7AM Enfant B212

av Anna

b212_1

Vi passar på medan snön ligger djup i Stockholm, ännu en minirecension av en åkpåse! 7AM Enfant skulle jag vilja påstå är en välkänd tillverkare av universalåkpåsar och de har många olika modeller, samt även andra barnvagnsprodukter, i sitt sortiment. Min tidigare erfarenhet av 7AMs produkter är att de är mycket väl genomtänkta och håller god kvalitet, och det visade sig även stämma vid testandet av denna 7AM Enfant Blanket 212 Evolution, den långa versionen av dess namn. Åkpåsen kan konfigureras till tre olika lägen, i det längsta läget så är den 1 meter lång – alltså standardlängd. Att ändra längden blir därmed i mitt tycke något som främst lämpar sig om man kanske vill ha den i en mindre liggdel första vintern och sedan använda den i vagnens sittdel nästa vinter. Det kortaste läget innebär att både åkpåsens botten och förlägning tas bort och så stänger man igen åkpåsen rakt av. Den ser lite avhuggen ut då men formen känns väl lämpad för babyskydd eller liggdel. Med bara botten på var åkpåsen lagom i längd för min normallånga snart ettåring, som alltså är cirka 75 cm.

b212_2

B212 är verkligen en multifunktionell åkpåse. Faktum är att den har så många funktioner att det kräver en tids utforskande för att komma fram till vilka man personligen har nytta av. Men det finns väldigt mycket att gilla och vissa egenskaper med åkpåsen är riktiga favoriter hos mig. Att det är kardborreöppning mellan selhålen är en sådan grej. Jag tror inte bara att det är barnvagnsnördar som jag, som byter åkpåse i vagnen som andra byter sängkläder, som uppskattar denna smidiga funktion, utan alla som vill kunna välja åkpåse vid långpromenad på helgen men har overall på barnet till förskolan till vardags, som vill kunna välja att ha eller inte ha åkpåsen i skarvarna mellan höst/vinter och vinter/vår och de som enkelt vill kunna ta ur och tvätta åkpåsen. Men även om man har två vagnar men ”bara” en åkpåse, eller om man råkar ha en vagn med en sele som är galet jobbig att pilla ur sina fästen. Frågar man mig så borde alla åkpåse har kardborreöppning i ryggen!

Åkpåsens förlängningar tas av och på med hjälp av dragkedjor och tryckknappar. Åkpåsen öppnas på mitten med en dragkedja men även här finns en smart lösning för att åkpåsen ska kunna anpassas efter barnet. Dragkedjan kan dra ihop åkpåsen i två olika lägen, klicka på collaget ovan så syns de dubbla dragkedjorna tydligt på bilden längst ned till vänster. Det går alltså att få åkpåsen mer eller mindre tight runt barnets kropp. Utsidan av åkpåsen är glansig och insidan är täckt med en mysig microfleece. Upptill har B212 som en luva som kan dras åt runt barnet, men som även kan öppnas upp (med kardborre och dragkedja)  och bli helt platt eller delvis vikas ned över sittdelsryggen.

b212_37AM Enfant B212 har antiglid på baksidan och den form av upphängning som finns är två band med kardborrfästen som gör att banden bildar en ögla. På så sätt ska man kunna fästa åkpåsen i sittdelen för att bättre undvika glid. I de sittdelar där det finns ett bra ställe att fästa dessa öglar funkar det bra, men i åkpåsar med ryggstöd och sufflett som sitter ihop så blir det inte riktigt lika bra effekt. Något som däremot har bra effekt är åkpåsens förmåga att hålla värme, med ett litet minus. Jag tycker att värme är något alla 7AM-produkter jag testat är bra på och jag gillar som sagt att B212 kan modifieras i storlek och form, men alla dragkedjor och öppningar är ju potentiella blåshål och blir ju kyligare punkter i en annars varm åkpåse. Framför allt om barnet är lite för litet för åkpåsen och det blir mycket luft i botten så blev min son lite kall om fötterna. Jag la en tunnare filt som fyllning nedanför hans fötter och så var problemet avhjälpt. Överkropp och huvud var helt perfekt tempererade och åkpåsens huva gör den verkligen väldigt mysig och enklare för mig att hålla hans armar varma också, trots att han gillar att ha dem uppe vid ansiktet.

Vad gäller passform så har B212 suttit bra i såväl vanliga som ergonomiska sittdelar, på bilden ovan i Bugaboo Donkey. Där syns också fickan på framsidan tydligt, rätt smart för småförvaring som tillhör barnet: napp, vantarna eller liknande. Bilden på min fyraåring stående med åkpåsen på sig som något slags dräkt är för att illustrera att även om B212 är standardlång så är den samtidigt rätt stretchig och känns faktiskt rymlig. Inte en åkpåse jag skulle investera i till ett barn som redan är två år och ganska lång, men köper man den och använder från födseln i kortaste läget så tror jag ändå den har en användningsperiod på 2-3 år. Längst ned till höger har jag infogat bild på en annan 7AM-produkt som jag kunnat testa så lite att den inte kan få sin egen recension men som jag ändå vill omnämna eftersom att den är smart: ett mellanting mellan overall och åkpåse som känns perfekt lämpad för att använd vid bilåkning, eftersom att åkpåsen kan vara knäppt som en påse eller knäppas om så att den får två ben. Något som är smidigt i synnerhet när man ska åka bil först och sedan har babyskyddet på vagnen och kanske ska promenera en bit innan man kommer in. Även smart om man ska ha barnet i liggdel först en längre stund och sedan vill kunna växla över till babyskydd utan att väcka barnet genom att ta det ur åkpåsen. Med det sagt så är 7AM B212 en åkpåse jag gillar, den är mångsidig, varm och riktigt universell i det avseende att den kan anpassas både efter barnet och vagnen.

 

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Therese 18 augusti, 2015 - 08:03

Är åkpåsen vattenavisande eller blir den lätt fuktig?

Reply
Anna 18 augusti, 2015 - 10:34

Hej Therese,
upplevde den som vattenavvisande, kan inte minnas att den sög åt sig fukt!
/Anna

Reply
Johanna 11 oktober, 2015 - 15:49

Hej Anna!
Tack så mycket för svaret.Jag kollade 7a.m åkpåsarna och jag har några frågor.7am enfant blankett evolution kan konfigureras till tre olika lagen, så kan man ha den tills barnet blir ca 3 år.Le sac igloo åkpåse finns på 3 olika storlekar.Mitt barn är 4 månader nu och ca 68 cm.Medium är upp till 84 cm men jag funderar på att köpa en sac igloo large(så att hon ska ha den tills hon blir 3 år) pga le sac igloo har en fleecefilt som kan tas bort och användas under vårtiden.tycker du att det är fel med large?kommer det att bli krångligt om jag stoppar någon tunnare filt som fyllning`?dessutom le sac igloo finns på rosa färgen på 7am sida som är super fint(rosa och pink är olika på 7a.m sida och i sverige har jag sett bara den som är pink).
Dessutom har jag sett på 7am sida en annan åkpåse som heter pollar igloo.Tycker du att det räcker med 212 evolution blankett eller le sac igloo när det blir minus 15 t.ex och en fleece överall eller det behövs någon värmare åkpåsse tex pollar igloo?
tack på förhand

Reply
7 A.M Le Sac Igloo 12 januari, 2016 - 10:58

[…] mig berättigad att påstå efter att ha testat ännu en av deras åkpåsar. Senast skrev jag om 7AMs åkpåse B212 och nu är det dags för Le Sac Igloo. Jag har faktiskt haft denna åkpåse en gång innan jag […]

Reply

Lämna en kommentar