Tips på tunna åkpåsar!

av Anna

Det är mitten på mars månad och för alla som kör barnvagn just nu så är det en knepig årstid. Dagen kan börja med minusgrader och snålblåst, men sluta med strålande solsken och en massa plusgrader som värmer upp en såväl utifrån som inifrån. Så hur ska man tänka angående barnet som ska åka vagn, hur ser man till att det varken blir för kallt eller för varmt? När är åkpåsesäsongen slut, när ”ska” man övergå till sittdyna och filt? Som vanligt finns det inga rätt eller fel, och mycket beror på hur man använder vagnen och hur gammalt barnet är. Om barnet ändå är uppe och går mycket så krävs ju rejäla ytterkläder och då spelar kanske åkpåsen ut sin roll tidigare än om barnet sällan lämnar vagnen medan man är ute. Till en del vagnar finns en fotsack att köpa som tillbehör, det finns också universalmodeller som man kan köpa separat. De är oftast inte fodrade, utan är främst tänkta som ett extra vindskydd.

Själv är jag ett stort fan av att använda mig av en tunnare åkpåse under höst och vår. Mycket för att jag tycker det är smidigt att den sitter på plats och att barnen inte kan sparka ned den på marken. Men också för att jag tycker att en åkpåse gör ett bättre jobb med att hålla barnet varmt och så länge åkpåsen har ett lock som kan tas loss eller vikas undan helt så är det lätt att reglera hur varmt barnet har det efter rådande väder och temperatur. Många åkpåsar är dock inte särskilt lämpliga för bruk när det är varmare än någon enstaka plusgrad, men det finns ändå ett ganska stort utbud av åkpåsar som lämpar sig för den här mellanperioden under vårsäsongen.

tunna-akpasar

Här 8 förslag på modeller av tunna åkpåsar:

1 – 7AM Baby Shield är en åkpåse med utbytbart lock. Det tjockare är för minusgrader medan de tunnare är lagom för höst och vår. Åkpåsen funkar i alla sorters sittdel och har en smidig kardborröppning för selen.

2 – Easygrow Lite är en tunnare åkpåse tillverkad av bomull och bambufiber. Lite kan dessutom förlängas för att också passa större barn.

3 – Brio Fleece är en åkpåse som tyvärr inte säljs längre, men som brukar gå att hitta begagnad. Precis som namnet antyder så är det en tunn fleeceåkpåse, motsvarar en filt i värme men kan aldrig kickas ned på marken som en filt kan.

4 – Easywalker Mosey Footmuff är en åkpåse gjord för EW Mosey men jag tycker att modellen känns väldigt universal, åkpåsen har kardborröppning för selen och en vattentålig utsida och fin, mjuk pärlsammet på insidan. Ficka baktill för bättre upphängning och tjockleken är exakt rätt för det väder som råder nu.

5 – Buppa Brand Soft Shell är ännu en åkpåse som inte görs längre men som kan köpas begagnad. Att åkpåsen är tillverkad i soft shell innebär att den är lätt, tunn och följsam men ändå bra på att kapsla in värmen.

6 – Bugaboo High Performance Footmuff är en riktigt dyr åkpåse men som också den, precis som 7AM Baby Shield, har två olika lock vilket ger den en lång användningstid. Det tunnare locket känns alldeles lagom för en kylig vår.

7 – Om två lock och 1999 kr i nypris känns saftigt så kan jag varmt rekommendera den äldsta modellen av Bugaboos åkpåse för Cameleon. De har visserligen inte kardborreöppning för selen så som HP har, men de är väldigt billiga på andrahandsmarknaden och finns i många olika färger. Mer info finns i min guide till Bugaboos åkpåsar.

8 – Buggysnuggle åkpåse är också en tunn, följsam variant av åkpåse perfekt att ha i sittdelen på våren. Framsidan kan tas av och åkpåsen då användas mer som en mysig sittdyna.

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Hanna 25 mars, 2015 - 21:13

Hej!

Tack för bra inlägg! Super svårt att klä de små i det hår vädret 🙂 har en buggysnuggle nu men funderar på att köpa en varmare åkpåse på rean (inför nästa säsong). Har en 7 mån bebis och funderar just på om det är värt att köpa en varm åkpåse inför nästa säsong eller om han kommer vara för stor (född i aug)? Och hur gör man med åkpåse och blöta/leriga skor?

Med vänlig hälsning, Hanna

Reply
Sahar 2 maj, 2015 - 07:17

Hej

Undrar vart på nätet kan man hitta en Moosey footmuff?

Reply
Anna 4 maj, 2015 - 11:42

Hej Sahar, Jollyroom sålde den senaste jag kollade, så kika där!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar