Akta dig för barnvagnstjuven

av Anna

vagntjuvI lördagens Stockholmsdel av Dagens Nyheter fanns en artikel med rubriken ”Dyrare barnvagnar – då blir stölderna vanligare”. Eftersom att jag har varit barnvagnsnörd och bevakat Blocket och allehanda barnvagnsdiskussioner noga under de senaste åren så kan jag hålla med om att barnvagnar har blivit dyrare, eller åtminstone att det finns fler barnvagnar i de över prisklasserna numera. Omkring 10000 kronor i inköpspris är inget ovanligt längre. I DN varnar man för ökade barnvagnsstölder och skriver att det ofta är tillfället som gör tjuven. De ger även tre tips att tänka på när du köper barnvagnar, underförstått att du ska köpa den begagnad:
1: Be om kvitto.
2: Har säljaren fler än tre väldigt snarlika barnvagnar hemma, fundera en gång till.
3: Undersök om det finns tillverkningsnummer eller stöldskyddsdekaler på barnvagnen. Om så är fallet, kolla upp om vagnen är rapporterad stulen (…).

Jag har mer magkänsla och erfarenheter att gå på än siffror, men jag tänkte kommentera dessa råd en i taget, för dig som nu kanske oroar dig för köp och försäljning av barnvagnar på andrahandssidor såsom Blocket.
1: Att be om att få se kvitto är absolut inte fel, det kan ju indikera att personen ifråga faktiskt köpt vagnen i butik samt när detta skedde. Men jag har hört om fall där personer köpt barnvagnskopior och lurats delvis genom att de fått se kvitto på inköp av just en sådan vagn. Tyvärr finns det ju ingen garanti för att vagnen kvittot gäller faktiskt är den du är på väg att köpa. Om säljaren själv köpt vagnen begagnad kan ju det dessutom vara en förklaring till varför ett kvitto saknas.
2: Jag är kanske lite speciell, men jag är långt ifrån unik. Och jag har nog aldrig haft färre än tre snarlika vagnar i mitt hem. Det betyder inte att jag är en tjuv eller någon som försöker lura dig, det betyder bara att jag gillar barnvagnar! Att ha dem, köra dem, byta dem, sälja och köpa dem.
3: Om det finns något som gör dig osäker på om säljaren är ärlig kan detta absolut vara en god idé.

Jag försökte hitta DNs artikel om ämnet online men misslyckades. Däremot hittade jag denna DN-artikel, på samma tema och med snarlik rubrik, men från år 2004. Priserna har som sagt onekligen gått upp på dessa tio år, men har stölderna verkligen gjort det? I lördagens DN skrivs att det i ”Stockholms län försvinner upp mot 750 parkerade eller lämnade barnvagnar varje år”. I artikeln från 2004 anges att det under år 2003 stals 854 vagnar. Matte har aldrig varit min starka sida men ska vi gå på DNs egna siffror så verkar det ju som att vi som rullar barnvagnar idag behöver oroas mindre än de som rullade barnvagn för tio år sedan…

Med det sagt, barnvagnsstölder är onekligen ett existerande och himla tråkigt problem – och självklart ska man inte vara oförsiktig med sin vagn! I synnerhet inte om man betalat dyrt för den. Ta en bild på vagnens registreringsnummer och spara så du har ifall vagnen skulle bli stulen. Kolla med ditt försäkringsbolag vilka villkor som gäller för att försäkringen ska täcka stöld eller förlust. Förvara vagnen inne i hemmet eller i låst barnvagnsförråd om du kan, och när du parkerar vagnen på offentligt plats eller hos BVC, lås den ordenligt. Jag har skrivit om barnvagnslås tidigare men rekommenderar fortfarande ett bra vajerlås som kan träs så att både hjul, chassi och sitt/liggdel är fast.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar