Cykelvagn – jämförelse mellan Nordic Cab Explorer och North 13.5 Speeder

av Anna
Jämförelse av två cykelvagnar - North 13.5 Speeder och Nordic Cab Explorer

Recension av två budgetcykelvagnar

Förbered er på långläsning! För det här är inte bara två recensioner i samma text utan även en jämförelse mellan två konkurrenter. Jag har tidigare skrivit om cykelvagnen Thule Coaster som jag körde sommaren 2014. Sommaren 2015 fick jag testa både Nordic Cab Explorer och North 13.5 Speeder. Båda vagnarna är recensionsexemplar via Babyland respektive Jollyroom. Nordic Cab Explorer har legat något högre i pris än North 13.5 Speeder.

Och om vi ska börja med en kort sammanfattning så skulle jag också säga att Nordic Cab är snäppet mer påkostad i material och också generellt har något bättre genomförda funktioner. Men jag är imponerad av vad båda cykelvagnarna klarade av. Vilken som av dem hade uppfyllt de behov min familj har haft under somrarna. Båda vagnarna kan omvandlas mellan att vara cykelvagn och barnvagn. Men jag har endast använt barnvagnsfunktionen för att prova den och till allra största delen haft dem båda fastspända bakom en cykel.

Jag kommer gå igenom varje vagn för sig med enstaka hänvisningar till den andra modellen. Sedan avslutas denna recension med ett stycke där jag spaltar upp vagnarnas för- och nackdelar mot varandra.

Cykelvagnarnas mått och siffror

Nordic Cab Explorer är 79 cm bred och väger 13,5 kg. Nordic Cab Explorer tar 50 kg totalt och anger att den funkar upp till cirka 5 års ålder.


North 13.5 Speeder är 80 cm bred och väger 16,5 kg. North 13.5 tar 20 kg per sittdel och anger att maxlängd för barnet är 116 cm.


När jag testade vagnarna så var mina barn 6 år, 4,5 år och 1,5 år gamla samt cirka 118, 110 och 80 cm långa. Den tyngsta av dem vägde cirka 20 kg, den lättaste cirka 10 kg.


Recension av Nordic Cab Explorer

Så kopplar man Nordic Cab Explorer till cykeln

Att montera Nordic Cab Explorer var inte helt enkelt, speciellt som att ingen instruktion medföljde. Tydlig bruksanvisning går dock att hitta online. Så med taskig internetanslutning förstod jag till slut vilken del som skulle sitta var. Explorer utgörs av en gedigen bottenplatta och en ram som spänns ut och håller klädseln uppe. Väl färdigmonterad så återstod bara att koppla vagnen till en cykel.

Nordic Cab Explorer har en snabbkoppling som skruvas fast på cykelns bakhjul. Sen är det löjligt enkelt att förankra cykelvagnen vid cykeln. Den yttersta biten av armen förs in genom hålet i snabbkopplingen. Sedan säkrar man med en sprint. Utöver det finns ytterligare en säkerhetsvajer som ska fästas så att cykelvagnen aldrig kan rulla bort från cykeln om nu sprinten skulle gå sönder. Att koppla på och av Nordic Cab Explorer från cykeln går på max en minut. Det görs därmed med lätthet utanför matbutiken om man vill ta med vagnen in för att handla.

Nordic Cab Explorer som barnvagn

Nordic Cab Explorer som barnvagn

Som promenadvagn med det hjul som medföljer Nordic Cab Explorer så är det inte terrängkörning man ska satsa på. Det är ett litet promenadhjul som ingår. Men det är fullt tillräckligt för asfalt och för körning inne i butik. Hjulet klickas på plats i ett hjulfäste som alltid sitter på chassit. Även om Explorer blir väldigt lång då så går det bra att ha cykelarmen kvar på chassit när man har promenadhjulet på. Vill man kunna använda vagnen även för jogging eller körning i terräng så finns det ett mer rejält framhjul som kan köpas till separat.

Sittutrymme i Nordic Cab Explorer

Sittutrymme i Nordic Cab Explorer

Viktigaste av allt tycker jag sittutrymmet för barnen är. Och där känns Nordic Cab Explorer väldigt påkostad. Bottenplattan är i hård plast vilket innebär att man inte behöver oroa sig för att barnen ska råka trampa för hårt och göra hål i klädseln. Det gör också att jag som förälder inte behöver balansera cykelvagnen riktiga lika noga när två barn ska sätta sig på plats. Själva sittytan har normaltjock vaddering. Men under sittytan skjuter man in ett så kallat ”seat support block” som verkligen gör mycket för komforten. Speciellt om man cyklar där det är mycket gropar så absorberar blocket en del av guppandet. Barnen får då inte så ont i rumpan av att det är ojämn terräng. Det känns påkostat och gör att Nordic Cab Explorer blir den av cykelvagnarna som uppfattas som mest bekväm. Selen är enkelt förlängningsbar. Det finns både nackkuddar och rejält mjuka kuddar på selremmarna uppe vid axlar och nacke.

Litet viloläge kan fås till på Explorer

Dessutom går det faktiskt att luta ryggstödet till ett viloläge på Nordic Cab Explorer. Som de två små bilderna längst ned till höger i collaget ovan visar så får man lossa på remmarna på baksidan av ryggstödet. Och det fälls alltså för båda sittdelarna – det är inte en individuell fällning. Sedan skjuter man sittytan framåt så att ryggstödet kan tiltas bakåt. Det är inte ett liggläge men som bilden på ett sovande barn med cykelhjälm visar, så är lutningen precis tillräckligt för att huvudet inte ska falla framåt. Viloläget får inte användas medan man cyklar. Men när man har Explorer som barnvagn så är det galet praktiskt att möjlighet till att luta ryggstöd finns om ett barn behöver ta en tupplur.

Smarta detaljer och knäledshandtag hos Nordic Cab Explorer

Smarta detaljer hos Nordic Cab Explorer

1 – Här syns benutrymmet för barnen tydligt. Detta är med sittdelen i det upprätta läget och själva sittplattan bakåtskjuten. På båda sidor av cykelvagnen finns nätfickor som det är mycket praktiskt att förvara drickflaskor, näsdukar och kanske några kex eller annat som barnen kan få tag på själva under cykelturen.
2 – Rejäla bakhjul med reflex, och stora sidofönster så barnen ser ut ordentligt.
3 – På Nordic Cab Explorer sitter handtaget alltid på plats på vagnen. Det har knäledshandtag och kan vinklas i flera olika steg.
4 – Närbild på hur cykelarmen är fastkopplad i chassit, och på de sidoskydd som finns för att hindra att man cyklar in i hinder med hjulen.
5 – Ska Explorer användas med ett barn istället för två så klickar man loss en sele och fäster den i mitten. Detta eftersom att det är viktigt att cykelvagnen är välbalanserad. Att flytta selen är så pass enkelt att det absolut är genomförbart att skjutsa två barn till en plats, snabbt göra om selen och sedan cykla vidare med bara en passagerare.

Packutrymmet i Nordic Cab Explorer

Rymligt förvaringsutrymme

Packutrymme på Nordic Cab Explorer är makalöst bra. Det här är imponerande. Vi har fortfarande maxvikten på totalt 50 kg för hela cykelvagnen att förhålla oss till. Men det betyder att när jag körde vagnen med en 1-åring och en 4-åring så kunde jag packa 20 kg prylar också. Och det är inte illa pinkat. Konstruktionen möjliggör dessutom att man kan ställa 2-3 matkassar rakt ned i cykelvagnen. Utrymmet blir förstås mindre om man har ryggstöden i viloläge. Men i sittläge så är det gott om utrymme.

Att förvara det lilla promenadhjulet där bak blir inte heller något problem. Det tar så lite plats att man nästan glömmer att det är där. Vad gäller ihopfällningen av Nordic Cab Explorer så låter den sig göras relativt lätt. Och vagnen blir kompakt nog att gå in under insynskyddet i bakluckan på en Opel Astra Kombi. Behöver man transportera vagnen med bil så går det. Men man får kanske räkna med att den tar upp mycket plats förstås.

Regnskydd, insektsnät och solskydd för Nordic Cab Explorer

Justerbart solskydd och insektsnät

Nordic Cab tänker enligt lager-på-lager-principen och jag tycker att det är klokt. Explorers framsida kan använda på fyra olika sätt. Givetvis kan man cykla helt utan skydd framtill.  Fäller man ned det första lagret material så får man ett bra insektsnät som effektivt skyddar mot knott på kvällsturen. För ytterligare skydd viker man fram ett lager klarplast, som funkar som stopp mot både vind och regn. Som ett sista steg finns dessutom en solskyddsduk som kan vikas ned ovanpå och täcker nästa hela vägen in. På så sätt slipper barnen i vagnen bli bländade.

De olika lagren fästs med både dragkedja och kardborre. Det finns en ficka uppe på cykelvagnens tak där de lager som inte används kan vikas undan så de inte hänger för vinden. Baksidan fungerar i princip likadant, antingen heltäckt, myggnät eller öppet. Här syns även den säkerhetsrem som finns på handtaget, att ha runt handleden om Explorer används vid promenader eller löpning.

Så stora barn ryms i Nordic Cab Explorer

Så ryms barnen i Nordic Cab Explorer

Kanske viktigast av allt är förstås barnperspektivet. Och mina barn trivdes riktigt bra i Nordic Cab Explorer. Jag skjutsade flera gånger 4- och 6-åringen till deras dansskola och fast det kanske ser tight ut så klagade de aldrig över att det var trångt eller obekvämt. De tyckte snarare att det var riktigt trevligt att kunna sitta och prata med varandra. Och när 4-åringen åkte i sällskap med 1-åringen så känns kupén i Nordic Cab Explorer riktigt luftig.

Mittenbilden i collaget ovan visar hur benutrymmet ser ut med ryggstödet i viloläge och sittplattan framskjuten. Övriga bilder är sittplattan i sitt vanliga läge och ryggstödet upprätt. Jag är väldigt nöjd med utrymmet och tror till och med att de två äldsta skulle kunna åka tillsammans även nu när de fyllt 5 och 7 år. Och att cykelvagnen rymmer stora barn tyckte jag känns viktigt. Båda mina äldsta kan cykla själva utan problem, men när vi ska ta oss längre sträckor eller cykla längs motorvägen – för på Gotland har man inte så mycket till val – så känns det mycket tryggare att ha dem i en vagn än vinglandes på sin egen cykel.

Den höga maxvikten och de rymliga sittytorna gör att Nordic Cab Explorer har en riktigt lång användningstid och det är ett stort plus. Att den dessutom kan användas från cirka ett års ålder med lutningsfunktionen för när den lilla behöver sova gör att det faktiskt inte finns något alls att klaga på tycker jag. Nordic Cab Explorer känns riktigt genomtänkt och välbyggd. Den funkar utmärkt för alla behov jag har haft av en cykelvagn.


Recension av North 13.5 Speeder

Recension av North 13.5 Speeder

North 13.5 Speeder har en en form som lever upp till dess namn, och rullar bra gör den också. Precis som Nordic Cab Explorer kan Speeder omvandlas till barnvagn. Men i det här fallet handlar det inte om något man gör på en handvändning, med barnen i vagnen, på parkeringen utanför ICA. Det hjul som medföljer North 13.5 Speeder är ett mer rejält, luftfyllt hjul som klarar terräng bättre och som skulle kunna funka att jogga med. Även om det också finns ett större framhjul att köpa till för det syftet.

Det medföljande hjulet har en handbroms som sitter fäst på Speeders handtag. Och det här här det blir lite bökigt. För att omvandla North 13.5 Speeder från cykelvagn till barnvagn så kan cykelarmen sitta kvar. Men man måste montera på både hjul och handtag i samma veva. Det går alltså inte att ha handtaget på vagnen medan man cyklar. Något som bidrar till att omvandlingen känns både komplicerad och tidskrävande. Framhjulet ska skruvas fast, bromsvajern ska dras rätt och så ska handtaget skruvas fast.

Visst går det att göra men själv skulle jag få stresspåslag deluxe om jag skulle genomföra detta på tid eller i sällskap med otåliga barn. Väl på så är handtaget på North 13.5 Speeder dock bra. Det har en ställbar knäled och lättgreppad handbroms. Vill man bromsa Speeder som cykelvagn så finns det remmar man kan dra genom bakhjulen och som får fungera som parkeringsbroms.

Koppla North 13.5 Speeder till sin cykel

Så kopplar man Speeder till cykeln

Att använda North 13.5 Speeder som en cykelvagn går däremot lätt som en dans. Snabbfästet skruvas på cykeln och sedan handlar det om några sekunder för att koppla av cykelvagnen och fästa säkerhetsremmen. Det är smidigt att fixa. Och att ställa av Speeder för att cykla vidare med bara cykeln är något som är snabbt ordnat.

North 13.5 Speeder som cykelvagn med fjädring

North 13.5 Speeder som cykelvagn

North 13.5 Speeder har fjädring i bakhjulen som dämpar stötarna som uppstår när man cyklar på ojämnt underlag. Fjädringen verkar bra och mina barn har uppfattat vagnen som lika bekväm att åka i som Nordic Cab Explorer. Men då har vi främst åkte lite kortare turer. Jag uppfattar selen som väl vadderad och det finns små nackkuddar som går att ta loss. Ryggstödet är bekvämt med lite svikt i. Men sittytan är dock åt det hårdare hållet och kanske kan ge lite träsmak vid långa åkturer. Det kan vara rekommenderat att bygga upp med en filt eller något slags sittdyna.

Ryggstödet i North 13.5 Speeder kan inte vinklas, men det är en aning bakåtlutat som det är. Så även om det inte är ultimat att sova i vagnen så kan ett lite större barn som blir trött åtminstone luta sig något bakåt under åkturen. För småbarn som behöver sova så funkar North 13.5 Speeder sämre. Selen i cykelvagnen är enkel att fästa om. Från en på vardera sida till att vara en sele centrerad i mitten om man vill cykla med bara ett barn i cykelvagnen. På sidorna av sittutrymmet finns små förvaringsfickor för sådant barnen kan behöva komma åt under cykelturen. Golvet utgörs av textil och det drar förstås ned vagnens vikt. Men samtidigt känns det lite instabilt när barnen trampar runt inne i cykelvagnen när de ska sätta sig till rätta.

Myggnät och lucka för North 13.5 Speeder

Gott om vädring och tittluckor

Båda framsida och tak på North 13.5 Speeder kan täckas över i olika lager. Taket är i klarplast men vill man ha mörkt i cykelvagnen så finns ett täckande tyg att fästa över, med hjälp av kardborre. Vill man ha öppet takfönster och släppa in solen så kan tyget rullas undan och fästas upp med snoddar. Framtill kan cykelvagnen vara helt öppen, eller så drar man för insektsnätet för att skydda mot knott och mygg. Vill man dessutom stänga regn eller vind ute så drar men ned ett lager klarplast för öppningen. Framtill på North 13.5 Speeder så sitter även två rejäla reflexer.

Packutrymme i North 13.5 Speeder

Begränsat med packutrymme baktill

Packtutrymmet på North 13.5 Speeder är utrymmesmässigt rätt bra men samtidigt ganska svårpackat. Ett stort packutrymme där man kan ställa in ett par matkassar eller en strandsväska hade varit enklare. Inte bara för att jag då kan packa inne i huset och bara placera väskan i vagnen. Utan också för att jag lika enkelt kan ta med mig packningen ner till vattnet om vi åker till stranden. Det är inte alltid man kan ha sin cykelvagn precis bredvid sig och jag hade gärna sluppit packa om, från vagnens fack och fickor, till en väska jag sen kan bära med mig grejerna i.

Sen tycker jag även att öppningen för det stora utrymmet är något för tight för att det ska vara enkelt att öppna. Kardborren man fäster klädseln för förvaringsfacken med är något för svag. Ibland hände det att den lossnade om man försökte få en handduk modell större på plats. Men har man tid att packa direkt i vagnen så går det att få med sig ganska mycket saker ändå, och de lättåtkomlig ytterfacken känns praktiska.

Hur stora barn ryms i North 13.5 Speeder cykelvagn

Så ryms barnen i North 13.5 Speeder

Utrymmet för barnen i North 13.5 Speeder är faktiskt riktigt bra. Och det är det som gör att jag ändå ursäktar att sittytan är lite hård, att omvandlingen till barnvagn mer än knepig och packutrymmet osmidigt. Barnen ryms faktiskt väl i Speeder. En 4,5-åring och en 6-åring sida vid sida var inget problem alls (inte ens under cykeltur med hjälmarna på). Och 1,5-åringen jämte 4,5-åringen kändes riktigt luftigt. Ryggstödet känns långt och bredden riktigt bra. Benutrymmet är något mer snålt tilltaget men att sitta med knäna böjda känns inte som ett större problem. Som bilden nederst till vänster i collaget ovan så är sittutrymmet i North 13.5 Speeder mycket väl tilltaget när vagnen används för ett barn, som då sitter placerat i mitten.


Nordic Cab Explorer jämfört med North 13.5 Speeder

Nordic Cab Explorer eller North 13.5 Speeder cykelvagn

Både jag, min man och flera andra vuxna i min familj har cyklat med både Explorer och Speeder fastspänd bakom cykeln. Det är svårt (för att inte säga dumt!) att utföra blindtest när man är ute och cyklar. Men ingen av oss tyckte att vi kunde känna någon skillnad på hur det var att cykla med vagnarna. North 13.5 Speeder väger visserligen något mer men den lilla skillnaden i vikt är försumbar. Däremot märkte man skillnad på om man cyklade med 1 eller 2 barn i cykelvagnen. Så under själva cykelturen är det ut den vuxnes perspektiv verkligen hugget som stucket vilken vagn man föredrar.

Det är för barnen och när vagnen ska packas, fällas och användas på andra sätt som de skiljer sig åt. Ska man ofta växla mellan att använda cykelvagnen bakom en cykel och som barnvagn vid promenad så är utan tvekan Nordic Cab Explorer det klokare valet. Inte bara för att omvandlingen går på en tjugondel av tiden utan också för att ett mindre barn kan sova i vagnen om man lutar ryggstödet. Ska man bara cykla med vagnen så funkar North 13.5 Speeder lika bra. Och att fästa vagnarna vid cykel är det som sagt ingen skillnad på. Vill man kunna handla flera kassar mat och snabbt kunna ställa in dem, så är Nordic Cab Explorer det bättre valet, Men med tanke på att North 13.5 Speeder ligger ganska mycket lägre i pris så tycker jag det är acceptabelt att funktionerna inte är lika genomarbetade på den cykelvagnen.

Vilken cykelvagn är bäst?

Utrymmet för stora barn är ganska likvärdigt och i båda cykelvagnarna kan man välja om man vill anpassa selarna för ett eller två barn. Nordic Cab Explorer har 10 kg mer i viktkapacitet och det gör ju skillnad. Både för den möjliga användningstiden men också för hur mycket man kan packa i vagnen med eller utan barnen i. Om jag skulle använda cykelvagn mer i vardagen så skulle det handla om att cykla 2-3 km till och från förskolan samt ibland stanna till ICA för att införskaffa en limpa bröd och lite mjölk. Cykelvagnen skulle inte användas till barn som ska sova och jag skulle inte omvandla den till barnvagn. Så för min egen del så skulle jag bli i stort sett lika nöjd med båda modellerna. Men vill man ha ut lite mer av sin cykelvagn, kunna använda den till mindre barn, enklare packa in en hel storhandling och framför allt kunna köra den som barnvagn en minut efter avslutad cykeltur. Ja då är Nordic Cab Explorer värt de extra tusenlappar man får skjuta till.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Nordic Cab cykelvagn hos: Babyland
Se pris för North 13.5 cykelvagn hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Maria 24 mars, 2016 - 08:41

Verkligen matnyttigt inlägg! Blev sugen på en egen kärra nu 🙂 nu är det oooolidligt spännande. Vem vann ståbrädan? Jag kan inte hitta vinnaren nånstans på FB 😀

Reply
Danuta 4 augusti, 2016 - 17:14

Stort tack! Det hjälpte mycket att läsa din blogg och det blir lättare för mig att välja en cykelvagn nu 🙂

Reply
Anna 6 augusti, 2016 - 19:48

Tack, vad glad jag blir att höra det!
/Anna

Reply
Hamax Outback 19 mars, 2017 - 17:50

[…] som jag nu lagom till nästa säsong recenserar här på bloggen. Tidigare har jag skrivit om Nordic Cab Explorer, North 13.5 Speeder och Thule Coaster. Nu har turen kommit till Hamax Outback och jag kan avslöja direkt att Outback […]

Reply
Johan 20 mars, 2017 - 13:53

Hej, jag och min sambo bor ute i ”skogen” och har underbara skogsvägar så kallade ”timmervägar” alldeles vid knuten.

Jag undrar vilken vagn som skulle vara mest lämpad för denna terräng där det kanske finns några smågropar osv.

/mvh johan utan asfalt

Reply
Anna 23 mars, 2017 - 22:27

Hej Johan utan asfalt! 🙂
Menar du av dessa två eller generellt? För jag publicerad precis en ny recension av en cykelvagn, och den vagnen har ställbar fjädring: http://ombarnvagnar.com/2017/03/hamax-outback/
Sen har jag ju kört alla dessa på grova grusvägar på Gotland och det är ingen av dem som inte funkat!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar