Bugaboo Fox – what does the fox say?

av Anna

För att läsa vad jag tyckte om räven – läs min recension av Bugaboo Fox här!
Förlåt för rubriken men den var oundviklig. Det blir så när man är exalterad över Bugaboos första släpp av en helt ny modell på tre år. Senast ut var Bugaboo Runner, som hade officiell release våren 2015 men som det hintats om redan hösten innan. Den här gången hade Bugaboo verkligen en räv bakom örat (!) men även om de varit duktiga på att hålla Fox hemlig så har ryktena gått heta den senaste månaden.

Fox är en helt ny duovagn från Bugaboo. Den har ergonomisk sittdel och en separat liggdel, precis som med de flesta av Bugaboos andra vagnar så använder man samma ram som man klär med först liggdelsklädsel och sen med en sittdelsklädsel. Av bilderna att döma så ser det ut som att den ställning eller de skenor som ger stadga åt liggdelstygets kortsidor och åt sittdelens ryggstöd är synligt på utsidan. På Buffalo, Donkey och Cameleon har liggdelen skenor av plast i kortändarna för att ge stadga, och i sittdelstyget är detta inbyggt i tyget. Men på Fox verkar det allså vara blottat, och det ska bli intressant att se hur det påverkar känsla och sittkomfort.Att Fox har en helt ny konstruktion verkar dock vara hela poängen från Bugaboos sida. Chassi är tillverkat av samma slags aluminium som flygplan och marina farkoster, vilket gör att chassit har smalnats av – med alla onödiga detaljer bortskalade – utan att vagnen tappat i robusthet. Fox tar 17 kg i sittdelen (och som alltid 9 kg i liggdelen), men väger endast 9,9 kg med chassi, hjul och sittdel på. Hjulen på Fox är stora och skumfyllda, framhjulen mäter 8,5 tum och bakhjulen 12 tum. Fox har dessutom fått fjädring, både i chassi och i framhjulen. Sittdelen är högt placerad, 59 cm från marken, och varukorgen är riktigt rymlig, med smarta förvaringsfickor, och godkänd för en viktbelastning om 10 kg. Det lätta chassit ihop med de stora hjulen ska enligt Bugaboo innebära att Fox har ”the lightest push”. Om de har lyckats få till ett ännu bättre rull än Bugaoo Donkey redan har så kommer jag bli så imponerad att det inte finns ord för att beskriva det.

Men det är inte slut på nya egenskaper än. Bugaboo har med sina ergonomiska vagnar aldrig varit kända för smidig eller kompakt ihopfällning. Med Fox ändrar man på den saken genom att erbjuda ”seamless one-piece fold”. Vagnen kan alltså enkelt fällas i ett stycke och är självstående när den är fälld. Och den kan fällas i ett stycke i alla konfigurationer. Jag tolkar det som att detta alltså ska funka lika bra oavsett om sittdelen är fram- eller bakåtvänd och kanske även med liggdelen på? För maximalt kompakt hopfällning så kan man givetvis även i fortsättningen fälla chassit separat och stapla sittdelen ovanpå. Även om fällningen av chassit är ny för Bugaboo Fox  så kommer deras klassiska beach mode-funktion finnas kvar hos vagnen. Alltså när hjulen slås ihop så att man enklare kan dra vagnen bakom sig på sandstranden. Även med Fox har Bugaboo jobbat med enhandsfunktioner. Precis som Donkey och Buffalo så kan också Fox sittdel vinklas med en hand, och ramen med sitt- eller liggdel på kan tas loss från chassit med bara en hand. Fox har även fått en ny slags broms, en så kallad ball point-broms. Det är en broms där man trycker för att bromsa, och trycker likadant igen för att lossa bromsen. Dvs man behöver inte pressa upp bromsen med skons ovansida när det är dags att promenera vidare.

Bugaboo Fox kommer precis som Bugaboo Bee5 och Bugaboo Donkey2 att ingå i det nya designupplägget, där man själv kan välja färg och stil på sin vagn. Chassit kommer finnas i svart och aluminium. För tygerna så kommer man kunna välja utifrån samma färgpanel som idag redan finns tillgänglig för Bee5 och Donkey2. Förutom fem bastyger för sitt-och liggdel samt tretton färger och mönster på sufflett så kan man också (precis som på Bee5) välja utseende på vagnens handtagsöverdrag mellan tre olika färger och på navkapsalarna mellan fyra olika färger. Bugaboo lägger alltså till två nya färger – Fresh White och Neon Red – till sin färgpanel (vilket även påverkar märkets accessoarer, där några färger nu kommer utgå). Ett nytt mönster – Birds – tillkommer också. Fresh White, Neon Red och Birds syns i collaget ovan. Navkapslarna kommer förutom det utbud som redan finns för Bee5 att för båda vagnarna utökas med Glossy Black och Wood. Japp, ni läste rätt, Fox kommer gå att köpa med hjulnav som ser ut att vara gjorda av trä!

Bugaboo imponerar med att satsa stort på återvunna material, framför allt på återvunna PET-flaskor. Totalt består tygerna på en Bugaboo Fox av 92 återvunna PET flaskor. Tygerna i solida färger är till 100% tillverkade av återvunnet material och de melerade tygerna består till 50% av återvunnet material. Ett steg i rätt riktning mot att också barnvagnsbranschen börjar jobba för ökad hållbarhet och miljömedvetenhet. Bugaboo Fox kommer finnas till försäljning hos Bugaboos återförsäljare och på deras hemsida från 1 mars 2018. Priset beror på vilka färger och tyger man väljer, men en Fox med aluminium chassi och tyger från Core-collection (vilket alltså är de ”billigaste” alternativen) kommer kosta 11990 kr. En Bugaboo Fox All Black med svarta navkapslar kommer kosta 12715 kr.

Om en månad börjar alltså de första Fox rulla på gatorna och innan dess hoppas jag kunna återkomma med mitt eget första intryck av vagnen och egentagna bilder på vagnen. Jag har väldigt höga förväntningar på den här vagnen med tanke på Bugaboos ledord om att ge oss kunder inte vad vi vill ha, utan vad vi inte visste att vi ville ha. Jag som samlat på gosedjursrävar sen jag var två år (fråga inte) kanske i hela mitt liv gått och väntat på just en Bugaboo Fox?


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Fox hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Sandra 1 februari, 2018 - 09:25

Jag undrar över fotstödet som jag läst ska vara reglerbart? Stämmer detta?

Reply
Anna 6 februari, 2018 - 09:19

Hej Sandra, nej det är inte ställbart vad jag vet.
/Anna

Reply
Lisa 1 februari, 2018 - 10:40

Har du några mått på den? Hoppas kunna få in den i vår lilla hiss.

Reply
Anna 6 februari, 2018 - 09:18

Hej Lisa,
det enda mått jag fick är på chassit ihopfällt: 66 x 54 x 19 cm och det är utan hjul, och sen dessa för vagnen ihopfälld vad jag tror är med hjul och med sittdel: 46 x 60 x 88 cm. Vagnen är alltså 60 cm bred.
/Anna

Reply
Matilda 6 februari, 2018 - 20:43

Hej!
Vet du om den kommer att kunna köpas i mars eller bara beställas då?
Är det annorlunda i USA och Sverige? Tänkte köpa den i USA när jag ska dit.

Tack för en bra blogg!

Reply
Anna 7 februari, 2018 - 10:34

Hej Matilda, den går att köpa från 1 mars! Jag vet inte säkert om samma släppdatum gäller i USA dock, men om amerikanska återförsäljare anger 1 mars så ska den finns för köp då. Sen vet man ju aldrig såhär i början hur mycket som finns i butik och vad som är beställningsvara, förstås.
/Anna

Reply
Martina 17 februari, 2018 - 17:56

Hej!

Vet du om man kan hänga skötväska på vagnen? Eller hur funkar det? Tack 🙂

//Martina

Reply
Anna 18 februari, 2018 - 13:36

Hej Martina!
KAN kan du absolut men det är inte godkänt på samma sätt som det är godkänt på Bugaboo Buffalo. Dock släpper Bugaboo en ny skötväska som heter Mammoth Bag som du får ha på Fox. Den ska då fästas längre ned på chassit och liksom ställas på den inbyggda ståbrädeadaptern, tror det ingår någon slags platta man ska fästa där. Dock verkar även den väska komma med en del restriktioner, tex att den bara får användas med framåtvänd sittdel. Har sett att det finns lite mer info om den tex här: https://bonti.se/produkt/bugaboo-mammoth-bag-black/
/Anna

Reply
Linnea 10 april, 2018 - 22:03

Hej! Är det dumt att köpa en begagnad buffalo? Verkar som att reservdelarna inte fylls på i lager mer, eller har jag missat om delarna från fox går att ha på buffeln? Ram, liggdelslock osv. Mvh Linnea

Reply
Anna 11 april, 2018 - 12:27

Hej Linnea! Nej det behöver inte vara dumt alls. Bugaboo kommer tillverka reservdelar till Buffalon i tre år efter att den togs ur produktion, vilket ju var nu för ett par månader sedan bara. Fox och Buffalo har nästan inga kompatibla delar dock, utom babyskyddsadaptrar. Sufflett delar Fox med Cameleon tex.
/Anna

Reply
Emma 6 juni, 2018 - 06:48

Hej! Väntar barn i oktober och nog äntligen bestämt oss för en fox men blir osäker på dess förmåga att ta sig fram i lättare snö och lite grövre terräng, hann du få någon uppfattning om det? Finns det/kommer det komma till ex andra hjul man kan köpa till för att den ska klara terräng bättre? /Emma

Reply
Anna 6 juni, 2018 - 22:46

Hej Emma,
det finns inga och lär inte heller komma några vinterhjul för Bugaboo Fox, om jag får gissa. Den fixar lite snö och terräng men den är inte lika bra på det som Donkey och Buffalo är.
/Anna

Reply
Towe 11 juni, 2018 - 15:17

hej inte gravid ännu men vi försöker och kollat en del på bugaboo vagnar vi bor på landet och går en del i naturen gå grusvägar och på andra stigar fastnat för bugaboo fox och buffalo men då buffalo inte säljs mer kolla vi nu på fox men tänkte se tror du den kommer passa en livstil på landet och till viss del i stan eller finns det nån annan bugaboo vagn som passar bättre och är lika smidig som fox verkar vara ??

Reply
Anna 13 juni, 2018 - 00:30

Hej,
Fox är smidig absolut men ska man främst köra i terräng så vet jag inte om jag skulle välja den. Då är Buffalo eller Donkey bättre. Sen finns det ju andra vagnar som är väldigt bra på grusväg och smidig att ha i bilen, kan t.ex. rekommendera Britax Go Big för det ändamålet!
/Anna

Reply
Fanny 7 april, 2019 - 00:25

Hej.
Jag har ett high Performance regnskydd till min Buffalo. Vet du om det går att använda på Fox? Om inte, vet du om det finns något high Performance regnskydd som passar till fox?
/Fanny

Reply
Anna 9 april, 2019 - 22:31

Hej Fanny!
Det går alldeles utmärkt, jag använder Donkey/Buffalo-skyddet på Fox och tycker det sitter toppenbra! Du kan se bild på det här: https://ombarnvagnar.com/wp-content/uploads/2019/02/Bugaboo-Skotvaska-liggdel-sittdel-babyskydd.jpg
/Anna

Reply

Lämna en kommentar