeppsmodell, har en sittdel vars sittplatta inte går att fälla upp. Dessutom har denna sittdyna på nytt fått individuella selhål, precis som version 1 och 2 hade. Time is a flat circle, även i barnvagnsvärlden verkar det som.
Bugaboo Dual Comfort Sittdyna
Bugaboo Dual Comfort Sittdyna har alltså en sommarsida i 3D meshnät, som ska ha en svalkande effekt. Andra sidan, kallad komfortsidan, är klädd med CoolDry-piketyg som enligt Bugaboo ska reglera kroppstemperaturen. Jag upplever Dual Comfort Sittdynan som aningen mer vadderade än äldre versioner av BUgaboos sittdyna. Att sittdynan har fått individuella selhål är inget problem så länge man har en nya variant Bugaboo-vagn. Alla Bugaboos nu aktuella barnvagnsmodeller (vilket i januari 2025 är Donkey 5, Fox 5, Dragonfly och Butterfly) har en sele med separata selremmar, som träs genom sittdynan på sekunder.
För den som undrar vad skillnaden är mellan Bugaboo Breezy Sittdyna och Bugaboo Dual Comfort sittdyna, så besvarar Bugaboo den frågan såhär på deras egen hemsida:
Det finns många skillnader mellan den nya Bugaboo dual comfort-sittdynan och Bugaboo breezy-sittdynan. Bugaboo dual comfort-sittdynan är ett tillbehör som har genomgått en fullständig omarbetning när det gäller funktion, form, material och färger. Ändringarna inkluderar: Nya supermjuka pikettyger med Cooldry®-effekt, 3D mesh-nät med nya antibakteriella egenskaper, helt vändbar, varningsetiketter som kan vändas genom en öppning för användning på båda sidor, förbättrade stickningar för modernt utseende och optimal 3D-effekt, och ny utformning med bättre passform i barnvagnar.
Bugaboo
Remmen för sittdelsplattan (som numera endast skulle ha varit kompatibel med Donkey sittdel) är alltså borttagen. Men öglorna överst på sittdynan finns kvar. Det skulle kunna ses som lite märkligt med tanke på att Bugaboo Bee har utgått ur Bugaboos sortiment. Och dessa öglor har ju i alla år varit särskilt inkluderade just för Bee. Men, det visade sig att de även fyller sin funktion om Bugaboo Sittdyna används i Bugaboos mycket populära resevagn – Bugaboo Butterfly.
Bugaboo Dual Comfort Sittdyna i Bugaboo Butterfly
Precis som man kan förvänta sig har Bugaboo Dual Comfort Sittdyna en perfekt passform i Bugaboo Butterfly. Sittdynan gör inte bara sittdelen lite mjukare att sitta i, samt tillför den svalkande funktionen hos Dual Comfort-dynan. Den gör också att sittdelen, oavsett vilken vagn sittdynan används i, blir enklare att rengöra. Sittdynan kan alltid snabbt tas loss och slängas in i tvättmaskinen om barnet skulle råka spilla eller på annat sätt fläcka ned den. Selöppningarna funkar fint med vadderingarna på selremmarna, och selen kan enkelt justeras i höjd utan att man behöver flytta på sittdynan först.
Bugaboo Butterflys klädsel utgörs av en bas och en tunnare dyna på själva sittytan. Sittdelen ska inte användas utan denna dyna, så jag skulle inte säga att det är kaka på kaka att använda Dual Comfort-dynan i Butterfly. Men det jag har upptäckt är att basdynan fästs i Butterflys sittdel med små kardborrefästen genom en ögla. Och samma öglor sitter helt perfekt positionernade för att man även ska kunna fasta fast Bugaboo Dual Comfort Sittdyna i dem. På så sätt slipper man helt risken att sittdynan ska glida nedåt i sitsen när man sätter i barnet i Butterfly.