Polarn O. Pyret Åkpåse

av Anna
Recension av Polarn O Pyret Åkpåse

Recension av Polarn O Pyret Åkpåse

Dags att lägga ännu en åkpåse till registret, den här gången har jag testat Polarn O.  Pyrets nya modell! Jag är sedan många år tillbaka ett (mycket stort) fan av PoPs barnkläder. Så jag hoppade förstås direkt på möjligheten att få testa åkpåsen nu när märket äntligen börjat med barnvagnsrelaterade produkter. Polarn O. Pyret har ju detta år även släppt en PoP handmuff, och har sedan tidigare haft både skötväskor och barnvagnshängen i sitt sortiment. De har även sålt små overaller som gått att göra om till en slags miniåkpåse. Men detta är en riktigt åkpåse, och precis som när barnklädesmärket Mini Rodini släppte en åkpåse så är det alltid intressant att se hur en åkpåses konstruktion tolkas när ingen föregående modell existerar.

I PoPs fall är jag väldigt glad att de direkt tog fasta på att de ville göra en rymlig modell. Denna åkpåse är enligt tillverkaren 115 cm lång, jag får den till 114 cm osträckt – så det kan nog mycket väl stämma. På bredden mäter åkpåsen 49 cm – helt normalt – och locket är hela 79 cm långt. Längre än hos de flesta åkpåsar. Det är något man uppskattar väldigt mycket de kyligaste dagarna när barnet kan få ligga skyddat hela vägen upp till ansiktet!

Insidan av Polarn O Pyret Åkpåse

Mysig insidan med tålig fotända

Utsidan är av vind- och vattentätt material. På insidan är PoPs åkpåse klädd med randig (förstås!) fleece – utom i fotändan. Nederdelen av åkpåsens insida är i samma material som utsidan, vilket gör att det funkar att låta barnet ha på skorna i åkpåse. Det mer tåliga materialet är mycket enklare att torka av än vad fleecen är. Åkpåsens lock kan vikas ned i överkant och upp i underkant. Det kan fästas upp så med hjälp av tryckknappar. Vill man kan man alltså låta barnets skor sticka ut utanför påsen. Antingen om de är extra slaskiga eller om man tror att det blir för varmt eller trångt att ha dem inne i den stängda åkpåsen. Överkanten kan man även fästa runt sittdelens bygel om man vill.

Jag kan se flera fördelar med att kunna öppna upp en åkpåse nedertill, men även en nackdel. Att åkpåsen har två dragkedjor som möts gör att det uppstår en liten glipa precis där. Jag har inte märkt att det skulle påverka värmehållningen men det är likväl värt att notera.

Jag är inte heller helt förtjust i åkpåsens upphängning. Visserligen är remmarna baktill, öppningsbara med kardborre, smarta på så sätt att det finns flera sätt att fästa upp åkpåsen. Dels kan man lossa remmarna och trä dem runt sittdelsramen eller i selen, dels formar remmarna och dess mittfäste i åkpåsen en slags upphängning. Men den är för grund för att kunna träs över ett ryggstöd och få en riktig effekt. Jag hade nog gärna sett att åkpåsen också hade en rejäl upphängningsficka av vanligt stuk. PoPs åkpåse har även antiglid-material på baksidan, vilket jag i vanlig ordning tycker gör endast en marginell skillnad.

Så passar Polarn O Pyret Åkpåse i barnvagnen

Så passar Polarn O Pyret Åkpåse i barnvagnen

Polarn O. Pyrets åkpåse har fungerat bra att använda både i vanliga och ergonomiska sittdelar. Åkpåsen känns inte så tjock och är kanske inte heller den absolut varmaste varianten. Men att den är åt det tunnare och mer följsamma hållet betyder inte att det är en åkpåse för vår/höst enbart. Den funkar absolut även på vintern. Men jag tror att den som bor där vinter innebär många minusgrader ändå vill ha något snäppet varmare. Runt nollgradigt så har mitt barn kunnat sova ute i åkpåsen utan att bli kall, då endast med strumpor och en vanlig uppsättning kläder plus fleecejacka och mössa på sig. Att yttermaterialet är vattentåligt kan jag dessutom efter ett ofrivilligt test absolut skriva under på! Himlen öppnade sig under en tupplurspromenad och något regnskydd hade jag inte packat ned. Trots att åkpåsen var helt täckt med vattendroppar så var insidan av åkpåsen snustorr.

Mitt omdöme av Polarn O Pyret Åkpåse

Förutom att det känns som att Polarn O. Pyrets åkpåse är tillverkad av material som verkligen valts ut för att göra den funktionell och tålig, så tycker jag mycket om dess passform. Min normalstora snart treåring är cirka 95 cm lång och han ryms hur fint som helst. Att locket går honom ända upp till hakan känns som en extra bonus. Det gör att man inte behöver ha en jacka på under åkpåsen. Dessutom är åkpåsen så pass mjuk och följsam att den kan vikas till för att användas i en liggdel om man skulle vilja det.

Totallängden ger en lång användningstid. Så det enda jag egentligen saknar är en mer rejäl upphängning, så man kunde slippa glid totalt åtminstone i vagnar där sittdel och sufflett inte sitter ihop. Men för att vara första åkpåsen så är Polarn O Pyrets åkpås riktigt bra. Jag håller tummarna hårt för att PoP väljer att vidareutveckla denna produkt – både vad gäller funktion och färg och mönster!

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Hannah 10 november, 2017 - 15:27

Hej,

Jag kommer att få mitt första barn i februari och har läst om denna åkpåse och är väldigt intresserad av den. Jag har varit i kontakt med PoP som säger att de tagit den ur sortimentet. Har du någon idé om vart jag skulle kunna hitta den annars? Jag har kollat blocket och Tradera men utan framgång.

Tack på förhand!

Reply
Anna 10 november, 2017 - 17:58

Hej Hannah, tyvärr, jag har bara sett den till salu typ på Blocket och i lite olika grupper på Facebook, både barnvagnsgrupper och Polarn O Pyret-grupper. Den jag hade har jag dessvärre gett bort redan.

Om du vill kan du maila mig vilka egenskaper du söker hos en åkpåse, så kanske det finns ngn annan modell jag kan tipsa dig om?
/Anna

Reply
Therese 4 februari, 2018 - 09:14

Hej,
Jag säljer gärna min PoP-åkpåse om det fortfarande är intressant?

Mvh, Therese

Reply
Alejandra Morales 2 september, 2018 - 22:55

Jag är intresserad av köpa en pop åkpåse någon som har en till salu?

Reply
Cornelia 12 november, 2018 - 20:36

Jag har en om du är intresserad!

Reply
Josefine 28 mars, 2018 - 11:32

Therese, jag är mkt intresserad! Köper gärna!

Reply
Hanna 26 november, 2018 - 23:02

Jag undrar varför PoP valt att ta bort den ur sortimentet?? Verkar vara en bra åkpåse.. hmm

Reply
Anna 26 november, 2018 - 23:46

Hej, ja du, bra fråga. Jag tror det är så enkelt som att den helt enkelt inte sålde så bra.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar