Allt om Bugaboo Donkey2!

Skrivet onsdag, 1 november, 2017 · 17 Kommentarer

Den 1 november 2017 är dagen då Bugaboo Donkey2 får börja säljas i butik och därmed kan rullas ut på gatan för första gången. Jag har via Bugaboo fått chansen att testa Donkey2 ett par veckor innan premiären och detta har jag utnyttjat till max. Jag har kört Donkey2 i både mono och duo, i terräng och inne i stan, på tunnelbanan och på buss. I mitt första inlägg om Bugaboo Donkey2 finns en del information om det nya upplägget. I det här inlägget tänkte jag berätta hur Donkey2 känns och vilka skillnaderna mot gamla Donkey är. För den som vill ha den kortfattade versionen så kommer jag utan att ångra mig uppgradera min egen Donkey mot en Donkey2, och med tanke att jag är ett stort Donkey-fan som kört vagnen sen sommaren 2011 så säger det kanske en del?

Men är man sugen på att fördjupa sig i detaljer, så börjar vi med liggdelen. Den största förändringen här är liggdelslocket. Det gamla locket var svårt att få på och passformen var i bästa fall lite sisådär. Det nya liggdelslocket fästs likadant som det gamla, det vill säga med en dragkedja i fotändan och med kardborre framme vid lockets kant. Men det är mycket, mycket enklare att få det på plats och jag lyckades få det att sitta perfekt på första försöket varje gång jag tog på det. Detta liggdelslock ska vara kompatibelt med gamla Donkeyn men nya Donkey2 säljs i en annan konfiguration. Först väljer man chassi, sen väljer man basen i antingen svart, gråmelerat eller blåmelerat. Och basen utgörs av sittdelstyg, liggdelstyg, sidokorg och liggdelslocket. På gamla Donkey såldes liggdelslocket i topset ihop med suffletten och kunde därför prisvärt köpas till, samt fanns i alla färger som suffletter fanns i. Så är alltså inte fallet med Donkey2.

Alla mått på liggdelen (och sittdelen) är precis samma som tidigare. Liggdelen har i mitt tycke blivit snäppet mysigare då den nu har fått ett innerfoder i en färg anpassad till färgen på basen. Den gråmelerade liggdelen har således en ljusgrå insidan, den blåmelerade har en ljusblå medan den svarta har svart, mjukt innerfoder. Hade jag fått önska hade jag sett att liggdelslocket gick ända fram till suffletten, men det här är ändå en stor förbättring mot tidigare. Den som har kört Bee3 eller Bee5 med liggdel kommer kännas igen liggdelslockets mer stabila konstruktion, det är mycket mer stadga i detta locket än i det föregående.

Sittdelen har selen placerad i samma position, alla mått är identiska, selen är likadan i konstruktionen också – vad jag märkt av. Utrymmesmässigt skiljer alltså inget Donkey2-sittdelen åt från Donkeyns sittdel. På bilderna ovan så är gamla Donkey till vänster i svart och nya Donkey2 till höger i blåmelerat. Att det är två olika versioner av samma vagn skulle inte gå att se på detta avstånd om det inte vore för de olika färgerna. När man känner på vagnen är det dock en annan situation. Donkey2 har ett chassit tillverkat av ett annat slags aluminium och konstruktion har förstärkts inifrån. Och det märks av väldigt mycket. Handtaget är fortfarande lite rörligt men inte alls som på Donkeyn, där handtaget kan vippa en hel del utan att det är något fel. Att Donkey2 har ett mycket mer gediget chassi känner man direkt man tar i vagnen. Och när man börjar rulla med den med barn i, häver den upp för en kant och lastar i ett barn till, då blir skillnaden i stabilitet väldigt tydlig. Till det bättre. Donkey2 känns helt enkelt starkare.

Ett mycket efterlängtat tillbehör som i och med releasen av Donkey2 kommer finnas i Bugaboo-original är ett lock för Donkeyns sidokorg. Detta lock fungerar lika bra på gamla som på nya Donkeyn, och kan köpas separat. Locket fästs genom att remmar träs på sidokorgens fästen. I långsidorna finns öppningar med ”snäll” kardborre som inte ska repa upp plagg, därigenom trär man sidokorgens handtag så att korgen kan lyftas av vagnen och bäras i väg med locket på. I ena kortsidan av sidokorgen finns en liten förvaringsficka i nät, perfekt att lägga värdesaker i. Maxvikten för sidokorgen har dessutom höjts, från 5 till 10 kg. Locket stängs med dragkedja, som kan öppnas åt båda håll samtidigt. Locket ska vara tillräckligt för att skydda korgens innehåll mot regn. Sidokorgslocket finns i alla färger som suffletter finns, och är alltid i canvas – även för de färger som när de säljs som sufflett är i det mjukare pikétyget. Enligt bilderna från Bugaboo ska locket sitta som på bilderna ovan, och har man ett lock med de mönstrade tygerna är det ju så det sitter som snyggast. Då är dock den kortändan som inte kan öppnas med dragkedja närmast vagnens handtag, vilket jag tycker är lite konstigt då det ju oftast är från det hållet jag vill öppna sidokorgen. Har man locket i ett enfärgat tyget kan man förstås enkelt bara vända på locket, och leva med att den lilla Bugaboo-lappen då är på insidan.

Ytterligare några förändringar som gör stor skillnad för hur Donkey2 upplevs är de nya hjulen. På Donkey är de luftfyllda, vilket jag bara har tyckt positivt om. Bugaboo har dock tagit fram ett nytt sort foamhjul med fyllning i dubbla lager, och de känns riktigt bra. Och självklart är det en stor fördel att man med dessa hjul aldrig kan få punktering. Hjulen är hårdare än lufthjulen (när lufthjulen har rätt tryck i däcken), men de är inte stumma utan det finns lite giv i dem när man trycker på dem med tummen. Min upplevelse är att Donkey2 med dessa hjul faktiskt får ett ännu bättre rull, vilket kanske kan vara svårt att tro med tanke på att Donkey är en av de mer lättrullade vagnarna på marknaden. Men den känslan har hållit i sig med varje promenad, Donkey2 rullar otroligt lätt och blir därför en vagn som känns väldigt snabb. Dock blir körupplevelsen på grusigt underlagt, när det är många småstenar på asfalt eller annan hård yta med små ojämnheter, lite mer stötig än den var med lufthjulen. På Donkey2 så är det en liten, liten fjädring inbyggd i framhjulen. Jag tycker dock att den som bäst märks av marginellt. Donkey2 är fortfarande inte en vagn med något gung att tala om överhuvudtaget. Å andra sidan tycker jag inte att det är något som saknas.

En annan förbättring inuti framhjulsupphängningen är att den ska ha byggts om så att framhjulen inte längre kan börja vobbla. Huruvida det stämmer är svårt att testa under en kortare period men även när jag gick mitt allra snabbaste och till och med halvsprang kortare sträckor med Donkey2 så förblev framhjulen helt stabila, inte minst lilla tendens till vobbel kunde jag syna. Inte ens när vagnen kördes i mono och på ojämnt underlag så höger framhjul ibland släpper från marken. Av det jag sett så verkar det faktiskt som att vobblande kan vara bortbyggt.

Varukorgen på Donkey2 har blivit förstärkt. Bottenplattan har gjorts mer rejäl så att den inte ska kunna råkas tryckas framåt när varukorgen packas full. Problemet på gamla Donkey var att varukorgen ibland gav med sig framåt så att framhjulen tog emot och gned upp hål eller nötningar på dess undersida, dessutom blir ju vagnen väldigt trögstyrd om hjulen tar emot varukorgen vid varje sväng.

Som jag nämnde ovan så kommer Donkey2 med en för modellen helt ny färgpalett och en annan uppdelning av hur man väljer hur vagnen ska se ut. Den svarta basfärgen finns kvar, de nya är svårfångade på bild men jag tycker fotona ovan gör dem någorlunda rättvisa. Den blåmelerade är till vänster och den gråmelerade till höger. På bilden nederst till höger ovan syns till vänster en canvassufflett i Botanic-utförande, den röda suffletten är i det mjukare pikétyget.

Detta är Bugaboos egen guide för hur man väljer färg på sin Donkey2. Är man typen som har svårt för att besluta sig så har det inte direkt blivit enklare jämfört med gamla Donkeyn, men däremot lättare att få sin helt personliga Donkey2 då antalet möjliga färgkombinationer är hela 66 stycken.

Jag hade på riktigt pirr i magen inför den första promenaden med Donkey2. Tänk om jag inte skulle gilla den, tänk om jag skulle sakna lufthjulen, tänk om den hade blivit trög och trist att köra? Det första jag noterade var rullet i alla fall inte hade försvunnit. Och efter att ha tagit min gamla vanliga 7 kilometers runda (med en bebis som somnade direkt, ett gott betyg) så insåg jag att den faktiskt rullade ännu snabbare och enklare nu. Helt otroligt hur väl Bugaboo fått till det. Att styra Donkey2 är också det precis lika lätt, jag kan manövrera den med ett finger även i duo – och då väger mina två yngsta barn ändå 23-24 kg ihop plus att jag hade maxat packningen i varukorgen under. Jag saknar inte de gamla lufthjulen men jag tror att den som tyckte att Donkey var för stötig och hård i körkänslan inte direkt kommer gilla Donkey2 mer. Tycker inte att vagnen ska beskriva som stum, men det lilla giv som ändå finns i mjukare lufthjul när man kör över småsten, det är borta. Samtidigt kunde jag köra förbi återvinningsstationer med glasbitar på marken helt utan att nojja över punktering.

Den stabila känslan i chassit märker man av när man kör vagnen i mono, den känns starkare. Men det i är i duo jag verkligen tycker att den gör den allra största skillnaden. Jag tvekade inte en sekund att ha min snart fyra år gamla son i vagnen jämte hans lillasyster på 9 månader. Visserligen väger han under maxvikten på 17 kg men med det nya chassit känns det nästan som att Donkey2 orkar ännu mer än så. Sett var för sig har kanske inte uppdateringarna någon direkt wow-faktor men när allt bakats ihop och man erfarit helhetsupplevelsen av Donkey2, och kan jämföra det med den gamla Donkey, så tror jag att man rätt snabbt kommer att föredra den nya versionen. Jag gör åtminstone det och kommer med sorg vinka farväl av min gamla åsna men med öppen famn och stor glädje ta emot en ny Bugaboo Donkey2!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp Bugaboo Donkey2 hos: Babyshop


17 Comments

 1. Kommenterat av Jessica :
  december 1, 2017,4:51 e m

  Hej!
  Jag tänkte höra om de har bytt ut canvastyget på varukorgen och sittdelen på Donkey2? Det har blekts så på min.

 2. Kommenterat av Anna :
  december 7, 2017,10:26 e m

  Hej Jessica, det har jag inte hört något om och jag tycker inte jag känner någon särskild skillnad. Men du vet väl att om din klädsel blekts inom 2 år från inköp så går det på garantin? (Om du är förste ägare.)
  /Anna

 3. Kommenterat av Alva :
  december 30, 2017,4:16 e m

  Hej,
  Vi är precis i början av vårt letande då vi får bebis i juli men har fastnat för denna. Dock går det mest att läsa recensioner på den som syskonvagn. Tycker du denna fungerar som första vagn? Vi bor i en storstad och kommer röra oss mest i stan och åka mycket kommunalt. Vi spenderar våra somrar på landet och har en kombi. Det som lockar mig är sidoförvaringen men vill inte ha en för stor och klumpig vagn. Har inga referenser alls vad som är litet och smidigt och stort och klumpigt. Sen vill man ju att det ska vara bekvämt för barnet. Oj, så mycket frågor 🙂

 4. Kommenterat av Anna :
  december 31, 2017,9:11 e m

  Hej Alva! Jag har använt Donkey i 6,5 år nu, och till 80% som singelvagn. Jag tycker den fungerar utmärkt för det. I stan är den lättstyrd och när man kör i lite mer terräng är det toppen med de stora hjulen. Dock är det ju ingen traditionell fjädring i vagnen, så inget direkt gung. Jag tycker dock inte man saknar det i Donkeyn. Dess främsta minus är i mina ögon att den inte är smidig att ha i bilen. Den blir ganska stor ihopfälld och vill man packa kompakt är det många moment. Jag skulle nog inte valt Donkeyn som vagn om jag ska åka bil dagligen men då och då är det inget problem!
  /Anna

 5. Kommenterat av Ina :
  januari 1, 2018,1:16 e m

  Hej!

  Har du beställt en ny donkey2 nu för egen del? Har du valt färger och hur tänkte du? Jag är sugen på en rätt svart vagn men vet inte om jag kommer ångra mig när det går att få till rätt många färgalternativ!

  Vi vill byta ut vår buffalo till donkeyn då det vankas syskon, vi har inte hittat en syskonvagn som känns lika bra som donkeyn, men har du tips på några fler vi borde kika på?

  / Ina

 6. Kommenterat av Anna :
  januari 1, 2018,9:29 e m

  Hej Ina, haha åh nu kanske du blir besviken men min Donkey2 är helsvart. Svart chassit, svart sidokorg, svart klädsel, svart lock till sidokorgen. Enda färgklicken är att jag valde att ta suffletten i Blue Melange!

  Om jag skulle få ett till barn och inte välja Donkeyn så skulle jag kolla på Emmaljunga 735 och kanske på den BJ City Select Lux jag också kör just nu!
  /Anna

 7. Kommenterat av Alexandra :
  januari 11, 2018,10:36 f m

  Hejsan,
  Jag har haft emmaljumga super viking innan och har vart supernöjd med denna. Men nu är jag gravid igen och då blir det med största sannolikhet en donkey2 för oss. Vad tycker du är de största skillnaderna? Emmaljungan har vart så skönt att köra och känns mysig och ombonad på något sätt. Tycker att bugaboo känns lite mer ”stel” eller vad man ska säga och inte så mysig. Men jag kanske är helt ute och cyklar. Sen har jag en kanske dum fråga gällande fjädringen i bugaboon. När vår dotter var nyfödd och inte kunde sova så körde vi emmaljungan fram och tillbaka över en tröskel. Går detta att göra med bugaboon tror du? Eller är den så stum så att bebisen kommer ”studsa runt” i vagnen om man försöker det? Jag hoppas du förstår hur jag menar 🙂

 8. Kommenterat av Anna :
  januari 11, 2018,10:40 e m

  Hej Alexandra!
  Svårt att veta var jag ska börja, det är två väldigt olika vagnar med framför allt väldigt olika chassin. Jag tycker du ska provköra Donkey2 i butik om du har möjlighet och känna efter själv! För just det där med VAD som är en skön körkänsla är så himla olika. Jag föredrar tex alla gånger Donkeyns snabba rull och lättstyrdhet framför det jag upplevde med SV, att den var ganska tung i jämförelse och inte alls hade samma rull. Men du har ju absolut rätt i att det är mer klassisk fjädring/gung i en Super Viking och ja lite mer ombonad känsla också, men det tror jag är för att Emmaljunga har en mer klassisk stil. Jag tycker inte att Donkeyn är omysig alls!

  Det kan man absolut inte, det har jag gjort mycket med Donkeyn!
  /Anna

 9. Kommenterat av Alexandra :
  januari 12, 2018,8:38 f m

  Tack så mycket för svaret 🙂
  Jag förstår det som att du har kört donkeyn mycket över tröskeln då även om det kom med ett inte där? 😉
  Vi var faktiskt och provkörde lite i butik förra helgen och tyckte den kändes jättelättkörd, så det känns bra att veta att det är likadant utomhus:)
  Sen har jag en fråga till, hur bred är madrassen i liggdelen på smalaste stället? Hade så himla gärna kunnat ha vårat babynest i och även vårt andningslarm som är 27 cm brett. Tror du det går?
  Tack igen 🙂

 10. Kommenterat av Frida :
  januari 18, 2018,10:50 e m

  Hej..
  Nu när vi fick vårat 4e barn så ska de äntligen uppdateras på barnvagnsfronten å ja blev förälskad i bugaboo donkey2. Jag kanske e trög men om ja köper en mono, följer de med en sitt/ligg ram å sittklädsel å ”liggdelsklädsel” eller va ja ska kalla de. Om de skulle komma en 5a, köper man bara till en ram och klädsel? Hoppas du förstår hur jag menar.. men ja e helt snurrig

 11. Kommenterat av Anna :
  januari 22, 2018,5:23 e m

  Hej Frida! Om du redan har en Donkey Mono och sen ska få ett till barn, så säljer Bugaboo färdiga extension sets. Då får du allt du behöver för att köra vagnen med två barn i. I extension set ingår en ram, en sittdelsklädsel, en bygel, sufflettfästen, sufflettbågar och regnskydd. Ibland ingår sufflett men oftast i webbutiker så ska man välja en sådan separat för att få den färg man vill ha!
  /Anna

 12. Kommenterat av Helena :
  januari 23, 2018,5:58 e m

  Hej. Lutar åt en donkey 2 nu till när barn nr 2 kommer. Min äldsta kommer vara på gränsen till att behöva vagn o fick erbjudande om att låna en ram till sits o därmed använda både liggdelstyg o sittdelsttyg man får med till mono direkt fast då med en gammal sitsram o en ny. O enbart ”behöva” köpa en suflett till i ”rätt” färg. Tänker att man köper sig ett par månader till på detta vis. Detta ska alltså, om jag läst rätt, fungera? Alla delar ska passa på bägge vagnar?
  Tack annars för en bra recension.

 13. Kommenterat av Anna :
  januari 25, 2018,10:15 f m

  Hej Helena, ja det är inget problem alls att kombinera en Donkey2 med ett extension kit från ”gamla” Donkeyn, jag har själv testat det och det var inget problem alls.
  /Anna

 14. Kommenterat av Maria :
  februari 9, 2018,10:28 e m

  Hej!

  Vi har en donkey och väntar nu nytt barn. Hade tänkt att köpa ny sufflett + liggdelslock till donkeyn för att fräscha upp den lite. Ser dock att hela tillbehörssortimentet har bytts ut till Donkey 2. Funkar Donkey2-tillbehören på donkey? Vet du om det någon färgnyansskillnad i grey melange i donkey och donkey 2-tillbehör? Dvs kan jag köpa ett gammalt liggdelslock i grått och matcha med en grå sufflett avsedd för Donkey 2?

  Tacksam för svar!
  Maria

 15. Kommenterat av Anna :
  februari 15, 2018,9:43 f m

  Hej Maria, alla Donkey2-delar och tillbehör ska funka på Donkey och tvärtom, vad jag har hört! Suffletterna vet jag helt säkert funkar. Däremot har jag hört att det ska vara en viss nyansskillnad mellan nya och gamla grey melange men har inte sett detta med egna ögon.
  /Anna

 16. Kommenterat av Nina :
  mars 13, 2018,8:16 e m

  Hej! Tänkte fråga om den blå nyansen på Botanic har samma blåa nyans som på Blue Melange suffletten? Funderar på att köpa en Botanic sufflett och en Blue Melange sufflett till duo vagnen, och hoppas därför på att de båda har samma blåmelerade nyans.
  /Nina

 17. Kommenterat av Anna :
  mars 21, 2018,1:52 e m

  Hej Nina, ja det är samma vad jag sett iaf!
  /Anna

Leave a comment