Hamax Traveller

av Anna
Recension av Hamax Traveller

Recension av Hamax Traveller Cykelvagn

Inköp: Ordinarie pris för Traveller är cirka 3500 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Hamax.
Tillbehör: Snabbfäste till cykeln och promenadhjul ingår.
Typ av vagn: Cykelvagn.

Utbudet av cykelvagnar växer sig större och det finns en cykelvagn för varje budget numera. Hamax mest populära modell Hamax Outback är en av de bästa cykelvagnar jag har testat. En modell som numera även är utrustad med möjlighet att vinkla sittdelarna till liggläge. Men man får också betala en del för Outbacks olika funktioner. Med Traveller erbjuder Hamax en väldigt snarlik cykelvagn – dock utan viloläge – till ett väldigt bra pris.

Hamax Traveller är en cykelvagn med två sittdelar. Det går dock alldeles utmärkt att använda Traveller med bara ett barn i vagnen. Barnet ska då sitta på vänster sida (sett om man står framför cykelvagnen). Traveller kan användas som cykelvagn. Men med vagnen kommer också ett framhjul som snabbt kan monteras fast. På så sätt gör men enkelt om Traveller till en vanlig barnvagn eller syskonvagn. Eftersom Hamax Traveller är en cykelvagn i budgetklass så är den lite mer avskalad i funktionerna. Den kan inte göras om till löpvagn eller användas för skidåkning eller andra mer sportiga aktiviteter.

Hamax Traveller i siffror

Traveller mäter 78 cm över bakhjulen, vilket innebär att vagnen om än med liten marginal tar sig igenom vanliga standarddörrar. Jag har själv rullat den ut och in genom ytterdörren på vårt radhus byggt under 2009 och det fungerade utan problem.

Traveller har en totalt maxvikt på 47 kg, då inkluderas både barnens vikt samt packningen. Maxvikt per sittdel är 22 kg. Cykelvagnen är godkänd att användas från 6 månaders ålder. Den vanligaste rekommendationen för minimiålder i cykelvagn brukar bygga på att barnet ska kunna sitta stadigt med cykelhjälm på sig i cykelvagnen.

Maxlängden för barnen som åker i Hamax Traveller är 117 cm. Jag har haft barn som varit något längre än så, men som ändå rymts i cykelvagnen, med cykelhjälm på huvudet.

Hamax Traveller har sittutrymme för två barn

Sittutrymme för två barn, med höjbara selar

Som bilderna ovan visar så är cykelvagnen mycket flitigt använd under en relativt lång period, och någon har ätit kex sittandes i den. Det i sig kan ses som ett gott betyg. En cykelvagn som är krånglig att använda eller obekväm att sitta i blir av naturliga skäl inte använd lika mycket. Hamax Traveller har sittutrymme för två barn. Ryggstödet är svagt lutande bakåt, men det går inte att vinkla ned till viloläge eller liggläge. Lutningen är dock tillräcklig för att ett barn som råkar somna under cykelturen ändå ska hamna i en dräglig position. Letar man efter en cykelvagn att specifikt använda för barnet att sova så är Traveller fel val.

Sittdelarna sitter ihop både i sittyta och ryggstöd men har två separata selar. Tyvärr är selen av typen där både delarna måste paras ihop med varandra innan de kan tryckas fast i spännet. Det funkar ju. Men det kräver att man står dubbelvikt över cykelvagnen för att man ska få till selen. Har man barn som protesterar lite genom att röra sig så är det mindre kul.

Utrymmesmässigt har selen varit bra. Den är enkel att höja och sänka, och har ett brett spann för höjdjustering. Det har också varit lätt att förlänga och dra åt selbanden. Jag föredrar dock att ha barnen på specifika sittplatser i cykelvagnen, så selen redan i förväg är inställd efter deras längd.

Så ryms stora barn i Hamax Traveller

Så ryms stora barn i Hamax Traveller

Hamax Traveller är rymlig inuti. På bilderna ovan är mina barn 6 och 3 år gamla, och cirka 95 och 115 cm långa. Vad gäller utrymmet på höjden – både i ryggstöden och från sittyta upp till innertak – så känns det som att det finns utrymme kvar för barnen att växa. Benutrymmet börjar däremot bli tight för framför allt sexåring. Nu är det dock oftast inget problem för barn att sitta med benen böjda eller korslagda. Men sitter man två lite större barn bredvid varandra så finns det viss risk för gruff och sparkar när långa ben trasslas ihop med varandra.

Barnen har generellt trivts bra i Hamax Traveller. De har dock klagat på en sak, något jag aldrig hört dem säga om någon annan cykelvagn. Och det är att de glider nedåt och framåt i Traveller. Det visade sig när jag kollade närmare på sittytan att den utgörs av klädsel som är spänd mellan cykelvagnens sidor. Men inte riktigt så spänd som man skulle kunna önska. Och eftersom det inte finnas någon utfyllnad under så innebär detta att sittytan sluttar lite framåt, nedåt. Lite känslan av att man blir hängande i selen. Vilket jag också tycker syns lite på några av bilderna ovan. Det var framför allt sexåringen som anmärkte på detta. Lite mindre barn verkar hamnar i en aningen bättre sittposition.

Hamax Traveller har ett stort och lättåtkomligt packutrymme

Stort och lättåtkomligt packutrymme

Behovet av packutrymme i en cykelvagn beror till stor del på hur vagnen ska användas. Handlar det främst om transportsträckor mellan hem och förskola så är det kanske mindre viktigt, om man inte vill kunna stanna till på vägen för att handla middag och lassa in ett par matkassar.

Men om man som min familj och jag främst använder cykelvagnen för kortare utflykter till lekparken, eller längre utflykter till stranden på sommaren, då är ett rymligt packutrymme väldigt viktigt. Jag har varit väldigt nöjd med Hamax Traveller i det avseendet. Cykelvagnen har ett generöst packutrymme baktill. En stor strandväska går in med lätthet. Och att packa flera mindre ryggsäckar och tygkassar, eller att lassa in hela familjens jackor när solen tittade fram, och cykelturen plötsligt blev svettig, är inte heller ett problem.

Packutrymme på Hamax Traveller har en lucka som stängs igen med kardborre. Den nedre kanten är hög och gör att ens grejer stannar kvar i cykelvagnen även om man kör över ett gupp. Det är också lite roligt att nedre bakstycket är i meshnät, så man kan se in i botten av packutrymmet och lättare hitta det man letar efter.

Hamax Traveller har ett handtag som kan fästas i två olika höjdlägen

Handtag som kan fästas i två olika lägen på cykelvagnen

Hamax Traveller har ett ställbart handtag. Men själva justeringen är lite old school i sin funktion. Det handlar helt enkelt om att man kan fästa handtaget på vagnen åt två olika håll. Antingen låter man handtaget pekat snett uppåt, eller snett nedåt. Handtagets position är främst intressant när man ska använda Traveller som promenadvagn, då olika långa föräldrar kan föredra olika höjd på handtaget.

För att lossa och sätta fast handtaget så trycker man in de små metallpiggarna på dess insida. Mitt på handtaget sitter en lång rem. Den har man runt handleden, som en säkerhetsrem, när man promenerar med vagnen.

Hamax Traveller stora lufthjul, litet promenadhjul och smart broms

Tålig hjul och fotbroms med smart detalj

Baktill på Hamax Traveller sitter två stora luftfyllda cykelhjul. Vagnen har ingen fjädring eller individuell hjulupphängning för att balansera ojämnheter. Bakhjulen är lätt att klicka av, man pressar bara in den grå knappen mitt på hjulnavet och drar rakt ut. Det snurrbara promenadhjulet som monteras framtill på vagnen är punkteringsfritt och monteras fast med en metallsprint med säkerhetsögla. Det är väldigt lätt att lossa och packa in i vagnen när man ska växla från promenadläge till cykelläge.

Hamax Traveller har ingen handbroms på handtaget, och är inte heller tänkt att använda som löparvagn. Det finns däremot en bra parkeringsbroms baktill på vagnen. Eftersom vagnens bakre del sticker ut så är det inte alltid så lätt att se bromsen, men den är lätt att hitta med foten. När man ska parkera vagnen så pressar man den grå bromspedalen nedåt med foten. När man ska låsa upp så slipper man dock fumla med foten under Traveller samtidigt som man trycker uppåt. Det räcker nämligen med att man peta med tåspetsen på den lilla svarta knappen på fotbromsen, för att bromsen ska läggas ur och vagnen ska kunna börja rulla igen.

Baserat på min egen erfarenhet så är en nackdel med att man inte visuellt ser bromsen när man står bakom Hamax Traveller att det är ganska lätt att glömma att lägga ur den innan man börjar cykla. Dock märker man det omgående efter att man börjat trampa, eftersom man helt enkelt inte kommer någonvart.

Hamax Traveller har inbyggt solskydd, nät och regnskydd

Framstycke i nät och plast med inbyggt solskydd

Att kunna täcka för cykelvagnens öppning är en basfunktion hos cykelvagnar. Det är väldigt lätt hänt att småsten och skräp kan sprätta upp från cykelns bakhjul och utan något skydd framför riskerar grus och skräp att slungas rakt mot barnets kropp och ansikte. Därför ska man alltid ha det första lagret av nät utfällt när man cyklar med vagnen. På Hamax Traveller fästs det väldigt smidigt med metallringar som hakas på två krokar i cykelvagnens främre hörn.

Om det regnar lite eller om det är blåsigt, så finns även ett framstycke i klarplast att fälla ner. Det täcker inte hela vagnen så det kan inte användas som ett vanligt regnskydd, men det hindrar i alla fall en del regn från att falla rakt in på barnen. Jag har främst använt framstycket i klarplast om det blåser mycket. Alla cykelvagnar fångar upp vinden om man har öppet eller endast nät framtill, vilket beroende av vindriktning kan göra det betydligt tyngre att cykla med vagnen.

Hamax Traveller har även ett solskydd i täckande grå textil, som med kardborre kan fästas i olika höjdpositioner beroende av hur högt eller lågt solen står. Traveller är ju en budgetvagn för att komma från Hamax, men oftast märks det inte. Kardborren för att fästa solskyddet känns dock rätt billig och börjar snabbt lossna på vissa ställen, dock inte så mycket att solskyddet inte kan användas.

När de olika framstyckena inte används så är det lätt att vika eller rulla ihop dem och stoppa in dem i fickan upptill på Traveller. Förvaringsfickan knäpper man sedan ihop, så det finns ingen risk att ett solskydd som inte används börjar fladdra i vinden mitt under cykelturen. Jag är överlag väldigt nöjd med de sol-, vind- och insektsskydd som finns på cykelvagnen, de täcker alla behov man kan ha.

Så fäller man ihop Hamax Traveller cykelvagn

Så fäller man ihop Hamax Traveller

En cykelvagn blir sällan liten när den fälls ihop, men att den kan fällas ihop överhuvudtaget gör det ändå möjligt att ta med sig den i bilen på semesterresan, eller att förvara den mer kompakt under säsonger då man inte cyklar så mycket. Hamax Traveller fälls ihop på höjden och blir plattare, men lika bred och lång som i uppfällt läge. Vill man få vagnen så liten som möjligt så går det att lossa hjul och handtag och packa in allt inuti, eller ovanpå, det hopfällda chassit.

För att fälla ihop Hamax Traveller behöver man tömma packutrymmet. På båda sidor sitter gråa klot, som man ska dra i för att låsa upp en spärr inuti vagnen. När spärren är lossad så viker man vagnen framåt och nedåt. För att fälla upp Traveller så drar man bara chassit utåt och trycker till så att spärren tydligt klickar i låst läge igen. Hamax Traveller väger 13 kg, så det är inget problem att orka lyfta in den i bilen när den har fällts ihop.

Hamax Traveller har gott om funktionella och tydliga detaljer

Cykelvagn med funktionella och tydliga detaljer

Efter att ha testat så väl de absolut dyraste cykelvagnarna som några av de allra billigaste, så anser jag att Hamax Traveller i förhållande till sin prisklass erbjuder mycket användbara funktioner och genomtänkta detaljer. Att fästa luckan över packutrymmet med kardborre istället för med dragkedja är såklart en billigare lösning – men det funkar ju.

Och allt det viktiga finns där. Cykelflagga medföljer vid köp, och det är lätt att hitta fästet vid den högre infästningen för handtaget. Inuti sittutrymmet finns en tydlig och informativ lapp som visar hur man ska placerar barnet i Traveller om det bara är ett barn som ska åka. Bredvid båda sittplatserna finns också en mindre förvaringsficka, som vi bland annat använt för att ha barnens små vattenflaskor i.

Recension av Hamax Traveller som promenadvagn

Hamax Traveller som promenadvagn

Att använda Hamax Traveller som promenadvagn har fungerat väl. Jag är 170 cm lång och min man är 183 cm lång, vi kan båda gå bakom Traveller (med handtaget i det högre läget) utan att sparka i. Framhjulet är visserligen rätt liten men man tar sig fram okej, även på grusväg eller gräsmatta. Vill man i större utsträckning använda sin cykelvagn för promenader, även i snön på vintern eller i grövre terräng, blir man antagligen mer nöjd om man väljer en modell som har ett större jogginghjul som tillbehör. Travellers bredd på 78 cm gör att vagnen är smal nog att kunna ta sig fram på de allra flesta ställen.

Det enda bekymret jag haft med Traveller som promenadvagn är att den är rätt baktung när inget barn sitter i. Detta märks extra tydligt av ifall jag har lastat in något i cykelvagnens packutrymme baktill. Då vill Traveller väldigt gärna tippa bakåt, och det kan räcka att det är endast min lilla handväska som ligger där bak. Ska jag köra Traveller utan barn i, då lägger jag all packning på golvytan framtill på vagnen. Annars får jag ägna hela promenaden åt att trycka handtaget uppåt för att Traveller inte ska tippa bakåt. Med barn i vagnen har detta inte varit ett problem. Så å ena sidan är det ingen stor sak. Å andra sidan har jag inte varit med om samma benägenhet att en tom cykelvagn vill tippa bakåt med någon annan modell.

Så fäster man Hamax Traveller vid cykeln

Så fäster man Traveller vid cykeln

När det blivit dags att cykla med Hamax Traveller så går det på under minuten att växla från promenadläge till cykelläge. Mitt tips är att alltid ha cykelarmen nedpackad i vagnens lastutrymme, så den finns lättillgänglig när den behövs.

  1. Framtill, på mitten av chassit, finns fästet för cykelarmen. Det är samma fäste som man sätter promenadhjulet i. När man satt i cykelarmen hör man hur det klickar till. Sedan säkrar man cykelarmen med metallsprinten.
  2. I andra ändan av cykelarmen finns anordningen som passar med fästet man monterar på cykelns bakhjul. Det svarta metallröret passas runt fästet på bakhjulet, och även här säkrar man med en sprint.
  3. För extra säkerhet så drar man den svarta remmen genom cykeln och fäster i cykelarmen. Remmen hindrar cykelvagnen från att rulla i väg från cykeln om fästet skulle gå sönder. Jag har dock aldrig varit med om att det hänt, och heller aldrig hört om att det skulle ha hänt någon annan. Däremot vet jag att fästet på cykelns bakhjul kan bli löst om man inte drar åt det tillräckligt mycket, så det kan vara bra att dubbelkolla innan man börjar cykla.
  4. För att lossa cykelarmen så tar man först ur metallsprinten, sedan trycker man in den lilla knappen för att frigöra cykelarmen helt.
  5. Cykelarmen i sig är lätt att förvara baktill på Traveller.
  6. Den röda knappen som syns på fästets kortsida pressar man in när man ska lossa promenadhjulet från vagnen.
Recension av Hamax Traveller som cykelvagn

Hamax Traveller som cykelvagn

Det känns som att jag skriver samma sak varje gång jag recenserar en cykelvagn. Men skillnaden mellan olika cykelvagnar, av olika prisklass, är ungefär lika med noll under själva cykelfärden. Om jag fick göra ett blindtest och cykla med olika cykelvagnar bakom cykeln så skulle jag aldrig kunna vare sig gissa rätt modell eller kanske inte ens känna skillnad mellan olika modeller. Möjligtvis med undantag för den allra lättaste modellen jämfört med den allra tyngsta.

Att cykla med Hamax Traveller har fungerat helt felfritt. Vagnen rullar smidigt, är välbalanserad och har aldrig blivit vobblig eller instabil i svängar och kurvor. Med plastskyddet nedfällt framtill känns Traveller hyfsat aerodynamisk och upplevs inte som ovanligt tung att dra bakom sig.

Mitt omdöme av Hamax Traveller

Hamax Traveller som cykelvagn medan man cyklar är absolut likvärdig med alla andra cykelvagnar jag har testat. Skillnaderna märks istället av när man ska sätta fast barnen i vagnen, i hur mycket packning den tar och hur enkel den är att packa, samt i smidigheten när man ska växla mellan cykel- och promenadläge. I alla dessa avseenden har jag varit nöjd med Traveller.

Men det är förstås ur mitt perspektiv som cyklande förälder. Ur barnens perspektiv kan det vara enorm skillnad mellan olika modeller. Traveller har ingen fjädring men mina barn har inte klagat på att den skulle vara obekväm eller stötig att sitta i. Samtidigt har vi nästan uteslutande cyklat på asfalt eller grusväg. Det enda de uttryckt missnöje över har varit den något sluttande sittyta. Och det kom som sagt främst från mitt äldre och längre barn.

Hamax lite dyrare modell Outback erbjuder fler funktioner, såsom möjlighet att koppla fast jogginghjul och visst viloläge på ryggstöden. Men för den som är ute efter basbehoven: en smidig cykelvagn att ta sig från A till B med, och att få med sig två barn samt en hyfsat rejäl mängd packning, så är Hamax Traveller ett bra val.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Hamax Traveller hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Lina 14 juli, 2022 - 19:44

Tack så mycket! Har precis köpt den här vagnen och känner mig lugn med valet efter att ha läst din recension!

Reply
Pi Bratt 20 augusti, 2023 - 19:18

Hej, jag funderar på hur jag ska göra för att min 4 månaders på 11 kg och 73cm ska kunna sitta bekvämt i denna lite längre framöver. Har tänkt lite på inovi memoryfoam dynan som du testat, tror du att den skulle gå att sätta i en cykelvagn?
🙂

Reply
Anna 20 augusti, 2023 - 19:38

Hej!
Hm, jag är lite tveksam till om en Inovi kommer hjälpa till i en cykelvagn. Tänker att det finns en risk att sittläget blir ännu mer upprätt med en så tjock dyna? Om det bara är bekvämligheten du oroar dig för kanske det räcker med en vanlig sittdyna?
/Anna

Reply
Isabelle 16 mars, 2024 - 23:50

Hej,

jag står lite mellan en Hamax Traveller och Beemoo Sporty Trail. (Samma prisklass?) Är Beemoos ”viloläge” bättre än lutningen på Traveller? Barnet kommer nog sällan behöver sova i cykelvagnen, men kan förekomma vid längre dagsutflykter någon gång.

Reply
Anna 18 mars, 2024 - 09:42

Hej Isabelle!
Hm bra fråga. Jag vet inte om jag kan jämföra Travellers lutning med Beemoos viloläge, det är några år sedan jag testade Traveller nu. Men som jag minns det så var det en svag tillbakalutning, och även Sporty Trails viloläge är väldigt knappt så jag får för mig att de är hyfsat snarlika? Däremot har ju Sporty Trail ett mer upprätt sittläge, vilket ju kan vara en fördel.
/Anna

Reply
Frida 24 juni, 2024 - 06:42

Toppen recension!
Tänkte köpa denna vagn till en 3 och 5 åring. Behöver inte viloläge. Men vagnen ska bara användas som promenad vagn. Klarar man sig med bara de lilla hjulet. Eller är det att föredrar att betala lite mer, för att få ett löphjul?
Vi kör inte i skogen och så, utan de mest vilda blir isf grusvägar. Snö är inget vi har i mängder här heller.
Vill ha en syskonvagn som räcker så stora barnet har plats iaf nåt år till i vagn, då behovet finns.

Reply
Anna 25 juni, 2024 - 17:59

Hej Frida!
Jag tycker man klarar sig rätt långt på det här framhjulet. Men om promenaderna i stor utsträckning ska göras i skog och terräng så kan det absolut vara värt att investera i jogginghjulet, framkomligheten blir klart bättre med det. Men på grusväg så tycker jag att det borde funka helt okej med hjulet som ingår, även om åkturen kanske blir lite mer smooth med jogginghjulet även då. Men om jag vore du skulle jag testa först utan, så du inte köper ett i onödan!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar