Taga Bikes

av Anna

Taga Bikes_2

Efter att ha kört hybriden mellan cykel och barnvagn från Taga Bikes i en vecka så kommer här en liten minirecension som sammanfattar mina intryck. I mitt förgående inlägg om Taga Bikes finns en video som visar hur den omvandlas och längst ner i det här inlägget har jag lagt in en till video som visar hur det kan vara att använda en Taga Bike i praktiken. Vagnen i det här utförandet ska ha ett försäljningspris i Sverige på cirka 17000 kr, mycket pengar men samtidigt är det en unik lösning på ett problem jag tror att många har. Så vad tycker jag då om detta uppseendeväckande tingest med tre hjul? Man kan ganska snabbt konstatera att det är en kompromiss. Och en kompromiss innebär ofta att man är halvnöjd med allt men inte helnöjd med något. Vad gäller Taga Bikes så tycker jag att cykelversionen är den bättre, medan barnvagnsversionen är en fungerande lösning men inte så mycket mer.

Taga Bikes_1

Om vi börjar med vagnens fysiska förutsättningar, så tycker jag att sittdelen förtjänar ett högt betyg. Min ettåring satt bra, men min stora fyraåring satt också bra. Med hjälmen på så blev suffletten för låg för fyraåringen, men samtidigt så kändes suffletten inte lika viktig när det var ett större barn som skulle åka. Maxvikten för sittdelen är 25 kg när den används som cykel, och 15 kg när den används som barnvagn. Varför, kanske man fråga sig då? Det är ju samma chassi, samma sittdel, samma barn? Min gissning är att det handlar om att man när man säkerhetstestar cykelsitsar för barn har en annan standardvikt än när man säkerhetstestar barnvagnar. Men det blir ju lite märkligt när det barn som får sitta i sitsen när man cyklar sedan plötsligt väger för mycket när man gjort om till barnvagn. För den vuxne så skulle jag säga att cykeln funkade utmärkt för mig, som är 170 cm lång. Min man som är 183 cm kände att hans knän precis var på väg att slå i handtaget, det funkar för honom att cykla med den men han hade inte kunnat vara så mycket längre.

Taga Bikes_3

Bild 1 + 2: Handbroms på båda sidorna, växel med 3 lägen på högra och parkeringsbroms på vänstra – i form av en sprint som trycks ned när man håller in handbromsen. Det hade varit önskvärt med ytterligare några lägen på handbromsen, då det blir rätt tungt att cykla i i uppförsbacke med ett barn som väger 20 kg i sitsen.
Bild 3 + 4: Närbild på spärren som håller ihop chassit, för att lossa den trycker man in den gråa plastbiten och öppnar sedan spärren så att chassit hamnat i olåst läge och kan omvandlas.
Bild 5: Fästet för sittdelen. När man cyklar med vagnen ska sittdelen fästas längst in och när man har den som barnvagn så fästs sittdelen lite längre fram. I det främre barnvagnsläget så är det även möjligt att tilta sittdelen bakåt i ett viloläge.
Bild 6: De två spärrarna som håller ihop stången under sadeln när den är i infällt läge. Stången förlängs sedan i två steg – en undre och en övre halva med separata spärrar.
Bild 7: Stänkskärmen är fäst vid chassit med en magnet, så när man omvandlar vagnen så fäller man även över stänkskärmen och fäster den magnetiskt på andra sidan.
Bild 8: Varukorgen har en lite lustig form, vilket har sin förklaring i att sadeln ska kunna få plats där när Taga Bike är i barnvagnsläget.

Att använda Taga Bikes som cykel med en barnsits funkade bra. Så fort man sätter på sittdelen när chassit är i cykelläge så blir handtagen på vagnen rörliga, så att den kan styras. Det tog lite tid att vänja sig vid hur Taga Bikes styrs när man cyklar med den, och det är svårare att få till en bra balans när vagnen är tom än när det sitter ett barn i som bättrar på balansen med sin tyngd. Men efter att ha kört med den ett tag så kommer man in i känslan och jag tyckte det funkade riktigt bra. Kanske inget jag skulle vilja åka på cykelsemester med, hjulen är lite för små för det, men för vardagsbruk så skulle det nog känns fullt tillräckligt. Som barnvagn är den knepigare. I det läget är det ju det ensamma hjulet som är framhjulet, och det är ju alltid fast. Så för att svänga vagnen får man häva handtaget. Nu är det visserligen väldigt lätt gjort för vagnen är välbalanserad i chassit, så det kan man leva med. Desto mindre kul är det att framhjulet på Taga Bike endast kan rullas framåt. Det går alltså inte att backa med vagnen utan att häva upp den på bakhjulen först. Lite bökigt! Men om vi tänker oss att barnvagnsläget fram ska användas i andra hand, när man inte kan cykla med sin Taga Bike, så känns det ändå som att det är vettigt att cykelversionen är den som funkar bäst. Målgrupp för vagnen skulle jag säga är de som vill kombinera cyklandet med att åka buss, pendel eller tunnelbana. Som man ser i videon ovan så låter det sig enkelt göras att bygga om vagnen utanför stationen och sen kan man cykla vidare igen när man anlänt sin destination. Är man ute efter en renodlad lösning för att cykla med barn så finns det nog andra varianter som är att föredra, men vill man ha mångsidigheten så har Taga Bikes onekligen lyckats hitta en unik lösning!

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Sandra 19 januari, 2017 - 12:52

Vet du om det går att vända sitsen mot en när man kör (cykelläge)?

Reply
Anna 21 januari, 2017 - 17:55

Hej Sandra, nej det gick inte på den version av vagnen jag testade iaf!
/Anna

Reply
Paula Winberg 24 november, 2020 - 20:10

Hej. Vet du varför den inte säljs i Sverige ? Såg någonstans att den skulle säljas men sen blev det inget mer med det.
Vill verkligen ha en men känns så bökigt och beställa utomlands

Reply
Anna 25 november, 2020 - 09:25

Hej!
Som jag minns det såldes den bara i Sverige under en väldigt kort period, jag antar att intresset var alldeles för lågt för att det skulle vara värt för en butik att lagerhålla den.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar