Bugaboo Butterfly

av Anna
Recension av Bugaboo Butterfly

Recension av Bugaboo Butterfly

Pris: Ordinarie pris för Bugaboo Butterfly är 4800 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Bugaboo.
Tillbehör: Regnskydd och bärrem ingår vid köp. Adaptrar för babyskydd, svängbar bygel, ståbräda och andra tillbehör köps separat.
Typ av vagn: Resevagn.

Allt kan hända och allt kan vända. Fast det som händer nu är att Bugaboo för första gången släpper en barnvagn som faktiskt inte har vändbar sittdel. Bugaboo Butterfly är en fast framåtvänd sittvagn. I delar av världen med mindre väder och terräng kan den säkerligen fungerar som varje dag-vagn. Här i Norden skulle jag säga att Bugaboo Butterfly är en klassisk resevagn. Stor vikt har lagts vid att Butterfly ska bli liten när den fälls ihop. Och vagnen klarar faktiskt de rekommenderade maxmåtten för handbagage på flyget.

Jag har intensivtestat Bugaboo Butterfly under en vecka, och är djupt imponerad av att jag faktiskt kunde göra det. Min femåring är strax under 110 cm lång och väger cirka 20 kg. Även om standardmaxvikten för barnvagnar numera ligger på 22 kg är det långt ifrån alla vagnar som även utrymmesmässigt funkar för barn i den åldern. Men Butterfly klarar det – med bravur och med växtmån.

Resevagn med svängbar bygel

Jag vill direkt nämna att det kommer gå att köpa till en svängbar bygel till Bugaboo Butterfly. Bygeln kommer kosta 330 kr och den kommer vara svängbar. Den kan alltså öppnas i ena änden och svängas åt sidan. En svängbar bygel på en liten resevagn tillhör inte vanligheterna och jag är väldigt glad över att Butterfly utrustas med en sådan. Tyvärr fanns inte bygeln tillgänglig när jag testade Bugaboo Butterfly, så jag kan inte säga något alls om hur den fungerar i praktiken.

Bugaboo Butterfly i siffror

Butterfly tar 22 kg i sittdelen och vagnen själv väger 7 kg. 7,3 kg om man inkluderar det medföljande regnskyddet i vikten. Varukorgen har en maxvikt om 8 kg.

Jag har mätt Butterfly själv med måttband, så räkna med en viss, liten felmarginal på mina mått. Handtaget är fast, det kan alltså varken höjas och sänkas eller vinklas. När jag mäter från golvet till övre kanten av handtaget får jag det till 101 cm högt. Hopfälld blir Bugaboo Butterfly54 x 45 x 23 cm stor enligt Bugaboo. När jag kontrollmäter hamnar mina mått väldigt nära det, så det verkar korrekt.

Butterfly har en, för att vara en resevagn, mycket rymlig sittdel. Ryggstödet mäter jag till hela 56 cm högt. Något som kan jämföras med Bugaboo Fox, som har ett 51 cm högt ryggstöd. Bredden på sittytan är är 25 cm om man mäter mellan sömmarna på sittdynan, som utgör sitsens klädsel och vaddering. Tar man bort dynan (men då är vagnen inte bekväm alls) så är den faktiska bredden hela 35 cm. När jag fäller ut suffletten och mäter avståndet från sittyta till insidan av suffletten så får jag det till 58 cm.

Sittdelen är 26 cm djup utan dynan, men 28 cm djup med dynan. Det beror på att dynan sticker ut en bit från sitsen. Bugaboo Butterfly har ett litet fotstöd, som jag får till 19 cm långt om man mäter från sitsens slut till stödets metallkant. Mäter man bara den klädda delen av fotstödet så får jag det till cirka 14 cm långt.

En sittdel som påminner om en annan sittdel

Butterfly har en rymlig sittdel och Bugaboos smarta sele.

Min första tanke när jag såg Bugaboo Butterfly var att Bugaboo verkligen är bra på att få en vagn att se ut som en Bugaboo. Det märks liksom direkt, i färgvalet, i detaljer och i den allmänna stilen. Min andra tanke var: har jag inte sett den här sittdelen förut? Jag tycker nämligen något med Butterflys sittdel är väldigt likt sittdelen tillhörande resevagnen Joolz Aer. Extra intressant med tanke på att Joolz, om jag förstått rätt, grundades av några personer som tidigare jobbat för Bugaboo. Joolz och Bugaboo är båda nederländska barnvagnsmärken och kanske bäst kan beskrivas som kusiner. Konkurrerande kusiner.

Jag tvivlar i vilket fall inte en sekund på att Bugaboo sneglat på Joolz Aer vid formgivningen av Butterfly. Och det är nog inte en slump att Butterfly har ett ryggstöd som är just 56 cm högt. Aers ryggstöd är nämligen 55 cm. Och Bugaboo skriver i sin marknadsföring att Butterfly har ”the highest backrest of any other ultra compact stroller”. Något som Joolz tidigare sa i sin marknadsföring av Aer. Konkurrerande är verkligen ett bra ord för relationen mellan dessa två barnvagnstillverkare.

Selen i Bugaboo Butterfly är precis samma genomarbetade och smidiga lösning som i Bugaboos andra sittdelar. Selen kan enkelt delas i fem delar och man klickar i selremmarna i spännet individuellt. Det gör att man enkelt kan spänna fast barnet bara över höfterna. Något jag tyckte var bra för min femåring, så hon inte faller ur om jag skulle råka köra in i en kant. Men utan att hon sitter fast så mycket att hon irriterar sig på det. Selen kan lätt förlängas och axelremmarna kan även höjas och sänkas utifrån barnets längd.

Butterfly har en uttagbar klädsel i form av en vadderad dyna

Uttagbar dyna som fästs med selen och med kardborre.

Butterfly utgörs av en basklädsel samt en matchande dyna. Dynan fästs i sitsen med hjälp av selen och fästs även på ryggstödet genom att man trär två smala band kardborre genom dynans öglor. Den sitter väldigt stabilt på sitsen. Den glider inte runt eller korvar sig av barnets rörelse. Dynan, bärremmen och varukorgen går alla att tvätta i maskin på 30 grader. Basklädseln kan inte maskintvättas, den tål endast handtvätt. Jag tror det beror på att den har insydda plattor.

Eftersom Bugaboo Butterfly kommer med sin egen, inbyggda sittdyna så känns det onödigt att lägga till ännu en sittdyna i sitsen. Men det går såklart att göra. Och Butterfly kan även utan problem användas ihop med en åkpåse. Dock lär den blir svårare att fälla ihop kompakt då. Även om sittytan blir rymligare utan Butterfly-dynan så vill man definitivt inte använda vagnen så. Basklädseln med de inbyggda plattorna är hård och stel, inte alls bekvämt ombonad som man vill att en barnvagn ska vara. Med dynan i känns Butterfly likvärdig andra resevagnar vad gäller komfort.

Så ryms stora barn i Bugaboo Butterfly

Stora barn i Bugaboo Butterfly - en femåring på 110 cm sitter bra.

Som jag skrev i början så är rymligheten kanske det enda, eller åtminstone den främsta utstickande egenskapen hos Bugaboo Butterfly. Det är inte många små resevagnar min femåring får plats bekvämt i. Jag skulle säga att hon är normallång med sina 110 cm. Och i Butterfly ser det ut som att hon skulle kunna bli i alla fall en decimeter längre. När hon på mammas begäran lutar sig tillbaka mot ryggstödet så ser man hur mycket växtmån som återstår. Hon har stöd för en bra bit mer än halva huvudet fortfarande.

Men även benutrymmet är riktigt, riktigt gott. I normal, upprätt sittposition slutar sitsen precis innan min femårings knäveck. Det inbyggda fotstödet har hon vuxit ur sen länge. Men eftersom det så klurigt uttänkt går att fälla undan hela vägen in under sitsen, så stör det henne inte alls. Hon har fritt utrymme för benen och kan bekvämt använda den främre kanten, delen av chassit som löper mellan framhjulen, som fotstöd. Och det funkar superbra för henne. Jag är tveksam till om det finns någon annan resevagn som går som handbagage som hon skulle sitta lika bra i som hon gör i Bugaboo Butterfly.

Steglöst ställbart ryggstöd som fälls ned till viloläge

Butterfly har steglöst ryggstöd som kan vinklas ned till viloläge, men inte till liggläge som Bugaboo påstår.

Min historia med Bugaboo sträcker sig hela vägen tillbaka till 2009. Jag har testat nästan alla modeller Bugaboo släppt, jag har besökt huvudkontoret i Amsterdam 2012 och har en, skulle jag säga, bra relation med märkets svenska representanter. Jag skriver det här för att verkligen betona hur mycket jag tycker om Bugaboo. Några av mina absoluta favoritvagnar är från Bugaboo. Med det sagt så känner jag att det finns en officiell beskrivning av en funktion hos Butterfly som faktiskt inte är något annat än yra feberdrömmar från Bugaboos sida. De beskriver nämligen vinkeln på Butterflys ryggstöd, när det är i sin lägsta position, som ”almost fully flat”. Really?

Nej. Liggläget är inte ”almost fully flat”. Faktum är att detta i min bok inte ens klassas som ett liggläge. Det är ett viloläge. Ett rätt bra viloläge, där de flesta barn kommer kunna sova bekvämt. Men det är verkligen inte ens nästan plant. Och har man ett barn som endast accepterar plant liggläge så är Bugaboo Butterfly fel vagn.

Med det sagt så är ryggstödet på Butterfly väldigt lätt att hantera. För att fälla ned ryggstödet öppnar man upp den vita spärren på baksidan. När man vill vinkla upp till sittläge igen så drar man remmarna uppåt, mot sig. När ryggstödet är i sittläge så fäster man enkelt upp remmarna mot vagnen med en tryckknapp. Sittläget är inte helt, helt upprätt. Men det är inte så farligt bakåtlutande så det stör, tycker jag.

Förlängningsbar men lite ogenomtänkt sufflett

Butterfly har en förlängningsbar sufflett med vädringsdel i meshnät.

Suffletten på Bugaboo Butterfly utgörs av tre paneler, samt en fjärde panel som fälls ut om man öppnar upp den tvärsgående dragkedjan. Den yttersta panelen är en solkeps som lätt kan vikas in, inuti suffletten. Men den utfälld får man ett bra solskydd och barnets huvud skuggas absolut i sittläge, samt borde få hyfsat bra skugga i viloläget. Öppnar man upp förlängningen på Butterflys sufflett så får man till en väldigt bra täckning över barnet.

Eller man borde få. Men hela förlängningen utgörs av meshnät. Jag känner mig lite kluven inför detta. Å ena sidan vill man såklart släppa in luft till barnet. Å andra sidan är jag framför allt ute efter att en sufflett ska ge bra skugga. Och har man nät precis framöver barnets ansikte, ja då finns inget solskydd alls. Så jag landar nog i att jag inte tycker om meshnätet. Jag hade föredragit en heltäckande sufflett. Kanske kunde det vara en liten vädringslucka längst bak mot handtaget? Med ett lock över? Som det är nu kommer man behöva välja mellan en lite kortare sufflett, eller en hel panel meshnät. Och oavsett hur man väljer kommer man inte få riktigt det solskydd som man skulle önska. Framför allt i en resevagn, som ofta används vid varmt och soligt väder.

Ska jag anmärka på något mer, som dock är en petitess i jämförelse, så hamnar suffletten för långt bak när den inte är utfälld. Sufflettens kant hamnar så nära handtaget och händerna liksom ”kläms” (det gör inte alls ont) mellan sufflett och handtag. Inte en ovanlig egenskap hos resevagnar, jag har varit med om det förut. Men jag föredrar om det lämnas lite mer utrymme för förälderns händer, utan att man ska behöva fälla ut suffletten ett steg och gå miste om sikten in till barnet.

Små hjul med bra rull och praktisk fotbroms

Framhjulen är svängbara och avtagbara, och Butterfly har en flipflopp-vänlig fotbroms.

Butterfly har fyra hjul, och som bilderna visar är de små. Men de rullar faktiskt på rätt fint, och känns vid promenaden större än vad de är. Framhjulen är svängbara. De kan tas loss, genom att man trycker in den vita knappen på insidan av hjulfästet. De kan inte låsas i fast läge. Alla fyra hjul är punkteringsfria med gummi av hög kvalitet. Trots väldigt mycket grus och sten ute på gator och trottoarer uppstår inga hål eller ens några märken efter att jag använt Bugaboo Butterfly utomhus.

Mellan bakhjulen hittar man en mycket praktiskt liten fotbroms. Det är en så kallad flip flopp-friendly fotbroms. Det innebär att man aldrig behöver trycka uppåt med foten för att lägga i eller ur bromsen. Ska man parkera vagnen trycker man lätt nedåt med skospetsen. Och när man vill börjar gå igen, så kan man trycka framåt och nedåt för att lägga ur den.

Bugaboo Butterfly med ståbräda

Den uppmärksamme noterar förstås direkt att Bugaboo Butterfly har inbyggda fästen för Bugaboos ståbräda baktill på chassit. Vad bra, tänkte jag. Det hade jag Bugaboo Ant också. Och jag var väldigt nöjd med hur lilla Ant funkade så bra med ståbräda. Tyvärr verkar det inte vara fullt lika enkelt med Bugaboo Butterfly. På den information jag fått verkar det som att Butterfly inte fungerar men den vanliga Bugaboo-ståbrädan Comfort +. Det står nämligen att den ståbrädan är en ”non-compatible accessoriy”. Och att en särskild Butterfly-ståbräda kommer släppas senare under 2022.

Tyvärr har jag ingen Bugaboo ståbräda hemma så jag kunde inte testa om den vanliga Bugaboo Comfort+ Ståbrädan funkar eller inte. Men det låter inte lovande. Om så fallet är det ruskigt trist att man måste köpa en särskild ståbräda för Butterfly. Men förstås positivt att vagnen rent praktiskt alls funkar med en ståbräda. Oavsett lär dock körupplevelsen inte bli positiv. Syskonet på brädan hamnar utan tvekan bakom handtaget. Som förälder behöver man alltså gå en bra bit bakom vagnen, eller på sidan, för att få plats med benen.

Så fort jag vet mer om ståbrädan kommer jag uppdatera informationen här.

Ställbart fotstöd som kräver att du har två händer fria

Bugaboo Butterfly kommer med ett ställbart fotstöd.

Fördelarna med Butterflys fotstöd är många. Att det alls finns där, och kan regleras, är ett plus bara det. Det är inget man kan ta för givet hos en resevagn. I högsta läget förlänger det sovytan något. Det gör också att små barn som sitter upp i vagnen inte behöver ha benen fritt dinglandes. Jag uppskattar också otroligt mycket hur fotstödet kan vikas in helt under sitsen. För äldre, längre barn betyder det att fotstödet inte är i vägen, eller ligger mitt mot baksidan av barnets vad som ett blodstopp. Riktigt smart hur lätt Butterfly kan anpassas efter barnets ålder och storlek.

Men det finns också nackdelar med fotstödet. Den främsta är att man måste trycka in två vita knappar, ett på vardera sida, för att justera det. Och knapparna måste hållas intryckta medan man gör det. Två händer krävs alltså varje gång. Och det gäller oavsett om fotstödet ska fällas uppåt eller nedåt. Dessutom är fotstödet inte alls så lättjusterat. Jag upplever det nästan lite hårt att rucka mellan sina lägen, även om det blev lite enklare när man gjort det några gånger. Men det krävs lite kraft i händerna för att justera fotstödet på Bugaboo Butterfly.

En till nackdel är att tyget inte går hela vägen ut på fotstödet, och att det glider lite inåt när man vinklat upp och ned några gånger. Då får man ta tag i fotstödets klädsel och dra den utåt igen. Det är dock ett mindre minus.

Rymlig varukorg med bra viktkapacitet

Rymlig varukorg som klarar 8 kg och vars bakre kant är nedvikbar.

Butterflys varukorg känns riktigt bra. Extra mycket så, när jag jämför den med varukorgen hos andra resevagnar i samma storlek. Den här varukorgen är enkel att komma åt framifrån. Den har höga kanter på sidorna, så man kan packa på höjden utan att saker faller ut. Och den bakre kanten är tillräckligt hög för att hålla packningen på plats. Dessutom är den nedvikbar. Något som underlättar mycket om man vill lägga in ett större föremål, typ ett paket man hämtat från posten eller en rejält fullpackad skötväska, under vagnen.

På bilden ovan har jag testpackat med en barnryggsäck från Skip Hop, ett par skor och Butterflys regnskydd. Jag skulle kunna få in dubbelt så mycket packning. En enklare middagshandling med Bugaboo Butterfly är således inget problem. Extra plus för att varukorgen dessutom är godkänd för en viktbelastning om 8 kg. Alltid kul när utrymme och kapacitet i vikt matchar varandra.

Visst utrymme för förbättring

Klädseln blir smutsig av hjulen och det hamnar mycket grus i varukorgen.

Jag använde bara Bugaboo Butterfly under en kort tidsperiod, och då kan det vara svårt att peka ut problemområden. De hinner helt enkelt inte bli tydliga nog för en. Men två saker märkte jag av, som jag tror hade kunnat bli saker man stör sig på.

Det första är hur snabbt grus och sand samlas i varukorgen. Jag förstår precis varför det sker. Min dotter sitter i vagnen med smutsiga skor, och eftersom hennes ben är så långa så använder hon främre delen av chassit som fotstödet. Vilket väl också är tanken. Då varukorgens främre kant är i meshnät så blir det naturligt för skorna att gnidas mot den, och all sands släpps direkt igenom och samlas i hög. Men även småsten verkar komma in lätt. Också där ser jag ingen annan förklaring än att det kommer från barnet skor. Visserligen är väl underlaget som mest sandigt och grusigt den här tiden på året. Men likväl gick det väldigt snabbt för varukorgen att bli smutsig.

Det andra är hur sandiga, dammiga hjul omgående smutsar ned vagnens klädsel. När man fäller ihop Bugaboo Butterfly så viks ju hjulen in mot sitsen. I det här fallet tror jag det är bakhjulen som trycks mot sittdelens sidor. Och vips blir klädseln smutsig. Något som jag tror skulle synas ännu mer om sittdelen hade svart klädsel. Ingen stor grej, men helt klart en störig grej.

Medföljande regnskydd med bra, genomtänkt passform

Så bra sitter Bugaboo Butterfly's eget regnskydd.

Med Bugaboo Butterfly kommer ett regnskydd. Jag skulle gärna sett att någon slags förvaringsväska också medföljer. Nu får man vika ihop det bäst man kan men det fäller ganska snabbt ut sig igen. Börjar det regna kan man dock vara väldigt nöjd med hur det är att använda. Regnskyddet har en bred kardborreöppning för handtaget. Nere vid framhjulen fästs regnskyddet runt chassit med kardborre och sedan sitter det stadigt på plats, hur mycket det än blåser och stormar.

Jag uppskattar att regnskyddet har utrymme inuti för att man ska kunna ha fotstödet i alla olika lägen. Jag gillar också att det har vidd baktill för att man ska kunna växla mellan sittläge och viloläge på ryggstödet utan problem. På regnskyddet sidor finns flera små hål, som släpper in luft och vädrar ut kondens.

Snabb och riktigt superduperenkel hopfällning av Bugaboo Butterfly

Så fäller man ihop Bugaboo Butterfly.

Trots att jag inte tagit tid på mig själv så vågar jag nog faktiskt hålla med Bugaboo om att Butterfly har en hopfällning som går på en sekund. Jämför vi med Bugaboos förra resevagn, den något mer avancerade Bugaboo Ant (med vändbar sittdel), så är Butterfly ett under av enkelhet. Mitt på handtaget sitter två vita knappar – en mindre och en lite större. Trycker man in de efter varandra och håller inne så är det bara att trycka till med handen, neråt och framåt. Och vips, utan att man ens ansträngt sig, så är Bugaboo Butterfly kompakt hopfälld. Ser man till att trycka till hela vägen in så låser vagnen sig i hopfällt läge.

Vill man bära med sig Bugaboo Butterfly så är det faktiskt lätt gjort. Att ha en vagn över axeln är aldrig helt bekvämt, men Butterflys bärrem har en vaddering som hamnar precis rätt när man bär med den. Butterfly är självstående när den fälls ihop. Och Bugaboo har tänkt på detaljerna. Precis där ryggstödet viker sig, och snuddar mot marken, finns en gummerad förstärkning. Det innebär att tyget där inte kommer slitas sönder mot underlaget.

Bugaboo Butterfly är enligt Bugaboo 54 x 45 x 23 cm. När jag mätte den med måttband fick jag den till 52 x 44 x 26 cm, vilket är så pass nära Bugaboos mått att jag skulle säga att det de anger är korrekt. När jag mäter själv finns alltid en felmarginal på minst ett par centimeter. 54 x 45 x 23 cm innebär att Butterfly är en resevagn som går som handbagage. Detta eftersom den håller sig inom IATAs rekommenderade maxmått för handbagage. Men som alltid varierar det mellan olika flygbolag vad som faktiskt tillåts.

Körkänslan i Bugaboo Butterfly

Körkänsla i och mitt omdöme av Bugaboo Butterfly.

Något Bugaboo i mitt tycke har varit konsekvent bra på, är att få till ett riktigt härligt rull i deras barnvagnar. Jag var skeptisk till hur det skulle funka redan när Bugaboo Ant släpptes och förstås fundersam även över Butterfly. Det säger sig självt att större vagnar som Bugaboo Donkey och Bugaboo Fox rullar lättare och mjukare. Men jag är ändå nöjd med rullet i Bugaboo Butterfly. Under min period av testkörning så var det väldigt, väldigt mycket grus och sten på marken och körkänslan blev inte särskilt påverkad av det. Trots mycket grus fastnade inte hjulen, men samtidigt är ju asfalten under både hård och plan. På mjuk, blöt gräsmatta så kör Butterfly fast sig.

Det finns visst spänst och mjukhet i Butterflys chassi. Det märks på att det inte blir sådär stötigt och hoppigt när man kör på grus, så som en kundvagn kan vara. Handtaget kan ju inte justeras i höjd, men har en godkänt bra hävstångseffekt. Kör man med större, tyngre barn – vilket jag gjort – så behöver man trycka ned handtaget lite extra för att få upp det över kanten. Men chassit är inte så mjukt att det påverkar negativt, något jag upplevt hos en del andra resevagnar. De kan bli okörbara med barn som närmare sig maxvikten på 22 kg. Bugaboo Butterfly är inte alls så. Jag hade inga problem att promenera min vanliga väg till förskolan, i mitt normala tempo, med femåringen i sittdelen.

Överraskande bra med utrymme för att ta ut stegen

Eftersom handtaget inte kan justeras finns alltid viss risk för att man hamnar för nära vagnen, och sparkar i chassit baktill när man går. Jag är väldigt känslig för sådant, och tar generellt långa steg. Men jag sparkade inte i Butterfly en enda gång. Det är tight mellan bakhjulen men jag tycker mina fötter ryms väl. Det händer heller aldrig att jag råkar komma åt bromsen medan jag går.

Det ska till att man har något unikt att tillföra till marknaden för att en ny resevagn ska bli intressant, tycker jag. Första intrycket av Bugaboo Butterfly var att jag sett allt förut. Hopfällningen är absolut felfri men inte unik. Viloläget (som fortfarande inte är almost fully flat) är bra men inget som sticker ut. Det finns gott om andra små resevagnar med plant liggläge. Suffletten är förlängningsbar och längre än de flesta, men den stora meshdelen förtar lite av min glädje över sufflettens längd. Varukorg är rymlig och med hög maxvikt, men åter igen: vi har sett den förut. Även den nedvikbara kanten återfinns på flera andra barnvagnsmodeller.

Mitt omdöme av Bugaboo Butterfly

Så varför ska man då välja en Bugaboo Butterfly? Som dessutom har ett pris som är så pass högt att vagnen placerar sig i det absolut toppskiktet för resevagnar, kostnadsmässigt. Har man ett litet barn och ska använda resevagnen för enstaka resor bara? Eller att ha tillgänglig liggandes i bilen för när behov uppstår? Då finns det andra modeller som är lika bra. Kanske bättre, om man väger in prislappen.

Värdet hos Bugaboo Butterfly uppstår om man vill använda den till äldre, framför allt längre barn. Jag är väldigt, väldigt imponerad av hur sittdelen är konstruerad. Det är få, om ens några andra resevagnar, där min femåring kan sitta så bra som hon gör i Butterfly. I alla fall när det handlar om resevagnar som kan gå som handbagage. Ryggstödet går upp till över öronen på henne. Skulle hon behöva sova i vagnen skulle hon ha stöd för att göra det bekvämt. Det uppfällbara fotstödet är toppen för 1- och 2-åringar. Men det är lika toppen för en femåring, tack vare att det kan vikas undan. Med chassits inbyggda fotstöd kan hon sitta helt bekvämt och naturligt med benen.

Rymlig och samtidigt liten resevagn

Bisarrt nog innebär detta att Butterfly är Bugaboos näst mest rymliga sittdel, skulle jag säga. Den slås nog endast av sittdelen hos Bugaboo Bee, men inte med stor marginal. Och den är klart rymligare än både Cameleon, Fox och Donkey – tre vagnar min femåring växt ur sen länge. Skulle jag vilja ha en resevagn som är så liten som möjligt, men ändå så rymlig som möjligt, så skulle valet idag falla på Bugaboo Butterfly. Och det är utrymmet i sittdelen ihop med måtten hopfälld som till slut gör att jag bestämmer mig för att Bugaboo Butterfly faktiskt lyckas motivera sitt pris riktigt väl.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Butterfly hos: Pyret & Snäckan
Se pris för Bugaboo Butterfly hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

28 kommentarer

Gabriella Schanning 5 april, 2022 - 11:31

Tack för detta! Jag är inte tillräckligt imponerad för att välja vagnen. Förvånad att de inte kom med något banbrytande smart när utbudet ser ut som det gör. Tar en Cybex eezy twist 2 + istället. Pga hjulstorleken och vändbar sits med fullt flat.

Reply
Nicole 21 april, 2022 - 11:16

Hej! Hur skulle du tanka vagnen mot en Babyzen Yoyo? Står i valet mellan dessa två. Tack på förhand!

Reply
Anna 3 maj, 2022 - 15:47

Hej, ledsen att jag inte svarade tidigare men det är för att jag skrev på ett blogginlägg om precis detta!
Du hittar min jämförelse mellan Yoyo och Butterfly här: https://ombarnvagnar.com/2022/04/resevagn-babyzen-yoyo-vs-bugaboo-butterfly/
/Anna

Reply
Jenny 25 april, 2022 - 08:54

Hej, jag har förstått att det vid flygresor kan bli problem att få med sin vagn som handbagage om man inte har sin vagn i en väska (så att det inte blir så uppenbart att det är en vagn). Eftersom det inte ingår eller finns ngn väska som tillbehör till butterfly undrar jag om du vet ifall väskan/påsen som kommer med yo-yo skulle fungera att ”klämma ner” butterfly i?

Reply
Anna 3 maj, 2022 - 15:44

Hej Jenny!
Det stämmer, andras (och min egen) upplevelse är att det är enklare att få med sig vagnen ombord om man har den inpackad i en väska. Jag tror tyvärr inte att Yoyos väska funkar för Butterfly. Påsen som kommer med Yoyo är rätt tight runt vagnen och Butterfly är ju som sagt en liten bit större. Misstänker att den skulle sticka ut, men har inte testat detta själv så helt säker är jag förstås inte.
/Anna

Reply
Linda 12 oktober, 2022 - 12:52

Hej! Vad är det för mått ihopfälld och utan hjul? Vi söker vagn att ta med i air france flyg med mindre mått och har köpt en GB pockit + all terrain men den är så racklig. Så undrar om det finns mått utan hjulen på på lite stabilare resevagnar som rullar bättre? Så kan man ha dem som handbagage, men också stå ut med att köra dem ett par veckor 🙂

Reply
Anna 14 oktober, 2022 - 09:26

Hej Linda, jag har tyvärr inte mått för Butterfly ihopfälld med hjulen av.
/Anna

Reply
Jenny 26 april, 2022 - 14:39

Hej. Tack för ännu en fantastisk recension! Vet du om tyget i mesh som finns i suffletten har något UV-skydd?

Reply
Anna 3 maj, 2022 - 15:42

Hej Jenny, jag förstår det som att det är samma mesh som i breezysuffletterna, och det har UPF 3. Det vill säga det är i princip inget solskydd alls i meshnätet.
/Anna

Reply
Jenny 14 maj, 2022 - 18:55

Hej! Tack för alla grymma recensioner du gör!
Vilken skulle du rek att köpa av denna eller babyjogger city tour 2? Har tänkt använda den som extravagn i bilen och ev framtida resor.

Reply
Anna 16 maj, 2022 - 13:35

Hej Jenny!
Jag tänkte säga att City Tour 2 är ju en bra bit billigare, men ser nu att de bara skiljer cirka 8-900 kr i pris för närvarande. Butterfly har ju lite längre sufflett och kanske en aning mer upprätt sittläge? Fast ingen större skillnad. Däremot har den klart högre ryggstöd så även om maxvikten är samma (22 kg) för båda så tror jag att Butterfly har lite längre användningstid. Men City Tour 2 har ett bättre och längre benstöd, så kanske lite bättre sovkomfort.

De är hyfsat lika varandra ändå? Jag kan rekommendera både, det är lite en smaksak vilken man gillar allra bäst!
/Anna

Reply
Sandra 20 juni, 2022 - 06:48

Hej! Jag håller också på och väljer mellan dessa två vagnar. Var först inställd på Baby joggern men förälskade mig sedan i Butterflyn, det enda jag saknar med den är fullt liggläge. Detta ska dock bli vår första sulky så jag vet egentligen inte om det är nödvändigt, jag förstår att det är olika för alla barn men vad är egentligen fördelen med fullt liggläge och hur viktigt är det? Mitt barn är bara ett år och vi ska snart resa på semester så då kommer han nog behöva sova en del i vagnen. Tack på förhand!

Reply
Anna 22 juni, 2022 - 22:37

Hej Sandra!
Fullt liggläge är framför allt viktiga på vändbara sittdelar, om man vill kunna använda vagnen bakåtvänt även med en nyfödd/liten bebis. Då är fullt liggläge ett måste tycker jag. Därefter klarar man sig bra med ett tillräckligt bra viloläge. Vilket mig är när barnet kan sova utan att huvudet faller framåt. Och ett så pass bra viloläge har ju Butterfly absolut. För en resa tycker jag definitivt att vagnen funkar fint för en ettåring!
/Anna

Reply
Jenny 30 maj, 2022 - 15:24

Hej.

Vet du om den dyna som ingår är ungefär lika tjock som en vanlig Bugaboo breezydyna eller om den är mer vadderad? Tänker om man skulle kunna använda bara en breezy i vagnen under sommaren eller om man lägger den ovanpå kanske.

Reply
Anna 8 juni, 2022 - 13:25

Hej Jenny!
Den dyna som kommer med Butterfly är mer som en klädsel än en dyna, även om den är avtagbar. Den är lite mer fast i vadderingen än en vanlig dyna. Du kan ha en dyna i Butterfly men jag skulle inte ta bort klädseln och bara ha dyna!
/Anna

Reply
Karin 11 augusti, 2022 - 20:32

Har köpt och fått hem denna vagn nu och den verkar bra! Meeeen, börjar ändå ångra mig! Hittar ingen förvaringsväska till vagnen. Hur gör man då om man ska checka in den? Om man tar med och dom nekar den utan väska som handbagage?

Reply
Anna 11 augusti, 2022 - 22:03

Hej Karin!
Den väska för vagnar som jag rekommenderar om man ska checka in en vagn är alltid Stokke Prampack. Den är absolut bäst och mest rejäl.
Men med det sagt, så är den väldigt stor för vagnar av Butterflys storlek – kanske till och med så stor att den inte funkar så bra. Vet att det finns en transportväska för Yoyo samt för en del andra resevagnar, som inte är rejäla som Prampack men lite mer tåliga iaf, kanske kan du kolla på någon sådan?
/Anna

Reply
Erik 21 november, 2022 - 20:26

Hej! Har du hört något mer om ståbräda till Butterfly? Vet du om det är på ingång?

Reply
Anna 21 november, 2022 - 22:40

Hej Erik, ja den är på gång. Det senaste jag hörde var att den kommer tidigt 2023, typ januari-februari.
/Anna

Reply
Filippa 13 maj, 2023 - 16:03

Hej! Läser alltid här inne när det släpps någon ny rolig vagn. Speciellt när jag är sugen på att köpa en och tack vare denna blogg och recension köpte vi butterfly när den släpptes.
Ser att många skriver om att ha den som handbagage/checka in och att de inte är väska till.
Vi har haft vagnen med SAS, Norwegian och Ryanair. Min uppfattning är att personalen är medvetna om att butterfly och Babyzen Yo-Yo (vi hade den innan) är små resevagnar som de släpper förbi lätt vid gaten. Aldrig haft något problem att varken checka in (utan väska) och haft med mig in på flyget som handbagage 🙂

Reply
Ronja 18 juli, 2023 - 20:45

Hej!
Så otroligt bra och genomgående recensioner du gör! Imponerande, snyggt och ärligt. Tack för det, jag tar alltid rygg och läser igenom noga innan olika test i butik.
Vi är inne på en lite mindre vagn än vår Fox 3 för att ha i bilen och ska vara lite ”snabb och lätt” att ha med sig. Först tänkte vi Ant eftersom den är vändbar och vårt barn kommer trivas bäst i att se oss. Så hör och häpna så säljs den fortfarande i en butik nära oss. Men Ant kändes så trång. Bredvid den stod Butterfly . Vi gillade alt med den förutom att den inte är vändbar.. Sååå min fråga/tanke är, funkar antingen Bee eller Cameleon bra för just det ändamålet? Som alltså är: bra, smidig, lätt och gärna mindre vagn att ha i bil.

Tack för dina fantastiska recensioner☺️

Reply
Anna 31 juli, 2023 - 18:11

Hej Ronja, och tack för dina superfina ord om bloggen!

Jag skulle absolut inte välja Cameleon som bra vagn för bil, den är lite omständlig att hantera, du behöver alltid ta av sittdelen för att fälla den kompakt. Bee är betydligt smidigare. Så om det är just en Bugaboo du ska ha, då skulle jag valt Bee! Vill du ha fler alternativ att kolla på, så kanske du skulle gilla Joolz Hub eller Cybex Eezy S Twist+ 2?
/Anna

Reply
Matilda 25 juli, 2023 - 12:30

Hej! Vilken annan resevagn skulle du rekommendera om den ska kunna gå som handbagage och vara lika lätt att fälla ihop som denna? Fotstöd och bra sufflett är också delar jag kan betala mer för. Undrar eftersom jag inte lyckats hitta någon annan resevagn som uppfyller mina krav, och då är inte rymligheten ett av dom

Reply
Anna 31 juli, 2023 - 18:12

Hej Matilda!
Många flygbolag verkar ha blivit mycket mer strikta, så i princip ingen annan vagn än typ Cybex Libelle (fd GB Pockit) är garanterad att få med ombord, skulle jag gissa. Men av de som kan gå som handbagage och har ställbart fotstöd så finns ju även BJ City Tour 2, Carena Kobbe 2.0, och du kan köpa till fotstöd till Babyzen Yoyo 2 och till Joolz Aer+.
/Anna

Reply
Ella 6 september, 2023 - 21:15

Hej Anna! Tack för bästa bloggen 🙂
Jag har en ettåring och vi ska till Spanien över jul och nyår, då är hon 1 år och 4 månader.
Här hemma har jag en Fox 5 som jag älskar! Men vill inte ta med den dit så en resevagn ska inhandlas.
Vill gärna att den går som handbagage (så dyrt att köpa stokke prampack). Annars har jag inte så många önskemål. Jo, att jag vill absolut inte ha ”kundvagnskänsla” när jag kör på kullersten osv.
Vad hade du köpt i min sits? Butterfly? Ant? Joolz Aer? Eller någon helt annan? Vilken är den bästa resevagnen för en ettåring?
Tack och kram /Ella

Reply
Anna 7 september, 2023 - 15:10

Hej Ella, och tack!
Tyvärr måste jag säga direkt att körkänslan hos en vagn som är liten nog att gå som handbagage alltid är lite kundvagn-ig. Bugaboo Butterfly och Joolz Aer+ är bland de bättre vad gäller körkänslan, och funkar absolut väl för en ettåring. Men det är inte alla flygbolag som godkänner deras storlek. Ant är också rätt bra vad gäller körkänslan, men har ju lite andra problem – fällningen har ju rätt många moment. Jag hade valt Butterfly eller Aer, du får du lång användningstid också. Om de skulle vara för stora kan du även kolla på Cybex Libelle. Den är riktigt liten, men rullet är förstås omöjligen som det hos en större vagn!
/Anna

Reply
Louise 17 mars, 2024 - 02:02

Hej! Tror du att denna vagn klarar av att gå med på större stigar i skogen?

Reply
Anna 18 mars, 2024 - 09:40

Hej Louise! Om det är plant, hårt underlag så funkar Butterfly okej även om det är lite ojämnt. Men jag skulle inte välja den som vagn om jag planerade att regelbundet gå i skogen, då är nog något med snäppet större hjul att föredra.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar