Thule Shine

av Anna
Recension av Thule Shine, liten och smidig barnvagn med vändbar sittdel.

Recension av Thule Shine

Inköp: Ordinarie pris för Thule Shine med sittdel är cirka 7500 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Thule.
Tillbehör: Liggdel, adaptrar för babyskydd, regnskydd, transportväska och andra tillbehör finns att köpa till separat.
Typ av vagn: Duovagn, vändbar sittvagn.

Thule som varumärke förknippas ofta med friluftsliv och produkter åt det mer sportiga hållet. Inom barnvagnskategorin har Thule länge tillverkat jogginvagnar, såsom Thule Glide och syskonvagnen Thule Urban Glide 2 Double, och cykelvagnar. Jag har bland annat recenserat Thule Chariot Cross 2 och Thule Chariot Cab 2. Första vagnen ut av Thules modeller mer inriktade för stadsliv var duovagnen som även kan bli syskonvagn – Thule Sleek. Därefter lanserade man en av mina favoritvagnar – sittvagnen Thule Spring. Och nu tar Thule nästa steg djupare in i barnvagnskategorin med Thule Shine. En vagn som bäst beskrivs som en smidig, vändbar sittvagn – som även kan funka som liten duovagn eller som lite mer rejäl resevagn.

Personligen är jag väldigt förtjust i kategorin och brukar regelbundet skriva topplistor över de just nu bästa små, vändbara sittvagnarna. Jag är väldigt glad att Thule bestämt sig för att öka konkurrensen och tycker att de i stort gjort hemläxan bra med Shine. Det finns vissa småsaker jag skulle vilja förbättra men totalt sett upplever jag att vagnen klarar av att uppfylla de höga förväntningar jag har på kvalitetsprodukter från Thule.

Thule Shine i siffror

Som vanligt är alla mått uppmätta av mig, med måttband. Så viss liten felmarginal bör man räkna med. Med det sagt så är Thule Shine en mycket nätt liten vagn, endast 52 cm bred. Shine har en vanlig sittdel med relativt generöst sittutrymme, sett till vagnens storlek. Ryggstödet är 57 cm högt. Det mäter 30 cm bredd, 28 cm om man mäter mellan sömmarna – sitsen har som små vingar längst ut på sidorna. Själva sittytan är 28 cm bred och 21 cm djup. Fotstödet mäter jag till 18 cm långt och 30 cm brett.

Ligglängden för Thule Shines sittdel, nedfällt i lägsta liggläget, är mellan 91 och 93 cm långt. Skillnaden beror på om man mäter till övre eller inre kanten av fotstödet. Med sittdelen i sittläge är sitthöjden i Shine 60 cm, det är mätt från sitsen till insidan av utfälld sufflett. Från golvet till sitsen är det 48 cm.

Mått på Thule Shine ihopfälld och för liten hiss

För den som vill ha en liten barnvagn för en liten hiss så har Shine riktigt bra hissmått. Med handtaget i lägsta läget och sittdelen framåtvänd i sittläge är vagnen 52 cm bred och 92 cm lång. Med handtaget i lägsta läget samt bakåtvänd sittdel, i sitläge, så är Shine 52 cm bred och 95 cm lång. Shine har ett ställbart teleskophandtag som kan justeras i fyra olika höjdlägen. I lägsta läget är handtaget 94 cm högt. I högsta läget mäter jag handtaget till 104 cm högt.

Thule Shine kan fällas ihop med sittdelen på oavsett hur den är vänd. Fäller jag ihop Shine med sitsen framåtvänd mäter vagnen 52 cm bred, 71 cm långt och 44 cm hög. Thule Shine ihopfälld med bakåtvänd sittdel är 52 x 71 x 39 cm. Vagnen blir alltså något mer kompakt när den fälls ihop med sittdelen bakåtvänd. Det är inte någon enorm skillnad, men den märks av.

Vanlig sittdel med svängbar bygel och justerbar sele

Vanlig sittdel med svängbar bygel och enkel sele.

Thule Shine har en vanlig sittdel, där ryggstöd fälls ned medan sittytan förblir i samma position. Läs gärna mer om skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Sittdelen har en rejält vadderad klädsel, som känns bekväm men också smutstålig. Selen är justerbar på flera olika sätt. Dels kan man höja och sänka fästena för selens axelremmar. Dels kan man förlänga och dra åt alla fem remmar i denna fempunktssele. Selremmarna kan tas isär, men jag förstår inte riktigt poäng med det.

Det vanliga är att man vill kunna spänna fast barnet bara över höfterna, men lämna överkroppen mer fri. I Thule Shine kan man ta bort höftremmarna och spänna fast bara axelremmarna. Men inte tvärtom. Det är nämligen selspännena på axelremmarna som låser fast höftremmarna i selens spänne.

Shine har en utmärkt bygel. Dels lämnar den gott om utrymme för barnet som sitter i vagnen. Även ett större barn sitter bekvämt utan att bygeln trycker mot magen. Dels är bygeln av swing away-typen. Det betyder att man kan öppna upp den i sidorna och svänga ut den, så barnet kan lyftas i eller ur vagnen.

Enkel vändbar sittdel

Thule Shine har en sittdel som lätt kan vändas mellan bakåtvänd och framåtvänd.

För att ändra sittdelen mellan att vara bakåtvänd och framåtvänd krävs ingen extra koll i instruktionsboken. På vänster sida av chassit finns en grå spärr. Trycker man bak den med ett finget så är sittdelen lös och kan lyftas bort från chassit. Spärren är inte en memoryknapp. Den måste alltså hållas nedtryckt medan man lyfter av sitsen. För att fästa sittdelen på chassit igen så trycker man den bara rakt ned i önskat läge. När man testat det några gånger kan man byta riktning på sitsen på under fem sekunder.

Ryggstöd som kan vinklas ned till bra men inte helt plant liggläge

Ryggstödet på Shine kan vinklas från sittläge till viloläge och liggläge.

Shine har en vanlig sittdel, så när man fäller till viloläge och liggläge så är det endast ryggstödet man påverkar. Spärren för att ändra ryggstödet är väldigt lätt att hitta med handen på baksidan av sittdelen. Med fingertopparna drar man spärren uppåt och sedan är det lätt att dra ryggstödet upp eller ned.

Sittläge i Thule Shine är bra, endast en svag lutning bakåt men inte så pass att barnet tycker sig ligga ned när det sitter upp. Nästa läge är ett lagom tillbakalutåt viloläge. Och det sista läget är ett liggläge som lämnar huvudet i något utav ett högläge. Shine har alltså inte ett plant liggläge. Men det är tillräckligt bra för att jag själv bekvämt skulle ha låtit barn från halvåret sova i vagnen.

Thule Shine har en mycket rymlig sittdel

Så stora barn ryms i Thule Shine.

Thule Shine har en överraskande rymlig sittdel. Vagnen känns så pass liten och kompakt att jag tvivlade på att min cirka 110 cm långa femåring ens skulle rymmas för ett provåk. Men det visade sig att hon satt riktigt bra. Ryggstödet är så pass högt att hon har support för hela huvudet och kan sitta normalt, utan att böja sig, när man fäller ut suffletten. Sittdelens fotstöd funkar antagligen fint upp till cirka 90 cm längd. För längre barn finns ett inbyggt fotstöd framtill på chassit, så min femåring satt riktigt bekvämt även med benen.

För mindre barn känns Thule Shine mycket rymlig. En normallång 1,5-åring har gott om utrymme att sova bekvämt i sittdelen, och har fortfarande fint med plats för fötter och ben på sittdelens fotstöd.

Förlängningsbar sufflett som ger bra med skugga

Shine har en förlängningsbar sufflett med kort solkeps och vädringslucka som även funkar som tittlucka.

Oftast är jag åtminstone delvis missnöjd med suffletten på mindre barnvagnar. Det är som att tillverkarna glömmer bort att man inte vill ha exakt varje del på vagnen krympt. En för kort sufflett är riktigt störande och kan påverka användningen av vagnen rejält. Och ännu har jag aldrig hört någon klaga på att en sufflett kan bli för lång. För då kan man ju bara låta bli att fälla ut den hela vägen?

Thule har inte snålat på sufflettlängden på Shine. I liggläge hade den kunnat få vara ännu lite längre. Men suffletten är bra som den är – långt bättre än bara godkänd. Fullt utfälld, med förlängningen öppnad, får hela barnets överkropp skugga. Den yttepyttelilla solkepsen gör förstås varken till eller från. Men är vädret riktigt varmt så är det toppen att det i förlängningen även finns en vädringslucka. Har man sittdelen vänd framåt kan den även användas som tittlucka.

Ställbart fotstöd på sittdelen och inbyggt fotstöd i chassit

Ställbart fotstöd samt ett bra fotstöd inbyggt framtill på chassit.

Shines fotstöd kan ställas i flera olika lägen. Det är helt klätt i tyg, men av ett material som känns ganska enkelt att torka av – om barnet har leriga skor i vagnen. För att vinkla fotstödet måste man trycka in de båda knapparna på vardera sidan av sittdelen. Om man ska köra ett längre barn i Shine så kan man vinkla fotstödet lodrätt ner. Då skapas bra med benutrymme, så att barnet kan ha fötterna mot det inbyggda fotstödet framtill på chassit.

Ställbart teleskophandtag som kan höjas för långa föräldrar

Thule Shine har ett teleskophandtag som kan höjas i fyra olika steg.

Shine är en vändbar liten sittvagn som faktiskt kommer fungera bra även för långa föräldrar. I högsta läget är handtaget 104 cm högt och det ihop med vinkeln skapar ett rymligt benutrymme. Jag brukar ta långa kliv och är känslig för vagnar som tvingar mig att ta kortare steg för att inte slå i bromsen eller bakaxeln. Något sådant händer aldrig på Shine, jag kan stega på precis som om jag inte körde en vagn framför mig. För kortare föräldrar lär Shine också funka bra. Det lägst läget på 94 cm gör att man kommer nära vagnen.

Att justera höjd på handtaget görs med en hand. På handtagets insida finns en stor knapp, som man trycker in för att kunna välja mellan de fyra olika höjdlägena. Handtaget låser sig i lägen mekaniskt, vilket man ser om man kikar på undersidan av chassit. Det gör att handtaget känns lika stabilt i alla olika höjdlägen.

Shine ska ha stort plus för att handtaget är gjort i ett mer tåligt material, inte fejkläder eller foam. Det gör att inga märken uppstår när vagnen fälls ihop och placeras på marken i självstående läge.

Ganska små men tåliga hjul med inbyggda reflexer

Rejäla och punkteringsfria hjul med inbyggda suffletter, Shine funkar på grusväg.

Thule Shine har fyra hjul, som alla kan lossas från chassit. Precis som Thule Sleek så har också Shine fått reflexer på hjulsidorna, för bättre synlighet i trafiken när det är mörkt ute. Framhjulen är snurrbara, men kan låsas i fast läge. För att göra det så använder man sig av den svarta spärren på insidan av framhjulets infästning i chassit.

Hjulen på Thule Shine är inte särskilt stora, utan motsvarar ungefär vad man är van vid för vagnar av den här storleken. Men jag uppfattar hjulen som mer rejäla. Shines hjul är gjord av ett tåligt material, som det inte fastnar grus i och som känns mer stabila när man kör på ojämnare underlag. Jag tror inte att Shines hjul är tillräckliga för djup snö, men det fixar lite mer än slät asfalt.

Fotbromsen sitter mitt på bakaxeln på Shine. Den är av den smarta typen, som inte kräver att man smutsar ner tåspetsen av skon och som funkar även om man har sandaler med öppen tå. För att lägga i bromsen trycker man nedåt och bakåt. För att få Shine att börja rulla igen så trycker man nedåt och framåt. Enkelt och smidigt.

Rymlig varukorg som är enkel att komma åt

Rymlig varukorg som är enkel att komma åt bakifrån.

Vem gillar inte en stor varukorg? Jag gillar verkligen varukorgen på Thule Shine. Maxvikten är 10 kg men ska jag vara uppriktigt har jag aldrig under mina drygt tretton år som förälder provvägt min packning innan jag lagt in grejer under barnvagnen. Jag har mer gått på känsla kan jag erkänna. Så det som framför allt är bra med Shines varukorg är att den är rymlig och lättåtkomlig.

Enklast är det att stoppa in skötväskan eller en matkasse bakifrån. Men har man sittdelen vänd bakåt så går det även att få ned relativt stora föremål framifrån. Tack vare varukorgens djup så är det enkelt att ta med sig mycket grejer, även skrymmade föremål som ytterkläder eller en bärsele ryms med lätthet. De höga kanter gör att man kan handla mat och lägga ned alla matvaror en och en, utan risk för att de faller ut åt sidorna. Den bakre kanten är lägre, men tillräcklig för att hålla saker på plats.

Så fäller man ihop Thule Shine

Så fäller man ihop Thule Shine.

En smidig sittvagn med vändbar sittdel ska vara lika enkel att använda i alla lägen. Det betyder att jag ställer höga krav även på hur man gör för att fälla ihop vagnen. Och på Thule Shine är fällningen väldigt intuitiv. Har man kört en annan vagn med samma typ av knappar och spärrar på handtaget så vet man redan hur det ska gå till.

Shine kan fällas med sittdelen på, oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd. Det första steget är att vika ihop sitsen, så att ryggstöd och fotstöd ligger mot varandra. Därefter trycker man in både den stora knappen och de två små knapparna mitt på handtaget. När man känner att spärrarna inuti chassit har lossat så är det bara att fortsätta vika ihop vagnen.

Thule Shine låser sig inte automatisk när vagnen fälls ihop. Men på ena sidan av chassit finns en svart spärr. Vill man låsa ihop vagnen, så den inte ska råka börja fälla ut sig igen när man bär in den i bilen, så viker man bara upp spärren till låst läge.

Vändbar sittvagn som blir liten ihopfälld

Shine storlek hopfälld med sittdelen framåtvänd och bakåtvänd.

Väl ihopfälld noterar man snabbt att Shine faktiskt blir något mindre, eller åtminstone mer kompakt, när den fälls med sittdelen vänd bakåt. Det syns både på bilderna ovan, och när jag mäter vagnen. Med framåtvänd sittdel blir Shine 52 cm bred, 71 cm långt och 44 cm hög ihopfälld. Och med sittdelen bakåtvänd blir vagnen något mer kompakta 52 x 71 x 39 cm när den fällts ihop.

Oavsett hur Shine har fällts ihop så är vagnen självstående om man låser ihop chassit. Det är en funktion jag gillar, då det innebär att man lättare kan ställa undan vagnen i ett hörn av hallen eller inne i en garderob. Planerar man att använda Thule Shine som bilvagn ihop med ett babyskydd under bebisens första tid, så blir chassit ihopfällt utan sittdel förstås ännu mer kompakt.

Lätt att använda Thule Shines regnskydd

Passform på regnskydd till Thule Shine.

Thule Shine har sitt eget regnskydd. Och jag försöker fundera över om jag någonsin har gillat ett originalregnskydd till en vagn? Det finns några som är okej. Men nästan alltid föredrar jag att använda mina universalregnskydd från Elodie. I Shines fall så är det medföljande regnskyddet faktiskt helt okej.

Jag gillar att det är en kombination av klarplast runt barnet och svart, tunnare material över sufflett och fotstöd. Detta då regnskydd enbart av klarplast blir så otroligt skrymmande efter att man (försökt) vika ihop dem. Jag tycker också om att passformen är rymlig men inte pösigt. Shines regnskydd är enkelt att trä på sittdelen. Och på sidorna finns meshnät, för bättre ventilation in till sitsen. Det jag främst ogillar är att det inte följer med någon förvaring till regnskyddet. Man får knöla ihop det bäst man kan och leva med att det ligger i varukorgen och sakta fäller ut sig igen.

Körkänslan i Thule Shine

Körkänsla i och mitt omdöme av vändbar sittvagn Thule Shine.

Thule Shine har en mer stabil och rejäl körkänsla än hos de flesta andra vändbara sittvagnar jag kört som är av samma storlek. Thule anger att Shine har fjädring på alla fyra hjul och den känns inte stötig eller blir skakig när man kör på grusat asfalt. Men den är inte heller mjuk i körningen. Något gång kan man inte direkt tala om. Men det är just stabiliteten i chassit som gör att jag upplever att Shine är normalt körbar även när barnet väger kring maxvikten på 22 kg.

Shine är lättrullad och även enkel att styra och svänga. Om man, som jag, har handtaget i högsta läget så upplevs den som helt normal vad gäller hävstångseffekten. Sett till storleken så är Shine väldigt behändig. Den märks knappt av på bussen och kan med lätthet köras även i de mest trånga gångarna inne i mataffären.

Mitt omdöme av Thule Shine

På bilden överst till höger i collaget ovan syns Shine bredvid Baby Jogger City Tour Lux. De båda vagnarna är väldigt snarlika i storlek men Shine kan användas flera år efter att ett barn vuxit ur Tour Lux. Shine har dessutom större och rejälare hjul, vilket gör att vagnen fixar fler sorters underlag än Baby Joggern. Thule Shine är kanske inte den bästa körkänsla jag upplevt, men jag är imponerad av hur rejäl en så pass liten vagn är. Och av hur pass rymlig en så liten vagn kan vara, på samma gång.

I mina ögon blir Thule Shine ett bra komplement till en betydligt större vagn, som ett smidigare alternativ att ha med i bilen eller att ha som resevagn. Bor man väldigt trångt och bara kör i stadsmiljö, så länge inte staden ligger någonstans där vintern bjuder på väldigt mycket snö, så kan man absolut använda Thule Shine som enda vagn. Jag gillar att Shine har samma känsla av kvalitet som Thules andra vagnar. Det är kul att Thule fortsätter satsa på barnvagnar även utanför sportkategorin, och att de faktiskt lyckas riktigt bra med det.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Thule Shine hos: Babyland
Se pris för Thule Shine hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Ronja 19 oktober, 2022 - 21:29

Spännande och stort tack för fin recension! Ser ut att vara en bra vagn. Tror du att hjulen klarar en snörik vinter i Stockholmstrakten? Hur ser du på frågan om man kan ha vagnen som en endavagn? Stort tack för allt ditt fina arbete 🙂

Reply
Anna 20 oktober, 2022 - 21:22

Hej Ronja!
Jag tror Shine klarar sig okej om det är plogat. Men en snörik vinter, speciellt med blöt snö, kommer den inte vara så rolig att köra. Bor man inne i stan kan nog Thule Shine räcka som endavagn. Men här där jag bor (Bagarmossen) så skulle Shine inte ha funkat som endavagn under någon av de senaste vintrarna.
/Anna

Reply
Joanna 14 december, 2023 - 16:10

Hur ställer denna sig mot Spring? Vi har en spring idag men tycker inte att den passar så bra med ståbräda då vårt barn inte riktigt får plats mellan vagnen och styret. På Thules egna bilder ser Shine betydligt rymligare ut! Vi har en donkey och en spring idag, men funderar på om denna kan ersätta dem båda? Barnen är snart 1,5 och 3,5 och vi har behov av vagn och ståbräda ett tag till då vi bor några km från centrum. (Vi använder dock bilen vid dåligt väglag).

Reply
Anna 15 december, 2023 - 11:37

Hej Joanna!
Jag skulle säga att Shine och Spring är väldigt olika. Shine har inte samma framkomlighet, så den kommer funka sämre i snö och på andra underlag än asfalt. Men du har helt rätt i att det finns mer utrymme mellan handtag och sits, så absolut mer utrymme för ett barn på ståbräda. Om du bara ska gå på asfalt kan det nog funka. Men då funkar även Bugaboo Bee, och då kan du ju ha Bugaboos ståbräda, som i mitt tycke är den bästa ståbrädan av alla som finns.
/Anna

Reply
Sandra Larsson 2 mars, 2024 - 06:47

Hej! Har nyligen köpt en shine som jag älskar! Men jag vill bara ”rätta ” dig enligt regnskyddet. Störde mig på exakt samma sak, att det inte fanns nån förvaringsväska, men så läste jag instruktionen . Längst ner på regnskyddet finns en ”inbyggd” liten ficka som man man knöla in den, precis som mer elodies regnskydd .
Älskar min vagn och den rullar bättre i terräng än man kan tro, kört både grusväg och gräsmatta och det funkade kanon!

Reply

Lämna en kommentar