Cybex ePriam 2022

av Anna
Recension av Cybex ePriam 2022 - med vaggläge

Recension av Cybex ePriam 4 (2022)

Det kan kännas förvirrande när två vagnar har mycket snarlika namn. Men i fallet med Cybex Priam och ePriam är produktnamnen berättigade. Den enda skillnaden mellan Cybex Priam och Cybex ePriam är nämligen chassit, där ePriam har ett uppladdningsbart batteri och en inbyggd motor. Den är alltså eldriven. Sittdel och liggdel till de båda vagnarna är identiska. Man använder således precis samma ligg- och sittdel till ePriam som till Priam.

Den första varianten av Cybex ePriam lanserades år 2019. Cybex Priam genomgick samtidigt en generell förnyelse. Samma utvecklingen har nu skett år 2022, när Cybex Priam 4 såg dagens ljus.

  • För mer information om hur Priam är som vagn i allmänhet hänvisar jag till min senaste recension av Cybex Priam, där visar jag hur sitt- och liggdel ändrats samt andra nya funktioner hos vagnen.
  • Önska man veta mer om hur ePriam är att köra och hur batteriet fungerar i vardagen, så tipsar jag om att läsa min detaljerade recension av Cybex ePriam.

I det här inlägget kommer jag fokusera på det som har är skillnaden mellan gamla Cybex ePriam och nya ePriam 4 (2022). Något som i stort kan kokas ned till en enda sak: vaggläget.

Så använder man Cybex ePriams vaggläge

Inställning för motor med vaggläge på ePriam

För att kunna använda vaggläget i ePriam så behöver man ha en smartphone, samt appen ePriam som åtminstone till min iPhone var enkel att hitta och ladda ned. App och barnvagn hittar och kopplar upp sig mot varandra med hjälp av Bluetooth. Också det gick snabbt och enkelt. Väl inne i appen kan man dels få en överblick över vagnens batteristatus och samt om något behöver uppdateras. Dels kan man slå av, på samt finjustera Cybex ePriams vaggläge.

Det är lätt att tänka att en app för att använda barnvagnen låter krångligt. Och visst är det ett extra steg. Men Cybex har gjort ett bra jobb med gränssnittet och det är faktiskt imponerande hur snabbt man kan komma igång. När man väl gått igenom processen en gång, tar det bara några sekunder vid nästa tillfälle som vaggläget ska användas.

Rocking mode, alltså vaggläge, kan ställa in i tre olika lägen – beroende av hur intensivt man vill att vagnen ska vagga. Man kan också välja hur länge man vill att vagnen ska vagga. Samt om vaggfunktionen ska finnas kvar eller automatiskt slås av om ePriam och appen skulle tappa kontakt med varandra. Innan vaggfunktionen kan slås på visas tydligt att man först måste låsa Cybex ePriams framhjul samt lägga i fotbromsen. Allt för att barnet säkert ska kunna vaggas.

Film på hur Cybex ePriams vaggläge ser ut

I filmen ovan visar jag hur Cybex ePriams vaggläge ser ut i de tre olika lägen. Läge 1 är svagast och läge 3 är starkast. Jag är faktiskt imponerad av intensiteten i ePriams vaggläge. Även det svagaste läget går att jämföra med hur man som förälder lite tanklöst skulle kunna stå och vagga vagnen. Och det starkaste läget på ePriam skapar en tillräcklig rörelse i vagnen för att man nästan ska kunna tro att vagnen är ute och rullar.

Cybex ePriams vaggläge kan användas både med sittdel och liggdel på chassit. Och eftersom jag inte hittar någon information som motsäger det, så skulle jag gissa att det även fungerar fint när man kör Priam med ett babyskydd på chassit.

Är Cybex ePriam värd pengarna?

Är man bara ut efter vaggfunktionen så finns det billigare lösningar, så som en barnvagnvaggare. I en jämförelse av barnvagnsvaggare visade det sig att båda testade modellerna hade en märkbar effekt på hur bebisen sov i vagnen. Med det sagt, så tycker jag att ePriams vaggfunktionen är på en högre nivå än vad vagnsvaggarna är. Mina fyra barn har alla varit otroligt kinkiga med att sova i vagnen. Men även den petigaste av mina bebisar hade nog somnat i ePriam med läge 3, då den rörelsen är mycket snarlik hur jag själv vagnat dem i vagn när de var små.

Cybex ePriam är en mycket dyr barnvagn, men priset är inte helt orimligt jämfört med vad en vanlig Priam kostar. Vill man bara ha vaggläget kanske det är lite väl saftigt. Men om man även tror sig ha användning av övriga funktioner hos ePriam – som draghjälp uppför backar, extra kraft vid terrängkörning och automatiskt inbromsning när man går utför – så är vaggläget som grädde på moset.

Skulle jag själv väntat ett femte barn, och utgått ifrån att det barnet skulle vägrat att sova i en stillastående vagn så som mina andra barn gjort, så hade jag direkt beställt en Cybex ePriam. För mig hade det varit värt det. Jag är djupt avundsjuk på att ePriam med vaggläge inte fanns när mina barn var bebisar.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Cybex ePriam hos: Babyland
Se pris för Cybex ePriam hos: Baby V

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Johanna 23 juli, 2022 - 09:03

Hej! 🙂
Vi har en Emmaljunga nxt90 som jag jag upplever är alldeles för tung och trög att styra.
Letar sittvagn som kan komplettera eller t.o.m. ersätta Emmaljungan.
Önskar en vändbar sittvagn som klarar varierat underlag, men som samtidigt är lätt och smidig att köra och tar mindre plats i bilen. Vi är dessutom långa så vill inte slå i chassit.
Har tittat på Joolz hub + och silver cross spirit (samt eventuellt Cybex balios. )
Körkänslan är absolut viktigast, men vill också att vagnen klarar lite grus och lite snö.
Vår son fyller 1 i slutet av sommaren.
Tack på förhand och för en toppenblogg! ☀️

Reply
Anna 28 juli, 2022 - 15:05

Hej Johanna,
i det här inlägget har jag med de i mitt tycke bästa vändbaras sittvagnarna som finns: https://ombarnvagnar.com/2021/09/topplista-basta-liten-vandbar-sittvagn/
Av de är det nog Cybex Talos och Balios, samt Joolz Hub, som är bäst i lite grus och snö.
Tillkommit sedan jag gjorde det inlägget har även Thule Shine, min recension av den kommer i augusti men den är också helt okej även för långa, men Hub och Balios/Talos är nog snäppet bättre ändå.
/Anna

Reply
Johanna G 25 augusti, 2023 - 07:58

Hej!
Har skrivit och frågat dig om råd några gånger redan.
Har en Joolz hub + sittvagn och är väldigt nöjd med den.
Inför nästa barn funderar vi på ny duovagn och då jag har smärtproblematik vill vi ha en lättkörd och lättsvängd vagn där man inte slår i chassit när man går då vi är långa.
Undrar hur den vanliga cybex priam 4 står sig mot Bugaboo fox 5 vad gäller körkänslan eller om cybex e priam kanske kunde vara ett smart val annars.
Inga andra märken med elektriska barnvagnar på ingång va du vet?
Tack för bästa barnvagnsbloggen! ☀️

Reply
Anna 25 augusti, 2023 - 09:42

Hej Johanna, och tack! <3
Nej jag har inte hört om några andra elektriska barnvagnar på ingång. Emmaljunga hade ju en modell de visade upp för några år sedan, men den verkar inte ha nått produktion än. Jag vet inte om du testkört ePriam än, men jag rekommenderar dig att göra det. Den är lättkörd med hjälpmotorn på. Men den är tyngre pga motorn, och om batteriet är slut märker man skillnad. Då är ePriam tyngre och trögare än en vanlig Priam.

Så vill du ha en vagn som är väldigt lätt så är nog Bugaboo Fox i så fall ett bättre val än ePriam. Däremot är skillnaden mellan Fox och vanliga Priam mindre. De är båda lättkörd, även om Fox upplevs som lättare vad gäller vikt även vid körning, och funkar absolut för långa föräldrar! Du skulle kanske även kunna kolla på Joolz Day+? Den är ju högre än Hub och väldigt skön att köra som jag minns den!
/Anna

Reply
Johanna G 26 augusti, 2023 - 08:17

Tack för svar!
Jag får ta och provköra cybex e priam och känna på de andra vagnarna också.
Frågan är om de klarar terräng/ snö mycket bättre än Joolz hub + eller om jag lika gärna kan köpa till liggdelen till hub istället?

Reply
Amanda 3 maj, 2024 - 10:46

Hej! Vet du om sitt- och liggdel från den gamla versionen passar till det nya chassit?
Mvh Amanda

Reply
Anna 3 maj, 2024 - 18:31

Hej Amanda!
Jag har inte hört något om att fästena skulle ha ändrats, men jag vet inte säkert att det funkar iom att jag inte testat det själv.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar