Mina bästa tips när man ska sälja sin barnvagn

av Anna

Hur säljer man bäst sin barnvagn?

Det finns faktiskt ganska mycket man kan tänka på, så här kommer en enkel guide för hur man maximerar värdet på sin barnvagn inför försäljning och hur man bäst sköter själva försäljningen. I ett kommande inlägg tipsar jag om hur man bäst säljer sina barnvagnstillbehör.

7 tips för att få vagnen såld

1 – Städa vagnen, noga

Ju renare vagnen är, desto högre pris kan man begära. Om vagnen ser ut som ny är det lätt för nästa ägare att föreställa sig att deras bebis är den första som ska ligga i den, även om de givetvis vet om att så inte egentligen är fallet. Mina rekommendationer för rengöring av barnvagnen finns här på bloggen sen tidigare.

2 – Lägg ner lite extra tid på att fotografera vagnen

Jag tror faktiskt att bilderna är viktigast av allt. Om de tas inomhus eller utomhus är en smaksak, men viktigt är att ha en enkel och snygg bakgrund. Det behöver inte vara en enfärgad vit vägg, en rolig tapet eller en snygg fasad funkar också. Men att fota vagnen mitt i en ostädad hall är inte bra. Använd inte heller en gammal bild på vagnen när ditt barn sitter i den.

Säljer du vagnen med både sitt- och liggdel så lönar det sig att fota vagnen med båda delarna på. Fota även alla eventuella tillbehör som medföljer vagnen och ha aldrig med tillbehör på bild som inte också säljs i annonsen. Låna heller inte andras bilder, utan ta dig tiden att fota din egen barnvagn.

3 – Lägg ut annons på rätt ställe

Givetvis är jag ett fan av Facebook-grupper, allt annat vore konstigt med tanke på att jag grundade Barnvagnar!-gruppen på Facebook. Men störst publik når man ofta med Blocket och om jag själv säljer en vagn så gör jag det där.

4 – Se till att all information potentiella köpare vill ha finns med i annonsen

Min rekommendation är att ha med ett stycke med kort information om själva barnvagnsmodellen: dess viktigaste egenskaper och funktioner och dess mest positiva sidor. Ha också med ett stycke information om just ditt exemplar av vagnen: vilket skick är den i, eventuella fel eller estetiska skador, hur länge den använts, vilken årsmodell och vilka tillbehör som ingår.

Var ärlig i annonsen. Vanligt slitage och smårepor får man som köpare räkna med om man köper begagnat, men finns där något större fel tycker jag det ska nämnas och det kan vara ett extra plus om man i annons erbjuder att man kan skicka fler bilder via mail eller sms på skavankerna.

5 – Ha en rimlig prissättning

Innan du säljer är det klokt att skapa ett konto på Blocket och sedan söka efter annonser där vagnar av samma typ som din säljs. Spara de annonser som verkar stämma i ålder och skick och notera vad de har för utgångspris samt hur snabbt de verkar säljas. Om alla vagnar läggs ut för 5000 kr och säljs inom 48 timmar kan man nog utgå ifrån att man får omkring 5000 kr för dem. Ligger de kvar länge och prissänks någon gång så kan man utgå ifrån att andrahandsvärdet är lägre än 5000.

6 – Lägg på prutmån

Vill du ha 3500 kr för din vagn, lägg ut den för 3800 kr. Köparen kan få pruta 300 kr och känna sig glad om hen får ned priset en aning medan du ändå får det du ville ha.

7 – Var transparent vid försäljningstillfälle

När köparen kommer och tittar på vagnen – uppmuntra dem alltid att testa alla funktioner. Det är ett tips jag ger till de som ska söka vagn men det är faktiskt väldigt klokt att tänka på också som säljare. Om köparen framför dig testat broms, ihopfällning, reglering av ryggstöd och så vidare så vet ni båda att allt funkade som det skulle vid försäljning. På så sätt är ni överens om i vilket skick vagnen säljs. Och då kan man som säljare även känna sig trygg med att om köparen exempelvis upptäcker något fel på bromsen en kort tid efter köp så vet du som att den faktiskt fungerade vid tidpunkten för försäljning och därmed inte är ditt ansvar.

Vilken tidpunkt är det bäst att sälja sin vagn?

Innan jag började blogga om vagnar så brukade jag köpa vagnar begagnat för att köra ett tag med mina barn för att testa dem och sen sålde jag dem vidare när jag tröttnat på dem och ville testa något nytt. Tillsammans med några andra Blocket-fans kom jag då fram till en formel för då vi trodde att det var bäst tillfälle att lägga ut en barnvagnsannons. Det ligger ingen vetenskap bakom detta, endast magkänsla så ta det med en nypa salt. Men vi kom fram till att middagstid en torsdag vid löning är den ultimata tispunkten att lägga ut sin försäljningsannons.

Tänk också på säsongen. En resevagn kanske man får lust att sälja på hösten, när man själv känner sig färdig med att använda den. Men störst efterfrågan brukar vara på våren, då andra familjer letar efter en vagn inför semesterns resor.

Vad gör man om vagnen inte blir såld?

Om man inte får sin vagn såld och har haft den ute på Blocket närmare två veckor så är min rekommendation att man tar bort annonsen helt och inväntar nästa löning. Sänk sedan priset till en rimlig nivå, vad det är varierar förstås men försökte man få vagnen såld för 10,000 kanske man får testa 8900 nästa gång. Ta sedan alltid nya bilder och gör en helt ny annons när du åter lägger ut vagnen till försäljning. Det lönar sig. Vill man hellre ha vagnen såld snabbt så kan man förstås börja med att enbart prissänka.

Lycka till med försäljningen!

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Mina bästa tips när man ska sälja barnvagnstillbehör 28 september, 2017 - 09:29

[…] bästa tips inför försäljning av barnvagnar har jag skrivit om tidigare här på bloggen. I detta inlägg följer jag upp med tips på vad som […]

Reply
Lise-lotte 2 februari, 2020 - 12:35

Hej!! Super inlägg!! Tycker du det är viktigt att spara kartongen till vagnen?

Reply
Anna 2 februari, 2020 - 23:50

Hej, och tack! Nej det är absolut inte viktigt, den skulle jag ta till återvinningen direkt efter att vagnen packat upp. Tar bara upp en massa plats!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar