Joolz Aer

av Anna
Recension av Joolz Aer

Recension av Joolz Aer

Pris: Ordinarie pris för Joolz Aer är cirka 4500 kr. Detta ex är ett testexemplar direkt från Joolz.
Tillbehör: Förvaringsväska och regnskydd medföljer. Bygel och fotstöd kan köpas till separat.
Typ av vagn: Resevagn.

I en fortlöpande ambition att alltid vara helt och hållet transparent kring vad jag tycker om vagnar jag testar så ska jag säga att jag inte ens var särskilt intresserad av att testa Joolz Aer först. Mitt första intryck, när jag såg Aer visas upp på barnvagnsmässan i Köln, var att Joolz var sist på den boll exakt alla andra barnvagnstillverkare redan sparkat på – för länge sedan. Att släppa en liten resevagn år 2020 kändes bara så väldigt gjort.

Hur som haver blev jag strax före vagnens release mars 2020 tillfrågad om jag ville testa och jag tackade ändå ja. För jag är ju i grund och botten ett fan av Joolz. Jag älskade att köra Joolz Day2 när min yngsta dotter var nyfödd år 2017 och blev ganska blown away av fantastiska Joolz Hub under sommaren 2018. Och jag är glad att jag tackade ja. Inte för att Joolz Aer är den bästa resevagnen jag kört, för det är den inte. Men den överträffade mina förväntningar. Här har Joolz en del kvar att jobba på, men det finns funktioner hos Aer som andra barnvagnstillverkare gärna får ta efter.

Joolz Aer i siffror

Aer är en lättviktare till barnvagn, den väger endast 6,1 kg. Vagnen är 45 cm bred. När Joolz Aer fälls ihop mäter den 53 x 45 x 23 cm. Maxvikten i sittdelen var 18 kg när Aer släpptes, men har därefter uppdaterats till 22 kg. Vagnens varukorg är godkänd för en belastning om 5 kg.

Handtaget på Joolz Aer är fast och från golv till handtagets övre kant är det 105 cm lång. Ryggstödet i vagnen mäter 55 cm från sittyta till övre kant.

Joolz Aer har en vanlig sittdel med högt ryggstöd.

Fast framåtvänd sittdel med smart delbar sele

Joolz Aer har en fast framåtvänd sittdel som uppfattas som både bred och öppen, i synnerhet med tanke på att vagnen i sig är smal och liten. Enligt mig är detta ett plus. Det skapar utrymme för större barn att åka i vagnen och gör också att det finns mycket mer space för ett mindre barn som ska sitta i åkpåse eller i tjocka vinterkläder. Selen i Aer är så bra, och enligt den information jag har kommer alla Joolz barnvagnsmodeller få den här selen framöver.

Alla remmarna klickas i spännet separat, så man kan välja fritt hur man vill spänna fast barnet. Alla remmar kan regleras i längd, även grenremmen. Axelremmarna kan även justeras i höjd. Det gör man enkelt genom att dra dem upp och ned längd med ryggstödet.

Resevagn med unikt högt och stabilt ryggstöd

Men det bästa och mest unika är att ryggstödet är så pass högt, och och att det finns stöd för barnets rygg och huvud hela vägen upp. Ofta på små resevagnar så finns det bra med rymd mellan sufflett och sittyta, men ryggstödet slutar inte sällan halvvägs där emellan. På Joolz Aer så slutar ryggstödet aldrig.

Det ser ut som att det sitter en dyna i vagnen, men även bakom dynan är ett styvare material som man absolut kan luta sig mot bekvämt. Och den går hela vägen upp till sufflettens övre fästning på vagnen. Det är riktigt imponerande och något jag inte sett på andra vagnar i samma storlek som Aer.

Så stora barn ryms i Joolz Aer

Så stora barn ryms i Joolz Aer

Mina två yngsta och enda barnvagnsåkande barn är nu 3 år och 95 cm lång respektive 6 år och 115 cm lång. Och båda kan sitta riktigt bra i Joolz Aer. Självklart får ett så pass långt barn som min sexåring sitta med benen böjda och knäna uppåt. Men han har fortfarande stöd för huvudet. Blir han trött efter en lång dag med utflykter så kan han luta sig tillbaka i vagnen på vägen hem. Ibland kan jag få höra att sexåringar aldrig ska åka vagn, men för mig som inte har körkort har jag aldrig förstått varför det är ok att skjutsa en trött sexåring i en bil men inte i en vagn? Och det faktum att min sexåring ryms så bra i Joolz Aer innebär ju att yngre barn som är långa för sin ålder definitivt också kommer kunna sitta bra.

Min treåring sitter också toppen i Joolz Aer. Sittytan är kanske något nedsjunken, den sluttar lite lite bakåt. Det inbyggda fotstödet framtill på chassit ger ett väldigt bra stöd för barnets ben, och att det är så brett och rejält gör att fötterna inte glider av så fort barnet rör på sig. Båda mina barn har space kvar mellan huvud och sufflett när suffletten fälls ut. Och som bilderna ovan visar så kan båda barnen luta huvud bakåt med fullt stöd.

Ryggstödet på Joolz Aer fälls ned till viloläge med en rem och en dragkedja

Krånglig fällning ned till viloläge

Så, å ena sidan är ryggstödet riktigt smart i hur högt och stabilt det är. Å andra sidan är det riktigt krångligt när det ska vinklas ned till viloläge. Längs med ryggstödet baksida löper en dragkedja. Den kan tyvärr inte öppnas från två hål utan man börjar på vänster sida och öppnar dragkedjan åt höger. Jag kan förstå varför man har den här lösningen. En dragkedja glider inte, så det gör att ryggstödet – i sittläge – blir stadigt och inte kan glida bakåt.

Men har man ett barn som ska sova eller vila i Joolz Aer så kommer man mest troligt irritera sig rejält på hur vagnen är konstruerad när ryggstödet ska vinklas ned. För efter att man har öppnat upp dragkedjan så hittar man en rem på höger sida av ryggstödet. Den kan man spänna upp eller spänna åt, för att finjustera viloläget. Remmen är dock svår att spänna åt ordentligt och även om man får till det så upplever jag att ryggstödet blir snett. Mer åtspänt på den sida spännet sitter, mer mer slapp på den andra sidan.

Så funkar ryggstödet på Joolz Aer

Stabilt ryggstöd med förvaringsficka

Fullt nedfälld så har Jool Aer ett bra viloläge, som absolut räcker för att ett barn ska kunna sova i vagnen utan att huvudet faller framåt. På bilden högre upp ser man viloläget från sidan. Tittar man på det rakt framifrån, som på bilden i mitten i collaget ovan, så ser det rätt mysigt och ombonat ut i vagnen. Här ser man också tydligt den smala remsa med meshtyg som blottas när man fäller ned ryggstödet. Meshtyget är placerat högt, i höjd med dragkedjan. Luft kommer in men barnets huvud hamnar längre ned, i skuggan.

På baksidan av Aers ryggstöd finns en förvaringsficka, för småsaker. Den är väldigt subtil i sin design. Och öppningen är väldigt tight. Så denna förvaringsficka funkar dåligt för bulkiga föremål men borde funka väldigt väl för att hålla plattare värdesaker på plats – även när vagnen fälls ihop.

Joolz Aer har en förlängningsbar sufflett med vädring

Förlängningsbar sufflett med meshnät

Jag minns en tid då en förlängningsbar sufflett var en stor överraskning. Nu är de tvärtom standard och det är en besvikelse när suffletten inte kan förlängas. Givetvis har Joolz Aer en förlängningsbar sufflett, som öppnas upp med en dragkedja för att kunna fällas fram ett extra steg. I sittläge är skuggan över barnet utmärkt, i viloläge hade suffletten kunnat få vara lite längre.

När man fäller ut suffletten på Aer så utgörs förlängningen till största delen av meshnät. Det låter luft cirkulera genom vagnen, vilket är en bra funktion hos resevagnar som ofta används på sommaren eller i varmare klimat. Det är också lite smart att mitten av förlängningen är täckt med det tjockare tyget. Skiner solen rakt ovanifrån så hamnar i barnets ansikte ändå i skuggan. Förlängningen med meshnät kan också fungera som en slags tittlucka för den som vill se in till barnet under promenaden.

Joolz Aer har en rymlig varukorg och små men tåliga hjul.

Små, tåliga hjul och lättåtkomlig varukorg

Aer har små hjul, som kan klickas av från chassit. Hjulens ytterlager är tåligt, det fastnar inte småsten och grus i dem och det blir inga märken på hjulen. Framhjulen är svängbara och roterar lätt. Varukorgen på Joolz Aer är ganska grund men känns samtidigt lång och blir därför rymlig. Packar man matvarorna en och en under vagnen så rymmer Aer oväntat mycket. En normalstor skötväska går också in under vagnen.

Joolz Aer har fast handtag och inbyggt fäste för mugghållare.

Fast handtag och en lätthittad broms

Handtaget på Joolz Aer kan inte justeras i höjd och mäter 105 cm högt. Det är klätt i läderimitation med små perforeringar, och känns bekvämt och greppvänligt att hålla i. Tack vare vinkeln på handtaget så är min upplevelse, som är 170 cm lång, att det går att gå bekvämt bakom vagnen – med normal steglängd.

På mitten av vagnens stag mellan bakhjulen sitter Aers fotbroms. Det är en smidigt pedal som kan trampas nedåt med foten både när bromsen ska läggas i och när den ska lossas. Jag gillar alltid den här typen av broms. Men extra mycket så på en resevagn, som man ofta kör med sandaler eller skor utan tå. Då vill man inte behöva pressa upp en trög fotbroms med skospetsen, det gör ont. Det är lätt att hitta bromsen med foten. Men det finns också en liten risk för att den med mycket långa ben råkar komma åt den medan man går med vagnen.

Så fäller man ihop Joolz Aer

Så fäller man ihop (och upp) Joolz Aer

Precis såhär ska en resevagn fällas upp och ihop. Jag har inga användningar alls och delar ut guldmedalj direkt – Joolz Aer är otroligt smidig att fälla. På handtagets mitt sitter ett fäste med två knappar. Dels en bred, avlång knapp och dels en liten knapp på handtagets undersida. När både dessa knappar/spärrar har pressats in så släpper fästena i chassit. Då kan man vinklas handtaget framåt och nedåt i samma rörelse. På så sätt kan man i ett enda svep vika ihop vagnen.

Att fälla ihop Joolz Aer tar bokstavligt talat max tre sekunder och är så enkelt, efter första försöket sätter man det varje gång. Väl ihopfälld låser vagnen automatiskt ihop sig, vilket gör det enklare att bära runt på den. När Joolz Aer ska fällas upp igen så håller man in samma knappar på handtaget och lyfter upp vagnen med ett knyck, så fälls den ut av rörelsen.

Joolz Aer är liten, lätt och kompakt ihopfälld.

Joolz Aer blir liten och smidig ihopfälld

När man fällt ihop Joolz Aer blir vagnen 53 x 45 x 23 cm stor, eller snarare liten. För Aer känns väldigt nätt i formatet och den väger inte mycket heller. Vagnen är enkel att förvara, man kan lägga den platt på marken givetvis men den kan också förvaras stående. Chassit är konstruerat så att tydliga, och tåliga, stödben håller Aer i balans när den ställs på hög kant. Man kan således ställa vagnen på marken utomhus också, utan att fläcka klädseln.

Bilden på en bagagelucka föreställer Joolz Aer till vänster och Bugaboo Ant till höger, i bagageutrymmet på en VW Golf. Som collaget ovan också visar så ingår en transportväska med Joolz Aer. Det är en tunn väska för förvaring, den ger inget skydd om man exempelvis vill checka in Aer som bagage när man ska flyga. Men den skyddar vagnen från smuts och stängs igen med en dragsko. Väskan är också försedd med en bärrem, som kan justeras i längd.

En ologisk, inbyggd bärrem

Men det finns också en bärrem som sitter fast direkt på Joolz Aer chassi. När vagnen är uppfälld ligger bärremmen på tvärsen över varukorgens botten, så då tänker man knappt på den. Inbyggd bärrem på en resevagn är inget konstigt men den här bärremmen är faktiskt konstig. För den är elastisk. Det gör den knepig att bära med. Man lyfter i remmen och sen får man göra som ett lyft till när stretchet i den tar slut och själva tyngden av vagnen tar vid.

Tunga föremål vill man bära i styva tyger, inte i elastiska. Jag förstår inte varför Joolz väljer att sätta en stretchig bärrem på Aer. Visst funkar den som den är, men den hade varit mycket bättre om den inte vore elastisk.

Så är körkänslan i Joolz Aer.

Körkänslan i Joolz Aer

Körkänslan i Aer överraskar mig en aning. Vagnen är betydligt mjukare att köra än den ser ut att vara. Och det utan att den blir för gungig eller mjuk i chassit. Det finns faktiskt lite fjädring i vagnen och det märker man av när man kör den. Istället för att bli hårt hoppig vid ojämnheter så klarar Aer av sådana underlag relativt smidigt. Jag har kör vagnen på grusväg och på gräsmatta. Självklart är det inte där den gör sig bäst, små hjul trivs på plana ytor. Men jag körde inte fast.

I stadsmiljö, små butiker, på tunnelbanan och bussen – där är Joolz Aer otroligt härlig att köra runt med. Vagnen är väldigt lättsvängd och kan lätt styras med en hand. Chassit har bra balans. Handtagets vinkel bakåt är toppen för att skapa utrymme för steglängden hos den som kör vagnen, samtidigt som det gör Joolz Aer lätt att häva över trottoarkanter.

Mitt omdöme av Joolz Aer

Precis som jag inledde recensionen så är Joolz Aer en blandning mellan högt och lågt. Ett långt och högt ryggstöd, ihop med en bra maxvikt om 22 kg i sittdelen, borgar för en lång användningstid. Här sticker Aer verkligen ut åt det positiva hållet. Jag gillar rymligheten i sittytan och tycker att vagnens hop- och uppfällning är absolut felfri. Storleken på Joolz Aer ihopfälld är mycket bra för en resevagn, varukorgen är relativt rymlig och körkänslan är härlig.

Men suffletten är lite för kort och framför allt är ryggstödets konstruktion riktigt knepig. Min treåring sover inte i vagnen längre så jag behövde inte kämpa med att fälla upp och ned ryggstödet. Men hade jag kört vagnen dagligen med ett barn som ska sova i den så hade jag irriterat mig mycket på detta. Det ska vara smidigt att smyga ned ett trött barn till ett vilo- eller liggläge. På Aer är det inte smidigt, snarare klumpigt och svårt att få till. Joolz kan bättre.

Bättre än jag trodde men ingen fullträff

Sen länge är Joolz förknippade med långa föräldrar, och med Aer visar denna barnvagnstillverkare att de även tänker på långa barn. Har man lite större barn som inte ska sova i vagnen, så man slipper hålla på med ryggstödet, så är Joolz Aer riktigt trevlig att ha att göra med. Både i vardagen till förskolan eller att ha i bilen för shopping, men absolut även som resevagn.

Jag tycker inte riktigt att Aer är den fullträff den skulle behöva vara för att verkligen kunna konkurrera men det ganska mättade utbudet av resevagnar som finns. Det hade behövts något mer. Men mina första förutfattade meningar om att Joolz Aer kanske inte ens var en vagn värd att recensera har definitivt fått komma på skam.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Joolz Aer hos: Babyland
Se pris för Joolz Aer hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Freja 13 mars, 2020 - 11:45

Hej! Stor eloge till dig för din mycket välskrivna och genomarbetade blogg.
Har letat runt lite för att hitta någon topp 10 lista över dina favorit-duovagnar. Finns det någon sådan? Om inte, så skulle det vara superkul om du ville göra en.
Kram Freja

Reply
Anna 13 mars, 2020 - 16:17

Hej Freja!
Nej någon sådan lista finns faktiskt inte, men det kanske vore en idé att försöka sätta ihop en. ”Problemet” är väl att utbudet hela tiden ändras, så det är olika vilka som är mina favoriter av duovagnar. Men på rak arm brukar jag ofta tipsa om: Britax Smile III, Britax Go Big, Bugaboo Fox, Cybex Priam, Emmaljunga NXT60 och Joolz Day3 bland andra!
/Anna

Reply
Katherine 18 mars, 2020 - 10:11

Hi! Which diaper bag are you using in these pictures? Thanks!

Reply
Anna 22 mars, 2020 - 13:10

Hi Katherine, it’s the new nursing bag from Done by Deer, made from recycled PET bottles! You read more about it here and I’ll be posting a review of it soon as well: https://www.donebydeer.com/blog/blog/out-about?PID=13725&Action=1
/Anna

Reply
Lisa 3 maj, 2020 - 19:11

Hej!
Jag är på jakt efter en liten och smidig vagn som inte tar för mycket plats ihopfälld, har idag en Emmaljunga super viking men är sugen på något mindre. Jag vill att sittdelen ska vara vändbar och att det ska finnas möjlighet att ha en liggdel på chassit. Vad skulle du säga är en bra vagn sett till dessa önskemål?

Tack för en väldigt bra sida!!
/Lisa

Reply
Anna 4 maj, 2020 - 08:18

Hej Lisa!
Då skulle jag tipsa dig om det här inlägget: https://ombarnvagnar.com/2019/11/topplista-11-sma-vandbara-sittvagnar/
Några av mina favoriter där är Joolz Hub, Bugaboo Bee5 och BJ City Tour Lux, den senare är riktigt riktigt liten och fälls i ett stycke även när man har den med liggdel!
/Anna

Reply
Hanna 1 augusti, 2020 - 14:59

Hej!
Tack för en bra blogg! Jag var och tittade på denna vagn idag och jämförde med Yoyo, men kände framförallt att denna var rymligare, med smidigare sele, bekvämare handtag (bredare) lättare att fälla ihop, lättare (vikt) och även om jag förstår din kommentar angående att fälla sätet så kändes det mer stabilt än på yoyon som bara har ett band som man drar åt där bak. Det som jag gillar med yoyon är att man kan köpa till en ståbräda till ett äldre syskon. Nu till frågan. Vi är ute efter en kombinerad extravagn/vardagsvagn/resevagn (bor centralt i Stockholm och har snart 2 små barn och använder en donkey). Vilka andra alternativ i samma kategori skulle du rekommendera? Har inte som krav att den ska vara vändbar.
Mvh Hanna

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:27

Hej Hanna!
Då skulle jag även kolla på BJ City Tour 2, som nog är min personliga favvo i den här kategorin av vagnar faktiskt. Sen är även Carena Kobbe väldigt smart och prisvärd!
/Anna

Reply
Helena 22 september, 2022 - 14:33

Tack för utförlig recension! Jag står och velar mellan Joolz Aer och Babyzen yoyo. Främst att ha som resevagn och krav att (förhoppningsvis) kunna ha vagnen som handbagage på flyg. Hade Babyzen yoyo haft högre ryggstöd så hade valet varit enklare, då det känns som att användningstiden inte blir lika lång på den. Men den känns mer som en erkänd resevagn och lättare att få med ombord på flyg av den anledningen. Vilken av de två vagnarna skulle du rekommendera i det läget?

Reply
Anna 26 september, 2022 - 12:41

Hej Helena!
Jag tror du har rätt i ditt antagande att det är enklare att få med sig Yoyo på planet. Många flygbolag känner till specifikt den modellen och godkänner bara den, trots att andra modeller har samma mått eller kanske är ännu mindre. Men du har också rätt i att Aer har en längre användningstid, mina barn har rymts i och suttit bekvämt i den till en högre ålder än Yoyo. Och jag skulle nog gå på det. För även om du har en Yoyo så är du aldrig garanterad att få ta med vagnen som handbagage ändå, och jag har hört att flera flygbolag numera säger kategoriskt nej till att ha vagnar med ombord.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar