Guide till Bugaboos sittdynor

av Anna

En uppdaterad guide från 2018 för Bugaboos sittdynor hittar du HÄR.

Bugaboo är ju himla duktiga på att förnya och förädla sina existerande produkter, och det är såklart väldigt kul för oss i konsumentändan som nästan kan lita på att de ständigt slipar på förbättrade detaljer på produkterna vi redan använder. Men det kan också bli lite lätt förvirrat. Vilken version av den här vagnen eller tillbehöret har jag och vilken version är det jag bör ha, om jag vill ha det nyaste? Jag har tidigare skrivit kortare guider till Bugaboo Cameleon, Bugaboos åkpåsar och Bugaboos ståbrädor. Snart kommer en förnyad guide över Bugaboo Bee (med Bee3 inkluderad) men idag har det blivit dags för sittdynan. För just nu är det högsäsong för sådana! Orka lossa hela sittdelstyget varje gång ett barn ätit glass, med en sittdyna blir det mindre tvätt och mindre bök. Jag är ett fan. Och just i Bugaboos vagnar så tenderar deras egna dynor att sitta allra bäst.

aob_guide_sittdynor

Huvudsakligen finns Bugaboos sittdyna i två modeller, som vi för enkelhetens skull kan kalla för gamla dynan och nya dynan. Den gamla dynan har som man ser på bilden ovan en helt annan form än den nya. Den är rundare nedtill och även något större. Den dynan slutade tillverkas och såldes ut under år 2011 ungefär. Den hade ingen upphängning, inga flärpar eller andra funktioner. Den var vändbar och ena sidan skulle vara för vinter och andra för sommaren, men ska jag vara helt ärligt så förstod jag aldrig riktig vad skillnaden var och den funktionen var inget man märkte av. Bugaboos gamla dyna passade bäst i Cameleon, den passade inte alls i exempelvis Donkeyn som ju har en smalare sittdelsram.

Den nya dynan finns i flera olika versioner. När dynan ursprungligen släpptes så såg den ut som den svarta dynan på bilden – version 1. Den hade separata selhål, elastiska öglor för upphängning i Bugaboo Bee (de hakas runt två av sufflettknapparna) samt en upphängningsficka på baksidan som man kunde trä över sittdelsramen på Cameleon och Donkey. På baksidan av rumpdelen så finns en tygremsa som man trär sittdelsplattan genom, se bild nedan. Dessa tre funktioner – öglor, upphängningsficka och tygremsa – finns kvar även på version 2 och 3 av dynan.

bugaboonyadynan1

Version 2 av den nya dynan från Bugaboo kom ut för ett, två år sedan och den enda skillnaden var att selhålen nu satt ihop i en lång skåra – som kunde öppnas och stängas med kardborre. Detta var ett hallelujah-moment för alla som någonsin brottats med att trä isär selen i någon av Bugaboos sittdelar för att kunna sätta i dynan korrekt. Oavsett om man som jag byter sittdyna ofta eller om man bara vill sätta i dynan en gång per säsong så var det ett klart irriterande moment. Med kardborröppningen så tar det bara några sekunder att få dynan på plats, då man bara öppnar skåran, trär igenom hela axeldelen av selen och sedan fäster ihop kardborren så att selen kommer ut genom axelfästet, dyna där emellan och sedan går in genom dynan igen i midjefästet. Så enkelt!

Och så slutligen når vi fram till den nyaste varianten av den nya dynan från Bugaboo, av mig så fantasifullt döpt till version 3. Om man går tillbaka till den översta bilden i inlägget så ser man att det som ändrats är hur selskåran i dynan ser ut. Den har gått från att vara vinklad till att vara helt rak. Det beror förstås på att Bugaboo denna vår har genomfört en förändring av samtliga sittdelstyger, så att de nu alla har samma sele som Bugaboo Bee3 hade redan från start när vagnen släpptes i höstas. Selen ser nu ut som på bilden nedan, och när den är öppen så står den ut lite av sig självt vilket verkligen underlättar när barnet ska sättas i vagnen och spännas fast. Att man får loss hela selen med ett knapptryck och inte längre behöver trä ur barnets armar är ju också en stor förbättring. Selens utseende innebär dock att den är grövre i fästena vid axlarna, varför version 2 av sittdynan inte alls sitter snyggt i de nya sittdelstygerna. Som ni ser på bilden nedan har selöppningen i version 3 av dynan därför fått en T-form, så att det bredare axelfästet går in i den vågräta linjen överst i selskåran.

nyaselenmednyadynanbugaboo

Om jag skulle rekommendera en sittdyna så skulle jag säga att man vill ha den nya dynan, version 2 eller senare. Kardborröppningen är en så pass bra funktion att den är värd att betala lite extra för, oavsett om man köper dynan begagnad eller ny. Har man inte den nya selen, så är version 3 av dynan lite överflödig. Värt att notera är att även Bugaboos Wool-dyna har fått T-öppningen för den nya selen.

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Erica 16 april, 2016 - 12:41

Hej! Jag har just fått hem en sittdyna men blir lite lätt förvirrad.. ( Vi har en buffalo) den är nybeställd så jag antar att det är version 3?!hur 17 fäster man den? Genom selen förstår jag ju men öglorna däruppe förstår jag inte hur jag ska fästa och inte heller den lilla fickan längst ner bak.. Och den känns så smal jämförelse med andra jag sett..Hjälp till världens säkert mest korkade.. Mvh Erica

Reply
Anna 16 april, 2016 - 15:28

Hej Erica, japp, det stämmer – Bugaboo har släppt en helt ny version av sittdynan, som är mer lika den äldsta varianten än den förra. Öglorna är dock bara till för när du använder dynan i Bugaboo Bee, då fäster du dem runt sufflettknapparna. Tygflärpen nedtill ska träs runt själva sittplattan, se här: http://ombarnvagnar.com/2012/06/bugaboos-sittdynor-i-bugaboo-donkey/
Hoppas det hjälper dig att få den på plats!
/Anna

Reply
Guide till Bugaboos sittdynor – uppdaterad 2016 6 november, 2016 - 20:00

[…] senaste guide till Bugaboos sittdynor publicerade jag på bloggen sommaren 2015, och redan nu hösten 2016 är det dags för en […]

Reply

Lämna en kommentar