Cybex Priam 4

av Anna
Recension av Cybex Priam 4 (2022)

Recension av Cybex Priam 4 (2022)

Inköp: Ordinarie pris för Cybex Priam med ligg- och sittdel är cirka 16,300 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Cybex.
Tillbehör: Adaptrar för babyskydd, åkpåse, skötväska, ståbräda och andra tillbehör köps till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

När jag skrev om Priam för första gången var Cybex som varumärke i princip okända i Sverige. Men så lanserades Cybex Priam våren 2015 och därefter följde Cybex upp med en rad andra modeller, varav jag skrivit om flera av de mer populära – såsom Cybex Balios och Cybex Talos S Lux. Den senaste, större uppdatering som gjorde av just Priam var när en nyversion släpptes för tre år sedan, då kallad Cybex Priam 2019.

Ytterligare tre år senare har det blivit dags igen. Men Cybex Priam är sig mycket lik sin ursprungliga version såhär sju år senare. Och de uppdateringar som kommer med Cybex Priam 4 är visserligen bra (även om jag inte begriper mig på en av dem) men inte så väsentliga att de förändrar hur Priam är. Och det är positivt. Priam förblir en riktigt lyxig vagn med mycket härligt rull och premiumkänsla i många av funktionerna.

Vad är skillnaderna mellan Cybex Priam 4 (2022) och äldre Cybex Priam?

Så vad är det som faktiskt skilja 2022-versionen av Cybex Priam från de tidigare? Faktiskt inte så många saker, men det är uppdateringar man kommer märka av.

  • Cybex Priam 4 har fått en högre placerad liggdel
  • Vagnen använder nu samma adapter för liggdel som till babyskydd
  • Sittdelens klädsel är enklare att ta av och kan maskintvättas
  • Priam 4 har fått en ny sele, snarlik selen som man annars ser i bilbarnstolar

I det här inlägget kommer jag fokusera främst på hur Cybex Priam har uppdaterats, samt ge en överskådlig beskrivning av vagnen i stort. För mer information om detaljer och körkänsla så hänvisar jag till min recension av Cybex Priam 2019.

Cybex Priam 4 i siffror

Så bra funkar Cybex Priam i en liten hiss

Som vanligt har jag mätt alla mått själv, med måttband, så en viss liten felmarginal får man räkna med. Cybex Priam är 60 cm bred över bakhjulen. På bilderna ovan har jag fotat Priam i vad jag kallar för hissläge. Det är alltså när jag gjort vagnen så kompakt som möjligt, både både sitt- och liggdel på, utan att fälla ihop den. Sen har jag mätt bredd och längd, så man får en uppfattning av hur liten hiss Cybex Priam går in i.

På bilden till vänster syns Cybex Priam med sittdelen i sittläge och handtaget maximalt infälld. Då är Priam 60 cm bred och 74 cm lång. På bilden till höger är Priam med liggdel och handtag i lägsta läge. Vagnen mäter då 60 cm bred och 88 cm lång. Hopfälld med sittdel på, vänd framåt, är Priam 92 x 60 x 38 cm stor. Fäller man bara ihop chassit blir Cybex Priam 92 x 60 x 30 cm.

Mått på Cybex Priam liggdel

Cybex Priam 4 har en sittdel med ett bäddmått på 79 cm på längden och 35 cm på bredden. Liggdel är 19 cm djup, mätt från madrassen till liggdelens kant. Höjden från marken till liggdelens botten är 60 cm, och avstånd mellan mark och höjd på madrassen är 66 cm. Mäter man från liggdelens övre kant, ned till golvet, så är det 84 cm. Cybex Priam har alltså en hög liggdel, perfekt för långa föräldrar som inte vill böja sig ned för mycket när de ska lyfta upp och lägg ned bebisen.

Mått på Cybex Priam sittdel

Cybex Priam har en vanlig sittdel, med ett ryggstöd som mäter 52 cm högt. Ryggstödet är 37 cm brett och själva sittytan i sittdelen är 27 cm bred. Sitsen är 26 cm djup. Priam har ett ställbart fotstöd som är 25 cm långt och 25 cm brett. Vinklar man ryggstödet på Cybex Priam ned till liggläge, så får man en totalt ligglängd om 96 cm. I sittläge är det 61 cm från sittytan till insidan av Priams utfällda sufflett. Sittdelen är relativt högt placerad. Det är 58 cm från golvet till själva sitsen i sittdelen.

Högre liggdel med förvaringsficka i fotändan

Cybex Priam 4 (2022) med liggdel som är högre placerad än tidigare

Priam har alltid varit känd som en barnvagn som är bra för långa föräldrar. Och Cybex Priam 4 är faktiskt ännu bättre för långa mammor och pappor. Liggdelen är nu nära på ovanligt högt placerad, faktiskt hela 12 cm högre än på äldre versioner av Priam. Detta helt utan att vagnen känns instabil eller ranglig. Och att liggdelen är högre är inte bara ett plus för de som är extra långa. Även en helt medellång kvinna som jag, 170 cm lång, skulle uppskattat att ha sin bebis så högt och nära som i Priams liggdel.

En annan uppdatering är förvaringsfickan i fotändan. Den är kanske inte riktigt lika revolutionerande och inte hundra procent genomtänkt heller. Fickan är perfekt formad för en mobiltelefon och jag tänker att det är just det som är syftet också. Men den är väldigt tight. En iPhone SE i ett plånboksfodral går ned, men sen är det fullt.

Priam har samma adaptrar för liggdel och babyskydd

Cybex Priam 4 (2022) har samma adaptrar till babyskydd som till liggdelen

Cybex har verkligen underlättat rejält för sina kunder i och med denna uppdatering av Priam. Från och med 2022-modellen har Cybex Priam alltså samma adapter för liggdelen som för babyskydd. Adaptern, två separata, klickas på chassit. Sedan fäster man antingen liggdel eller babyskydd direkt därpå. Det innebär att man alltid får med adapter för babyskydd när man köper en liggdel. Och att det är väldigt lätt att växla mellan att ha babyskydd och liggdel på chassit under första tiden med barnet. I princip kan man låta adaptrarna alltid sitta på Priam då.

Cybex adapter för babyskyddet är kompatibel med de flesta babyskydd från Cybex, Maxi Cosi, BeSafe och Nuna, samt med de av Britax babyskydd som har Maxi Cosi-fästen (Baby-Safe 3 och iSense).

Mysigt ombonad liggdel för både vinter och sommar

Ombonad liggdel med mycket vädring i både sufflett och liggdelstyg

Priams liggdel är mycket välkonstruerad och väldigt mysig, tycker jag. Det här är en liggdel man enkelt kan föreställa sig att bädda ned sin bebis i. Och vad som är extra bra, är hur väl Priams liggdel fungerar oavsett när på året den ska användas. För en vinterbebis är det ett stort plus att Priam har ett liggdelslock med en rejäl kant, som kan fästas upp mot suffletten. Samt att sufflettens solkeps inte bara ger bra skugga, ihop med suffletten i helhet. Den skyddar också mot kalla vinter. Liggdelens rymlighet gör det enkelt att bädda liggdelen med en åkpåse eller lammfäll.

För en sommarbebis fungerar Cybex Priam dock precis lika bra. Längst fram i huvudändan kan man öppna upp både sufflett och själva liggdelstyget. Under finns meshnät, som släpper in svalka och även låter luften cirkulera bättre genom hela liggdelen. För en vaken, nyfiken bebis kan man även ta bort kanten runt madrassen i huvudändan, så kan barnet ligga på magen och se ut.

Vanlig, vändbar sittdel med bra liggläge

Priam med vanlig, vändbar sittdel som kan fällas till bra liggläge

Priams sittdel har också omfattats av förändringar för Priam 4. Sittdelsklädseln är enklare att ta av och kan även maskintvättas. Fotstödet har dessutom gjorts om. Nu är det helt i hårdplast, mot tidigare då det var klätt i tyg (som förstås snabbt blev smutsiga av leriga skor).

I övrigt är Priams sittdel sig lik, till allas glädje – då denna sittdel alltid var riktigt bra i sin form. Cybex Priam 4 har en vanlig sittdel med ett ryggstöd som kan vinklas ned till ett mycket bra, så gott som plant liggläge. Därefter finns två viloläge samt ett upprätt sittläge. Att ändra läge på ryggstödet är enkelt, det görs med en hand. På baksidam av ryggstödet, uppe vid suffletten, finns en fällmekanismen som vinklas ut för att göra ryggstödet rörligt.

Att vända sittdelen mellan framåtvänt och bakåtvänt är också mycket enkelt. Både sitt- och liggdel på Cybex Priam 2022 har memoryknappar. Det betyder att man kan trycka in en knapp i taget och därefter lyfta delen med en hand, för att ta av eller för att vända. Priams sittdel har samma lägen på ryggstödet oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd.

Förlängningsbar sufflett med vädringslucka

Förlängningsbar sufflett med titt- och vädringslucka

Suffletten på sittdelen är förlängningsbar samt utrustad med en solkeps. En väldigt liten solkeps, som jag verkligen tycker kunde ha varit längre. Antingen det, eller att suffletten gick att förlänga med ett steg till. I sittläge och i viloläge räcker Cybex Priams sufflett alldeles utmärkt. Men med ryggstödet nedfällt till maximalt liggläge så känns suffletten kort. Även om man har den förlängd så kommer sol komma in och skina barnet rakt i ansiktet.

Jag tycker det är märkligt att en så pass dyr, och i övrigt extremt genomtänkt, barnvagn har en sufflett vars längd är jämförbar med vad man annars ofta ser hos det riktigt billiga vagnsmodellerna. Det är varken svårt eller dyrt att lägga till en panel till suffletten.

När jag nu klagat klart på Priams sufflett så vill jag tillägga att jag tycker att luckan med meshnätet är riktigt bra. Dels gillar jag att luckan är just i meshnät, så man kan använda det även som en vädringslucka när det är varmt ute. Dels gillar jag att luckan har ett lock man kan fälla för. Då kan man använda suffletten med förlängningen utan att behöva släppa in extra ljus till barnet. Precis så tycker jag att en bra kombinerad titt- och vädringslucka ska vara.

Ny sele som enkelt dras åt med en hand

Ny selen i sittdelen på Cybex Priam 4 (2022), som dras åt som selen i en bilbarnstol

En ändring som Cybex har genomfört på Priam 4 ställer jag mig lite frågande till. Inte hur den är genomförd. Den är mycket välfungerande. Men jag tycker också att den är mycket onödig. Det handlar om Priams nya sele i sittdelen. Selremmarna regleras i höjd vi axlarna genom att man drar selen upp och ned längs med ryggstödet. Men för att förlänga och dra åt selen har Cybex nu lagt till en mekanism som fungerar precis som på många bilbarnstolar. Mellan barnets ben, nedan för selen grenband, finns en spärr och en rem. För att dra åt selen så drar man helt enkelt i remmen. Och för att förlänga selen så trycker man in spärren och använder andra handen för att förlänga selen.

Något överambitiös sele för en barnvagn

Om man tycker att det brukar vara krångligt att spänna fast barnet och få selen lagom tight så kanske man gillar den här funktionen. Men jag tycker personligen inte att det momentet av barnvagnsanvändandet någonsin har varit ett problem. Så i mina ögon är selen i Priam 2022 faktiskt lite krånglig. Helt i onödan. Har man exempelvis en åkpåse i sittdelen, så måste man in och famla med handen under åkpåsen för att komma åt selspärren. Och det när barnet sitter i vagnen. Samma om man har en sittdyna i sittdelen.

Sen har jag generellt inte dragit åt eller släppt på selen i vagnen särskilt ofta. Jag ställer in den korrekt och sen tar det lång tid innan barnet vuxit så pass att selen behöver justeras. Att släppa ut och dra åt selen såhär vid varje användning är i mina ögon överkurs. Så personligen föredrar jag nog tidigare selen framför den nya.

På filmen ovan visar jag hur selen dras åt samt försöker även att, med en hand, visa hur man ska släppa upp den för att göra selremmarna längre.

Bekvämt handtag med lyxig känsla i design och material

Ställbart teleskophandtag på Cybex Priam

Priam har ett bekvämt handtag som både ser och känns lyxigt. På sidan av handtaget finns både fästen för mugghållare, samt en kort handledsrem. Den används som en säkerhetsrem, att trä handen genom, när man exempelvis kör vagnen i backar eller kanske på tunnelbaneperrongen.

Mitt på handtaget finns två knappar. Den stora, avlånga knappen användas för att justera höjden på Cybex Priams handtaget. När vagnen ska fällas ihop trycker man in båda knapparna samtidigt och pressa inåt, nedåt för att fälla ihop chassit. För mer bilder på Priam när vagnen har fällts ihop så finns information en bit ned i min tidigare recension av Cybex Priam.

Punkteringsfria däck och fjädring på alla hjul

Priam har stora, skumfyllda däck och en utfällbar varukorg

Precis som tidigare har Cybex Priam fyra punkteringsfria hjul, som i storlek och material klarar både grusväg och andra ojämna underlag. Priam är mer en stadsvagn än en terrängvagn enligt mig, men absolut inte hjälplös i snö eller i enklare terräng. Vagnen har fjädring både vid bakhjulen och på båda framhjulen, som givetvis är låsbara. Alla hjul kan enkelt klickas loss, om man vill göra vagnen mindre.

Priam har en varukorg som kan användas i två lägen. Har man lite mindre packning med sig kan man användas varukorgen i stängt läge. Då skyddas innehållet både från vädret samt från lerstänk från hjulen. Men det blir också ett insynsskydd, om man inte vill att andra lika lätt ska se vad som finns däri.

Vill man sedan ta med sig lite mer saker under vagnen, så kan man användas Priams varukorg i utfällt läge. Då öppnar man bara upp varukorgen baktill och bygger sin packning på höjden.

Rymlighet och körkänsla i Cybex Priam

Körkänsla i Cybex Priam 4 (2022) samt så stora barn ryms i sittdelen

Jag är fortsatt imponerad av hur rymlig Cybex Priam är. Min dotter är drygt 5 år gammal, och strax över 110 cm lång. Hennes ben börjar sticka iväg, såklart. Men hon ryms fortfarande under suffletten och får fortfarande stöd för huvudet av Priams ryggstöd. Att användningstid för de flesta barn alltså är hela fem år är väldigt ovanligt. Och något som ändå bidrar till ett högre prisvärde hos Cybex Priam.

Något annat som också gör Priam till en, i mina ögon, bra vagn är förstås körkänslan. Den blev kraftigt förbättrad med de uppdateringar av Priam som gjordes 2019. Och på nya Priam 4 år 2022 så är det där härliga rullet fortfarande kvar. Priam är lättkörd, lättsväng och bara enkel att hantera på precis alla sätt. Jag fortsätter önska att sittdelens sufflett kunde få bli lite längre. Den känns fortfarande en aning knapp när sittdelen är i liggläge. Men utöver det finns det faktiskt inte mycket kvar att anmärka på hos Cybex Priam.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Cybex Priam hos: Babyland
Se pris för Cybex Priam hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Susanne 2 augusti, 2022 - 07:00

Hej Anna,
Tack för bra recension!
Är super nöjd med min priam 2022! Älskar uppdateringen på den högre liggdelen men håller med om suffletterna. Hade önskat en sommar sufflett också. Vet att Donkeys bugaboo breezy funkade på den gamla priam. Har du testat den på den nya?
Ha en fin sommar
Susanne

Reply
Anna 10 augusti, 2022 - 10:43

Hej!
Nej det har jag inte gjort men jag gissar att den passar likadant på nya Priam som på 2019-versionerna, minns inte att något som kan påverka det skulle ha ändrats!
/Anna

Reply
Pauline 19 september, 2022 - 18:41

Hej Anna!
Tack för en superbra och tydlig recension!
Tänkte fråga om du vet ifall äldre ligg eller sittdelar passar på det nya chassit (Priam 4) från 2022? Exempelvis en liggdel från 2021?

Väldigt tacksam för svar!
Som förstagångsförälder är detta verkligen en djungel

Reply
Anna 21 september, 2022 - 08:39

Hej!
Ja enligt den info jag har ska det vara exakt samma fästen för sitt- och liggdel från åtminstone 2019 och framåt!
/Anna

Reply
emilia 6 oktober, 2022 - 16:29

Hej! Precis köpt en begagnad cybex priam som köptes -21. Men vagnen knarrar (vart kan man smörja?) och handtaget glappar upp och ner? ska det göra
det?

Reply
Anna 7 oktober, 2022 - 12:37

Hej Emilia!
Ja, Priams handtag har lite rörlighet i sig, det kan alltså vicka lite upp och ned. Det är samma med flera av Bugaboos modeller.
Numera är många barnvagnstillverkare extremt noga med hur man får/ska smörja vagnen, så var det inte för några år sedan så jag har alltid gått på eget omdöme. Men iom att du köpte din vagn begagnad behöver du ju inte tänka så mycket (alls) på någon garanti. Om det är rörliga leder som knarrar skulle jag smörja med siliconspray, rikligt. Är det bakhjulen så skulle jag tvätta och smörja med universalfett. Det enda man ska vara försiktig med är framhjulen, smörjer man rörliga framhjul finns risk att de kan börja vobbla.
/Anna

Reply
Sepid 23 oktober, 2022 - 08:17

Hej Anna, Jag har svårt att bestämma mig om Ergo sittdel eller flat. Vilken du rekommenderar för barn efter 6 månader? Jag har hört Ergo är bra å sitta i men jag kan inte förstå varför Flat är inte bra då? Och sen när barn sover I Ergo kommer de ha det svårt och kommer blod försvinna från benen? Snälla hjälp…

Reply
Anna 26 oktober, 2022 - 09:07

Hej!
Nej det finns absolut inget farligt med ergosittdelen, så länge du använder den korrekt. Men samma gäller ju flatsittdelen. Så vad gäller säkerhet och barnets bästa är båda sorternas sittdel lika bra. Flat-sittdelen för just NXT har som jag ser det två fördelar: plant liggläge kan vara bra för barn som vill sova mer på sidan i vagnen. Och Flat-sittdelen är lite rymligare än Ergo, i sittläget. I liggläget är de lika rymliga dock.

Personligen skulle jag nog valt ergo, för jag föredrar hur den sittdelen är att hantera, att det är – tycker jag – lite enklare att vinkla ryggstödet. Jag tycker också suffletten är bättre och snyggare på Ergo. Men – vill du kan ha vagnen så länge som möjligt så kommer barnet rymmas längre om du väljer Flat-sittdelen!
/Anna

Reply
Magdalena Hultqvist 1 januari, 2024 - 13:57

Hej. Vet du om jag kan sätta dit de nya adaptern på min priam -20 och att den då passar med min liggdel -20 men att jag får högre liggdel?

Reply
Anna 4 januari, 2024 - 17:28

Hej Magdalena!
Nej det vet jag tyvärr inte. Jag tänker att det borde gå, för jag tror inte att fästena har ändrats, men jag vet tyvärr inte säkert.
/Anna

Reply
Ida 16 januari, 2024 - 12:22

Hej! Tack för en superbra blogg! Jag ska ha mitt första barn i juni och börjar kika på barnvagnar. Har hört mycket gott om Cybex Priam av 2 vänner så var inställd på den. Dock när jag gick till 2 barnaffärer i helgen så verkar de lite negativa till den, sa att det var mer en ”designvagn” och att det var negativt att sittdelen inte kunde ligga ner helt plant. (den ena rekommenderade thalos istället pga att den kunde ligga plant, men själv har jag inte fastnat för den så mkt..) Så då snurrade tankarna!! Men efter jag läser din recension så verkar det som att den ÄR bra och inte bara en fin design?!

Annars kikade jag också på Britax Smile nya modell – Är det någon du skulle rekommendera mer än den ändra mellan Britax Smile 5 och Cybex Priam 2022? Vi bor i nacka så går lite i natur men även i stan.

TACK! <3

Reply
Anna 18 januari, 2024 - 11:17

Hej Ida!
Ja det var ju en lite märklig kommentar du fått höra. Absolut är Priam en designvagn, priset är högt delvis för att den har en påkostad design och en lite mer exklusiv känsla. Så är det med i princip alla de dyraste vagnarna, precis som det är med möbler, mobiltelefoner osv. Lite betalar man för funktion, lite för utseende. Men det gör ju inte Priam till en dålig vagn! Jag tycker liggläget på sittdelen är bra. Det är inte helt plant, men det är plant nog för att jag skulle vara nöjd med att ha mina barn i vagnen. Det skulle jag inte ha som en avgörande punkt. Jag skulle också ha i åtanke att även om mycket personal i barnvagnsbutiker är eldsjälar och superkunniga, så gäller det inte alla och precis som alla försäljare så finns det ofta bonussystem även för vagnar, det vill säga butikerna tjänar mer på att sälja vissa vagnar än de gör på att sälja andra vagnar.

Jag tycker du ska utgå mer ifrån hur du ska använda vagnen. Ska du gå mycket i skogen, bor du mitt i stan, ska du ofta fälla ihop den för att packa in i bilen? Det kommer avgöra upplevelsen mer än exakt hur liggläget på sittdelen är skulle jag säga. Men för Nacka, jag bor själv i utkanten av Nackareservatet, så kommer de flesta vagnar funka. Väg gärna in vädret med. Den här vintern har vi ju haft en massa snö, det kan bli så även nästa år. Så inte för små hjul, det blir för kämpigt i terräng och på vintern. Priam tar sig fram okej i snö, men fastnar i djup snö. Dock finns det både terränghjul och skidor (tror de finns kvar i sortimentet) att köpa till. Smile 5Z är också en bra vagn, också den väldigt bra allround tycker jag! Tycker även du kan kolla på Emmaljunga Sento Pro, som jag verkligen gillar. Sen ska jag precis publicera en recension av Joolz Day 5 som känns riktigt riktigt bra. Inte heller en terrängvagn, men den är i klass med Priam så kanske intressant för dig ändå!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar