Emmaljunga NXT Twin

av Anna
Lång recension av Emmaljunga NXT Twin

Recension av Emmaljunga NXT Twin

Pris: Ordinarie pris för Emmaljunga NXT Twin med en liggdel och två sittdelar är cirka 17,000 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Emmaljunga.
Tillbehör: Insektsnät medföljer. Regnskydd, Winter Seat, åkpåse, adapter och många andra tillbehör kan köpas separat.
Typ av vagn: Syskonvagn.

Första gången jag såg NXT Twin måste ha varit på Kind + Jugend september 2018. Då var den en prototyp som visades upp, utan varukorg och med lite andra funktioner. Bland annat kunde man vinkla handtaget på ett annat sätt. Den NXT Twin som nu finns att köpa har givetvis fått en varukorg och är på alla sätt redo att rullas. Jag har testat vagnen under ett antal månader. Både som syskonvagn NXT Twin men jag har även använt sittdelarna på singelchassit NXT60, som även det har ändrats en del sen min recension av Emmaljunga NXT60 år 2018.

Mitt första intryck av NXT Twin var förstås att den är stor. För det här är en stor syskonvagn. Men jag vande mig snabbt och när man väl är ute och går så är Emmaljunga NXT Twin en riktig pansarvagn, i ordets bästa bemärkelse.

Vilket utförande ska man välja?

Precis som med de flesta ev Emmaljungas barnvagnar så är också NXT Twin av en flexibel design. Det finns flera olika utföranden att välja mellan, som omfattar både vilken typ av hjul vagnen har och hur klädseln ser ut. Chassit finns år 2020 i tre utföranden:

 • NXT Twin Black Outdoor AIR
  Har lufthjul, svart chassi och brunt konstläder.
 • NXT Twin Silver
  Har punkteringsfria däck, silverfärgat chassi och svart konstläder.
 • NXT Twin Black
  Har punkteringsfria däck, svart chassi och svart konstläder.

Vad gäller klädseln så är det i princip inga funktionella skillnader mellan olika design, men utseende och detaljer varierar givetvis. Vilka chassin som har vilka färger på handtag och så vidare varierar från modellår till modellår. Så vad som gäller för år 2020 kan ha förändrat på NXT Twin årsmodel 2021. Emmaljunga byter modellår under sommaren, så NXT Twin 2021 bör därför börja säljas runt augusti 2020.

Man kan välja att köpa NXT Twin med chassi och valfritt antal sitt- och liggdelar till. Emmaljunga NXT Twin kan köras som tvillingvagn med två liggdel, med en liggdel och en sittdel eller med två sittdelar. Det finns inget singelvagnsläge. NXT Twin kan alltså inte göras smalare, man kan inte heller byta ut en sitt- eller liggdel mot en sidokorg.

Vagnen jag har testat är en Emmaljunga NXT Twin med ett Twin Black Outdoor Chassi samt sittdelar och liggdel i klädseln Lounge Navy Eco.

Emmaljunga NXT Twin i siffror

NXT Twin är 79 cm bred på vagnens bredaste punkt, vilket är över bakhjulen. När vagnen fälls ihop så måste man ta av sitt- och liggdelar först. Chassit ihopfällt med hjulen på mäter 89 x 79 x 45 cm. Chassits vikt, med hjulen på, uppger Emmaljunga vara ”från 16 kg” – för olika hjul väger olika mycket. Totalt med en sittdel och en liggdel väger NXT Twin cirka 24-27 kg.

 • Ergosittdel – 4,1 kg
 • Flatsittdel – 5,7 kg
 • Liggdel – 4,6 kg

Maxvikten per sittdel i NXT Twin är 22 kg. Det är samma maxvikt oavsett om det är en ergonomisk sittdel eller en vanlig Flat-sittdel. Liggdelen är godkänd för 9 kg. Varukorgen har en maxvikt på 5 kg.

Längre ned i detta inlägg beskriver jag skillnaderna mellan NXT Twins vanliga sittdel, kallad Flat, och den ergonomiska sittdelen. Där finns också en tabell med mina egnmätta mått för sittdelarna, såsom liggläge, sittdjup och dylikt.

NXT Twin med mysig, ombonad liggdel

Emmaljunga NXT Twin med liggdel

Emmaljunga vet hur man tillverkar en liggdel med hög mysfaktor, och denna NXT-liggdel är inget undantag. Jag vet inte om det är fodret eller den supermjuka, tjocka madrassen som gör det. Eller kanske en kombination av dessa två? Men man känner aldrig någon tveksamhet inför att bädda ned sin bebis i en Emmaljunga-liggdel.

Liggdelslocket har en uppvikbar kant som knäpps fast på insidan av suffletten. Vill man öppna upp locket utan att ta av det helt så kan man öppna upp dragkedjorna på sidorna och vika undan locket nedåt. Under madrassen finns platta som kan fällas upp. På så sätt kan man skapa ett litet sittläge i liggdelen. Det är praktiskt för lite större bebisar som vill se ut ibland, men fortfarande sover bra på en plan liggyta.

En liggdel som är lätt att lossa från chassit

Emmaljunga NXT Twin - så lossar man liggdelen från chassit + vädring i suffletten

När man fäller ut suffletten på NXT Twin liggdel så klickar den i ett fast, något framåtlutat läge. Inbyggt i suffletten finns ett bärhandtag. Som alla andra liggdelar är NXT Twin godkänd att bära med bebis i, så länge liggdelens maxvikt om max 9 kg inte överskrids. Bärhandtaget är av bra storlek och känns greppvänligt.

På baksidan av suffletten kan man öppna upp en rejäl vädringsficka. Dra upp dragkedjan som löper längs med sufflettens kant och vik in tyget. Det går att fästa i position med en tryckknapp. Under sufflettens klädsel finns ett lager meshnät, som släpper in luft till bebisen men håller insekter ute. Vill man fälla ned suffletten så trycker man in de två gråa knapparna på sufflettfästenas insida.

Det är superenkelt att lossa liggdelen från chassit. På undersidan av fotändan finns en grå spärr som man drar mot sig med ena handen. Med andra handen lyfter man liggdelen rakt upp i bärhandtaget. Hela processen är otroligt smidig, det krånglar aldrig när man ska vare sig fästa fast eller lossa liggdelen från Emmaljunga NXT Twin.

Ergo eller flat – vilken sittdel ska man välja till NXT Twin?

Emmaljunga NXT Twin - ska man välja ergonomisk eller vanlig Flat sittdel?

Så länge det finns ett utbud av olika sorters sittdelar till barnvagnar så lär frågan om vilken man ska välja vara ständigt aktuell. Läs gärna mitt inlägg om ergonomisk jämfört med vanlig sittdel. Där går jag igenom upplevda för- och nackdelar med de olika slags sittdelarna. Personligen anser jag att man inte generellt kan säga att den ena är bättre än den andra. De handlar om personliga preferenser, men påverkas också av vilken vagn man har – för alla ergonomiska sittdelar är inte identiska med samma funktioner oavsett tillverkare. Och samma gäller förstås även vanliga sittdelar.

Emmaljunga kallar sina sittdelar för sittdel ERGO och sittdel FLAT. Båda sittdelarna har en maxvikt på 22 kg. De skiljer sig åt i funktion och utseende, vilket jag beskriver mer ingående i nedan, mer fördjupande avsnitt om respektive sittdel. För den som gillar mått så har jag dock med eget måttband mätt de båda sittdelarna.

Mått på NXT Twin sittdelar

NXT FlatNXT Ergo
Höjd fotstöd28 cm27 cm
Djup sittyta25 cm23 cm
Bredd sittyta30 cm28 cm
Höjd ryggstöd48 cm49 cm
Ligglängd89 cm89 cm
Antal lägen ryggstöd3 st4 st

Eftersom att jag mätt måtten själva kan de säkerligen diffa något mot verkligheten. Det är också inte alltid måtten överensstämmer med min egen upplevelse. Min känsla av NXT Ergo jämfört med NXT Flat är att de är lika rymliga i ligglängd, delvis eftersom att NXT Flat blir mindre i liggläge. Men också att NXT Flat i sittläge är klart och märkbart rymligare än NXT Ergo. Vilket inte riktigt speglas av de faktiska måtten, men höjd upp till suffletten samt sufflettens utformning är två aspekter som också påverkar hur långa barn som ryms i en vagn.

Recension av Emmaljunga NXT Flat sittdel

Emmaljunga NXT Twin - så funkar vanlig Flat sittdel med liggläge och viloläge

NXT Flat är den vanliga sittdelen. Den ser lite större och klumpigare ut på vagnen, och har en helt annan form på både sittyta och sufflett. Ryggstödet på NXT Flat kan ställas i tre olika lägen. Det finns ett upprätt, bra sittläge. Ett viloläge med bra lutning. Och slutligen, som visas längst ned till höger i collaget ovan, finns också ett plant liggläge.

När man vinklar ned ryggstödet till liggläge så viker översta delen upp sig till en skyddande kant. Det påverkar NXT Flats ligglängd till att bli i princip identisk i längd med liggläget i NXT Ergo.

NXT Flat har förlängningsbar sufflett med tittlucka

Emmaljunga NXT Twin med Flat sittdel - så väl täcker suffletten barnet

Suffletten på NXT Flat sittdel påminner en hel del om suffletterna på Emmaljungas klassiska barnvagnsmodeller. Suffletten har både en utvikbar solskärm längst fram, som dock är ganska kort, och går att förlänga. Öppnar man upp dragkedjan som löper tvärs över suffletten så kan man dra fram en extra panel. I det läget har suffletten bra längd, som effektivt skuggar barnet. Förlängningen utgörs av två lager klädsel. Den övre delen kan vikas undan. Under finns en kombinerad titt- och vädringslucka i meshnät.

Sufflett som anpassas med dragkedjor

Emmaljunga NXT Twin med Flat sittdel, så öppnar man upp suffletten baktill och selen kan delas i fem remmar

När man justerar ryggstödet på NXT Flat sittdel så kan man även anpassa suffletten. På själva sufflettkåpan finns två lodräta dragkedjor. När ryggstödet är i sittläget så ska dragkedjorna vara igenstängda. Då sitter suffletten mer slickat runt sittdelen, det ser helt enkelt snyggare ut. När ryggstödet ska fällas ned till liggläge så får man först öppna upp de lodräta blixtlåsen, sen vinkla ner sittdelen. På så sätt får suffletten lite mer vidd och kan täcka runt hela ryggstödet även i vilo- och liggläge.

Att justera ryggstödet på NXT Flat sittdel är lätt. Vilket är en stor förbättring mot när jag skrev om den gamla NXT Flat sittdelen år 2018. Den var nämligen hopplöst jobbig att vinkla. Nu utgörs spärren på ryggstödets baksida både av två delar som kläms ihop uppåt, så låser man upp sittdelen för justering.

Även selen är lätt att justera. Remmarna kan tas isär i fem separata delar. Det gör det lätt att sätta fast en åkpåse eller en sittdyna i NXT Flat sittdelen. På mittbilden i den nedre raden i collaget ovan så ser man tydligt kanten som skyddar runt barnets huvud i liggläget. Selremmarna kan dras ut genom klädseln i olika lägen, både i ryggstödet vid barnets axlar och mellan barnets ben.

Smart fotstöd och swing away-bygel

Emmaljunga NXT Twin Flat sittdel - svängbar bygel och ställbart fotstöd.

NXT Flat-sittdelen har ett riktigt smart konstruerat fotstöd. Det kan ställas i flera olika vinklar. När man ska vinkla upp det så behöver man inte hålla in spärren, det är bara att dra fotstödet uppåt. När man ska vinkla ned fotstödet så täcker det satt hålla inne den grå spärren på ena sidan av fotstödet. Det gör det mycket enklare att komma åt om sittdelen används på NXT Twin. Och alltid ett plus med alla funktioner på en vagn som kan genomföras med bara en hand, tycker jag.

Bygeln på NXT Flat kan lossas helt från sittdelen. Man trycker bara in knapparna på fästenas insida. Man kan också välja att öppna upp bygeln bara på ena sidan, och svänga den ur vägen. Den typen av swing away-funktion är riktigt praktisk i synnerhet om man har ett barn som ofta vill klättra i och ur vagnen. Vill man verkligen kunna svänga bygeln helt åt sidan får man först öppna upp grenbandet, som sitter fast runt bygeln med en tryckknapp.

Recension av Emmaljunga NXT Ergo sittdel

Emmaljunga NXT Twin med Ergo ergonomisk sittdel - sittläge, vilolägen och liggläge

NXT Ergo är förstås den ergonomiska sittdelen. Att en sittdel är ergonomisk betyder att hela sittdelen vinklas när man fäller den. NXT Ergo har ett upprätt sittläge, två vilolägen samt ett liggläge. Liggläget är förstås skålat, det är så ergonomiska sittdelar fungerar, så man kan kalla det för ett fullt liggläge (ramen är parallell med marken) men inte ett plant liggläge (för det kan endast vanliga sittdelar ha). Precis som Flat-sittdelen så har Ergo-sittdelen samma antal lägen oavsett om sittdelen är vänd framåt eller bakåt.

Det är enkelt att ändra vinkel på sittdelen. På baksidan av ryggstödet löper en tjock rem som en stel båge, klädd i fuskläder, som man drar uppåt innan man börjar tilta NXT Ergo uppåt eller nedåt. Det är fullt möjligt att dra i remmen och vinkla sittdelen med en och samma hand.

NXT Ergo har förlängningsbar sufflett med tittlucka

Emmaljunga NXT Twin Ergo sittdel har förlängningsbar sufflett med tittlucka

Suffletten på NXT Ergo kan förlängas, genom att man öppnar upp dragkedjan som löper tvärs över den. Fullt utfälld så ger suffletten en bra skugga över ett barn i liggläget. Jag tycker att den lilla, utvikbara solkepsen hade kunnat vara längre. Den är i nuläget så kort att den endast gör minimal skillnad.

Har man suffletten på NXT Ergo helt utfälld så kan man också använda sig av den kombinerade titt- och vädringsluckan som då blir åtkomlig. Viker man undan tyget hela vägen upp så blottas en stor lucka av meshnät. Då ser man in till barnet ordentligt. Är det varmt ute så kan luft cirkulera bättre genom sittdelen när luckan är öppen. Det gör det lite svalare i vagnen, vilket är bra då Emmaljungas tyger är rätt kompakta. Vilket i sin tur förstås är ett stort plus om vintern och när det blåser.

Justerbar sele och öppningsbart grenband

Emmaljunga NXT Twin Ergo sittdel har en justerbar sele och grenrem med tryckknapp

Selen i NXT Ergo kan anpassas på flera olika sätt. Axelremmarna kan fästas i två olika hljdlägen på ryggstödet. Grenremmen, alltså den del av selen som är mellan barnets ben, kan också dras genom klädseln i två olika skåror. Grenbandet, vilket är remmen man fäster runt bygeln, kan öppnas upp och hänga ned mot fotstödet om man inte vill använda den. Eller om man vill öppna upp och stäng igen bygeln.

Själva selen i NXT Ergo kan också anpassas efter behov, Axelremmarna kan hakas loss från midjebanden. Med fem separata remmar går det snabbt och lätt att sätta en sittdyna eller åkpåse i sittdelen. På bilden längst ned till höger i collaget ovan ser man också tydligt den bågformade rem man ska dra uppåt när man vill vinkla NXT Ergo.

NXT Ergo har ställbart fotstöd och svängbar bygel

Emmaljunga NXT Twin Ergo sittdel har ställbart fotstöd och en swing away-bygel med knapp på höger sida

För att vinkla fotstödet på NXT Ergo-sittdelen så behöver man tyvärr använda två händer. På vardera sida av fotstödrt sitter en rund, grå knapp. Dessa knappar måste tryckas in när man ska fälla fotstödet nedåt. Vill man vinkla fotstödet uppåt så behöver man inte trycka in någon knapp. Då trycker man bara fotstödet uppåt direkt med handen. Fotstödet på NXT Ergo kan ställas i väldigt många olika vinklar.

Precis som NXT Flat har också NXT Ergo en swing away-bygel. Men den kan bara lossas från höger sida, när den ska svängas undan. Det är lätt gjort. På insidan av bygeln, nere vid fästet, finns en knapp som är tydligt att hitta och lätt att trycka in. På vänster sida så är bygeln monterad på sittdelsramen genom att man trycker den nedåt på ett fäste. Att lossa den igen kräver kraft och tar lite tid. Vill man ofta kunna ta av och på bygeln helt så är NXT Ergo klart krångligare än NXT Flat i just det avseendet.

Lossa NXT Ergo och NXT Flat från chassit

Emmaljunga NXT Twin - så tar man loss Ergo och Flat sittdelarna från chassit

Något oväntat så har en stor skillnad mellan sittdelarna visat sig vara hur man lossar de från chassit. NXT Ergo har öglor i läderimitation på båda sidor av sittdelen. När de pekar rakt uppåt så är det mycket lätt att stoppa in ett pekfinger i vardera ögla och dra rakt upp. Då lossnar sittdelen från chassi och kan lätt lyftas bort. Varenda gång jag har tagit loss NXT Ergo från ett chassi så har jag lyckats på första försöket, utan någon ansträngning.

Tyvärr har jag inte en enda gång lyckats på första försöket med att få loss NXT Flat från ett chassi. På båda sidor av sittdelen, vid armstödet, finns handtag i plast. Dessa ska man pressa uppåt, in i sittdelen. Handtagen är smala och hårda. De skär in i händerna när man tar i. Och man måste ta i, för de ska upp hela vägen in för att spärren inuti i sittdelen ska lossas. Jag är långt ifrån stark i armarna men det här har varit bisarrt svårt att hantera. Ofta har jag bara lyckats med högerhanden, så jag har fått lossa en sida i taget och försöket balansera den andra sidan från att åka ned i sitt fäste igen.

När jag testade den äldre versionen av NXT Flat-sittdelen så var detta inget problem alls. Nu har det istället varit ett stort problem och något som helt klart krävt mycket mer tid, kraft och energi än vad jag vill lägga ned på att lossa en sittdel från ett chassi.

Vilken är bäst – NXT Ergo eller NXT Flat?

Jag har använt NXT Ergo och NXT Flat lika mycket, både på NXT Twin-chassit men också på det NXT60 chassi jag har testat parallellt med syskonvagnen. Jag tycker att de olika sittdelarna har individuella för- och nackdelar. Mycket av det här handlar om personliga preferenser, så jämförelsen nedan speglar förstås endast mina egna åsikter om vilken sittdel som är bäst av NXT Ergo eller NXT Flat.

NXT ErgoNXT Flat
Fördelar– Bättre sittstöd för små barn
– Superlätt att lossa från chassit
– Enkel att vinkla till liggläge
– Mer kompakt och slimmad design
– Plant liggläge, kan användas med mjuklift
– Lätt att ta loss bygeln
– Fotstödet kräver bara en hand
– Mycket rymlig i sittläge
Nackdelar– Bygeln kan bara öppnas från ena hållet
– Mindre utrymme i sittläge
– Fotstödet kräver två händer
– Mycket svår att lossa från chassit
– Klumpig form
– Jobbigt att öppna dragkedjorna på suffletten

Så stora barn ryms i NXT Twin

Emmaljunga NXT Twin så stora barn ryms i sittdelarna

Mina två yngsta barn är nu 6 och 3 år gamla. Sexåringen är cirka 115 cm lång och treåringen ganska exakt två decimeter kortare med sina 95 cm. Båda är väldigt normala i storlek för sin ålder (om man med normalt avser BVC-kurvorna alltså). Ingen av dem väger över 22 kg, vilket ju är maxvikten per sittdel i NXT Twin. Och det har fungerat förvånansvärt väl för dem att åka i vagnen.

Sexåringen är alldeles för lång för att kunna sova i vagnen, oavsett sittdel. Han är också för lång för att kunna sitta bekvämt i ergosittdelen. Men i NXT Flat så sitter han oväntat bra. Visst ser det tight ut. Men han kan vila fötterna mot fotstödets nedre kant och han får plats med både huvud och överkropp. Det funkar till och med att fälla ut suffletten över honom.

Treåringen sitter fortfarande alldeles utmärkt i NXT Ergo, även om det börjar bli på gränsen. Hennes tjocka mössa med en tofs uppepå fastnar i suffletten när den ska fällas ut. Men utrymmesmässigt i själva sittytan sitter hon bra, även när jag har monterat i NXT Ergo Winter Seat-klädseln i sittdelen (bilden nederst till höger i collaget ovan).

Ställbart knäledshandtag och rejäla lufthjul

Emmaljunga NXT Twin kan köpas med olika slags hjul och har ett ställbart knäledshandtag

NXT Twin går alltså att köpa antingen med punkteringsfria hjul eller med dessa luftfyllda Outdoor-hjul som jag har kört med. Ska man köra mycket i terräng och/eller snö så är min rekommendation alltid att man väljer lufthjul. De kräver mer underhåll – lufthjul ska pumpas regelbundet, gärna med en luftpump med tryckmätare. Men de fixar så mycket mer när det kommer till varierade underlag. Och det har märkts när jag kör NXT Twin, det har inte funnits ett enda tillfälle där vagnen har kört fast sig. Den bara rulla på – oavsett vad.

Alla hjul är enkla att klicka av från NXT Twin, om man exempelvis vill göra chassit så litet som möjligt. Framhjulen är rörliga, men kan även låsas i fast läge för extra bra och stabil terrängkörning.

Handtaget på NXT Twin är ett knäledshandtag med vad som nästan känns som ett oändligt antal lägen. Handtaget kan framåt vinklas hela vägen ned mot sig självt. Det funkar dock inte alltid när man har sitt- eller liggdelar på chassit. Oavsett längd på förälder kommer alla kunna hitta ett bra läge på handtaget med NXT Twin. Dess vinkel skapar dessutom gott om utrymme mellan chassi och benen på den som kör vagnen. Så även om man tar riktigt långa kliv kan man gå bekvämt med NXT Twin.

Lite krånglig men rymlig varukorg

Emmaljunga NXT Twin har en rymlig varukorg, fotbroms och rejäl fjädring

Köper man Emmaljungas vagnar i butik så brukar man få dem färdigmonterade. Ska man montera NXT Twin själv så kommer man få klura lite med att få fast varukorgen. Tyget är rätt styvt och har knapphål, skåror, som ska träs på fästen på chassit. Det krävs att man tar i för att få fast alla. Ändå har jag märkt att ibland när chassit har fällts ihop och sen upp igen så har varukorgen lossnat från några fästen.

Väl monterad så är det enkelt att komma åt varukorgen både framifrån och bakifrån. Eftersom att den både har en tvärslå och en rejäl balk i mitten så rymmer NXT Twins varukorg inte enstaka, större föremål särskilt bra. Men ska man handla med NXT Twin får man plast med innehållet i två matkassar under vagnen. Tricket är att packa in matvarorna en för en. En normalstor skötväska och annat man behöver med två barnvagnsåkande barn går också in utan problem.

Fotbromsen på NXT Twin är en vanlig, enkel grå pedal mitt på chassit bakre stag. Den är enkel att pressa ned när bromsen ska läggas i. När vagnen ska börja rulla igen så pillar man upp bromsen med fotspetsen. När man ändå är nere på marknivå och kikar på broms och varukorg kommer man också upptäcka den seriösa dämpning som NXT Twin är utrustad med. Vagnen har inget supergung, det är den lite för tung för skulle jag tro. Men att den har en riktigt bra fjädring märks när man kör NXT Twin. Åkturen blir aldrig hård eller stötig. Lufthjulen lär dock bidra positivt till den goda körkänslan.

Så fäller man ihop Emmaljunga NXT Twin

Så fäller man ihop Emmaljunga NXT Twin

När man ska fälla ihop NXT Twin så måste man först ta av sitt- och liggdelar från chassit (1). Dessa får man packa in separat, exempelvis om man ska ta med NXT Twin i bilen. Nästa steg är att man fäller mittstaget framåt (2). Det gör man genom att trycka in den stora, ljusgrå spärren. Därefter ska man fälla in sidofästena. Båda sidofästena har två runda gråa knappar där de fäster in i chassit (3). Båda knapparna trycks in, sedan kan man vika fästena inåt och ned mot varukorgen (4).

När man fällt ned alla tre fästena (5) så är nästa steg att vika in handtaget. Börja med att vika handtaget dubbelt (6). Därefter drar man först ut den svarta spärren som sitter nere till höger där handtaget fäster in i chassit och sedan måste man lossa de två gråa spärrarna för att handtaget ska bli rörligt. Därefter kan man vika handtaget framåt (7).

NXT Twin blir stor men platt ihopfälld

Så stor blir Emmaljunga NXT Twin ihopfälld

När man fäller ihop NXT Twin så förblir vagnen lika bred som den är uppfälld. Men den blir kortare, i och med att handtaget inte längre sticker ut från vagnen. Och den blir såklart mycket mycket lägre. När NXT Twin fällts ihop mäter chassit, med hjulen kvar på, 89 x 79 x 45 cm. 79 cm är bredden, 45 cm är höjden och 89 cm är längden. Att jämföra med att jag får NXT Twin till cirka 135 cm lång när man har en sittdel och en liggdel på chassit, samt har handtaget i ett normalt körläge.

Tar man av eller åtminstone öppnar upp byglarna på NXT Twins sittdelar så kan man smidigt stapla dem ovanpå chassit. Vagnen blir då ganska kompakt. Ska man ta med NXT Twin i bilen på en långresa, med mycket annan packning, så skulle jag ta mig tiden att klicka av hjulen från chassit. Det kommer spara en mycket plats i bagageutrymmet.

Köra NXT Twin i stan och i kollektivtrafiken

Hur funkar Emmaljunga NXT Twin på bussar, spårvagn, tunnelbana och inne i affärer?

Emmaljunga NXT Twin är inte en liten och kompakt syskonvagn. Den kan inte beskrivas som smidig i formatet. För den tar plats. Däremot är den riktigt smidig att köra. Vilket gör att det ändå funkar att ha med sig NXT Twin in i butiker och i kollektivtrafiken. På den minsta av de lokala matbutikerna där jag bor så går NXT Twin inte in i alla gånger. Men på COOP kunde jag ta mig runt där jag behövde.

Att ha med NXT Twin på buss och tunnelbana har också funkat. Alla syskonvagnar på bredden känns klumpiga jämfört med en singelvagn. Men NXT Twin känns inte så mycket bökigare än Bugaboo Donkey Duo egentligen. Utom i de lägena när skillnaden i bred på 5 cm innebär att man inte kommer fram. För så är det med kollektivtrafiken i Stockholm. Även om standardbredden för alla dörröppningar ska vara 80 cm så finns det några gamla hissar och andra ställen kvar där en vagn på 79 cm inte kommer in. På bussen har man dock stor hjälp av att man kan vika in handtaget så bra. Då kommer folk förbi i gången bakom NXT Twin.

Körkänslan i Emmaljunga NXT Twin

Körkänslan i Emmaljunga NXT Twin i terräng och i stan

Emmaljunga NXT Twin är en lättstyrd och lättkörd syskonvagn. De stora lufthjulen rullar mjukt och fint över grus och trottoarkanter. Den väl tilltagna fjädringen i chassit gör att en gropig gräsmatta eller en ojämn grusväg inte är något bekymmer alls. Och på asfalt och stenlagda trottoarer så rullar NXT Twin fjäderlätt fram.

Sen ska det säga att vagnen är ganska tung. Det märker jag i långa, sega uppförsbackar med två barn i vagnen. Har man två barn som väger runt maxvikt, alltså 22 kg per barn, samt varukorgen maxlastad med 5 kg, så tillkommer ju även vagnens egen vikt. Vilket gör att det totalt kan handla om 50-54 kg man ska trycka framför sig.

Min tid med NXT Twin har varit positivt laddad. När jag väl kommit ut genom ytterdörren, där marginalen är liten för att ta sig igenom, så är det bara trevligt att köra NXT Twin. Jag skulle inte gärna ta med mig NXT Twin ofta till centrala Stockholm, och inte välja den alls om jag vet att jag ska besöka små butiker eller affärer med trångt mellan gångarna inne i lokalen. Men för alla promenader utomhus så är NXT Twin en trevlig vagn att rulla.

Är en 79 cm bred syskonvagn för stor?

Så bred är Emmaljunga NXT Twin - påverkar det hur det är att köra?

Den som bor trångt eller bara rör sig i stadsmiljö kommer antagligen uppfatta NXT Twin som lite för stor, lite väl klumpig. Bor man som jag i en närförort och promenerar i många olika miljöer så fungerar den bra. Bor man mer ute på landet och aldrig går där det är trångt så kommer man inte ens tänka på att NXT Twin är 79 cm bred. Med ett undantag förstås – det krävs en viss storlek på bagageutrymmet för att kunna ta med sig NXT Twin i bilen.

NXT Twin är alltid lika bred, oavsett vilken kombination av sitt- eller liggdelar man har på chassit. Och vagnen är som bredast över bakhjulen, som bilderna ovan visar. Där har jag också fotograferat när jag kör in vagnen i mitt hus – både genom altandörren på baksidan och genom vanliga ytterdörren på framsidan. Det är standarddörrar och det är inga problem att få in NXT Twin genom dem. Men man behöver köra i en rak vinkel. För som bilderna visar så handlar det inte många centimetrar i marginal.

Mitt omdöme av Emmaljunga NXT Twin

Jag är positivt överraskad av min egen uppfattning av NXT Twin. Jag trodde bredden och tyngden skulle dra ned helheten massivt. Men bredden och tyngden har jag bara tänkt på vid vissa specifika tillfällen. Vid en promenad hem från förskolan, 2,5 km på blandat underlag, så är upplevelsen att det här är en riktigt stabil, lättkörd syskonvagn som rymmer två stora barn väl.

Att man kan välja olika sorters hjul och olika sorters sittdelar på Emmaljunga NXT Twin tycker jag är fantastiskt. Hade Emmaljunga på något sätt kunnat komprimera ihop vagnen till max 75 cm bred (varför kan de inte det?) så hade NXT Twin fått toppbetyg från mig. Sen ska man förstås inte glömma prislappen. Men om varken bredd eller budget är något hinder så är Emmaljunga NXT Twin en syskonvagn värd att överväga om man väntar tillskott till familjen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Emmaljunga NXT Twin hos: Baby V
Se pris för Emmaljunga NXT Twin hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Maria 5 maj, 2020 - 13:10

Hej! Vi har just nu emmaljunga nxt60 ergo som vi fullkomligt älskar! Vi har fått tillskott till familjen och står nu i valet och kvalet att sälja vagnen (vi har sitt+liggdel) och köpa en bugaboo duo eller endast köra på emmaljunga twin chassit i och med att vi älskar sitt+liggdelen så pass mycket. Vi bor i förort till Stockholm (tunnelbanesträcka) så de kommer bli en del åkande både med buss och tunnelbana.. Hur skulle du gjort? Med vänlig hälsning, förvirrade föräldrar

Reply
Anna 5 maj, 2020 - 15:47

Hej Maria,
det är en klurig fråga faktiskt. De två vagnarna har sina olika för- och nackdelar förstås. NXT Twin är märkbart bredare, just i kollektivtrafiken är ju var de centimetrarna kan göra skillnad. Samtidigt är NXT Twin väldigt tålig och rejäl, och har du redan sitt + liggdel så kommer ju den kännas mycket mycket mer prisvärt. Dessutom innebär ju det att du på sätt och vis kan växla mellan singel- och syskonläge, även om du inte kan dra ihop och isär chassit som på Donkeyn. Så jag skulle säga att just storlek/bredd och hur mycket ni kommer vilja kunna växla mellan mono/duo, kontra pris för en vagn där ni måste köpa allt och en där ni bara behöver chassi är de punkter ni ska väga mot varandra!
/Anna

Reply
Cathy 19 juli, 2020 - 21:58

Hej,
Vet du om fotsack och/eller åkpåse för nxt passar för äldre vagnar, t.ex. double viking? Eller har du nåt tips var man kan få tag på dessa? Begagnatmarknaden är inte direkt fet…

Reply
Anna 31 juli, 2020 - 09:35

Hej Cathy,
nej det har jag tyvärr inte koll på. Hör ibland om att enstaka butiker kan ha en del sånt i lager, så min bästa gissning är att ringa runt till Emmaljunga-återförsäljare och kolla om de har kvar något. Då tänker jag på fotsack. Åkpåse finns det hur många som helst som funkar, både Emmaljungas egna och universella!
/Anna

Reply
Johanna 21 september, 2020 - 18:32

Hej
Jag letar efter en syskonvagn som klarar grövre grusvägar. Det ska finnas vändbara sitsar och liggmöjlighet för en bebis. Den kommer i princip aldrig användas på stan, i kollektivtrafik eller packas ihop utan bara köras på grusvägar på landet och i snö. Hur är NXT twin jämfört med DVn? Finns det någon annan vagn som kan passa?

Reply
Tove Göransson 7 juni, 2022 - 17:38

Hej! Vet du om alla nxt twin chassi är kompatibla med alla nxt sitt- och liggdelar? Jag har ett äldre nxt90 chassi och sitt- och liggdel till det chassit (ca 2017-2018, köpt begagnat). Nu vill jag köpa ett nxt twin-chassi och planerar att använda de delar jag redan har och byta runt så att det passar tillfället. Vill ju även kunna använda singelchassit då storebror är på förskolan.
Tack!

Reply
Anna 8 juni, 2022 - 09:47

Hej Tove!
Om du köper ett nytt Twin-chassi nu så är det kompatibelt med de NXT-delar du redan har. Det Emmmaljunga ändrade 2021 var att infästningen på NXT-sittdelar och liggdelar blev lite längre, vilket gör at nya sitt- och liggdelar inte funkar på äldre chassin. Men äldre sitt- och liggdelar funkar på nyare chassin dock!
/Anna

Reply
Maria 15 juli, 2022 - 20:41

Hej! Vi väntar tillökning och ska köpa en syskonvagn. Vi har läst en hel del och även besökt flera butiker men upplever tyvärr att utbudet av syskonvagn och framförallt en vagn där barnen kan åka bredvid varandra och sittdelarna även är vändbara knappt finns.
Vi vill även att sittdelarna ska kunna användas så länge som möjligt och efter att ha tittat och låtit vår tvååring provsitta Emmaljunga NXT Twin, Bugaboo Donkey 5, Beemoo BFF60, TFK och Thule så känns det som att Emmaljunga är den som står ensam kvar. De andra var väldigt korta i ryggen så att vår 2 åring redan nu nådde upp till suffletten med huvudet. Hade det inte varit för att Bugaboo Donkey 5 var så kort i sittdelen hade den helt klart varit ett alternativ.

Jag är inte helnöjd med Emmaljungas handtag, upplever det stort, klumpigt och jag hade velat vinkla det mer bakåt/neråt för att passa mig.

Har du någon annan vagn som du kan tipsa om?
Eller har vi lyckats finkamma det lilla utbudet som finns?

Reply
Anna 28 juli, 2022 - 15:11

Hej Maria!
Om du vill läsa mer allmänt om syskonvagnar så har jag ett inlägg här, dock drygt 2 år gammalt så en del modeller har hunnit utgåt/uppdaterats:https://ombarnvagnar.com/2020/01/topplista-16-populara-syskonvagnar/

Utbudet av syskonvagnar är dessvärre inte stort, speciellt inte om du vill ha vändbara sittdelar och barnen bredvid varandra. Ska du köpa nytt så är det Donkey, NXT Twin och Basson Duo du kan välja på, samt att Jollyroom brukar ha någon modell från Beemoo och Lekmer/Babyshop har i perioder även sålt Carena Visby. Ingen av de två har dock stora sittdelar, så de är nog inget för dig.

Rymligast är som du själv märkt nog NXT Twin, i synnerhet med Flat-sittdelarna på. Annars är det framåtvända sittdelar som gäller om du vill ha större rymlighet i sitsen tyvärr.
/Anna

Reply
Haleh 24 augusti, 2022 - 08:57

Hej!
Vet du vilka babyskydd som går att ha på chassit på denna tvillingvagn? Har hört att Britax römer ska funka. Fungerar fler sorter?

Reply
Anna 25 augusti, 2022 - 10:14

Hej Haleh!
Du kan ha babyskydd på Twin! Här har Emmaljunga två olika adaptrar, en för Britax och en för Maxi Cosi, Cybex mfl märken: https://emmaljunga.com/sv/accessories/all-accessories/autostols-adapter
Notera följande:
1 – Britax iSense och Baby Safe 3 har Maxi Cosi-fästen, och kräver därför Maxi Cosi-adaptern, inte Britax adaptern.
2 – Båda adapters finns i två varianter, beroende av från vilket år din NWT Twin är!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar